naše 2019 | 18 držav in cel kup dogodivščin

Katja BRAZILIJA, DANSKA, DRUŽINSKA POTOVANJA, ESTONIJA, FINSKA, FRANCIJA, HRVAŠKA, ITALIJA | SICILIJA, LATVIJA, LITVA, MALTA, NEMČIJA, NIZOZEMSKA, NORVEŠKA, POLJSKA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, SEJŠELI, ŠVEDSKA, TURČIJA Leave a Comment

Leto 2019 se je med tem že poslovilo, mi pa se tukaj še zadnjič spominjamo potovalnih dogodivščin, ki jih je prineslo. Res nam ni bilo dolgčas! Kar 18 držav na 3 kontinentih smo obiskali, nekaj v troje z Lu-jem, nekaj pa v dvoje. Poleg teh res norih izkušenj pa je leto 2019 sicer prineslo ogromno sprememb in tudi marsikatero debelo solzo. A o tem kdaj drugič. Tukaj pa tokrat objavljam zbirko naših najlepših momentov leta 2019, potovanj in počitnic z linki do potopisov.

januar | Slovenija


Novo leto smo pričakali doma v Sloveniji, kamor smo se konec januarja še enkrat vrnili na kratke SMUČARSKE POČITNICE. Za tiste, ki še ne veste, drugače živimo na severu Nemčije. Malo na obalo v PIRAN, malo na sneg v KRANJSKO GORO, malo pa seveda tudi v moji domači LJUBLJANI. Lepo je doma v naši mali alpski deželici in že vseh the 9 let se z veseljem vračamo.

februar | Malta


Ker v zvezni državi v kateri živimo nimajo zimskih počitnic, sva si februarja v dvoje s Charlijem privoščila 5-DNEVNI POBEG NA MALTO. Imela sva res srečo z vremenom, bilo je dovolj toplo in predvsem manj turistov kot v glavni sezoni. Po otoku sva se vozila z najetim SKUTERJEM, pa tudi z JAVNIMI AVTOBUSI, skočila sva tudi na OTOK COMINO. Priporočam! POTOPIS o Malti pa preberite s klikom na gumb pod fotko.

Malta 2019 potopis potovanje

preberi več o MALTI

marec | Nemčija


Februar je bil prelomen še zaradi dveh dogodkov. V SLUŽBI sem namreč po več mesecih premisleka in po 5 letih dela v biroju dala ODPOVED. Odločila sem se ostati še do sredine junija, da v miru končam vse projekte in šefom pustila dovolj časa, da najdejo zamenjavo.

Drugi dogodek pa je bil NAKUP NAŠEGA LAND ROVERJA. PA ne novega seveda. Po 18-letnega DEFENDERJA sva se peljala v okolico Köllna., mesec marec pa izkoristila za PREDELAVO V KAMPER VOZILO. Nameto 9 sedežev imamo sedaj 3, sedežno klop spremenimo v posteljo, imamo tudi hladilnik, mini kuhinjo s tankom za vodo, dodatno baterijo in vse možne električne priključke, solarni panel in še in še. Ker sva se projekta lotila čisto sama, sva se (okej predvsem jaz) zraven tudi veliko naučila. Podroben prispevek o predelavi je zaradi pomanjkanja časa še v nastajanju.

april | Sejšeli, Nizozemska


V začetku aprila so končno prišle na vrsto ŠOLSKE POČITNICE, ki smo jih izkoristili za oddih na SEJŠELIH. V troje seveda, Lu je užival, pa tudi nama so se otoki (predvsem La Digue) zdeli čudoviti kljub temu, da sva obiskala že marsikatero podobno sanjsko destinacijo. Skočili smo na vse 3 glavne otoke, MAHE, PRASLIN in LA DIGUE. O vsakemu od njih sem na blogu tudi spisala POTOPIS, preberite jih s klikom na gumb pod fotko.

Sejšeli potopis potovanje Seychelles

preberi več o SEJŠELIH

 

Med tem ko je Lu preostanek počitnic preživel pri očetu, sva midva VELIKONOČNE PRAZNIKE in dela proste dni (v Nemčiji sta tako petek, kot ponedeljek praznika) zkoristila za PRVI ROAD TRIP Z DEFENDERJEM, ki sva ga medtem poimenovala LENI. In ker sem si že leta želela videt cvetoče TULIPANE, odločitev o destinaciji ni bila težka. Bil je ravno pravi čas, pa tudi naš nemški dom ni predaleč od nizozemske meje. Pravo poletno vreme, mlini na veter, peščene plaže, tulipani in še kaj so naju prav navdušili. POTOPIS pa na linku spodaj.

Netherlands Nizozemska potopis potovanje road trip

preberi več o NIZOZEMSKI

maj | Francija


Prvi maj sva z mostičkom izkoristila za dolgo pot v FRANCIJO, v enem šusu odpeljat okrog 1500 km z Defenderjem je bil kar podvig, ampak vse se da, če se hoče. Na otoku ILE DE RE sva s pomočjo prijateljev in Charlijeve družine (pa tudi pravih orodij in prostora za delo) še dodobra zrihtala avto – za poletje brez redne službe sva imela seveda plan za daljši road trip. Sicer pa je na Ile de Re vedno lepo, sploh pa maja ko cveti mak.

land rover defender road trip

junij | Danska


In končno. Zadnji dan v službi. Malo solz in veliko smeha, lepi spomini in hvaležnost za vse priložnosti. Ampak zdaj je bil čas za novo dogodivščino. Takšno na štirih kolesih. Z Defenderjem po SKANDINAVIJI IN BALTIKU. Časa sva imela dobrih 5 TEDNOV, preden sva nazaj grede v Nemčiji pobrala Lu-ja. Prvi postanek DANSKA. Danska naju je navdušila in sigurno se še kdaj vrneva. Sploh vožnja po plažah je nekaj posebnega.

Danska 2019 potopis potovanje Denmark road trip

preberi več o DANSKI

julij | Norveška, Švedska, Finska, Estonija, Litva, Latvija, Poljska


Druga država na poti je bila NORVEŠKA. Tu sva tudi preživela največ časa. In DIVJE KAMPIRALA, kar je tu povsem dovoljeno. Enostavno nora pokrajina, čeprav so glavne točke v poletni sezoni kar zelo oblegane, pa vseeno. Od juga do severa sva obvozila nešteto FJORDOV, JEZERC, SLAPOV, obiskala 2 LEDENIKA, ogromno SANJSKIH BELIH PLAŽ, LOVILA RIBE, splezla na par HRIBOV in še in še. Težko v enem odstavku povzamem vse kar sva doživela, zato tisti, ki vas zanima več – klik klik na gumb pod fotko, kjer se skriva dooolg POTOPIS z veliko fotkami.

Norveška potopis potovanje Norway road trip

preberi več o NORVEŠKI

 

Iz Norveške sva v samo dveh dneh prevozila kos Švedske na poti na Finsko. Na Švedsko bo torej še kdaj treba. FINSKA pa, Finska je top za kampiranje! Strah naju je bilo komarjev in mušic, pa sploh ni bilo tako hudo. Prostrani GOZDOVI in JEZERA, predvsem pa nikjer nobenih turistov so nama postregli z res krasnimi izkušnjami DIVJEGA KAMPIRANJA. Je pa malo mestnega utripa za konec v HELSINKIH tudi pasalo. POTOPIS pa spodaj s klikom na gum pod fotko.

Finska potopis potovanje Finland road trip

preberi več o FINSKI

 

Iz Finske pa s trajektom v ESTONIJO. Še nihče od naju ni bil nikoli v BALTSKIH DEŽELAH, zato sva se še posebej veselila. In Estonija naju ni razočarala. Od TALLINNA do narodnih parkov (predvsem LAHEMAA), otoka SAAREMAA in ostalih kotičkov – res je lepo. Pa seveda tudi ceneje kot Skandinavija, DIVJE KAMPIRANJE pa je ravno tako dovoljeno. POTOPIS na gumbu pod fotko.

Estonija potopis potovanje Estonia road trip

preberi več o ESTONIJI

 

LATVIJA je bila že čisto druga pesem. Tudi lepo a veliko manj „skandinavsko“ in veliko bolj „vzhodno-evropejsko“ vzdušje. RIGO in narodni park KEMERI lahko izpostavim kot lepi presenečenji. Tudi vikend obisk Rige zna biti super, tale narodni park je pa tako blizu, da ga zlahka obiščete med tem. POTOPIS pa na gumbu pod fotko.

Latvija potopis potovanje Latvia road trip

preberi več o LATVIJI

 

LITVA naju je še nekako najmanj prevzela, res pa je da sva ji tudi namenila najmanj časa. Izpustila sva nekatere najbolj znane predele, pa tudi v VILNO naju na koncu ni zaneslo. Bližala sva se domu in zaželela sva si na hitro videti še malo POLJSKE, zato sva kar hitro šibala naprej. POTOPIS pa na gumbu pod fotko.

Litva potopis potovanje Lithuania road trip

preberi več o LITVI

 

POLJSKA je bila zadnja država na temle road tripu, reden sva se vrnila v Nemčijo. Sicer me je kar malo sram priznati, da že skoraj 9 let živim v sosednji Nemčiji, pa še niti enkrat nisem obiskala Poljske, ampak saj ponavadi tisto karje blizu ni zanimivo hehe. Tokrat je torej končno uspelo in Poljska naju je čisto navdušila. Poceni, prijazni ljudje, KRASNA OBALA, GDANSK naju je dobesedno vrgel na rit, super mesto res, in sigurno se še kdaj vrneva na jug države. POTOPIS pa s klikom na gumb pod fotko.

Poljska potopis potovanje Poland road trip

preberi več o POLJSKI

avgust | Hrvaška, Slovenija


Sledila je pot proti SLOVENIJI, z Lu-jem. Kot ponavadi, se poleti namesto daljših potovanj raje vrnemo domov, na obisk. In prav vsako leto odkar je z nami Lu si privoščimo tudi čisto prave MORSKE POČITNICE, pri sosedih na HRVAŠKEM. Vsako leto izberemo drug otok, najraje sicer kakšnega južno-dalmatinskega, najamemo hišo ali pa večji apartma in v krogu širše družine preživimo okrog 10 dni, včasih tudi 2 tedna. In vedno se imamo fajn. Tokrat smo šli na PAG. Voda kot na Karibih, čisti mir, dobr ahrana, super družba. O HRVAŠKIH OTOKIH in ostalih koncih države je na blogu cel kup POTOPISOV. Če še kdo išče idejo kam na morje, klik klik na gumb pod fotko.

preberi več o HRVAŠKI

september | Slovenija


Še malo gor in dol po Sloveniji in za Lu-ja se je začelo novo šolsko leto. Odletela sva v Nemčijo, jaz sicer bolj na kratko. Na žalost so se prvotni plani o pozno poletnem ROAD TRIPU PROTI GRČIJI zaradi zdravstvenih težav dokončno razblinili tam nekje konec avgusta in september sva s Charlijem tako preživela v SLOVENIJI. Predvsem sva dobro jedla in obiskala ogromno dobrih RESTAVRACIJ, poleg tega pa nama je uspelo tudi nekaj krajših izletov doma in sosednji Italiji. Kar 2 tedna sva preživela tudi v Piranu in se dodobra nadihala morskega zraka.

oktober | Francija, Slovenija


Pri nas v Nemčiji so jesenske počitnice vedno oktobra in sicer kar 2 tedna. Šolsko leto se je torej komaj dobro začelo, pa smo že spet lahko nekam šli. Tokrat najprej v FRANCIJO za 10 dni na OTOK ILE DE RE, od tam pa z avtom v SLOVENIJO, s postankom v LYONU. Bilo je še tako toplo, da smo se še kopali v Atlantiku, predvsem pa smo spet fajn jedli in uživali v širšem družinskem krogu. POTOPIS o otoku Ile de Re pa preberite s klikom na gumb pod fotko.

Ile de Re Francija potopis potovanje France

preberi več o ILE DE RE

 

Na poti v Slovenijo smo torej enkrat prespali v LYONU, ki nas je navdušil. Res krasno živahno mesto, super za vikend pobeg. Več o tem kaj tam lahko vidite in doživite pa preberite v POTOPISU s klikom na gumb pod fotko.

Lyon potopis potovanje

preberi več o LYONU

november | Brazilija, Istanbul, Zagreb


November je bil spet zelo pester. Že konec oktobra sva s Charlijem iz NEMČIJE poletela v vročo BRAZILIJO, kjer sva ostala kar 3 tedne. Za Brazilijo sva se odločila bolj po spletu okoliščin in šele konec avgusta kupila letalske karte. Malo tudi zato, ker sta nama Balkan & Grčija padla v vodo. In bilo je top! Šla sva v bolj neturistične konce na SEVERO-VZHODU DRŽAVE in bolj brez plana. Vsak dan sonce, dobra hrana, prijatelji, presenetljiva narava in še kaj. Priporočam vsem tistim, ki imate radi bolj neznane destinacije. Obširen POTOPIS z ogromno fotkami pa preberite s klikom na gumb pod fotko.

Brazilija potopis potovanje Brazil

preberi več o BRAZILIJI

 

Po vrnitvi iz Brazilije sva se par dni aklimatizirala na sivo evropsko jesen v Nemčiji, potem pa preko ISTANBULA poletela proti LJUBLJANI. Verjeli ali ne, to je bila najcenejša letalska povezava, zato sva združila prijetno s koristnim in si privoščila 4-DNEVNI POSTANEK V ISTANBULU. Fajn je bilo. Prvič sva bila v Turčiji in sigurno se še vrneva. POTOPIS o Istanbulu pa si preberite s klikom na gumb pot fotko.

istanbul 2019 potopis potovanje

preberi več o ISTANBULU

 

Na čisto zadnjo novembrsko soboto pa sva se s prijatelji Z VLAKOM IZ LJUBLJANE popeljala v PRAZNIČNI ZAGREB, kjer so se prav na ta dan odprle ADVETNE TRŽNICE. Slednje so bile že kar 3x izbrane za najlepše v Evropi in res lahko potrdimo, da jih je lepo obiskat. Več o decembrskem Zagrebu pa si preberite v POTOPISU s klikom na gumb pod fotko.

preberi več o ZAGREBU

december | Dolomiti, Nemčija, Slovenija


Po več tednih je končno prišel tudi čas za ponovni ROAD TRIP. Tokrat sva do Nemčije namesto po običajni avtocesti preko avstrijskega Celovca in Salzburga ubrala malo drugačno pot in naredila krasen ovinek čez ZASNEŽENE ITALIJANSKE DOLOMITE. Prvič sva tudi sprobala ZIMSKO KAMPIRANJE in preživela spanje v avtu pri zunanjih minus 12 stopinjah. Tudi SMUČALA sva, hodila po zamrznjenih jezerih, pila kuhano vino na božičnih stojnicah pa še kaj. POTOPIS in več o zimskem kampiranju ter krajih, ki sva jih obiskala pa s klikom na gumb spodaj.

Dolomiti Italija potopis potovanje Dolomites Italy

preberi več o DOLOMITIH

 

Iz Dolomitov sva preko avstrijskega Innsbrucka nadaljevala do NEMČIJE in se dobrih 300km s postanki vozila po znameniti NEMŠKI ROMANTIČNI CESTI.Od krajaFÜSSENdo kraja WÜRZBURG. Gradovi, pravljične vasice, božične stojnice, cerkvice in zanimiva pokrajina so bile kot nalašč za kratek decembrski road trip. POTOPIS pa spodaj na povezavi s klikom na gumb pod fotko.

romantische strasse Germany Nemcija Romanticna cesta potopis potovanje

več o ROMANTIČNI CESTI

 

Po kratkem obisku našega nemškega doma smo se v troje odpeljali na praznične počitnice v SLOVENIJO. Malo morskega oddiha, malo smučanja in malo praznovanja. 2 tedna sta kot vedno minila kot bi mignil. 2019 je bilo res skoraj rekordno leto v smislu potepanj – tako destinacij kot tudi dni na poti, predvsem ker polovico leta nisem bila vezana na redno službo. Medtem smo že stopili v 2020 in upamo, da nam prinese več sončnih kot deževnih dni, predvsem pa zdravja in fajn potovanj. Pa naj to velja tudi za vse vas 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *