Zimski road trip potovanje Finska Laponska in Helsinki kaj videti in početi potopis

potopis | potovanje LAPONSKA, Finska: 11 dni zimski road trip iz Helsinkov do severa in nazaj

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FINSKA, ZIMSKE AKTIVNOSTI 2 Comments

Zadnja leta smo marca pakirali japonke in kratke majice, letos pa debele puloverje in podložene hlače. Sicer smo imeli najprej v mislih eno res zanimivio in veliko bolj toplo destinacijo, pa smo se potem premislili, glede na to da smo imeli LE 11 DNI DOPUSTA. Tako smo raje ostali kar v EVROPI. Pa ne kar nekje, medtem ko je veliko naših znancev odpotovalo na Kanarce ali pa Portugalsko, smo šli mi NA SKRAJNI SEVER. In res, prav nobene gužve ni bilo med zasneženimi gozdovi in zaledenelimi jezeri, prava milina.

Kdaj: marec 2016

Kraji: Helsinki, Rovaniemi, Tankavaara, Kakslauttanen, Saariselkä, Inari, Ivalo, Nellim, Levi

Kako: vlaki, bus, z najetim avtom

Prenočišča: hoteli, guesthouse-ih, kočah

FINSKO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 4 LETA. PREBERI VEČ O FINSKI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE | FINSKA

VOŽNJA & TRANSPORT | FINSKA

Rezervirali smo LETALO v Helsinke in se tam odločili preživet en vikend, potem pa hitro naprej na sever. VLAK nas je popeljal v Rovaniemu, kjer smo prevzeli vnaprej rezerviran AVTO s katerim smo prevozili lep krog po Laponski – do krajev Saariselkä, Ivalo, Inari, Levi ter nazaj v Rovaniemi. Tu smo se zadnji večer ulegli v spalno kabino NOČNEGA VLAKA, ki nas je peljal nazaj na helsinško LETALIŠČE.

finland transport

VOŽNJA Z AVTOM je potekala brez problema, tudi kadar so bile ceste zasnežene ali pa poledenele, ni bilo prav nobenega strahu, gume ježevke so naredile svoje 😉 pa tudi CESTE so bile v dobrem stanju. Za šest dnevni NAJEM AVTA (Mercedes A) smo plačali 350€ vključno z otroškim avtodsedežem, kar se nam je zdela res fer cena. Tank smo napolnili le enkrat, saj RAZDALJE niso tako gromozanske, cena goriva pa je podobna kot doma v Nemčiji. Tudi VLAKE smo rezervirali vnaprej – Lu je potoval BREZPLAČNO (otroci mlajši od 6 let ne potrebujejo vozovnice), uspeli smo rezervirati sedeže v DRUŽINSKEM VAGONU, kar je bila super rešitev za 10-urno pot v Rovaniemi. Na nočnem vlaku smo vsi trije spali v KABINI. Sprva smo po severu želeli potovati z javnimi AVTOBUSI, ampak se je izkazalo, da so slednji zelo dragi (tudi otroci nad 4 leta starosti plačajo polovilčno ceno), tako da se nam je najem avta splačal tudi gledano s finančne plati, pa še bolj fleksibilni smo bili na poti.

finland roads

KULINARIKA | FINSKA

Uh, res si nismo ravno predstavljali kaj nas čaka. Sama sem se po Finskem potepala že celo večnost nazaj, a smo takrat kampirali in sami kuhali. Mogoče se nam je ravno zaradi tega, ker nismo imeli velikih pričakovanj, zdela hrana ZELO OKUSNA. V bistvu se nam je večkrat zdelo, da smo na kosilu pri babici – le z malo drugačnimi začimbami, pa kvaliteta rib je bila neprimerno boljša ;). Poskusili smo seveda nekaj najbolj znanih specialitet, med njimi MESO SEVERNEGA JELENA, LOSOS v vseh možnih pripravah, veliko RŽENEGA KRUHA, VLOŽENE KISLE RIBE, posebna PECIVA in še kaj.

finland foodTale fotka naj služi kot uvod, za tiste, ki pa jih zanima več o finski kulinariki – kliknite na gumb in preberite poseben prispevek na to temo:

preberi vec o HRANI NA FINSKEM

KAJ VIDETI & POČETI | FINSKA

HELSINKI | FINSKA


Pristali smo torej v HELSINKIH na petek v dopoldanskih urah, kar je pomenilo, da smo imeli skoraj 2 POLNA DNI za raziskovanje mesta. Pot IZ LETALIŠČA DO CENTRA mesta je super enostavna, najlažje kar Z VLAKOM po t.i. Ring line, ki obratuje šele od poletja 2015. V mestu smo obiskali vse najbolj znane ZNAMENITOSTI, med drugim katedralo, glavni trg, še nekaj cerkev, park Esplanad, podzemno cerekv in helsinško kolo, odpeljali pa smo se tudi na otok Suomenlinna, ki je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Seveda smo poskusili tudi prve finske KULINARIČNE DOBROTE.

DSC_6419

finska 12

Pred dnevi sem že objavila poseben prisepvek o našem vikendu v Helsinkih, ki ga lahko preberete s klikom na tale gumb:

preberi vec o HELSINKIH

HELSINKI – ROVANIEMI | FINSKA


NEDELJSKO JUTRO smo začeli s super okusnim ZAJTRKOM, kmalu za tem pa se peš odpravili do bližnje ŽELEZNIŠKE POSTAJE. Ta dan je prav neprijetno pihal veter pa še narahlo je SNEŽILO, zato smo bili veseli, da smo mestne obhode opravili prejšnja dva dni. Postaja je lepa in prav nič hudega vam ni, če morate malce dlje čakati na vlak. Slednji so sicer točni kot švicarska ura!

DSC_6618

10-URNA VOŽNJA z vlakom v ROVANIEMI, ki leži kakih 850 kilometrov severno od Helsinkov je bila mala malca. Kot prvo zato, ker smo imeli sedeže v DRUŽINSKEM VAGONU, kjer je bila urejena zelo lepa OTROŠKA IGRALNICA, kot drugo pa zato, ker se je kmalu po tem, ko smo zapustili Helsinke pokazalo SONCE in je veter razpihal oblake, tako da smo cel dan uživali v krasnih pogledih na ZASNEŽENA POLJA, BREZOVE GOZDOVE in ZALEDENELA JEZERA. Ti prizori so nam bili bolj kot ne tuji, zato pa še toliko bolj zanimivi.

DSC_6661

VLAKI INTERCITY so res nekaj najboljšega – 2 meseca nazaj smo se na hitro potepali po ŠVICI in vsi vemo, kako znani so švicarski vlaki. So bili seveda brez dvoma krasni, ampak tale finski vseeno za las prekaša švicarskega, še posebno kar se tiče OTROŠKEGA KOTIČKA. Tobogan, knjižnica (s celo nekaj angleškimi knjigicami), mini lesen vlakec, stena za plezanje, WC v istem nadstropju pa še varnostna vratca pred stopnicami. Res prav nič, nad čimer bi se potnik lahko pritoževal. Tile družinski vagoni so super stvar za izmenjavo izkušenj z ostalimi starši. Tokrat smo bili sicer edini tujci, smo se pa zato od FINSKIH MAMIC naučili par novih FINSKIH BESED, ki smo jih naslednje dni s pridom uporabljali, tudi Lu ;).

DSC_6624

Še nekaj pogledov skozi okno vlaka. Čudovita narava, jezera in gozdovi, med katerimi so skrite pravljične lesene (večinoma rdeče) hiške. Preverjeno, je čudovito tudi v poletnih mesecih ;).

finska 13

ROVANIEMI | FINSKA


Rovaniemi, takorekoč VSTOPNA TOČKA LAPONSKE, je super mesto za spoznavanje ZGODOVINE in pridobivanje vsesplošnega znanja o severu države. Lu je bil sicer seveda najbolj zainteresiran za obisk BOŽIČKOVE VASI, ampak je moral najprej z nama potrpeti obisk ARKTIKUM-a, najbolj znanega muzeja v tem delu države. Konec koncev je MUZEJ zanimal tudi tamaega, saj so bile tu in tam postavljeni posebni interaktivni panoji za otroke. VSTOPNINA za razumno ceno in res lep muzej oziroma znanstveni center – vsekakor vredno obiska. Ob ponedeljkih zaprto.

finland 20169

In končno, smo prispeli do BOŽIČKOVE VASI. Sama sem tu že bila, ampak moram priznati, da se kaj dosti nisem spomnila. Vse skupaj izgleda poleti tudi precej drugače. Celotna vas je zgrajena direktno ob črti, ki označuje ARKTIČNI KROG, tako da ga med obiskov večkrat preskočite. Tu so tudi številne RESTAVRACIJE in pa TRGOVINE– vse skupaj močno smrdi po masovnem turizmu, ampak no, za otroke je še vseeno zanimivo. Sploh pa marca ni bilo pretirane gužve. Tu lahko seveda tudi prespite, v neposredni bližini je zgrajena HOTELSKA VAS. Najprej smo obiskali glavno zgradbo, BOŽIČKOV DOM. Za 40€ se lahko z njim slikate in kupite sliko uradnega fotografa (sami ne smete fotkat), mi smo se temu ognili. Sicer je res vrtoglava vsota, ampak VSTOPNINE v Božičkovo vas ni in to je verjetno kot nekakšna kompenzacija.

rovaniemi santas village

Namesto fotkanja v naročju smo pohiteli do stavbe, ki služi kot BOŽIČKOVA POŠTA. Tu lahko med drugim dobite POSEBEN ŠTEMPELJ v potni list, pošljete razglednice s posebno znamko oziroma štempljem in seveda spet kaj kupite. Predvsem Japonci raznoraznih starosti so tule prišli na svoj račun ;).

santas officeNašli smo tudi super MANJŠE IGRIŠČE, malo naprej pa pozdravili HUSKIJE – ponujali so tudi krajše vožnje, ampak smo si slednje pustili za par dni kasneje, kjer smo imeli veliko bolj pristno izkušnjo. Lahko bi se zapeljali tudi z motornimi sanmi, a smo tudi to tokrat raje preskočili.

DSC_6787

husky

ARKTIČNI KROG (Napapiiri Arctic circle) je označen tako na tleh (črto se seveda vidi le kadar ni pod snegom) in pa tudi s stebri, tako da ga zares ne morete zgrešit. 

finland 201610

TANKAVAARA | FINSKA


Bili smo na poti v kraj SAARISELKÄ in to je bil tudi PRVI DAN VOŽNJE Z NAJETIM AVTOM. Sonce je sijalo in lepo vreme nam je omogočilo krasno vožnjo bez problemov, tudi časa smo imeli dovolj za par POSTANKOV. Naš zemljevid nam je kazal neko JELENJO FARMO, ki pa je bila ali zapuščena ali pa samo trenutno zaprta, zato smo se prvič ustavili šele v CENTRU ISKANJA ZLATA, kraju TANKAVAARA. Slednjo se res bolj splača obiskati v poletnem času, ko lahko zunaj v vodnih bazenih tudi sami iščete zlato in PRESIPAVATE PESEK. Nam je ostal MUEZJ in CENETR ZA OBISKOVALCE, bili pa smo tudi prav edini gostje ;).

finska 121

SAARISELKÄ | FINSKA


Končno prispeli. V kraj, kjer smo si zadali lovljenje SEVERNEGA SIJA, vožnje s HASKIJI in SEVERNIMI JELENI, uživanje v neokrnjeni naravi in SAVNANJE v IDILIČNI LESENI KOČI. Že takoj, ko smo prišli nas je prevzel VONJ PO BOROVCIH in pogled skozi okno na zasnežena drevesa ter kupe snega – res pravi odklop!

finska 110

SAARISELKÄ, IVALO and INARI so 3 NAJBOLJ POSELJENE VASI oz. kraji na SEVERNEM FINSKEM in Saariselkä je v zimskem času verjetno kar najbolj priljubljena od teh treh. Je res ravno prav velika vasica z vso turistično infrastrukturo a še vedno dovolj pristna, da ne izpade preveč turistično orientirana. V neposredni bližini se nahaja srednje zahtevno SMUČIŠČE, glavni adut pa so vsekakor številne PROGE ZA TEK NA SMUČEH – mislim da lahko brez težav tu preživite cel teden in vsak dan počnete kaj drugega. Poleg smučanja in teka na smučeh je to super kraj za VOŽNJE S HASKIJI, opazovanje SEVERNEGA SIJA, srečanja s SEVERNIMI JELENI in še kaj. Mi smo poskušali doživeti vsega po malo ;).

DSC_7065

Prve noči sva se pridružila ORGANIZIRANIM NOČNIM IZLETOM, t.i. „AURORA HUNT“, kjer vas z malo večjim avtom zapeljejo na eno izmed lokacij za OPAZOVANJE SEVERNEGA SIJA. Vse je seveda odvisno od trenutnih vremenskih razmer in vsesplošne aurorine aktivnosti, včasih se res splača zaupati tistim, ki to počnejo takorekoč vsak dan. Imeli smo neizmermo srečo, da smo jih videli, saj je bila v času našega obiska ravno polna luna pa še vreme nam je malo nagajalo z oblačnostjo – čez noč pa se je magično zjasnilo in uživali smo ob plesni predstavi na nebu.

finska 19

SEVERNI SIJ res ni tako lahko opaziti, kot se morda zdi na prvi pogled. Veliko faktorjev mora biti usklajenih istočasno – če vas zanima več o tem, kako in kdaj je severni sij lajlažje ugledati potem kliknite na gumb in si preberite poseben prispevek na to temo:

preberi vec o SEVERNEM SIJU

finska 15

OPAZOVANJE SEVERNEGA SIJA je bil definitivno eden VRHUNCEV TEGA POTOVANJA, takoj za tem pa se je znašla VOŽNJA S HASKIJI! Res enkratno doživetje! Psi so bili res neizmerno hitri in so vlekli ko zmešani, res se je videlo, da se pri vsem skupaj tudi oni uživajo sto na uro ;). Tudi kadar smo se ustavili, sem jih komaj zadržala na mestu, sploh eden je bil še posebno nemiren in bi pomoje tekel cel dan brez prestanka, če bi lahko. Na tole dogodivščino sem šla kar sama, kar je pomenilo, da sem vso pot prevozila brez dodatne teže partnerja in sem kar letela za mojimi norimi štirimi štirinožci ;). NARAVA je bila prekrasna in na sončen dan smo se podili takorekoč SREDI NIČESAR, tu in tam smo se izognili kakemu drevesu. Po dobrih DVEH URAH urah je bilo zabave konec in že takrat sem čutila, da bodo moje mišice resno trpele naslednji dan.

DSC_7184

Okrog 160 HUSKIJEV je živelo na FARMI in stanovali niso v kletkah, temveč na res velikem ZAGRAJENEM OBMOČJU, ki je zgledalo res lepo vzdrževano. Imeli smo tudi priložnost kontakta z najmlajšimi, le nekaj tednov starimi mladiči, ki so bili seveda še posebno prikupni. Vse skupaj je bila res čudovita nepozabna izkušnja!

finska 111

Tale tura je trajala približno 2 uri, lahko pa se podate na CELODNEVNO DOGODIVŠČINO, kjer vmes še skuhate kosilo na ODPRETM OGNJU V NARAVI. Divja narava in občutek osamljenosti sredi nje je res nekaj čudovitega in resnično nekaj česar enostavno ne smete spustiti, ko ste že enkrat tam.

DSC_7192

V Saariselki lahko tudi SMUČATE, še boljše pa so se nam zdele PROGE ZA TEK NA SMUČEH – bilo jih je nešteto! Različnih dolžin in zahtevnostnih stopenj. Sicer pa tudi za smučarje so se našle začetniške proge tako kot tudi malce bolj zahtevne. Za OTROKE in ZAČETNIKE je tudi super poskrbljeno. 

finland 20164

DSC_7066

Je lahko še kaj boljšega od pristne FINSKE SAVNE po koncu dneva na snegu? Skoraj nič. To je bila res popolna relaksacija, pa spet ta nepozabni vonj borovcev, mmm, popolno!

finland 20166

Poleg zimskih športnih aktivnosti je Saariselkä super kraj za nakup tradicionalnih SPOMINKOV ali pa bolj uporabnih stvari – opremila sem se s finskim BLAGOM priznane znamke Marimekko in pa tradicionalnimi ROČNO IZDELANIMI volnenimi rokavicami, tako da se že veselim naslednje zime (no, po pravici se najprej neizmerno veselim poletja haha). Vas je tudi super za daljše in krajše SPREHODE, vse je zelo mirno in sproščeno in včasih se nam je zdelo, kot da smo se znašli sredi ZIMSKE PRAVLJICE.

DSC_7469DSC_7073

Podobno huskijevem safariju, ampak veliiiiko bolj počasi – lahko se udeležite VOŽNJE S SEVERNIMI JELENI, ki so nekoč predstavljali glavno prevozno sredstvo, danes pa jih uporabljajo bolj kot ne v turistične namene, pa vseeno. Tale dogodivščina je tudi super za manjše otroke.

finska 17-001

ZADNJI VEČER V SAARISELKI – privoščili smo si super okusno večerjo in uživali v svetlobi sončnega zahoda na poti domov. Saariselkä je super kraj za prave zimske dogodivščine in tudi če ostanete kar cel teden vam ne bo dolgčas!

DSC_7505

KAKSLAUTANEN | FINSKA


SVETOVNO ZNANI RESORT, kjer lahko prespite v STEKLENEM IGLUJU SREDI GOZDA za cca. 350-400€ na noč, smo mi obiskali kar tako, čez dan. Malo obiskovalcev namreč ve, da je to sploh možno. Le kakih 10km južno od Saariselke se nahaja, s ceste ga niti ne opazite, je pa jasno označen s tabo. Tu se tudi začnejo nekatere TEKAŠKE IN POHODNE POTI, tako da mirne duše parkirate avto in se sprehodite okoli. Malo ugodnejša varianta je spanje v istem kompleksu v LESENIH KOČAH – sicer pa boste tule res povsem osamljeni. Zvečer se prav nič ne dogaja in če želite kamorkoli potrenujete osebni prevoz. Tako ste bolj ali manj vezanimi tudi na edino restavracijo (v hotelu), ki pa (glede na ocene na internetu) baje ni kaj prida.

finska 16

Vsekakor mora biti enkratno doživetje tule prespati, od nekaterih gostov, ki smo jih srečali na poti smo tudi izvedeli, da so skozi stekleno streho opazovali severni sij, kar mora biti reeees neverjetno, ampak ja, moraš imeti res srečo ;).

IVALO & INARI | FINSKA


Iz Saariselke se lahko z lahkoto odpravite na ENODNEVNI IZLET do kraja IVALO in JEZERA INARI, ki je še posebej priljubljena izletniška točka v POLETNIH MESECIH. Na jezeru se namreč nahaja več kot 3000 OTOČKOV med katerimi lahko veslate in čolnarite, v zimskem času pa se lahko preiskusite v LEDENEM RIBOLOVU, se s HASKIJI prevažate po zaledenelem jezeru ali pa ponoči opazuete SEVERNI SIJ. Tu je tudi POMEMBNO SREDIŠČE KULTURE PRVOTNIH PREBIVALCEV, SAMI.

DSC_6398

finland 20165

Prišel je čas ODHODA in slovesa od naše baze v Saariselki in LE NEKAJ UR VOŽNJE nas je ločilo od največjega SMUČARSKEGA CENTRA NA FINSKEM, LEVI. Tisto jutro je bilo še posebej mrzlo in na drvesih se je kljub koledarskem skoraj aprilu pojavilo čudovito ivje. Ceste kljub poledenelosti niso predstavljale večjega izziva, sploh pa ne s temi super gumami.

DSC_7533

finska 117

LEVI | FINSKA


Najbolj znano finsko smučarsko središče si vsekakor zasluži ta naziv – SUPER SMUČARSKA VAS z vsem kar paše zraven – ob glasnih zvokih APRES SKI ZABAVE smo se za trenutek počutili kot da bi bili nekje v Avstriji ;). Tu smo naredili izjemo in spali v velikem HOTELU SREDI SMUČIŠČA, ki je bil tudi malo dražji od prejšnjih prenočišč. V dolino oziroma v vas smo se spustili z GONDOLO praktično direktno iz recepcije. Hotelska lokacija je bila res super, saj smo bili sredi narave, a le korak oddaljeni od živahnega dogajanja, pa še odsmučali bi se lahko direktno iz hotela, če bi imeli opremo s sabo seveda. V kraju samem je nešteto TRGOVIN in izposojevalnic opreme, RESTAVRACIJ in BAROV, smučišče samo pa je tudi super – proge niso preveč zahtevne, a še vedno uredu tudi za bolj izkušene. Za začetnike so urejeni posebni deli prog, zelo priljubljen pa je tudi izjemno lepo urejen SNEŽNI PARK.

levi skiing

Le nekaj korakov od hotela Levi Panorama se nahaja zanimiva muzejska zbirka in MUZEJ NA PROSTEM, SAMILAND, katerega obisk se res splača, saj na zelo enostaven in nazoren način prikazuje tradicionalno življenje Sami-jev. Zunaj se zadržuje tudi skupina SEVERNIH JELENOV, ki se vas ne bodo ustrašili, če jim ponudite malo mahu.

DSC_7915

finland 201611

ARCTIC SNOW HOTEL | FINSKA


Spet je bil ČAS ZA PREMIK, tokrat še ZADNJI DEL POTI Z AVTOM, nazaj proti Rovaniemiju. Imeli smo dovolj časa, da smo se spotoma usta vili še v priljubljenem arktičnem LEDENEM HOTELU, kjer lahko prespite ali v leseno-steklenih iglujih ali pa v čisto pravem ledenm hotelu.

DSC_7924

DSC_7847

LEDENI HOTEL ZGRADIJO VSAKO LETO ZNOVA – v začetku decembra naberejo LED Z BLIŽNJEGA JEZERA in ga mojstrsko oblikujejo v zanimive KREACIJE. Tako nastanejo vsako leto malo drugačne ekskluzivne SOBE, družinske sobe in pa kar dve RESTAVRACIJI, LEDENI BAR in celo CERKEV– vse v sklopu ledenega hotela pod isto snežno streho.

DSC_7848

Če si nočitve tam ne morete privoščiti ali pa lokacija enostavno ne paše v vaš itinerar se lahko tako kot mi, tam le ustavite in si za 15€ vse skupaj brez problema ogledate Z DNEVNO KARTO. Pokukate lahko v prav vse sobe, ki v tistem trenutku niso zasedene in ker smo mi bili tam na nedeljsko popoldne smo imeli res srečo, prav vse sobe so bile namreč prazne.

finland-arctic-hotel

ROVANIEMI – HELSINKI | FINSKA


Tako, bližali smo se koncu. Zadnjo večerjo smo zmazali v restavraciji glavne železniške postaje v Rovaniemiju, ko smo čakali na NOČNI VLAK in ob tem srečali tri SLOVENCE (svet je res majhen in Slovenci res radi potujemo). Nočni vlak je bil super, KABINA sicer majhna, a imeli smo umivalnik, poleg tega pa še prostor za smuči (če bi jih imeli), dovolj trakov za namestit prtljago, pa še možnost klica za budilko. Spali smo kot polhi in se zbudili ob čudovitem oranžnem sončnem vzhodu med brezovim gozdom skozi katerega smo se peljali že kakih 10 dni nazaj. V HELSINKE smo prispeli okrog devete zjutraj in takoj presedli na VLAK DO LETALIŠČA, v FRANKFURTU pa so nas pričakale prave pomladne temperature česar smo se seveda po vsem snegu razveselili.

finland 20168

ČE POVZAMEM – tokratno potovanje je bilo zelo drugačno od vseh prejšnjih zadnjih nekaj let – a sprememba se je prav prilegla. Doživeli smo veliko „prvikrat to in ono“, severni sij in vožnjo s haskiji lahko izpostavimo kot zmagoslavne vrhunce. Vsekakor je FINSKA POZIMI zelo zelo zanimiva destinacija za vse, ki so nori na NARAVO in ZIMSKE ŠPORTNE AKTIVNOSTI . Nam je bilo še posebno všeč, da smo se večkrta počutili, kot da bi bili resnično na koncu sveta, saj ni bilo daleč naokoli prav nobenega turista. Vsekakor smo zelooo hvaležni višjim silam, za lepo vreme, ki nam je omogočilo nekatere nepozabne izkušnje. Mogoče se pa še kdaj vrnemo, a naslednjič v bolj toplih mesecih.


FINSKA Z OTROKI | FINSKA

V času potovanja je bil Lu star 4 leta. Kljub temu, da se je zabaval v snegu in smo zanj vedno našli kakšno zanimivo aktivnost, pa je bil za večino tistih res tahudih nažalost še malo PREMAJHEN. Mednje spadajo večurno strmenje v nebo v upanju ugledati severni sij, nore vožnje s huskiji, tek na smučeh in ribarjenje na zaledenelem jezeru. No, slednje bi morda še šlo. Zdelo se nama je, da sva midva počela veliko več kot Lu, seveda sva se morala veliko izmenjavati, medtem ko je eden užival na snegu pred kočo s tamalim, je drugi izvajal kakšno bolj divjo aktivnost in obratno.

DSC_7332

Finska ima seveda kljub vsemu veliiiko PREDNOSTI, če tja POTUJETE Z MAJHNIM OTROKOM – cel čas bo NA SVEŽEM ZRAKU, tu ni prav nobenih zdravstvenih nevarnosti, pa še med tuširanjem lahko mirne duše popije tolikor vode kolikor je hoče. Poleg tega država tudi NI DALEČ in ČASOVNA RAZLIKA je le ena ura. Nam se je zdelo, da je super destinacija za obisk z otroki, ki so stari npr najmanj 7 let. Takrat se brez problema lahko udeležijo prav vseh aktivnosti. No pa da ne bo izpadlo tako drastično, tudi majhni otroci kot je Lu pridejo na svoj način – poleg zabave na snegu najbolj uživajo pri obisku Božičkove vasi pri Rovaniemiju, pa tudi vse nove živali, ki jih nikoli ni videl so ga zelo zanimale ;).

SHRANI PIN

Helsinki and Lapland Finland winter road trip

Comments 2

 1. Irena

  Pozdravljeni,
  Odpravljamo se na krajše družinsko potovanje na sever Finske, kjer je eden od ciljev tudi obiskati husky farmo in farmo severnih jelenov.
  Ali imate možnosts deliti linke (imena, naslov) farm, kjer ste se ustavili vi, tega namreč na blogu ne najdem?

  Najlepša hvala in lep pozdrav,
  Irena

  1. Post
   Author
   Katja

   Pozdravljena Irena,
   uf, res se ne spomnima imen – je pa bilo tako, da nismo nic rezervirali vnaprej in smo se kar tam na licu mesta vse zmenili. Je bilo ze kar zasedeno, zato smo vzeli pac kar je bilo se fraj. Sem na hitro pogledala na google in je kar nekaj ponudnikov v Saariselki, zal se res ne spomnim vec tocnega imena, pogledam te dni se v dnevnik ce imam kje zapisano (trenutno ga nimam pri sebi) in sporocim ce najdem.
   Sicer pa top izbira, meni se vedno eno bolj zanimivih potovanj, lep pozdrav,

   Katja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *