HELSINKI, Finska | vikend izlet v moderno finsko prestolnico

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, FINSKA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Letošnje SPOMLADANSKO POTOVANJE PO FINSKI smo pričeli v Helsinkih – tako ali tako smo tu pristali in odločili smo se dvakrat prespati, tako da se spet malo navadimo na mraz in dobimo prve vtise o državi, kulturi, kulinariki in ljudeh. Mesto se razteza daleč naokoli, a sta 2 dni čisto dovolj za obisk vseh pomembnejših turističnih atrakcij – čeprav sem trdno prepričana v to, da se obisk mesta veliko bolj splača v poletnem času. Če torej razmišljate le o VIKEND pobegu, meto raje obiščite v toplih mesecih.

DSC_6345

Kaj smo torej počeli? Takoj, ko smo odložili prtljago v HOTELU blizu glavne ŽELEZNIŠKE POSTAJE, smo noge pretegnili na sprehodu do ene najbolj prepoznavnih stavb v mestu, glavne KATEDRALE. In še vedno je prav takšna, kot sme jo imela v spominu od zadnjega obiska Helsinkov, kakšnih 15 let nazaj. Imeli smo srečo in sijalo je sonce in iz neznanega razloga ni bilo prav nobenih turistov daleč naokoli. Cerkev je zgrajena na višji legi, tako da je z vrha zanimiv razgled – zdaj, ko smo videli v kateri smeri se nahaja morje, smo se tudi lažje orientirali.

DSC_6334

DSC_6337

Ker smo v celem dnevu v želodce spravili le nekaj prigrizkov in sendvič, ki smo ga dobili na letalu, nam je že pošteno krulilo in med SPREHODOM DO GLAVNEGA TRGA smo odkrili super avtentično restavracijo, kjer smo si privoščili hišne BURGERJE na finski način. Četudi je bil petek zvečer in je bilo večina miz rezerviranih, so vseeno našli mesto za nas in prav nihče nas ni postrani gledal, ker je z nama sedel 4-letnik. Edini grenek priokus je pustil račun, predvsem cena 0,5L piva 8€ naju je malo „vrgla na rit“.

DSC_6358

Naslednji dan smo se zbudili v čudovito SONČNO JUTRO in lepo vreme smo izkoristili za obisk famoznega OTOKA SUOMENLINNA, po obilnem zajtrku seveda. Sprehod do glavnega trga od koder odrine TRAJEKT do otoka smo povadili že prejšnji dan, tako da smo danes točno vedeli katere smeri se moramo držati. Pot s trajektom je trajala le 15 minut, povratna karta za odraslo osebo 5€, otroci mlajši od 7 let potujejo brezplačno. Že sama vožnja nas je navdušila, ker smo imeli res čudovit RAZGLED NA MESTO z morja, poleg tega pa smo vozili med številnimi manjšimi otoki, ki tudi z zraka močno zaznamujejo Helsinke.

DSC_6419

DSC_6415

Suomenlinna URTDBO FINSKE in zapuščino UNESCO-ve svetovne dediščine so sredi 18.st. zgradili Švedi in jo takrat poimenovali Sveaborg. Danes je ta sestavek otočkov, ki so med seboj povezani z mostički, ena najbolj obiskanih točk med obiskom Helsinkov in mi lahko samo potrdimo, da se obisk res splača. Tudi če vas zgodovina ne zanima prav posebno, je obisk super že zato, ker si malo oddahnete od mesta in uživate v NARAVI. Tukaj tudi PLAŽE v manjših zalivih, na katerih se lahko odpočijete v poletnih mesecih.

DSC_6436

DSC_6449

finland 2016

No, mi vsekakor nismo imeli vremena „za na plažo“, pravzaprav je bilo na trenutke res zelo mrzlo zaradi močnega vetra, ki ga sicer v mestu ni bilo moč čutiti. A vseeno, imeli smo sonca v izobilju, kar nam je pomagalo pozabiti na prezeble kosti. Sprehodili smo se prav na konec otoka (1,6 km v eno smer), vse do monumentalnega dela utrdbe, KING´S GATE, od koder so spet krasni  razgledi na okolico. Lahko bi obiskali še celo vrtso MUZEJEV in KAVARN na otoku, a smo se raje ustavili na otroškem IGRIŠČU. Vsekakor smo se imeli teh nekaj ur prav fino in se nadihali svežega zraka.

DSC_6481

finska 12

DSC_6510

DSC_6536

NAZAJ V MESTU, smo si ogledovali izložbena okna DIZAJNERSKIH TRGOVIN, ki so posejane ob PARKU ESPLANADE in sama sem bila še posebno zainteresirana za obisk ene izmed njih – svetovno znane trgovine IITTALA. Nekako sem že vnaprej vedela, da se bom težko uprla vsaj kakšni malenkosti in ja, ven sem zmagoslavno prikorakala z mini vrečko, ki je vsebovala stekleno posodico za čajno svečko.

DSC_6555

DSC_6550

DSC_6552

Hujša kot lačen moški, sta lahko le še dva lačna „moška“ – in ker sem se v preteklih letih razvila izjemen senzor za omenjen problem, sem takoj zaznala nevarnost slabe volje zaradi praznega trebuha in po hitrem postopku začela švigati z očmi sem ter tja v lovu za PEKARNO (za prvo pomoč). Najti pekarno je bilo sicer začuda res težko in na koncu smo pristali v kafiču in privoščili manjši prigrizek in kavo.

finska 1

Prigrizek po prigrizku – obiskali smo verjetno najbolj znano TRŽNICO V MESTU, ki se nahaja BLIZU GLAVNEGA TRGA in jo je res nemogoče zgrešiti, saj s svojo arhitekturo zelo izstopa. In od znotraj – raj. Mmmm toliko okusnih jedi in sestavin – sveže RIBE, ZELENJAVA, majhne RESTAVRACIJE in BARI, pa seveda tudi bolj eksotična ponudba, kot je na primer JELENJA PAŠTETA ali pa KLOBASA, ali pa MESO MEDVEDA v konzervi za 50€. Tudi če niste lačni, si tule lahko napašete oči.

finska 11

Končno smo tudi prišli do za naše pojme ENE NAJBOLJ ZANIMIVIH CERKVA NA SVETU, katere sem se prav tako zelo živo spomnila od zadnjega obiska. Podzemna cerkev TEMPPELIAUKIO CHURCH spominja bolj na tempelj, kot na cerkev, na kar nakazuje tudi njeno ime. Neplanirano so jo obiskali ravno v času GENERALKE ORKESTRA in cleoten prostor je bil napoljnjen z živo glasbo in čudovito energijo, kar je obisk še dodatno polepšalo.

helsinki church

Na poti nazaj proti centru mesta smo se sprehajalli mimo številnih arhitekturno ZANIMIVIH STAVB in pristali v ogromnem NAKUPOVALNEM CENTRU KAMPPI, kjer se nahaja tudi glavna avtobusna postaja. V supermarketu smo sem morali opremiti s PRIGRIZKI za 10-urno VOŽNJO Z VLAKOM NA SEVER, ki nas je čakala naslednji dan, kasneje pa smo med iskanjem pristne finske restavracije slučajno naleteli na eno najbolj kultnih v mestu. Moja prva LOSOSOVA JUHA je bila odlična, a kaj ko si takrat nisem mislila, da jo bom do konca potovanja jedla vsaj še sedemkrat.

DSC_6571

DSC_6592

DSC_6614

DSC_6616

Naš čas v HELSINKIH se je iztekal in še čisto malo nas je ločilo od mrzlih zimskih dni na LAPONSKEM. Seveda tako kot vedno, nismo uspeli vsega videti – kar pa tudi ni bil naš prvotni namen. Večina družin si ogleda še ZOO (ki se prav tako nahaja na enem izmed otokov), pa kakšen muzej ali pa galerijo. A ker smo imeli le 11 DNI ČASA ZA CELOTNO POTOVANJE, smo raje večino dni preživeli v naravi. Kdo ve, morda pa Helsinke še kdaj obiščemo – a naslednjič definitivno v poletnem času.

DSC_6618

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *