Francija Lyon v enem dnevu potopis

LYON, Francija | enodnevni obisk

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Obiskati katerokoli večje mesto v le enem dnevu je po svoje izziv in mnogi se vprašajo, se to sploh splača? A včasih pač nanese tako, da imamo le ta en dan (smo na službeni poti, imamo daljši layover med poleti ali pa naredimo le postanek na daljši poti z avtom) in ja, jaz vedno pravim boljše to kot nič. Pred kratkim smo se tako tudi mi znašli v francoskem Lyonu, kjer smo preživeli sobotno popoldne in nedeljsko jutro. Fajn je bilo! Mesto smo zapustili s pozitivnimi prvimi vtisi in zlahka bi se še kdaj vrnili. Več o tem kaj si v tako kratkem času tukaj lahko ogledate in doživite pa v spodnjih vrsticah.

STARI DEL MESTA LYON VIEUX | LYON, FRANCIJA


Stari del mesta Lyon, ki leži ob vznožju HRIBA FOURVIERE, je krasno HISTORIČNO OBMOČJE iz RENESANČNEGA OBDOBJA z zanimivimi stavbami, fasadami in tlakovanimi ulicami. Je tudi prvi tovrstni ZAVAROVANI MESNTI PREDEL v celotni Franciji, poleg tega pa je že par desetletij tudi na seznamu UNESCO. Staro mesto je sicer razdeljeno na 3 OBMOČJA, vse skupaj pa se z lahkoto prehodi peš. Če imate zelo malo časa za obisk mesta, priporočam da obiščete prav ta del.

Poleg krasnih trgovinic, cerkva, trgov, muzejev in vseh ostalih arakcij je v tem delu mesta res lepo število luštnih LOKALČKOV, BAROV in RESTAVRACIJ. Že kratek sprehod po OZKIH ULIČICAH vam še posebno ob popoldanskih in večernih urah da vedeti, da je tole eden izmed bolj ŽIVAHNIH DELOV MESTA. Če ste lačni ali žejni je tu torej veliko izbire.

lyon old city france francija

BAZILIKA FOURVIERE | LYON, FRANCIJA


Bazilika (na sliki levo zgoraj na hribu), zgrajena na mestu nekdanjega RIMSKEGA FORUMA, stoji na res veličastnem mestu. S sprehodov po mestu in še posebno ob reki je ne morete zgrešiti, do nje pa se lahko povzpnete tudi Z VZPENJAČO.

MESTNA KATEDRALA | LYON, FRANCIJA


Lyonska katedrala, v STAREM DELU MESTA, je krasen primerek ROMANSKE SAKRALNE ARHITEKTURE. Predvsem pa te preseneti s svojo velikostjo ko enkrat stojiš pred njo. Še posebej veličastno vzdušje je tule decembra, ko je katedrala pomembno prizorišče znanega lyonskega FESTIVALA LUČI.

TRG PLACE DE TERRAUX | LYON, FRANCIJA


Eden najbolj pomembnih in NAJVEČJIH TRGOV v Lyonu, na otoku PRESQU´ILE med rekama SAONO IN RONO, je obdan s številnimi pomembnimi zgradbami. Na velikem kvadratnem trgu, stoji med drugim MESTNA HIŠA, PALAČA SAINT-PIERRE in muzej MUSEE DES BEAUX-ARTS DE LYON. Blizu so tudi podzemne garažne hiše. V času našega obiska so ta markanten TRG S FONTANO BARTHOLDI na žalost ravno prenavljali.

TRG PLACE DES JACOBINS | LYON, FRANCIJA


Med sprehodom po mestu smo naleteli tudi na tale krasen trg, do katerega vodi kar 12 ULIC z vseh strani. Osrednja točka trga je lepa FONTANA, okrog trga pa se dvigajo ene najlepših stavb v mestu. Tudi bolj dragih trgovin na tem območju ne manjka.

FRESKA FRESQUE DES LYONNAIS | LYON, FRANCIJA


Po celem mestu najdemo res zanimive POSLIKAVE STAVB, med njimi pa je verjetno najbolj znana prav tale. Ogromna FRESQUE DES LYONNAIS, na fasadi nekoč zapuščene stavbe ob REKI SAONI, prikazuje 30 ZNANIH OSEBNOSTI, ki so tako ali drugače pripomogle k razvoju mesta. Vsekakor vredno ogleda z vseh strani stavbe.

lyon fresque des lyonnais france francija

VEČERJA V TRADICIONALNI RESTAVRACIJI BOUCHON | LYON, FRANCIJA


BOUCHON je ime za TIPIČNO RESTAVRACIJO, ki streže LYONSKE SPECIALITETE. Slednje so, recimo temu, zelo posebne in sigurno niso za vsakega. Sama se sicer res ne štejem med zbirčne jedce, ampak na žalost je prav v Lyonu popularno ravno to, česar res ne jem rada. Zato sem za večerjo izbrala eno in edino ribo z menija.

lyon restaurants france francija

Če niste kot jaz, potem pa le zagrizite v kakšno KLOBASO, JETRCA, VAMPE in kaj podobnega. V primerjavi z ostalo tipično francosko kulinariko so jedi tukaj bolj mastne in nasitne, predvsem pa večinoma mesne. Poskusite lahko tudi tradicionalno LYONSKO SOLATO. Pa PIVO imajo zelo dobro! Tovrstne restavracije najlažje najdete v STAREM DELU MESTA ali pa na primer na živahni ulici RUE MERCIERE.

TOREJ, LYON V ENEM DNEVU DA ALI NE? Vsekakor da! Mesto je sicer res veliko, a če se osredotočite na območji LYON VIEUX in PRESQU´ILE boste videli ogromno, tudi v kratkem času. Če v mestu prespite tako kot mi, priporočam čim bolj centralno lego (v omenjenih dveh območjih), avto smo čez noč pustili v eni izmed garaž. Vse se brez problema prehodi peš, trgovine so odprte do večera, restavracij in barov za zaključek dneva pa seveda tudi ne manjka. Če vam ostane še kakšna ura ali dve si oglejte še TRŽNICO ob reki (dopoldan), pojdite v enega izmed neštetih MUZEJEV, zapeljete se lahko s TURISTIČNO LADJO, oglejte si STARODAVNI TEATER ali pa pojdite v park (PARK DE LA TETE D´OR je najbolj znan). Decembra se tu odvija tudi čudoviti festival luči – FETE DES LUMIERES.

SHRANI PIN

one day in Lyon France what to see and do

what to see and do in Lyon France

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *