potopis | potovanje ŠVICA: 4 dni potovanje z vlakom – Zürich, Zermatt, St. Moritz

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, ŠVICA Leave a Comment

Konec januarja smo imeli 4 dni časa za kratek pobeg in se že enkrat novembra odločili, da jih preživimo v Švici. Hoteli smo malo na sneg, pa še iz HANOVRA (ki je nam najbližje letališče) imamo direktne lete v ZÜRICH večkrat dnevno. Naš cilj je bil 1 dan v Zürichu (kjer imamo tudi sorodnike), potem pa hitro naprej, med zasnežene Alpe. Švica slovi po slikovitih vožnjah z vlaki in ravno svetovno znani vlak GLACIER EXPRESS iz ZERMATTA v St. MORITZ je bil glavni krivec za tole kratko potovanje. Štirje dnevi se res ne sliši veliko, ampak nekako smo vse skupaj speljali brez da bi imeli občutek, da vedno nekam hitimo. 

Kdaj: januar 2016

Kraji: Zürich, Zermatt, St. Moritz

Kako: z vlaki

Prenočišča: hotelih

ŠVICO  SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 4 LETA. PREBERI VEČ O ŠVICI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE PO ŠVICI

Seveda bi bilo najlažje in najceneje, če bi se v Švico peljali kar z našim AVTOM, ampak glede na časovno omjenost tokrat to ni prišlo v poštev. Za vožnjo z avtom sicer rabite VINJETO. Mi smo raje leteli in naprej potovali z odličnimi in točnimi VLAKI.

switzerland map

VOZOVNICE SMO VNAPREJ REZERVIRALI in si s tem prišparali nekaj časa za čakanje v vrstah na postajah. LU je potoval BREZPLAČNO (otroci do 6 let v spremstvu odrasle osebe na vseh vlakih, tudi na Glacier Express potujejo brezplačno), karte pa so izdane za določen dan in veljajo za izbrano relacijo, ura odhoda ni pomembna in tako se lahko spontano odločite kdaj se odpravite na pot. Vmes lahko tudi kjerkoli izstopite na vmesni postaji in pot nadaljujete kasneje. Res praktično, sploh ČE POTUJETE Z OTROKI. Glacier Express vlak smo rezervirali 2 meseca pred odhodom. Za en dan smo celo pomislili na najem avta, a nas je cena na hitro odvrnila od te ideje. 

STROŠKI POTOVANJA PO ŠVICI

Kaj naj rečem, drago je ko pes! Na srečo smo našli cenovno ugodno LETALSKO POVEZAVO in prišparali na VLAKIH in HOTELIH, kjer nismo nič dodatno plačali za našega 4-letnika. Za vlak GLACIER EXPRESS iz Zermatta v St. Moritz smo odšteli 150€ na osebo + 13€ za obvezno rezervacijo sedeža (v poletnem času je slednja 30€), potem pa še kakih 30€ za KOSILO. Tudi ostale karte za vlak niso bile ravno zelo poceni, a še vedno ugodnejše v primerjavi z najemom avta. VEČERJA za 2 z dvemi velikimi PIVI v Zermattu vas stane med 100-120€, prigrizki, kruh, kakšen sir in ena najbolj poceni steklenica rdečega vina v supermarketu pa 40€. Prav toliko smo odšteli za 2 KAVI in 3 sendvičke na železniški postaji v St. Moritzu. V Zürichu se najdejo bolj poceni HITRA KOSILCA v ULIČNIH KIOSKIH. Hotelske SOBE so bile okrog 150€ na noč z zajtrkom, GONDOLA Glacier paradise v Zermattu, ki vas popelje na vrhu Klein Matterhorn-a stane 80CHF na odraslo osebo. Torej, vse skupaj je kar drago – definitivno je Švica ena tistih idealnih destinacij za potovanje z AVTODOMOM.

KAJ VIDETI & POČETI V ŠVICI V 4 DNEH

ZÜRICH | mondena prestolnica Švice


Prihod V MESTO Z LETALIŠČA je sila enostaven – najlažje in najbolj ugodno je z vlakom in čez kakih 10 minut se znajdete na glavni železniški postaji v samem centru. Predhodno smo rezervirali sobo v manjšem hotelu ob REKI LIMMAT, od postaje oddaljen le 5 minut hoje. Ker smo leteli že zgodaj zjutraj smo imeli tako na razpolago praktično še cel dan za RAZISKOVANJE MESTA.

zurich (1)

DSC_5291

Po pravici povedano, smo se doma bolj površno pripravili na tole raziskovanje mesta in smo se morali zanesti na MESTNI ZEMLJEVID z označenimi turističnimi atrakcijami, ki smo ga dobili na recepciji. Sledili smo označeni poti do JEZERA, ki nas je po SPREHAJALNI CONI z TRGOVINAMI in KAVARNAMI vodila mimo CERKVA, OPERE in nekaterih ostalih pomembnih zgradb. Proti hotelu smo se vrnili po drugem bregu reke in si spotoma privoščili še vsak eno palačinko s sirom ter uživali v počasnem sprehodu. V poletnih mesecih mora biti super, saj brežine reke in jezera zagotovo še bolj zaživijo.

zurich (2)

DSC_5344

Zelo me je veselilo, da sem po dooolgih letih obiskala določeno osebo, s katero smo preživeli popoldne in večer. Naš obisk Züricha je bil torej res kratek, a kljub temu dovolj za prve vtise. Glede na to kar smo videli smo se res navdušili nad idejo, da se kmalu vrnemo – naslednjič vsekakor ko bo bolj toplo.

DSC_5374

IZ ZÜRICH-A V ZERMATT | potovanje z vlakom v družinskem vagonu


NASLEDNJE JUTRO smo se po zajtrku odpravili do GLAVNE ŽELEZNIŠKE POSTAJE in z lahkoto našli pravi peron (kljub temu da je postaja ogromna, je vse zelo nazorno označeno). Sloves točnosti švicarskih vlakov se je zopet potrdil, odšli smo na minuto točno. V kraju VISP smo morali presesti na drugi vlak in za to akcijo smo imeli le 7 minut časa – smo kar malo dvominili, da se bo izšlo po planu, a na koncu sploh ni bilo časovnih problemov in spet smo prišli in odšli točni.

DSC_5447

Druga najboljša stvar pri švicarskih vlakih? Imajo DRUŽINSKE VAGONE. (če ste pozabili, prva najboljša stvar je to, da so za otroke < 6 let brezplačni). Ko na peronu čakate vlak si oglejte (digitalne) table, kjer so prikazane sekcije vlaka (1.razred, 2.razred…). Če potujete z otroki poiščite oznako „FA“. Celoten družinski vagon (FA) je od zunaj in od znotraj barvit in poslikan, poleg nekaj sedežev za starše pa se v njem nahaja TOBOGAN (ja, tobogan!), mini plezalna stena, lesen čoln in še kaj. Sicer prostor ni ogromen, je pa več kot super za tistih nekaj ur vožnje. Fino je tudi zato, ker ste obkroženi le z družinami in se vam ni treba preveč obremenjevati z glasnostjo vašega otroka. Vsi tisti, ki potujete sami pa si boste verjetno tudi oddahnili, ker boste imeli mir pred malimi „kričači“ v ostalih vagonih.

switzerland 20161

ZERMATT | eno najlepših švicarskih središč z mogočno goro Matterhorn


O ZERMATTU smo slišali same pozitivne stvari in zdaj lahko rečemo – vse drži. Cela „vas“ je kot ena velika peš cona, vstop z osebnim avtomobilom je prepovedan. Po ulicah drvijo le MINI TAKSIJI in KOČIJE. Za SMUČARJE je urejena povezava s spodnjo postajo gondol s ski bus-om. Do omenjene postaje sicer pridete peš iz centra v približno 15 minutah, proti koncu poti pa se pred vami prikaže tudi najbolj fotografiran prizor daleč naokrog, špičasti MATTERHORN, s svojimi 4,478 metri.

matterhorn

DSC_5490

switzerland 20162

DSC_5665

Okrog 1 popoldan smo se prijavili v naš mini HOTEL, a nas je sončno vreme brez oblačka kmalu zvabilo nazaj na ulice. Letos sploh še nisem smučala in tule se mi je res kolcalo do dodatnih par dnevih za smučarske radosti.

matterhorn cable car

DSC_5638

Mami si je torej namesto smučanja privoščila vsaj popoldne zase in se za 80CHF (spet astronomska cena) z GONDOLO peljala do zadnje postaje na smučišču, potem pa prestopila še na GLACIER PARADISE GONDOLO, ki sprejme do 100 oseb naenkrat, popelje pa vas na t.i. KLEIN MATTERHORN. Na koncu enourne poti izstopite na najvišje ležeči postaji v Alpah, na 3,883 metrih. Čeprav sem bila že kar malo pozna in na vrhu nisem imela veliko časa, se je pot do RAZGLEDNE PLOŠČADI več kot izplačala.

switzerland 20164

DSC_5543

Ko ste enkrat na vrhu Klein Matterhorn (majhnega Matterhorna) imate več možnosti: lahko takoj odsmučate navzdol, lahko premagate še nekaj dodatnih stopnic do čudovite razgledne ploščadi, obiščete LEDENO GALERIJO ali pa si pogledate nekaj krajših FILMOV na temo gorništva. Ker sem bila že malo v časovni stiski sem si vse skupaj na hitro ogledala, spotoma nudila fotografske usluge kakim 30 japonskim turistom in se počasi vrnila nazaj v dolino.

klein matterhorn

zermatt ice

Že malo utrujeni smo šli na okusno VEČERJO v eno bolj tradicionalnih restavracij in se odločiti proti naročilu sirnega ali kakšnega drugačnega FONDIJA (še en razlog več, da se enkrat vrnemo!) Smo pa zato pojedli več sira pri zajtrku, da smo nadoknadili zamujeno. Po večerji še kratek sprehod, kjer smo se uspešno izognili nakupu čokolade in ur – čeprav so izložbe res mamljive. Zdi se, da se zvečer veliko dogaja, (res pa je, da je bil ravno petek in s tem začetek vikenda) in tako smo še dolgo v noč poslušali glasno prepevanje iz sosednjih barov.

switzerland 20165

GLACIER EXPRESS VLAK V ST. MORITZ | ena najlepših voženj z vlakom v Evropi


Mogoče se komu zdi čudno, a prav ta vlak je bil glavni razlog za tokratni obisk Švice. Glede na prebrano in videno se nam je zdelo, da je to ena od tistih zadev, ki jo enostavno „moraš“ doživeti enkrat v življenju.

glacier train 2

Vlak GLACIER EXPRESS vozi na relaciji ZERMATT– VISP– BRIG – ANDERMATT – DESENTIS – CHUR– St. MORITZ in je ena najbolj svetovno znanih železnic, ki s PANORAMSKIMI VAGONI poskrbi za nepozabno izkušnjo v spektakularnih švicarskih Alpah. Na vlak lahko vstopite/izstopite na katerikoli od vmesnih postaj, namesto v St. Moritz pa lahko pot kočate tudi v smučarskem kraju DAVOS. Beseda „express“ sicer v tem primeru ne označuje hitrosti vlaka, za katerega se je prijela celo besedna zveza „najpočasnejši express vlak na svetu“. Vlak vas pelje skozi 91 tunelov in preko 291 mostov, najvišjo točko doseže na 2,033 m, na prelazu Oberalp Pass. OZKOTIRNA ŽELEZNICA je na nekaterih odsekih konstruirana kot ZOBATA ŽELEZNICA, ki omogoča strme vzpone in takrat se ekspresni vlak še bolj upočasni. Vagoni imajo ogromna okna, del strehe je prav tako steklen in če imate podobno srečo z vremenom, kot smo jo imeli mi, so osupljivi pogledi zagotovljeni. Za vaše želodčke poskrbi vagon z RESTAVRACIJO, kosila pa postrežejo tudi kar na mizi pri vaših sedežih. Ne pozabite, da je rezervacija sedežev obvezna in brez nje ne morete kupiti vozovnice.

glacier train

Zavedali smo se, da bo VOŽNJA TRAJALA malo manj kot 8 UR in da vse skupaj mogoče ni ravno najboljša ideja za družinsko potovanje s 4-letnikom, ampak konec koncev, zakaj pa ne? Poskusiti ni greh, poleg tega pa Lu dolge vožnje (tudi 10 urne) z avtom na srečo presneto dobro prenaša. Ker se drugače res nikoli ne vozimo z vlakom, se nama je zdelo, da ga je vse skupaj kar zanimalo – na vlaku je tudi sicer lažje kot v avtu, saj ni treba biti privezan, pa še okrog lahko tekaš. Veliko potnikov je izstopilo v kraju CHUR in potem smo imeli cel vagon skoraj sami zase. Malo smo se zamotili s kosilom, malo s pobarvankami, malo z namiznimi igrami, malo s knjigicami in avtomobilčki in ja, tokrat za nujne primere malo tudi s tablico. Sicer slednje v avtu in letalu nikoli ne uporabljamo, tokrat smo naredili bolj izjemo. Če potegnemo črto – dolge vožnje z vlakom za otroke niso prav noben bav-bav in doživeli smo jih kot zanimive dogodivščine.

switzerland 20163

Pogledi skozi okno so res čudoviti. Na žalost je letos po Evropi tako malo snega, da so nas tudi tukaj spremljale zelene zaplate, sicer pa smo lahko smo zelo hvaležni za sončno vreme – res ne vem, kako tale vožnja izgleda kadar močno sneži, dežuje ali pa je megleno.

glacier express

DSC_5758

DSC_5835

DSC_5873

ST. MORITZ | snežni polo, Maseratiji, krzneni plašči in še kaj


Verjetno St. Moritz-a ne bi obiskali, če se ne bi ravno tu končala naša vožnja z vlakom Glacier Express, no pa smo bili na koncu vseeno zadovoljni, da smo videli to čudo. Kljub temu pa lahko rečemo, da se nam tja ni treba vrniti v bližnji prihodnosti. Za trenutek se nam je res zdelo, kot da smo na drugem planetu, kjer starejše dame tekmujejo katera ima lepši pelc, mlajše katera ima večje ustnice, moški pa kateri ima hitrejši avto. Še Lu je parkrat začudeno vprašal: „Mami ta teta je pa smešna, kaj ma to na glavi?“ ;).

DSC_5938

DSC_5995

V PRIMERJAVI S ZERMATTOM je tole res pravo mesto. In tudi ne majhno mesto. Nekako je razdeljeno na več predelov, mi smo prenočili v hotelu izven najdražjega dela mesta, kjer hotelska soba za 1 noč stane vsaj 300€. Naša je bila nekako polovico tega, do hotela pa smo se z železniške postaje peljali kar z avtobusom. NASLEDNJI DAN (ki je bil hkrati tudi zadnji dan našega kratkega potovanja) smo se odpravili na raziskovanje predela mesta z dragimi trgovinami, hoteli in restavracijami. Prtljago smo zaklenili na železniški postaji, od koder smo se kasneje odpeljali nazaj proti ZÜRICHU. Kljub vsemu razkošju in glamuroznosti je kraju manjkalo malo več šarma, malo manj betona in malo več naravnih materialov pri zgradbah pa tudi ne bi škodilo.

DSC_6035

Pojma nismo imeli, da se ravno ta vikend odvija finale snežnega pola, SNOW POLO WORLD CUP, na zamrznjenem JEZERU v St. Moritz-u. Potem ko smo imeli dovolj pohajkovanja po mestnih ulicah smo se še pravočasno pred začetkom velikega finala med množico prej omenjenih tet v krznenih plaščih sprehodili do jezera in si ogledali del tekme. Pa ne samo to, ogledali smo si še lepo število MASERATIJEV. Res noro vzdušje.

switzerland 20166

ST. MORITZ – ZÜRICH – DOMOV | še zadnja vožnja z vlakom nazaj v prestolnico in polet domov


Prej ko slej je prišel čas odhoda in morali smo ujeti vlak do kraja LANDQUART, kjer smo zamenjali vlak in se peljali še predzadnji del poti ob dooolgem jezeru Zürichsee do glavne železniške postaje v Zürichu, kjer smo skočili na še zadnji vlak do LETALIŠČA. Za spremembo smo bili na letališču dovolj zgodaj, da smo si privoščili še eno pregrešno drago veliko pivo v enem izmed barov, preden smo poleteli proti HANOVRU. Domov smo se pripeljali okrog 10 zvečer in naslednji dan je bilo že vse po starem, eni v službi in eni v vrtcu. Pobeg na lepše je bil kratek, a sladek! In drag. Pa do naslednjič.

DSC_6152


ŠVICA Z OTROKI

Potovanje po državi Z VLAKI je super ideja, če POTUJETE Z OTROKI, MLAJŠIMI OD 6 LET in seveda če tam niste z lastnim vozilom. Vse je orav po švicarsko v nulo organizirano, NARAVA je prečudovita in predvsem POLETI greste lahko na kakšen POHOD V HRIBE ali pa KAMPIRATE PRI JEZERIH. Pozimi lahko z OTROKI SMUČATE na kakšnem izmed najboljših evropskih smučišč. Edini minus je pač to, da NI RAVNO POCENI. Z izjemo te malenkosti, je Švica odlična za družinsko avanturo.

SHRANI PIN

Switzerland 4 days winter road trip what to see and do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *