Skandinavija Baltske dezele road trip potovanje potopis

ROAD TRIP PO SKANDINAVIJI IN BALTIKU | stroški, uporabne informacije & nasveti za potovanje

Katja DANSKA, ESTONIJA, FINSKA, KAMPIRANJE, LATVIJA, LITVA, NORVEŠKA, POLJSKA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, ŠVEDSKA Leave a Comment

5 tednov. 8 držav. 8000 prevoženih kilometrov. 1 res kul avto. In 2 vesela popotnika. Velika vreča novih spominov in cel kup doživetij. Ker vas vse najbolj zanima koliko naju je vse skupaj cenovno prišlo, kam sva vse šla in kaj sva videla – je tule nov post. O celotnem road tripu. Malo o tem kaj nama je bilo všeč in kaj ne, o prevozih, cestah, kulinariki, vremenu in pa seveda o cenah. Evo ga.

V grobem je najina pot potekala približno takole. Začela sva v NEMČIJI in se v parih dneh pripljala na sever DANSKE, ujela trajekt na NORVEŠKO, ki sva jo v 3 tednih prevozila od juga do Lofotov. Potem pa hitro čez ŠVEDSKO na FINSKO, vse do Helsinkov. Tu sva se s trajektom peljala v ESTONIJO in v zadnjem tednu prečkala še LATVIJO, LITVO in POLJSKO.

Scandinavian Baltic road trip map

Za lažje razumevanje sem tale prispevek razčlenila PO DRŽAVAH in za vsako od slednjih strnila NAJINE VTISE in KORISTNE INFORMACIJE. Čisto na koncu prispevka je še OKVIRNA RAZČLENITEV VSEH STROŠKOV.

DANSKA | v 4 dneh od juga do severa


Kdaj: junij 2019

Kraji: otok Romo, Ribe, Esbjerg, Aarhus, NP Thy, Klitmoller, Lokken, Furreby, Rubjerk Knude , Rabjerg Mile, Skagen, Hirtshals

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje, kamp

Na Danskem sva se mudila sicer le 4 DNI, a je bilo dovolj za prve vtise. Ker sva štartala iz severne Nemčije, sva prvi daljši postanek naredila na OTOKU ROMO, potem pa nadaljevala v RIBE, ESBJERG, AARHUS, KLITMOLLER in LOKKEN čisto na sever države, v SKAGEN. Zadnji dan sva ujela trajekt do NORVEŠKEGA KRISTIANSANDA iz kraja HIRTSHALS.

Danska nama je bila pisana na kožo. Resda je verjento pripomoglo še krasno sončno vreme, ampak tule sva res uživala. Super plaže, veliko za videt, domačini so prijazni in vsi govorijo angleško in nemško. Vse je urejeno in čisto. Čuti se tisti pravi skandinavski vpliv. Turisti so v povprečju malo starejše generacije, večinoma nemci. Z avtodomi. Res veliko odročnih krajev tule sicer nisva našla, ampak za začetek road tripa je bila Danska dobra izbira. Priporočam tudi kot samostojno destinacijo, idealno za 10-14dni (se bi dalo tudi v 7 dneh) super road trip.

Denmark Danska potopis potovanje road trip

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE NA DANSKEM

CESTNIN NI, plačljiva sta le 2 mosta, a naju je tokrat pot vodila drugje. CESTE so super za vozit, najboljša je pa itak VOŽNJA PO PESKU NA PLAŽI. Slednje je dovoljeno skoraj povsod. DIVJE KAMPIRANJE NI DOVOLJENO. Je pa ponekod tolerirano. Vsekakor pa ne na plaži. KAMPI so vsepovsod – so lepi, urejeni in prostorni. In niso dragi, zato se res splača. So tudi KAMPI LE ZA AVTODOME in AVTE. Ti stanejo okoli 10-15€ na noč, ampak poleti (in za vikende) se hitro napolnijo. VSTOPNIN in PARKIRNIN do naravnih in ostalih znamenitosti ni skoraj nikjer.

NA DANSKEM SVA PORABILA 75€ (1 nočitev v kampu za 20€, 30€ za kosilo v Aarhusu, ostalo pa za parkirnino, kavo in prigrizke) in 150€ ZA DIZEL (v to je vključen nemški dizel za pot iz Hanovra, pred trajektom na Norveško sva v strahu, da bodo tam višje cene še enkrat dotočila do vrha). Ker sva pot začela na Danskem, sva bila tule še dobro opremljena s hrano in pijačo od doma, zato ni bilo potrebe po večjih nakupih. Lani decembra sva bila v Kopenhagnu, kjer so cene občutno višje kot drugod po državi. Danska je v EU, a ima svojo valuto, DANSKO KRONO.

NA BLOGU JE TUDI ŽE DALJŠI POTOPIS O DANSKI, Z VELIKO FOTKAMI IN OPISI VSEH KRAJEV, KI SVA JIH OBISKALA. TISTI, KI VAS ZANIMA, KLIK NA GUMBEK SPODAJ.
preberi potopis o DANSKI

NORVEŠKA | v 3 tednih od juga do severa


Kdaj: junij/julij 2019

Kraji: Kristiansand, Sinnes, Lysebotn, Lysefjord, Florli, Preikestolen, Tau, Stavanger, Rennesoy, Fantoft, Bergen, Osteroy, Voss, Vik, Sognefjord, Balestrand, Briksdalbre, Jostedalsbreen NP, Hellesylt, Geirangerfjord, Liabygda, Trollstigen, Atlantic road, Fv17 road, Vega archipelago, Svartisen NP, Bodo, Lofoten, Andenes, Bjerkvik, Narvik

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Na Norveškem sva se zadržala približno 3 TEDNE. Začela sva v KRISTIANSANDU, kamor sva s trajektom prispela iz danskega HIRTSHALSA. Nadaljevala sva do prvega fjorda, LYSEFJORD, v okolici katerega je veliko možnosti za pohode (PREIKESTOLEN, KJERAG, FLORLI) do STAVANGER-ja in po obali med otočki do BERGEN-a. Od tu pa spet malo med fjorde, kljub slabšem vremenu sva se zapeljala po SOGNEFJORD-u in GEIRANGERFJORD-u. Seveda nisva izpustila serpentin na famoznem prelazu TROLLSTIGEN in opevane ceste ATLANTIC ROAD. Po obali sva skakala po otočkih in se cijazila med čudovito pokrajino po CESTI Fv17 vse do ARHIPELAGA VEGA. Slednji naju je pozitivno presenetil. Obiskala sva tudi 2 ledinika, SVARTISEN in JOSTEDALSBREEN, potem pa v kraju BODO skočila na trajekt to LOFOTOV. Lofote sva prečesala od juga do severa in končala v kraju ANDENES, preden sva se podala še na zadnjih nekaj sto kilometrov norveških cest do ŠVEDSKE MEJE.

norway road trip map potopis potovanje norveska

Norveška je nora. Nora narava in pokrajina, težko je vse skupaj na hitro opisat. Za vsakega se nekaj najde, pogumni lahko tudi plavajo. Najbolj sva uživala v pristni naravi, tudi kadar nama jo je vreme zagodlo. Je pa res ogromna država. Potovanje v poletnih mesecih je priporočljivo, saj je dan dolg in lahko več vidite v kratkem času. A bodite pripravljeni na res veliko vožnje. Videti vse je itak nemogoče, zato se tule res splača doma malce pripravit in se odločit na katera območja se želite osredotočit. Na fjorde ali Lofote, ali Nordkapp, ali mesta, ali pa bolj na pohode po narodnih parkih. Seveda gre tudi vsega po malem – tako sva naredila midva. Malo pohodov, malo plaž, tu in tam v mesto, tu in tam na pohod. Zaradi vseh teh lepot, katerih sloves sega na vse konce sveta, je na Norveškem posledično res veliko turistov. Saj se najdejo osamljeni kraji, ampak v splošnem je bila tole najbolj turistična država celotnega road tripa. Pa tudi najdražja. Kljub temu bi šla z veseljem še enkrat. Priporočam vsem, ki ste radi v naravi. Je treba it enkrat.

Norveska norway road trip potopis potovanje

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE NA NORVEŠKEM

CESTE so dobre, a velikokrat OVINKASTE, spolzke in strme. Zato previdno in držite se OMEJITEV. Res ni dovoljeno dirkat, zato se potuje bolj počasi. Veliko je TUNELOV, MOSTOV in PODVODNIH TUNELOV. Slednji so večinoma neplačljivi, a tu in tam SO CESTNINE. Če avto najamete, bo verjetno že v sistemu, če pa pridete Z LASTNIM VOZILOM, se ga splača že doma registrirat v SISTEM EPC. Vsakič ko zapeljete mimo cestninske postaje vas slika in če ste v sistemu vam avtomatsko trgajo s kreditne kartice. Če niste v sistemu vam račun pošljejo po pošti na dom.

HRANA in ALKOHOL ni poceni. V trgovini sva za osnovne stvari vsakič plačala med 30-40€. Ustekleničene vode nisva nikoli kupila. Za ljubitelje morskih dobrot se sicer splača kupit LOSOSA, ker je res dober, sicer pa imajo tudi dober KRUH in CIMETOVE KOLAČKE. Smešno poceni je AVOKADO (po 1€) zato sva se ga res skoraj prenajdela. DIVJE KAMPIRANJE je dovoljeno, dokler ste dovolj daleč od hiš in nikogar ne motite. Midva sva šla le 2x v KAMP in obakrat je bil lepo urejen, veliko kampov ima tudi par LESENIH HIŠIC, ki jih lahko najamete. POČIVALIŠČA ob cesti so res lepo urejena. RIBOLOV V MORJU je možen brez dovolilic, zato sva si večkrat nalovila rib. OB NEDELJAH in večerih čez teden ni dovoljen nakup alkohola v trgovinah. NORVEŠKA NI V EVROPSKI UNIJI, valuta je NORVEŠKA KRONA. Provizija za plačevanje s kartico je višja.

NA NORVEŠKEM SVA ZAPRAVILA okoli 600€ ZA TRAJEKTE, 450€ ZA DIZEL (ponavadi sva tankala za 1,30€/L)in 900€ ZA VSE OSTALO. V slednje je vključeno KAMP (okoli 25€ na noč), izlet za ogled kitov (200€ za oba), eno boljše KOSILO (90€) in VEČERJA (140€). Ostalih cca 400€ je šlo za HRANO, tu in tam PIVO v baru (tudi po 10€ za malo pivo včasih), VSTOPNINE v muzeje (npr Viking museum na Lofotih 40€ za oba), PARKIRNINE (v Bergnu na uro 7€, za Preikestolen pohod 20€ na dan itd). Par malenkosti sva kupila za spomin. Če odštejemo obisk restavracij in izlet, če ne bi nikoli kupila piva in bi kupovala res poceni hrano, jedla vsak dan špagete ali pa rižoto, bi vsekakor porabila kakih 600€ manj. Vsekakor NISVA ŠPARALA, RAZSIPNA PA TUDI NISVA BILA. Ena zdrava sredina. Ker včasih si je pač tudi treba malo privoščit, pa rada dobro jeva.

KAJ SPAKIRATI? Vse od kopalk do puhovke. Vreme se lahko zelo hitro spremeni, sva imela vse od skoraj snega do 25C. Pohodne čevlje, japonke, udobne superge. Kakšen šal in pa obvezno anorak proti vetru in dežju. Meni se je fajn obnesel puhasti brezrokavnik.

NA BLOGU JE TUDI ŽE DALJŠI POTOPIS O NORVEŠKI IN LOFOTIH, Z VELIKO FOTKAMI IN OPISI VSEH KRAJEV, KI SVA JIH OBISKALA. TISTI, KI VAS ZANIMA, KLIK NA GUMBKA SPODAJ.
preberi potopis o NORVEŠKI preberi potopis o LOFOTIH

ŠVEDSKA | iz severa Norveške na Finsko


Kdaj: julij 2019

Kraji: narodni park Abisko, Kiruna, Lansjärv Arctic Circle

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Tokrat prav dosti od države nisva odnesla, saj sva se resnično le peljala skozi, na poti do Finske. CESTA E10, po kateri sva vozila že po Lofotih, naju je vodila čez mejo blizu norveškega Narvika, mimo švedskega NARODNEGA PARKA ABISKO, bolj nezanimivega industrijskega mesta KIRUNA, ponovno čez ARKTIČNI KROG vse do razcepa za CESTO E4, ki vodi proti kraju KEMI na Finskem.

Na Švedskem sva le enkrat prespala. Tu je bilo občutno MANJ TURISTOV (in več komarjev), narodni park ABISKO se nama je na prvi pogled zdel super, na žalost se nama v bolj meglenem vremenu ni zdelo pametno ustavit za kakšen pohod. Na poti sva sicer našla eno kar veliko TRGOVINO (je res malo ceneje kot na Norveškem), medtem ko so BENCINSKE ČRPALKE tule res redke. Sva se že odločila, da se na Švedsko naslednje leto vrneva in jo malo bolje spoznava.

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE NA ŠVEDSKEM

DIVJE KAMPIRANJE je tudi na Švedskem pod določenimi pogoji dolovljeno, zato sva tudi tu z veseljem prespala v gozdu. CESTNIN NI, država je sicer članica EU, imajo pa svojo valuto – ŠVEDSKO KRONO. Plačevanje s KARTICO je povsod povsem običajno, zato nama ni bilo potrebno menjati bankovcev. Kaj več o Švedski težko rečem, ker sva kot rečeno tu preživela le 2 DNI. Naslednje leto :). NA ŠVEDSKEM SVA ZAPRAVILA 80€ ZA BENCIN in 45€ V TRGOVINI. Cene hrane so vsekakor nižje kot na Norveškem, dizel pa ne nujno.

FINSKA | v 1 tednu od severa do juga


Kdaj: julij 2019

Kraji: Kemi, Oulu, Jyvaskyla, Paijanne narodni park, Lahti, Helsinki

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Švedska cesta E4, ki se čez mejo na Finskem preimenuje v E8 in kasneje E75, naju je vodila preko krajev KEMI in OULU do najinega PRVEGA PRENOČIŠČA. Mesto KEMI je dobro obiskano predvsem pozimi, ko si tule lahko privoščite izlet na LEDOLOMILKI, mesto OULU pa je baje krasno za KOLESARJENJE. Nama se je bolj kolcalo po naravi, zato se tule nisva nič ustavila. Na splošno sva se na Finskem osredotočila na GOZDOVE IN JEZERA. Ustavila sva se v več NARODNIH PARKIH, v JYVASKYLI in se ob jezeri PAIJANNE spustila do LAHTIJA. Od tu pa počasi v HELSINKE.

finland finska road trip potopis potovanje

Na Finskem sem bila že tretjič in ja, nekateri pravijo da je živi dolgčas. Samo gozd in jezera. In komarji. No, našla sva super mesta za divje kampiranje brez komarjev. In ja, resda je povsod voda in borov gozd, ampak nama je v tistem trenutku pasalo. Absolutno nobenih turistov in pravo nasprotje oblegane Norveške. Mir. Tišina. Idealno za kampiranje. Brez dvoma najboljša država za divje kampiranje na tem road tripu. Če iščete odročne kraje, ceste, ki jih ni na zemljevidu in radi kuhate na ognju potem je to to. Bo treba na Finsko. Midva se vsekakor vrneva.

finska potopis potovanje road trip finland

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE NA FINSKEM

CESTE so super. Ravne in ponavadi brez ovinkov. CESTNIN NI, DIZEL je cenejši kot na Švedskem, ampak presenetljivo dražji kot na Norveškem. Finska ima EVRO, povsod sprejemajo KARTICE. DIVJE KAMPIRANJE je dovoljeno in velikokrat so v ta namen na voljo tudi UREJENI BREZPLAČNI PROSTORI z ŽAROM, POLENI ZA OGENJ, WC-ji in prostori za malico. Tudi POKRITA ZATOČIŠČA za tiste, ki kolesarijo ali pa potujejo peš so na voljo.

NA FINSKEM SVA ZAPRAVILA 140€ ZA BENCIN, 140€ ZA TRAJEKT V ESTONIJO in 300€ ZA VSE OSTALO. V slednje je vključen en ZELO DRAG DAN V HELSINKIH, kjer sva si privoščila kosilo in večerjo v boljši restavraciji, kino in vstopnino v muzeje pa še kak kozarec vina in sladoled vmes. Je bilo treba proslavit zaključek Skandinavije. Če izvzamemo ta dan, sva na Finskem porabila rekordno malo, saj sva čisto vsak dan sama kuhala, nisva šla v kamp in skoraj nikoli v trgovino.

ESTONIJA | Tallinn, otok Saaremaa in narodni parki


Kdaj: julij 2019

Kraji: Tallinn, narodni park Lahemaa, otok Saaremaa, Pärnu

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Iz HELSINKOV sva v dobrih 2 URAH s trajektom prispela v TALLINN, kjer sva preživela en dan. Zvečer sva se odpeljala v NARODNI PARK LAHEMAA, kjer sva tudi prenočila in si naslednmji dan privoščila en daljši pohod. Od tu sva jo za par dni mahnila na OTOK SAAREMAA, ki naju je čisto očaral, res top! Zadnji dan sva preko obmorskega kraja PARNU šibala proti LATVIJI.

Estonia road trip map

ESTONIJA NAJU JE PRIJETNO PRESENETILA. Res nisva točno vedela, kaj naj pričakujeva. Noben od naju še nikoli ni bil v Baltskih deželah in edino kar nama je bilo jasno je to, da bo ceneje. Estonija je najbližja Skandinaviji in res se čuti severnjaški vpliv. Poleg slednjega se čusti tudi pridih Rusije, ki ni daleč. Zato je tule en tak zanimiv miks. Tallinn nama je bil zelo všeč, si upam rečt, da bolj kot Riga na primer. CESTNIN za osebna vozila NI. Cela država (z izjemo prestolnice) je precej neturnistična, kar naju je še posebno razveselilo. In je odlična destinacija za DIVJE KAMPIRANJE. Kot na Finskem, so tudi tu urejena mesta z BREZPLAČNIMI POLENI, WC-ji, MIZAMI ZA PIKNIK in ŽAR PROSTORI. Tega re nisva pričakovala in še posebno otok Saaremaa nama je bil z vidika kampiranja TOP. Čudovita mesta v gozdovih in na plažah. Ogromno sva PREVOZILA OFFROAD, morda celo največ od celotnega road tripa. Res lepo presenečenje.

Estonia estonija road trip potopis potovanje

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE V ESTONIJI

V ESTONIJI SVA PORABILA 130€ ZA BENCIN in 160€ ZA VSE OSTALO. V slednje štejem 30€ za povratno karto za trajekt na otok Saaremaa, kosilo za 40€, pivo v Talinu za 10€, velik nakup v trgovini za 50€ plus parkirnine in ostale malenkosti. Sicer pa Estonija v splošnem ni tako zelo poceni. Ja, je cenejša od skandinavskih dežel, a veliko dražja od svojih južnih sosed.

LATVIJA | Riga in narodni parki


Kdaj: julij 2019

Kraji: Riga, Jurmala, narodni park Kemeri

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Latvija je relativno MAJHNA DRŽAVA in tudi v kratkem času lahko vidite veliko. Tudi midva sva tu le ENKRAT PRESPALA. V RIGO sva prišla dovolj zgodaj, da sva si ogledala velik del mesta, potem še kratek skok v oblegano JURMALO na obali in obisk čudoviteha NARODNEGA PARKA KEMERI. Prav slednji nama je bil najbolj všeč od vsega kar sva v Latviji videla.

Latvia Latvija road trip potopis potovanje

Načeloma težko pišem o krajih oziroma državah, kjer sem le kratek čas. Ker jim nočem delat krivice ali pa ker se enostavno ne počutim na mestu. Zato lahko govorim le o prvih vtisih. Ki so dokaj pozitivni. Morda naju je Latvija nekoliko manj navdušila kot Estonija, pa vseeno. Zanimiva deželica.

Latvia Latvija road trip potopis potovanje2

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE V LATVIJI

CESTNIN za osebna vozila ni, CESTE so kar v dobrem stanju, se pa vidi razlika v primerjavi z Estonijo in Skandinavijo. Je tudi občutno ceneje in manj urejeno. KUHALA sva sama, PRESPALA sva na parkirišču narodnega parka, kjer je dnevna parkirnina 2€. So nama pustili prespati. Večinoma so vsi vsaj malo govorili ANGLEŠKO tako da s sporazumevanjem ni bilo problema.

V LATVIJI SVA PORABILA LE 30€. Dizla sva imela še dovolj zato je šel denar le za parkirnino (7€) in kosilo v Rigi na pokriti tržnici (20€). 2€ sva plačala za prenočitev na parkirišču pri narodnem parku Kemeri. Latvija je občutno cenejša od vseh držav, ki sva jih obiskala predhodno.

LITVA | Šiauliai, Kaunas in nešteta jezera


Kdaj: julij 2019

Kraji: Šiauliai, Kaunas, Marijampole, Kalvarija

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

v Litvi se nama je nekako mudilo, še sama ne veva zakaj. Najprej sva se ustavila v kraju ŠIAULIAI, kjer sva si ogledala famozni HILL OF CROSSES, oziroma hrib križev. Nekje tu sva se odločila, da ne greva v VILNO in tudi ne na polotok CURONIAN SPIT in KLAIPEDO. Oboje bi pomenilo dodatne kilometre in nekako se nama ni dalo. Sva se pa zato ustavila v drugem največjem kraju Litve, KAUNAS. Kasneje sva prevozila še polja med kraji MARIJAMPOLE in KALVARIJA.

Lithuania map

Po pravici povedano o Litvi težko napišem veliko, saj sva se tu zadržala le 2 DNI. Sigurno je tule še veliko za videt, ampak nekako se nama je zdelo da bo VILNA podobna Rigi in Talinu, o KLAIPEDI pa sva sicer slišala da je krasno, ampak totalno turistično v poletnih mesecih. Glede na vse, kar sva do tu doživela v preteklih tisočih kilometrih, se nama enostavno ni dalo nabijat kilometrov samo da odkljukava še eno prestolnico. Bova pa še kdaj prišla :).

Lithuania Litva road trip potopis potovanje

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE V LITVI

CESTE v Litvi so bile v najslabšem stanju, pa tudi označene so bile najslabše. CESTNIN za osebne avtomobile NI. Spala sva na divje, kar tule ni problem, saj je sploh na jugu države veliko jezerc med polji. Do nekaterih se pride le z 4×4.

V LITVI SVA PORABILA LE 60€ ZA DIZEL in 75€ ZA VSE OSTALO. V slednje štejem nakup hrane v trgovini za približno 15€, ostalo so bili raznorazni vijaki, motorno olje in ostale stvari za avto. Sva izkoristila res nizke cene in nakupila, kar se nama je zdelo, da bova kmalu potrebovala. LITVA JE BILA NAJCENEJŠA DRŽAVA na tem road tripu, kjer sva za liter dizla plačala le 1€, pa tudi hrana v trgovini je bila smešno poceni.

POLJSKA | Gdansk, Slowinski NP in poljska baltska obala


Kdaj: julij 2019

Kraji: Gdansk, Leba, Slowinsky narodni park,

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: kampiranje na divje

Dolgo sva mlela po kateri poti naj se vrneva v Nemčijo – preko VARŠAVE ali po obali. Na koncu je na račun lepega vremena zmagala obala. Odločila sva se za celodnevni obisk mesta GDANSK, do katerega sva se iz LITVE vozila po res zanimivih poteh med jezeri, hribi in celo smučišči (čisto nepričakovano). Tu nekje sva prenočila, še sama ne veva več kje. Po Gdansku sva nadaljevala v turistični kraj LEBA in si ogledala znani SLOWINSKI NARODNI PARK. Potem pa ob obali preko mesta STETTIN in nemškega BERLINA domov.

Poland Poljska road trip potopis potovanje

Poljska naju je naravnost navdušila. Vsi so naju strašili o groznih cestah, pa še o čem. Ampak ceste so res top, sploh pa v primerjavi z Litvo. Tudi vsi Poljaki s katerimi sva imela opravko so bili sila prijazni, res pa je da smo se sporazumevali po nemško, ker angleško znajo bolj slabo. Gdansk naju je vrgel na rit, kakšno lepo mesto! Se splača it za vikend, resno. Na žalost nisva imela časa za vse muzeje, ki jih je tule res veliko. Peščene sipine v Slowinskem narodnenm parku so tudi krasne, le zelo zgodaj je treba it, drugače je čisto prevelika gneča. V glavnem Poljska je super. Poceni, dobra hrana, prijazni ljudje, krasne bele peščene plaže, čudovita mesta in vasice, pa še daleč ni. Iz Slovenije idealno za kak 10-dnevni road trip. Naslednjič greva pa še po jugu.

Poljska Poland road trip potopis potovanje

TRANSPORT, HRANA, PRENOČIŠČA IN CENE NA POLJSKEM

Kot rečeno CESTE po katerih sva se vozila so v super stanju in so BREZ CESTNIN. Enkrat sva SPALA NA DIVJE, kar sicer uradno ni dovoljeno, ampak sva bila res sredi ničesar. Enkrat pa sva šla v kamp. Tule sva si spet večkrat privoščila obed v RESTAVRACIJAH, ke rni drago in ker so nama zaloge pošle. Poljska je sicer v EU, ampak ima svojo valuto, POLJSKE ZLOTE.

NA POLJSKEM SVA PORABILA 80€ ZA DIZEL in 100€ ZA OSTALO. Pod ostalo štejem kosilo v Gdansku (40€), kamp v Lebi (10€), kosilo v Lebi (19€), vstopnino v narodni park (20€) , ostalih 10€ je šlo za parkirnino in prigrizke v Gdansku.


V 5 TEDNIH ROAD TRIP POTOVANJA PO SKANDINAVIJI IN BALTIKU ( skupaj kar 8 držav) in približno 8000 PREVOŽENIH KILOMETRIH SVA ZA VSE SKUPAJ PORABILA PRIBLIŽNO 3300€. Če okvirno razdelim po kategorijah, je nekako takole:

  • 800 € ZA TRAJEKTE

  • 1000 € ZA DIZEL

  • 200 € za ogled kitov, POLDNEVNI IZLET

  • 600 € ZA RESTAVRACIJE (kosila in večerje)

  • 55 € za KAMPE (3 nočitve)

  • 100 € za VSTOPNINE v muzeje in narodne parke

  • 545 € za HRANO, PARKIRNINE, PIVO, KAVE, SPOMINKE itd

Kot rečeno, nisva šparala, preseravala se pa tudi nisva. Seveda bi lahko zapravila veliko manj. Tak road trip je definitivno IZVEDLJIV ZA 2000 €. Se pravi 1000€ po osebi. Če ste 4 v avtu je seveda še ceneje. Ni slabo, za 5 tedensko dogodivščino. Če pač ne greš v restavracije in nikoli ne greš na pivo, kavo itd. Ne greš na izlet za 100€ in spustiš kak trajekt in se držiš glavnih poti. Ne kupuješ lososa za večerjo in si pač skuhaš špagete. Najin avto tudi več popije (med 10 in 12L, odvisno od ceste) kot marsikateri drug avto. Ampak midva nisva več 20-letna študenta in rada fajn jeva zato sva si tu in tam malo več privoščila. Zatorej dragi moji, ni izgovorov, sever čaka. Potopisi o Baltskih državah pa še prihajajo.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *