Ile de Re Francija potopis

ILE DE RE, Francija | počitnice na atlantskem otoku blizu La Rochelle

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA Leave a Comment

Ste že kdaj slišali za francoski otok Ile de Re? Ne? Tudi jaz dolgo nisem. Z izjemo mnogih obiskov Pariza, enega road tripa po Azurni obali in francoskih Alp, kamor sem vrsto let hodila smučat, Francije (še) ne poznam prav dobro. Pa tako velika in raznolika je. In zdaj, po zanimivem spletu okoliščin, tale čudovit otok lahko kličem moj drugi dom. No, ali pa tretji, kakor vzamemo. V zadnjih par letih sem ga že tolikokrat obiskala, da se že spodobi napisat par vrstic o njem.

Otok je DOLG OKROG 30km in je s plačljivim MOSTOM povezan s krajem LA ROCHELLE na obali kontinentalne Francije. Za lažje raziskovanje okolice priporočam obisk z osebnim AVTOMOBILOM, v sklopu daljšega road tripa po FRANCOSKI ATLANTSKI OBALI na primer. Lahko pa ga seveda tudi najamete na bližnjih večjih letališčih (npr. BORDEAUX ali pa NANTES). Sicer je letališče tudi v La Rochelle, a so povezave večinoma z Anglijo in ostalimi deli Francije.

ile de re france francija map

Otok, ki slovi po VELIKEM ŠTEVILU SONČNIH DNI V LETU, krasnih dišečih BOROVIH GOZDIČKIH, SOLINAH, divjih PEŠČENIH PLAŽAH, slastnih OSTRIGAH, očarljivih manjših krajih, KOLESARSKIH POTEH in še čem, je pričakovano najbolj obiskan v poletnih mesecih, zato priporočam obisk maja ali pa septembra. Na voljo je ogromno KAMPOV in MANJŠIH HOTELČKOV, pa tudi cel kup privat SOB IN APARTMAJEV. Tu lahko res dobro jeste, nakupujete v ličnih butikih, napolnite baterije in se sproščate na svežem zraku, lahko pa ste seveda bolj aktivni in KOLESARITE, PLAVATE, KAJTATE in SURFATE. Kaj vse lahko počnete, vidite in doživite pa v naslednjih vrsticah.

RIVEDOUX-PLAGE | dolga peščena plaža idealna za vodne športe


Prvi kraj, v katerega zapeljete takoj, ko zavijete z mosta, je obdan z DVEMA DOLGIMA PEŠČENIMA PLAŽAMA, eno na severni strani (ta je super za KAJTANJE) in eno na južni strani (ta je super za SURFANJE). Tu najdemo tudi veliko zelenih površin, z urejenimi SPREHAJALNIMI POTMI in lepimi OTROŠKIMI IGRIŠČI, v okoliških zalivih pa lahko opazujemo GOJIŠČA OSTRIG. Lepo za prvi postanek na otoku.

SAINTE-MARIE-EN-RE | ILE DE RE, FRANCIJA


Če se po južni strani otoka peljete naprej proti zahodu bo tole naslednji kraj na poti. Med VINOGRADI in MORJEM, je tule vse nekako mirnejše in sploh izven sezone krasno mesto za popolni odklop. Ena najstarejših naselbin na otoku ima vsekakor svoj čar in tudi tu nas pričakajo snežno bele hiške s polknami v zeleno – sivih odtenkih (po zakonu ne smejo biti drugih barv) ter bujno dišečo vegetacijo. Seveda pa najdemo tudi PEŠČENO PLAŽO, ki je idealna za DOLGE SPREHODE, restavracije, pekarne, tržnico, igrišča in vse kar paše zraven.

Ile de Re France Francija St MArie de Re

Prav povsod na otoku, tudi tu, je mogoče opaziti veliko, večmetrsko RAZLIKO MED PLIMO IN OSEKO. Tako obala v različnih urah dneva lahko izgleda povsem drugače. Ko se morje spusti, so sprehodi po plaži še toliko bolj zanimivi, saj opazimo cel kup školjk, rakcev in alg.

LA FLOTTE  | manjši kraj z zanimivo srednjeveško tržnico in amrino


Še ena MIRNEJŠA AVTENTIČNA VAS, na severni strani otoka, ki vas bo navdušila s prijetnim vzdušjem v lokalčkih ob MARINI, res krasnimi TRGOVINICAMI, ARHITEKTURO in pa čudovito SREDNJEVEŠKO TRŽNICO, kjer lahko kupite LOKALNE PRODUKTE. Izbirate lahko tudi med par zares dobrimi RESTAVRACIJAMI, pa tudi za POČITEK NA PLAŽI se najde zaliv.

SAINTE-MARTIN-DE-RE | Unescova zapuščina in največje mesto na otoku


Eden izmed tistih krajev, ki jih tule enostavno morate obiskati. Poleg tega, da je del UNESCO-ve dediščine, najbolj slovi po OBZIDJU IN UTRDBI VAUBAN, citadeli z dvemi mestnimi vrati iz 17. stoletja.. Tukaj najdete prav vse, od MARINE do RESTAVRACIJ in velikega števila BAROV, MUZEJEV, TRŽNIC, TRGOVIN in SPREHAJALNIH POTI. Pa tudi najboljši SLADOELD na otoku imajo.

Toplo priporočam tudi lažji vzpon po zvitih stopnicah na RAZGLEDNO TERASO na vrhu CERKVENEGA STOLPA. Ne morete ga zgrešiti, saj se ga opazi z vseh predelov kraja, RAZGLED z vrha pa je res lep. Še ena posebnost tega območja pa so OSLI, ki se pasejo na okoliških travnikih.

ile de Re st Martin de re France Francija

LE BOIS-PLAGE-EN-RE | ena najlepših plaž ob borovem gozdu


Če ste vsaj malo obsedeni s peščenimi plažami, vam srce zaigra ob zvokih šuma morja in vas ne moti veter v laseh potem je tole definitivno the place to be. Poleg ene NAJLEPŠIH PLAŽ NA OTOKU, ki je mimogrede kar natrpana v poletnih mesecih, vas tu čakajo še super RESTAVRACIJE, velika TRŽNICA in živahno mestece, do plaže pa se sprehodite po dišečem BOROVEM GOZDU ali pa LESENIH SPREHAJALNIH POTEH. Skratka, tule se splača imeti bazo in vsak večer uživati v sončnem zahodu. S kozarcem vina in krožnikom ostrig po možnosti.

ile de re france francija

Mi smo se tokrat za spremembo na plaži zabavali še S SPUŠČANJEM ZMAJA, kar je tu zaradi konstantnega vetrca zelo priljubljena aktivnost sploh med mlajšo populacijo. Sicer pa se v mrzlejših mesecih tule lahko zares sprehajate do onemoglosti. Svež morski zrak in lepi pogledi, kaj češ lepšega.

Če ste bolj ŠPORTNI TIP vam tukaj tudi ne bo hudega, od IGRIŠČ ZA ODBOJKO do VODNIH ŠPORTOV, vse se najde. Za začetnike in tiste, ki bi radi še malce vaje, so tu tudi SURF ŠOLE. Letos oktobra pa smo se na račun še vedno ugodnih temperatur celo KOPALI V MORJU – Atlantik sicer na splošno ni ravno topel, sploh pa jeseni, tako da tole je bilo samo za tiste malo bolj pogumne.

ile de re france

SVETILNIK PHARE DES BALEINS | muzej in krasen razgled na Atlantik in otok s svetilnika


Čisto NA KONCU OTOKA, na najbolj zahodnem delu, stoji novejši 57m visok SVETILNIK, poleg katerega se nahaja starejši, 29m visok svetilnik iz 17.stoletja. V slednjem je danes tudi urejen zanimiv MUZEJ. Še ena tistih bolj TURISTIČNIH TOČK na otoku, ki pa se jih kljub občasni gneči res splača obiskati.

Ob vzponu po VRTOGLAVEM STOPNIŠČU se boste sicer zagotovo malce spotili a nič ne de, na vrhu je vse poplačano z enkratnim razgledom na obe strani otoka ter ATLANTSKI OCEAN. Na tem delu tu in tam lahko opazite tudi kakšnega čisto pravega KITA.

ARS-EN-RE | ena najbolj slikovitih vasi na otoku in v Franciji nasploh


Zadnjič sem nekje prebrala, da je tale vasica na koncu otoka Ile de Re ena najbolj slikovitih v celi Franciji. No, bo kar držalo. Arhitekturno sicer zelo podobna ostalim vasem v okolici, a vseeno ima neko posebno vzdušje, morda tudi zato, ker sem med drugim radi prihajajo FRANCOSKI ZVEZDNIKI. Ker se geografsko nahaja bolj daleč od mosta je tu posledično tudi manj turistov in vse je bolj umirjeno. Spet, krasni butiki in barčki ob marini, pa tudi super možnosti za KOLESARJENJE. Vsaj enkrat se tu splača tudi na tipiči pozni zajtrk ali pa BRUNCH, spustiti pa ne gre tudi sprehoda do krasne CERKVE.

SOLINE IN NARAVNI REZERVAT | kolesarjenje in sprehodi v naravnem rezervatu med solinami


Na zahodnem delu otoka lahko med kraji ARS-EN-RE, LOIX in LES-PORTES-EN-RE sprehajate, ali pa še boljše – KOLESARITE MED SOLINAMI, ki so stoletja predstavljale glavni vir dohodka za mnoge otočane, ki so trgovali s t.i. belim zlatom.

Poleg solin najdemo tu tudi NARAVNI REZERVAT, s čudovito pokrajino in ogromnim številom PTIC. Če ste ljubitelj narave le prinesite daljnogled. Kolesa si lahko sposodite na različnih koncih po otoku, najlepši čas za obisk pa je zame vsekakor malce pred sončnim zahodom, ko je res lepa svetloba.

ile de re france francija salt pans

Poleg soli, naravnih mil, izdelkov iz alg, posebnega krompirja, lokalnega vina, bonbončkov iz slane karamele in še česa, otoka enostavno ne smete zapustiti ne da bi si privoščili vsaj eno pošteno porcijo OSTRIG. Saj vem, saj vem, niso za vsakega. In vedno pravim, nič hudega, bo pa več za nas. Če zamudite tržnico jih lahko kupite celo na čisto pravem AVTOMATU Z OSTRIGAMI (plačate s kartico), ki deluje non-stop. A če niste ravno vešči v odpirajnu ostrig vam priporočam, da jih raje naročite v restavraciji – in nič bat, so veliko cenejše kot pri nas.

Sončni zahod, morje, dobra družba in kozarec francoskega vina je pač vedno dober zaključek dneva. Če sledi še okusna večerja pa sploh. Ja, tukaj znajo uživat življenje in z veseljem se vračam na obisk ne glede na letni čas. Čeprav priznam, da mi je najbolj všeč v spomladanskem času, ko cvetijo makova polja in pa jeseni, ko je še dovolj toplo a se turisti porazgubijo. Če se kdaj potepate v teh koncih se pa le zapeljite čez most pri La Rochelle, se splača.

SHRANI PIN

what to see and do on Ile de re France

What to see and do on ile de re France

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *