Val-Thorens-Francija-smučanje-potovanje

VAL THORENS, Francija | smučanje na najvišje ležečem resortu v Evropi, v 3 Vallees v francoskih Alpah

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FRANCIJA, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Najboljša smuka v Evropi? Zame vsekakor v Franciji. Saj je tudi drugje lahko prav luštno in seveda se v Avstriji, Švici, Italiji in še kje najdejo krasna smučišča, a zame sta Val Thorens in Tignes čisto pri vrhu. Oba resorta v francoskih Alpah sem obiskala že večkrat in lahko rečem, da smučarske proge v okolici omenjenih res dobro poznam. Pa vseeno z vsakim obiskom odkrijem kaj novega. Marca 2022 sem po res dolgih letih spet dobila priložnost za en teden uživati na belih strminah okrog najvišje ležečega smučarskega resorta v Evropi, Val Thorens namreč leži na kar 2300m, in si po dveh letih premora od mojega najljubšega zimskega športa (beri: pandemija in nosečnost) privoščila kolikor se je pač dalo z osemmesečnim dojenčkom. Vsekakor mi tokrat ni uspelo presmučati vseh prog v največjem smučarksem sistemu na svetu, 3 Vallees, kamor poleg Val Thorensa spada še okolica krajev Meribel in Courchevel, pa vseeno je bilo naravnost odlično. V temle prispevku sem na osnovi vseh dosedanjih obiskov Val Thorens-a strnila misli, vtise in praktične informacije o smučarskih počitnicah v tem čudovitem resortu.

Kdaj: 2006, 2008, 2010, 2022

Kraji: Val Thorens – Orelle & 3 Vallees ski resorts

Kako: z avtom iz Ljubljane

Prenočišča:Le Cheval Blanc, Les Balcons de Val Throens, Le Hameau du Kashmir

IMG_5680

Pot v Val Thorens iz Slovenije


Val Thorens sem prav vsakič obiskala v mesecu marcu, ko je na poti preko Italije ponavadi že prav prijetno spomladansko vreme, na zadnjem delu poti pa nas je parkrat ujelo tudi močno sneženje. Iz Ljubljane preko italijanskih BENETK, MILANA, TORINA, tunela FREJUS in francoskega kraja ALBERTVILLE prispete v VAL THORENS približno po 9 urah vožnje brez daljših postankov. Sami se vedno ustavimo v Albertvillu, kjer v enem izmed številnih supermarketov nakupimo zvrhano vrečo francoskih dobrot za čez tedenm tu je namreč tudi veliko ugodneje kot zgoraj v resortu.

Prenočišča v Val Thorens, Francija


Mi nekako nismo za HOTELSKE SOBE, čeprav slednjih v Val Thorensu vsekakor ne manjka, vsakič raje izberemo APARTMAJE, kjer sami kuhamo. Slednji so sicer večkrat locirani v sklopu hotelskih kompleksov, kar pomeni, da lahko uporabljate skupne prostore kot na primer bazen in wellness. Praviloma so sobe in apartmaji precej dokaj majhni, tisti cenovno bolj ugodni znajo biti tudi bolj slabo opremljeni. Fino je, če imate balkon, še posebno če greste takole marca oziroma aprila je popoldansko sonce prav prijetno. Ker je celotna vas zgrajena praktično na smučišče imajo res skorajda vse nastanitvene kapacitete možnost „ski in – ski out“ in to je res zlata vredno. Poleg tega so t.i. „ski rooms“ kjer vas zjutraj pričakajo lepo ogreti pancerji stalnica. Apartmaje se vsekakor (vsaj v predkoronskih letih) splača rezervirati več mesecev vnaprej, mi smo to ponavadi storili nekje v avgustu.

Val-Thorens-apartments-France-skiing-smučanje-apartmaji

Lahko se sice odločite tudi za ARANŽMA S TURISTIČNO AGENCIJO, ki vam nudi avtobusni prevoz in prenočišče, včasih pa je v ceno tudi že vključena smučarska karta.

Kraj Val Thorens, Francija


Verjetno res drži, da boste v Val Thorens prišli zaradi smučanja in ne zaradi česa drugega kar ponuja kraj. Pa vendar se je kakšno popoldne prav prijetno sprehoditi po ulicah, si privoščiti kaj slastnega za pod zob ali pa kozarček česa osvežilnega, v bližnji PEKARNI vsako jutro kupiti francoske dobrote, si napasti oči v številnih športnih TRGOVINAH in podobno.

France-food-Val-Thorens-smučanje-kulinarika

Vsega naštetega tu prav gotovo ne manjka. Konec koncev imate lahko tudi zelo slabo vreme in sploh ne morete smučati. V takšnem primeru je seveda super, če imate možnost takole prežvljati prosti čas na drugačen način. Poleg omenjenega vas tu čaka še večji NAKUPOVALNI CENTER, kjer je tudi NOTRANJI BAZEN, ob smučišču pa seveda ne manjka tudi BAROV in RESTAVRACIJ. Vsak torek in četrtek lahko obiščete tudi odprto LOKALNO TRŽNICO, kjer lahko kupite predvsem odlične salame, sire in marmelade.

Smučišče VAL THORENS – ORELLE in smučišče 3 VALLEES


Glavni razlog zakaj se semle z veseljem vračam so seveda izjemne smučarske proge. Ne samo, da so vedno super pripravljene, so tudi precej široke in dolge, kar zagotavlja optimalne pogoje za smučanje, tudi kadar je na smučišču večje število smučarjev. Sicer pa lahko izbirate med DVEMA TIPOMA SMUČARKIH KART.

Prva karta zajema smučišča na območju VAL THORENS in ORELLE. Tu vas čaka okrog 150km PROG različnih težvnosti (podatki iz leta 2022 pravijo 8 črnih prog, 30 rdečih, 39 modrih in 11 zelenih za začetnike). Tudi SMUČARSKE ŠOLE ZA OTROKE IN ZAČETNIKE najdete tu, glavna križišča prog pa se nahajajo praktično v obeh omenjenih krjih in so izjemno lahko dostopna. Praktično vsi apartmaji in hoteli v val Thorensu imajo direkten dostop do smučišča. CENA DNEVNE SMUČARSKE KARTE za odraslega v glavni sezoni je 59€.

Druga karta pa zajema širše območje t.i. treh dolin oz 3 VALLEES. Z njo lahko smučate na smučiščih in povezovalnih progah v krajih Val Thorens, Orelle, Les Menuires, Saint-Martin-de-Belleville, Méribel, Brides-les-Bains in Courchevel. Skupaj vas čaka preko 600km PROG in vam garantirano ni dolgčas tudi če smučate vsak dan od 9 -17 cel teden. Stanje prog v celotnem sistemu leta 2022 pokaže 36 črnih prog, 110 rdečih, 144 modrih in 49 zelenih. CENA DNEVNE SMUČARSKE KARTE za odraslega v glavni sezoni je 66€.

Val Thorens France

Spodaj par utrinkov s smučišča VAL THORENS – ORELLE. Najvišja vrhova tu sta CIME DE CARON (3195m), do katerega vas pripelje mogočna gondola s strani Val Thorensa in BOUCHET. S strani Orelle. Z obehso res krasni pogledi na okoliške doline, zato se vsekakor splača pripeljati na vrh na sončen dan. Če imate radi turne smuke je tule s Carona na stran proti Orellu par odličnih opcij. Poleg res krasnih prog s Carona je meni ljuba tudi proga z vrha PECLET. Seveda ne manjka tudi PROG ZA ZAČETNIKE, SNEŽNIH PARKOV, PROG ZA SANKANJE in podobnih atrakcij.

Francija-Val-Thorens-smučanje

Francija-smučanje-Val-Thorens-France-ski

val-thorens-francija-smučanje-alpe-france-skiing

Pa še par fotk s preostanka SMUČARSKEGA SISTEMA 3 VALLEES, oziroma smučarskih prog v okolici krajev MERIBEL, COURCHEVEL in MENUIRES. Moje najljubše proge ns tem delu so definitivno z vrha gore VALLON, sicer pa se proge tu nahajajo malo nižje in zna biti manj snega. Tudi pokrajinsko so opazne razlike, saj tu občasno smučamo tudi med smrekami in ostalim rastjem.

076

Meribel-Val Thorens-France-smučanje-Francija

val thorens-France-Francija-Meribel

Val Thorens-skiing-Meribel-France-Francija-smučanje

ValThorens skiing-smučanje-Meribel-Courchevel-Francija

Poleg omenjenih prog vas tu, seveda če je snežna odeja dovolj debela, čakajo tudi odlične možnosti za SMUKO IZVEN UREJENIH PROG oziroma TURNO SMUČANJE. Z vidika snežnih pogojev je bivanje in smuka v Val Thorens-u najboljša, saj kraj leži najvišje. Večdnevne oziroma tedenske karte so cenovno seveda malenkost ugodnejše, predlagam pa, da pred nakupom preverite vremensko napoved. Karta za sistem 3 Vallees se dejansko splača le, kadar so dobri pogoji za smuko, sicer lahko vzamete tudi tedenske karte za Val Thorens – Orelle in kasneje doplačate razliko za sistem 3 Vallees po dnevih.

Marca 2022 smo imeli še eno prav posebno izkušnjo, in sicer smučanje po sveže zapadlem snegu pomešanim s SAHARSKIH PESKOM. Ravno tisti teden v času našega obiska je namreč močno pihal veter iz smeri Afrike in sicer bele strmine obarval v zanimive oranžne odtenke.

sahara-sand-skiing-France-Francija-saharski-pesek

Koče in ponudba na smučišču 3 Vallees


Kratka pavza in kosilo na sončku? Pa še eno mrzlo pivo za povrhu? Pa tortica in kava? Opcij seveda ne manjka, a cenovno je tule vseeno velika razlika, če smo navajeni na cene avstrijskih ali pa italijanskih smučišč. Če si vendarle lahko tu in tam kaj privoščite predlagam kakšno fajn čebulno juho in pa kos slastnega kolača. Za tiste, ki so bolj žejni kot lačni pa vsekakor nujno v enega izmed LEDENIH BAROV na smučišču, tisti še posebno željni zabave pa obvezno v bar LA FOLIE DOUCE, le eno vožnjo s sedežnico oddaljen iz centra kraja. Sicer pa za pristno apres ski izkušnjo barov v Val Thorens res ne manjka in zdi se, da imajo prav vsi happy hour.

119

Koristne informacije za smučanje v Val Thorens-u, Francija


  • Prenočišče REZERVIRAJTE ŽE MESECE VNAPREJ, še posebej, če hočete cenovno ugodnejšo sobo ali pa zelo lep apartma. Slednji namreč najhitreje poidejo. Balkon pride zelo prav (čeprav je apartma potem občutno dražji), za popoldansko sončkanje ali pa hlajenje piva kadar je hladilnik prepoln hrane.

  • Uredite si ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE za tujino in poskrbite da je vaš avtomobil opremljen z ZIMSKO OPREMO (gume in verige).

  • Kupite večje količine HRANE IN PIJAČE že doma, na poti v Italiji ali pa v francoskem Albertvillu. V Val Thorensu sicer dobite marsikaj, ampak za veliko višjo ceno.

  • SPREMLJAJTE VREMENSKO NAPOVED za naslednjih nekaj dni še preden kupite tedensko smučarsko karto. Tedenske so sicer ugodnejše, kot če jih kupujete vsak dan sproti, a če bo 3 dni megla ali pa močno sneženje, boste morda vseeno raje ostali v apartmaju in igrali tarok do onemoglosti.

  • Vedno imejte pri sebi ZEMLJEVID PROG in ne pozabite gledati na uro – v kraj, kjer stanujete se morate namreč vrniti še preden žičnice zaključijo z obratovanjem. Če ste na čisto drugem koncu sistema, boste namreč rabili kar nekaj časa, da se vrnete.

  • Ne smučajte izven prog, če nimate izkušenj in ne poznate snežnih razmer. Prav tako preverite stopnjo nevarnosti plazov.

  • Prinesite dovolj €€€, še posebno če imate v planu večerne obiske barov in vsakodnevna kosila na smučišču.

  • NAUČITE SE PAR FRANCOSKIH BESED – čeprav ste na enem najbolj turističnih ombočij, uslužbenci v pekarnah in trgovinah dostikrat ne razumejo dobro angleško.

Tako, upam, da sem s tem prispevkom še koga navdušila za smuko na enem izmed mojih najljubših smučišč. V času zadnjega obiska marca 2022 je bila Mila stara šele 9 mesecev, zato o tem kako otrokom prijazno je smučišče težko kaj napišem. Z Lujem pa na žalost nikoli nismo hodili na takšne smučarkse počitnice. Vsekakor se spet kmalu vrnemo in preverimo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *