Baltske drzave road trip potovanje potopis Estonija Latvija Litva Poljska

potopis | potovanje BALTSKE DRŽAVE – Estonija, Litva, Latvija, Poljska

Katja ESTONIJA, LATVIJA, LITVA, POLJSKA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM Leave a Comment

Letošnji skandinavski road trip sva zaključila z raziskovanjem Baltskih držav in tako sklenila en lep ogromen krog po severu Evrope. Hkrati sva oba prvič obiskala kar 4 države, Estonijo, Latvijo, Litvo & Poljsko. In čeprav bi si vsaka izmed naštetih zaslužila še vsaj kak dan več obiska, sva hvaležna, da sva jih spoznala vsaj malo. Kam naju je vodila pot in kaj sva vse videla in doživela pa v temle potopisu.

potovanje Baltic countries Baltske drzave zemljevid nacrt poti

Vnaprej se nisva nič kaj dosti pripravila, s sabo nisva imela nobenih vodičev v pisni obliki in potovala sva bolj kot ne za nosom in s pomočjo interneta ter navigacije. Z izjemo enega kampa na Poljskem sva SPALA NA DIVJE, v najinem DEFENDERJU. Ker sva večino časa na celotnem ptovanju preživela na NORVEŠKEM, naju je tule že malce čas priganjal, zato sva predvsem LATVIJO in LITVO res ekspresno doživela, med tem ko sva se v ESTONIJI zadržala najdlje. Slednja nama je bila tudi zelo všeč, prav tako naju je prav prijetno presenetila POLJSKA.

ESTONIJA | Tallinn, NP Lahemaa, otok Saaremaa in Baltska obala


Kdaj: julij 2019

Kraji: Tallinn, narodni park Lahemaa, otok Saaremaa, Pärnu

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Iz HELSINKOV sva v dobrih 2 URAH s trajektom prispela v TALLINN, kjer sva preživela en dan. Zvečer sva se odpeljala v NARODNI PARK LAHEMAA, kjer sva tudi prenočila in si naslednji dan privoščila en daljši pohod. Od tu sva jo za par dni mahnila na OTOK SAAREMAA, ki naju je čisto očaral, res top! Zadnji dan sva preko obmorskega kraja PARNU šibala proti LATVIJI.

Estonia road trip map

TALLINN, ESTONIJA | glavno mesto Estonije

Hop s trajekta in brez problema sva dobila super varovano PARKIRIŠČE v centru mesta. Grenek priokus slovesa od Skandinavije je zbledel ob pogledu na cenik jedi prve restavracije, ki nama je prekrižala pot. Juhuuu, kako poceni! Takoj sva šla na pivo. Direkt na GLAVNI TRG v STAREM MESTNEM JEDRU.

V krasnem soncu in občutno bolj prijetnih temperaturah v primerjavi z zadnjimi tedni sva si ogledala znamenito MESTNO HIŠO (lahko se povzpnete na preko 30m visoki stolp) in pa NAJSTAREJŠO NEPRESTANO DELUJOČO LEKARNO V EVROPI. Tule na trgu je tudi cel kup RESTAVRACIJ in BAROV, kjer lahko poskusite kakšno lokalno specialiteto.

talin estonija tallinn estonia

TALIN JE RELATIVNO MAJHNO MESTO in največje znamenitosti so strnjene v starem mestnem jedru, ki ga obdaja kar 20 OBRAMBNIH STOLPOV in eno najlepše ohranjenih SREDNJEVEŠKIH MESTNIH OBZIDIJ. Možen je obisk nekaterih stolpov in dela obzidja, priporočam za res lep razgled na mesto.

Tallinn Estonia Talin Estonija

ESTONSKA PRESTOLNICA naju je navdušila s SREDNJEVEŠKIM PRIDIHOM, očarljivimi TRGOVINICAMI in prikupnimi BARI ter RESTAVRACIJAMI, ki jih tule več kot očitno ne manjka. Ogledala sva si tudi par CERKVA, za številne MUZEJE pa tokrat ni bilo dovolj časa, saj sva hotela prenočiti izven mesta.

Tallinn windows shops

Talin nama je bil torej res všeč in z lahkoto bi tule preživela vikend. Čeprav je tudi en dan dovolj, da obiščete glavne točke. Pravijo, da je še posebno lepo v PREDBOŽIČNEM ČASU, ko mesto preplavijo lučke in stojnice s kuhanim vinom. Sicer pa veliko turistov mesto obišče tudi v sklopu enodnevnega izleta iz HELSINKOV. Semle bi se še kdaj vrnila.

NARODNI PARK LAHEMAA, ESTONIJA | največji estonski narodni park

URO VOŽNJE IZ TALINA proti vzhodu se nahaja NAJVEČJI ESTONSKI NARODNI PARK, Lahemaa. Ker spiva v avtu in je z brezplačnimi prenočišči v mestih vedno problem, sva po obisku prestolnice pozno popoldne našla par krasnih kotičkov za DIVJE KAMPIRANJE znotraj parka. Slednje je DOVOLJENO, pa ne samo to – najdejo se celo zelo lepo urejeni prostori z WC-ji, BREZPLAČNIMI POLENI za ogenj, MIZAMI ZA PIKNIK in ŽAROM. Podobno kot na Finskem.

lahemaa national park estonia wild camping

Naslednji dan sva začela s čudovitim 6km DOLGIM SPREHODOM po KROŽNI POTI imenovani VIRU BOG. Ta naju je vodila čez dišeč borov gozd, kasneje pa PO LESENIH BRVEH preko MOČVIRIJ in JEZERC, do RAZGLEDNEGA STOLPA in nazaj do parkirišča. Prelepo res, pa še srečo z vremenom sva imela. PARKIRIŠČ za tole turo je več, midva sva izbrala tistega blizu kraja KOLGA.

lahemaa national park estonia estonija

Za tiste, ki imate radi naravo je toletudi super ENODNEVNI IZLET IZ TALINA, sprehod je s postanki trajal kako uro in pol. V bližini so tudi AVTOBUSNE POSTAJE, tako da vam ni potrebno najeti avta. V parku je sicer še cel kup DRUGIH POHODNIH POTI – če imate dovolj časa lahko tu z lahkoto preživite 2-3 dni.

OTOK SAAREMA, ESTONIJA | največji estonski otok

Ko sva že mislila, da na tem potovanju avta ne bova več dala na trajekt, sva se spontano odločila za obisk otoka Saaremaa in evo, spet sva stala v vrsti na pomolu. Bolj kot sva googlala, bolj nama je bilo jasno da obiska NAJVEČJEGA ESTONSKEGA OTOKA ni za izpustiti.

MLINI NA VETER, ANGLA

Mlini na veter v Angli so nekakšen MUZEJ NA PROSTEM (plača se manjša vstopnina), kjer si pobliže lahko ogledate kako delujejo, kako so zgrajeni in za kaj vse so jih uporabljali. Prav tako si v glavni hiši lahko ogledate še raznorazna orodja in preberete še kaj o zgodovini mlinov na veter na otoku Saaremaa.

Saaremaa Angla Estonia windmills

GRAD KURESSAARE

Glavno mesto otoka, KURESSAARE, je naravnost krasno. Pri marini sva si privoščila kosilo in se zatem sprehodila okoli lepo ohranjenega gradu, obdanega z vodnimi kanali in mlini na veter. V mestu je tudi cel kup MUZEJEV in TRGOVIN, tule se res lahko zadržite kar cel dan.

kuressaare castle saaremaa island Estonia

OBALA OTOKA SAAREMAA

Na otoku sva v teh par dneh odkrila res fajn kotičke ob morju – ne pričakujte sicer ravno sanjskih PLAŽ, so pa idealne za kampiranje. Tudi takšne, kjer sva prespala, čeprav opozarjam, da se ob vikendih ta boljši prostori hitro zasedejo. Lokalci so sicer brezbrižno plavali v morju, za naju vsekakor premrzlo.

PANGA KLIFI

Na severni strani otoka sva odkrila čudivite preko 20m VISOKE KLIFE, po vrhu katerih sva se sprehodila po krasni 2km dolgi UREJENI STEZI. Vonj morja in dišeči borovci so me kar malo spominjali na Mediteran. In ker sva se odločila prespati v neposredni bližini klifov, sva si tudle privoščila še večerjo ob sončnem zahodu.

saaremaa island otok Estonia

Otok je resnično ogromen in nisva ga uspela popolnoma prevozit. Lahko bi si ogledala še SVETILNIK na južnem delu, pa cel kup vasic vmes, lesenih cerkva in še česa. A vse pač ne gre in dve noči tule sta bili ravno prav za prvi vtis.

ZADNJO NOČ V ESTONIJI sva preživela nekje na obali v okolici mesta PARNU. Fajn je bila ESTONIJA. Res fajn. Krasna narava, urejena mesta, ni predrago (sicer so ostale Baltske dežele še bolj poceni za potovanje), ceste so super, z angleščino ni bilo problemov. Čisto nepričakovano sva tu ogromno PREVOZILA OFFROAD. Država naju je precej SPOMINJALA NA FINSKO, ampak seveda S PRIDIHOM VZHODA. Še bi šla.

LATVIJA | Riga in narodni park Kemeri


Kdaj: julij 2019

Kraji: Riga, Jurmala, narodni park Kemeri

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Latvija je relativno MAJHNA DRŽAVA in tudi v kratkem času lahko vidite veliko. Tudi midva sva tu le ENKRAT PRESPALA. V RIGO sva prišla dovolj zgodaj, da sva si ogledala velik del mesta, potem še kratek skok v oblegano JURMALO na obali in obisk čudoviteha NARODNEGA PARKA KEMERI. Prav slednji nama je bil najbolj všeč od vsega kar sva v Latviji videla.

Latvia Latvija road trip potopis potovanje

RIGA, LATVIJA | kaj videti in početi v prestolnici Latvije

Dobrodošla v Latviji. Dizel je bolj poceni, ceste so grozne. Najslabše na celotnem road tripu. Po treh urah vožnje sva iz Estonije prilezla do Rige, LATVIJSKE PRESTOLNICE, kjer živi kar tretjina prebivalstva. Riga slovi po eni NAJVEČJIH TRŽNIC V EVROPI, zato sva PARKIRIŠČE poiskala v bližini le-te. Brez problema, saj je vse skupaj locirano BLIZU ŽELEZNIŠKE POSTAJE, kjer je več parkirišč.

Sicer nama je bil v splošnem Talin nekako bolj všeč, ampak STARI DEL RIGE, imenovan VECRIGA, z vsemi krasnimi pročelji in stavbami v Art Nouveau stilu je pač res lep. Mesto je tudi na seznamu UNESCO-ve dediščine. Najbolj znana točka je vsekakor TRG PRED MESTNO HIŠO (zgornja fotka). Poleg slednjega in tržnice naju je najbolj očaral LABIRINT OZKIH ULIČIC z živahnimi RESTAVRACIJAMI, BARI in PEKARNAMI. Riga je krasno SREDNJEVEŠKO HANZEATSKO MESTO in s tem že od nekdaj pomembno TRGOVSKO SREDIŠČE – vesela sva, da sva jo obiskala v soncu.

Riga Latvia

NARODNI PARK KEMERI, LATVIJA | eden najlepših narodnih parkov v Latviji

Po obisku Rige sva se na petkovo popoldne odpeljala proti obmorski JURMALI. Napaka. Očitno nisva bila edina, ki sva rinila proti obali in pristala sva v prometnem zamašku. Več kot očitno je tole priljubljena vikend izletniška točka. Posledično je bila na obali tudi neznosna gneča in hitro sva se odpeljala še malce naprej, do NARODNEGA PARKA KEMERI. Z dovoljenjem gospodične, ki je pobirala parkirnino sva prespala kar na PARKIRIŠČU PARKA (ki se sicer čez dan plača 2€) in imela tako zjutraj odlično izhodišče za pohod po parku.

Nasveta, da se tule splača vstati za SONČNI VZHOD, ko se nad močvirjem ponavadi zbirajo in dvigajo meglice, sicer nisva upoštevala. Sva bila prelena za budnico ob štirih zjutraj. Po jutranji kavi sva tako štartala v spremstvu večih obiskovalcev (če se le da, pojdite med tednom in ne na soboto). Po hitrem sprehodu skozi gozd so se pred nama odprli prvi pogledi na JEZERCA in MOČVIRJA. Wow, wow in še enkrat wow. Park naju je sicer spominjal na tistega v Estoniji, ampak po pravici povedano je tale še lepši. In večji. In malce bolj urejen. Vsekakor najlepše doživetje v Latviji, ker je blizu Rige ga lahko obiščete tudi v sklopu ENODNEVNEGA IZLETA.

Kemeri national park Latvia

Od tu bi se lahko odpeljala še marsikam po državi, ampak se nama je že malce mudilo domov, zato sva se odločila pot nadaljevati v LITVO. Ker sva Latvijo obiskala precej na hitro, težko kaj več povem o njej. Za prvi vtis je bilo fino, ogledala sva si vse kar se nama je zdelo smiselno v tako kratkem času. Za kaj več bo pa treba še kdaj v te konce.

LITVA | Šiauliai, Kaunas, Marijampole in Kalvarija


Kdaj: julij 2019

Kraji: Šiauliai, Kaunas, Marijampole, Kalvarija

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

v Litvi se nama je nekako mudilo, še sama ne veva zakaj. Najprej sva se ustavila v kraju ŠIAULIAI, kjer sva si ogledala famozni HILL OF CROSSES, oziroma hrib križev. Nekje tu sva se odločila, da ne greva v VILNO in tudi ne na polotok CURONIAN SPIT in KLAIPEDO. Oboje bi pomenilo dodatne kilometre in nekako se nama ni dalo. Sva se pa zato ustavila v drugem največjem kraju Litve, KAUNAS. Kasneje sva prevozila še polja med kraji MARIJAMPOLE in KALVARIJA.

Lithuania map

HILL OF CROSSES ŠIAULIAI, LITVA | preko 100.000 križev na znamenitem hribu

Po približno uri vožnje iz narodnega parka Kemeri v Latviji sva prečkala mejo in se nasmehnila Litvi. Prvi vtis? Ceste OK, dizel nenormalno poceni (1€ za liter), veliko zapuščenih hiš ampak prijetna pokrajina. Vroče. Zelo vroče. Še urca vožnje in naredila sva prvi postanek.

No, tole pa je bilo nekaj. Kup več kot 100.000 KRIŽEV (oceniti natančno številko je nemogoče) ter PODOB MARIJE, ki so jih v zadnjih nekaj desetletjih prinesli obiskovalci je res nekaj edinstvenega. Tudi če ste bolj na ateistični strani. Ker je bila sobota, sva imela še čast opazovati par poročnih fotografiranj. Ogled hriba križev je brezplačen, čez vikend pa pričakujte gnečo.

Siauliai Hill of crosses Lithuania Litva

KAUNAS, LITVA | drugo največje mesto v Litvi

Čeprav sva si potihem želela obiskati tudi VILNO, prestolnico Litve, sva se složno odločila proti. Slednje bi namreč pomenilo ogromno dodatnih kilometrov in po pravici povedano se nama enostavno ni dalo. Sploh ker sva že obiskala Talin in Rigo in sva nekako sumila, da bo precej podobno. No, morda se motiva. V Vilno se torej enkrat še vrneva.

Kaunas Lithuania Litva

Sva se pa zato ustavila v DRUGEM NAJVEČJEM MESTU DRŽAVE, Kaunas. Precej vzhodno-evropsko vzdušje, pa nič ne de. Je kar pasalo malce drugačnosti. Ogledala sva si SPOMENIK HOLOKAVSTU in zavila še v en ogromen supermarket, kjer so imeli vse – od hrane do igrač in bolj tehničnih zadev. Po zelo zelo ugodnih cenah sva se opremila z vsemi sortami lokalnega piva in nakupila še cel kup malenkosti za avto.

MARIJAMPOLE & KALVARIJA, LITVA | ruralna pokrajina posuta z jezerci

Obisk Litve sva zaključila NA JUGU DRŽAVE, kjer sva med NESKONČNIMI PŠENIČNIMI POLJI našla res krasna JEZERA ZA KOPANJE in ogromno mest za DIVJE KAMPIRANJE.

Marijampole Lithuania Litva

POLJSKA | po poljski baltski obali iz Litve do Nemčije


Kdaj: julij 2019

Kraji: Gdansk, Leba, Slowinski narodni park

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Dolgo sva mlela po kateri poti naj se vrneva v Nemčijo – preko VARŠAVE ali po obali. Na koncu je na račun lepega vremena zmagala obala. Odločila sva se za celodnevni obisk mesta GDANSK, do katerega sva se iz LITVE vozila po res zanimivih poteh med jezeri, hribi in celo smučišči (čisto nepričakovano). Tu nekje sva prenočila, še sama ne veva več kje. Po Gdansku sva nadaljevala v turistični kraj LEBA in si ogledala znani SLOWINSKI NARODNI PARK. Potem pa ob obali preko mesta STETTIN in nemškega BERLINA domov.

Poland Poljska road trip potopis potovanje

POT DO GDANSKA je bila sila zanimiva in presenetljiva. Čisto nepričakovano sva se po stranskih poteh vozila mimo JEZER, GRIČKOV in celo čisto pravih SMUČIŠČ. Mesta oziroma vasi so bile drugačne kot v Litvi. Prav vsaka vas ima tudi svojo CERKEV. Niti se ne spomniva več točno kje sva se vozila, a včasih je prav to najlepše.

GDANSK, POLJSKA | eno najlepših poljskih mest

GDANSK NAJU JE DOBESEDNO VRGEL NA RIT. Sicer (sploh na takšnem road tripu) bolj navijava za naravo kot za mesta, ampak tole je bilo pač noro lepo. Polno zgodovine, krasna arhitektura, ob morju, čudovite trgovine, na vsakem koraku barčki in restavracije. Muzeji. In res zmerne cene. Povrhu vsega sva imela še sonce in tudi s parkiranjem v centru ni bilo težav.

Prav smejalo se nama je. Privoščila sva si OGROMNO KOSILO in poskusila lokalne ribje specialitete. Tudi par stvari sva kupila za spomin. Slednje sva počela res redko, ampak tule se nisva mogla upret. Seveda V ENEM DNEVU še zdaleč nisva videla vsega. Tule je verjetno podaljšan vikend ravno prav časa. Tokrat sva šibala naprej, ampak bova zagotovo še kdaj prišla.

Gdansk Poland Poljska road trip potovanje

NARODNI PARK SLOWINSKI, POLJSKA | mogočne bele sipine ob Baltski obali

Peljala sva se po obali navzgor in zaman iskala prostor za divje kampiranje, vse dokler nisva pristala v Lebi. Turističen kraj LEBA z bližnjim NARODNIM PARKOM SLOWINSKI je bila tako ali tako najina naslednja točka za postanek. Že skoraj v temi sva obupala in poiskala KAMP. Prvič po res dolgem času sva spala v kampu, nazadnje je bilo to na Norveškem. Nad ceno 10€ na noč, urejenimi sanitarijami in nadvse prijazno gostiteljico se res nisva mogla pritoževati.

V Lebo sva prišla prav zaradi tega narodnega parka, ki slovi po MOGOČNIH BELIH PEŠČENIH SIPINAH ob krasnem BALTSKEM MORJU. Sipine se zaradi konstantnega vetra vsako leto PREMAKNEJO V NOTRANJOST kar za 3-10 metrov. Najvišje sipine so visoke tudi do 30m, zato se splača malce potrudit za lep razgled, poleg sipin pa je tu tudi JEZERO, 7 REK in pa pas BOROVEGA GOZDA.

Slowinsky national park Poland

Park najlažje obiščete, če si V LEBI SPOSODITE KOLO, ali pa pač imate svojega. Obisk Z AVTOMOBILOM ni možen, parkirišča se nahajajo blizu mesta. Lahko greste tudi PEŠ, a bo kar trajalo preden pridete do vhoda v park. Midva sva se odločila za tretjo varianto, in sicer ELEKTRIČNI AVTO, kot nekakšen SHUTTLE BUS. Ta vas pripelje do VHODA V PARK, kjer se morate odločiti kako nadaljevati pot do sipin. Tudi tu lahko najamete KOLO, lahko greste del poti z LADJO PO JEZERU, ali pa presedete v DRUGI ELEKTRIČNI AVTO. In še en pomemben nasvet, sploh če park obiščete v poletnem času ali pa med vikendom – bodite zgodnji! Ko sva odhajala je bila namreč vrsta za VSTOPNICE nenormalno dolga.

Še par besed o POLJSKI KULINARIKI. Ker sva bila pri koncu daljšega potovanja in so zaloge hrane vidno pošle, sva si tule večkrat privoščila obisk restavracij. Ogromne porcije in res zmerne cene so nama seveda vse skupaj še olajšale. Prevladujejo bolj mesne jedi, z zeljem, krompirjem, gigantskimi kumaricami in smetanovo omako. No, tule na severu seveda nisva mogla mimo ribjih specialitet. Prvič sva tudi poskusila PIEROGI – neke vrste raviole z različnimi nadevi. V glavnem, na Poljskem je fajn jesti zunaj.

poland fod poljska kulinarika

BALTSKA OBALA, POLJSKA | kilometrska belo peščena obala

Proti Nemčiji sva se vračala OB BALTSKI OBALI, ki naju ni razočarala. Ker že vrsto let živim na severu Nemčije, sem večkrat obiskala nemško obalo in nekako pričakovala da bo tule na Poljskem podobno lepo. Zame sicer čisto premrzlo za plavanje, ampak idealno za sprehode na svežem zraku. Krasno!

POLJSKA NAJU JE RESNIČNO POZITIVNO PRESENETILA. Še sama ne veva zakaj, ampak vsi so naju svarili kako so tu slabe ceste in kako je vse neurejeno. Morda je drugod po državi kaj drugače, ampak za tale severni del tega niti slučajno ne morem reči. Na Poljskem nama je bilo prav zares všeč in sigurno se še vrneva. Naslednjič bolj proti jugu. Če na hitro povzamem še tale BALTSKI DEL ROAD TRIPA – top! Se splača v tele konce in ni nama bilo žal, da sva se v Nemčijo vrnila po tej poti.

BALTSKE DRŽAVE SVA OBISKALA V SKLOPU DALJŠEGA ROAD TRIPA. VEČ O ORGANIZACIJI TAKŠNEGA POTOVANJA, STROŠKIH IN KORISTNIH INFORMACIJAH PA SI PREBERITE TUKAJ:
SKANDINAVIJA & BALTIK – STROSKI, INFO, NASVETI

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *