Skandinavija in Baltik Plan overland potovanja divje kampiranje kam kako in zakaj

Skandinavija & Baltik | plan overland potovanja 2019

Katja DANSKA, ESTONIJA, FINSKA, LATVIJA, LITVA, NORVEŠKA, POLJSKA, POTOVANJA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, ŠVEDSKA Leave a Comment

En, dva, tri, gremo! Adios Dojčland. No, vsaj za nekaj časa. Leto, dve, za vedno? Kdo ve. Nekateri ste morda ze zasledili, da sem (po res večmesečnem premisleku) pustila službo. Včeraj je bil zadnji dan v pisarni in ja, bilo je malo čudno, sladko in grenko obenem.

Kaj pa zdaj? Najprej bomo malo potovali. Gor in dol po Evropi. Danes uživam frej dan, že jutri pa v dvoje štartava proti severu. Skandinavija, juhu!

Po 5 tednih na poti se čisto na kratko se vrneva v Nemčijo, potem pa v troje proti jugu. Juhuuu, domov v SLOVENIJO, po 6 mesecih. Vedno je fajn prit domov in res komaj čakam, da mi prvič po res dolgem času ne bo treba šteti dnevov dopusta. Še malo odklopa na HRVAŠKEM, letos na Pagu. Hiter skok v Nemčijo, potem pa v dvoje čez BALKAN do GRČIJE. Lu na žalost ne more z nama, ker je nemški šolski sistem zelo strikten in je že 1 dan izven pouka težko dobiti fraj, kaj šele teden, dva ali pa še več. Več o balkanskem delu potovanja kdaj drugič. Kam se torej točno podajava za naslednjih 5 tednov, kako in zakaj?

KAM TOČNO GREVA?


Pred sabo imava približno 5 TEDNOV ČASA in veliko kilometrov. Najprej bova par dni raziskovala DANSKO. Lani decembra sva obiskala Copenhagen, ki naju je čisto navdušil, zato se v tole severno sosedo z veseljem vračava. Prvič bova prenočila na otoku RØMØ, potem pa imava se par dni časa pred ze rezerviranim trajektom na NORVEŠKO. Oslo bova tokrat spustila in se najprej osredotočila na hribe in fjorde okoli mesta STAVANGER in BERGEN, kasneje pa na LOFOTSKE OTOKE. Če bo čas in vreme se zapeljeva vse do NORDKAPPA, drugače pa prečkava severni del ŠVEDSKE in se po FINSKI peljeva vse do HELSINKOV. Od tu s trajektom v estonsko prestolnico TALLINN, nato pa preko LITVE, LATVIJE in POLJSKE nazaj v NEMČIJO. Potem pa kot rečeno, proti jugu, na plaže po vitamin D.

Lofoten islands Norway

stara fotka posneta med road trip potovanjem po Skandinaviji s šotorom – Lofotski otoki, Norveška

ZAKAJ V SKANDINAVIJO?


Skandinavske dežele, sploh Norveška veljajo za ene najdražjih evropskih destinacij in ja, ravno zato, greva najprej tja. Konec junija me namreč čaka se zadnja plača, ki bo verjamem prav tu več kot dobrodošla. Ker bo to prvi del večmesečnega potovanja, lahko doma popolnoma izprazneva hladilnik in s sabo vzameva veliko zalog, namesto da sproti kupujeva.

Najboljši čas za road trip potovanja po severu Evrope

Začenja se poletje, najboljsi čas za obisk severa z avtom, takole konec junija pa morda tudi uideva največji gneči. Dnevi so zelo dolgi in noči praktično ne bo, kar je idealno za daljše vožnje, ki jih tule verjamem da ne bo manjkalo.

Narava in pokrajina

Komaj čakava malo miru in tišine, gozdove, jezera in dobro knjigo. In tudi, da namesto 10-urnega sedenja v pisarni in v avtu, dneve preživiva na svežem zraku v naravi, na pohodih in sprehodih. Če bo vreme seveda. S sabo imava tudi ribiško palico, za ribarjenje na Norveškem (v morju) ne rabimo dovolilnic, zato upava na kakšno okusno brezplačno večerjo.

Divje kampiranje

Na Norveškem, Švedskem in Finskem je pod določenimi pogoji dovoljeno divje kampirati. Ker spiva v avtu sva glede poti zelo fleksibilna in nama razen par trajektov ni treba nič vnaprej rezervirati. Zbuditi se sredi narave je pa itak nekaj najlepšega, pa še nič ni treba plačat.

Obujanje spominov

Sama sem pred kakšnimi 15 leti ze potovala po Skandinaviji, z avtom in šotorom, vse do Nordkappa in nazaj do Slovenije. V dveh tednih okoli 10.000 km. Tokrat bo več časa in nekoliko manj kilometrov, ker štartava s severa Nemčije in ne iz Slovenije.

ZAKAJ V BALTSKE DRŽAVE?


Na poti nazaj se peljeva skozi kar 4 DRŽAVE, KI JIH ŠE NISVA OBISKALA. V Nemčijo bi se lahko vračala tudi po Švedski, a greva raje kaj novega raziskat. Ko vstopiva v Estonijo, nama bodo zagotovo že pošle zaloge hrane in alkohola, zato se tam lahko ponovno opremiva brez da bankrotirava. Poleg tega bova sigurno bolj pogosto zavila v restavracije in si malo več privoščila. Res nimava pojma kaj naju čaka, a glede na to da tele države niso poplavljene s trumami turistov, se jih še bolj veseliva.

KAKO BOVA POTOVALA?


Z najinim 19 let starim LR DEFENDERJEM, ki sva ga kupila februarja letos. Zadnje mesece sva ga vzporedno s službenimi obveznostmi pridno prenavljala v CAMPER in danes ima vse kar rabiva za idealno road trip potovanje – od mini kuhinje, bivalnga prostora, ki se v trenutku spremeni v posteljo, raznoraznih električnih priključkov, dodatne tanke za vodo, zatemnitvene zavese, teraso na strehi, solarni panel, omarice in prostore za shrambo in še in še. Vse handmade. Tako lahko mirne duše več dni preživiva sredi ničesar. Več o sami prenovi kmalu na blogu.

NA FACEBOOK strani in INSTAGRAMU bova redno objavljala fotke s kratkimi opisi in storyje, ko bo dobra internetna povezava pa seveda vsake toliko objaviva kaj tudi tule na blogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *