Polarni sij kje kdaj in kako ga lahko vidite in dozivite

POLARNI oz. SEVERNI SIJ | kje, kdaj in kako ga lahko doživite

Katja FINSKA, ISLANDIJA, NORVEŠKA, POSEBNA DOŽIVETJA, ŠVEDSKA Leave a Comment

Ne moremo ravno reči, da smo na Finsko odšli samo zato, da bi videli severni sij, ampak vsekakor se je ta nepozabna dogodivščina znašla čisto na vrhu seznama kaj hočemo videti in doživeti. Že pred odhodom smo se zavedali, da ni prav nobene garancije, da ga bomo videli. Na koncu smo ga prav zares doživeli– pa ne samo to, celo plesal je za nas. Bil je res eden tistih MAGIČNIH TRENUTKOV, ki jih je težko opisati. Nekaj podobnega kot, ko prvič vidiš leva v divjini. Uživali smo v ČISTI TIŠINI IN MIRU mrzle noči, nekje par 100 metrov od ruske meje smo na mostu poslušali, kako lososi plavajo v reki pod nami in po nekaj urah (no, verjetno ni bilo tako dolgo, ampak res smo izgubili občutek za čas) se je končno pojavil. Vsekakor EDEN VRHUNCEV POTOVANJA PO FINSKI.

Kaj je polarni oz. severni sij in kako nastane


POLARNI SIJ, SEVERNI SIJ, AURORA BOREALIS, ali pa kot mu rečejo na Finskem, REVONTULET, je izraz, ki označuje FENOMENALEN SIJAJ VIDNE SVETLOBE v zgornjih delih ozračja. Na kratko razloženo, je sij posledica različnih kolizij med nabitimi delci s Sonca in atomi plinov, ki jih pričakajo v zemljini atmosferi. Sij je obarvan zeleno, moodrikasto, vijoličasto, rdeče, roza ali pa rumenkasto – včasih pa je tudi sivkast. Razteza se od 80 km do okrog 600 km nad površjem, verjetnost pojava sija pa je dokaj natančno vnaprej predvidljiva z nenehnim opazovanjem aktivnosti na površju Sonca. Pomembno je poznati še t.i. KP INDEX – lestvico 0-9, ki nam pomaga pri ugotavljanju verjetnosti, da polarni sij vidimo glede na našo trenutno geografsko lokacijo.

finska 15

Nekaj vtisov s SEVERNE FINSKE (marec 2016). Zavedamo se, da smo res imeli srečo, da smo jih videli, še posebno zato, ker smo vedeli, da je bila ravno tiste dni nizka aktivnost, vreme je bilo precej muhasto, poleg tega pa je sijala še polna luna. Sij zato NI BIL NAJBOLJ POMPOZEN, ampak je kljub temu za nekaj minut prav lepo zaplesal na nebu. 

Kje in kdaj se pojavi polarni oz. severni sij


Sij se POJAVI V NEPRAVILNIH OBLIKAH koncentrirano okrog obeh magnetnih polov, tudi južnega. Polarni sij se tako Na SEVERU severu imenuje AURORA BOREALIS, na JUGU pa AURORA AUSTRALIS. Če se sprašujete, od kje izvira ime: Aurora = boginja zore, Borealis = bog severnega vetra. DRŽAVE, kjer lahko najbolje vidite severni sij so Islandija, Aljaska, severna Švedska, Norveška in Finska, Rusija, včasih tudi Danska in enkrat na 10 let celo Nemčija. Auroro australis lahko ugledate na Antarktiki, južnem Indijskem oceanu in na južni Novi Zelandiji.

NAJBOLJ UGODEN ČAS ZA OBISK severnih dežel, če hočete ugledati severni sij so meseci MED ZAČETKOM OKTOBRA DO ZAČETKA APRILA – takrat so dnevi kratki in noči dolge, kar znatno poveča vaše možnosti. AKTIVNOST SIJA JE CIKLIČNA, kar pomeni, da doseže vrhunec vsakih 10-11 let.

Kje najlažje opazujemo in vidimo polarni oz. severni sij


Kot prvo, ne pozabite, da SREČA IGRA VELIKO VLOGO. Kar nekaj stvari se mora zgoditi istočasno, da so pogoji optimalni in da ujamete prav ta trenutek, je res velikokrat prava loterija. Ni kar tako lahko, da zvečer malo poškilite skozi hotelsko okno v nebo in se pred vami čudežno prikaže prava predstava polarnih luči. Tule so 3 najbolj pomembni PARAMETRI:

 • pravi čas v letu: od oktobra do aprila

 • vreme (jasne noči brez meglic in oblačnosti)

 • aurorina aktivnost mora biti močna

Nasveti za opazovanje severnega oz polarnega sija


 • planirajte VSAJ 5 DNI čim bolj severno (v vsakem primeru pa nad arktičnim krogom)

 • SPREMLJAJTE VREMENSKO NAPOVED, a se hkrati zavedajte, da se vreme tu zelo hitro spreminja – v istem dnevu lahko dvakrat sneži in vmes sije sonce

 • raje kot v hotelu, si PRENOČIŠČE organizirajte v kakšni KOČI IZVEN MESTA – tako bo ponoči res tema in okolica ne bo osvetljena z uličnimi svetilkami

 • če imate avto se zapeljite do bližnjega jezera ali pa kakšne druge ODPRTE POVRŠINE (lahko tudi na vrh smučišča), le da je čim bolj stran od urbanih območij

 • POVPRAŠAJTE LOKALCE o trenutni aurorini aktivnosti (ponavadi je več dni podobna situacija)

 • če se raje sami prepričate o aktualnih razmerah, si shranite tole stran: http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

 • naročite se lahko tudi na SMS OBVESTILA o aurorini aktivnosti, več o tem pa tule: http://www.aurora-service.eu/aurora-alerts/

Na kaj morate biti pozorni pri opazovanju polarnega oz. severneg sija


 • na TOPLA OBLAČILA, dvojne nogavice, rokavice, kape, najboljše kar smučarski kombinezon, če ga imate – ponoči se temperature spustijo tudi do -25C (odvisno od meseca)

 • TERMOSKA z vročim čajem pride prav

 • dobro se najejte preden se odpeljete

 • ne pozabite na STOJALO ZA FOTOAPARAT, če hočete kvalitetne fotke

 • dobra MERA POTRPEŽLJIVOSTI je zelo pomembna – tudi mi smo kar dolgo čakali na mrazu preden se je začela akcija

DSC_7113

Še zadnji dobronamerni nasvet – NE POTUJTE V SEVERNE DEŽELE IZKLJUČNO Z NAMENOM UJETI SEVERNI SIJ, ampak raje zaradi destinacije same. Prav lahko se zgodi, da ga na koncu sploh ne vidite in ste tako samo razočarani, zato si raje vzemite čas še za katero izmed mnogih AKTIVNOSTI, ki jih na tiste koncu lahko počnete (vožnje s haskiji, ledeni ribolov, smučanje, tek na smučeh, karkoli). Srečali smo kar nekaj obiskovalcev iz azijskih dežel, ki so več dni zaman čakali na sij in bili temu primerno razpoloženi – nekateri od njih so se celo 3x podali na organizirano turo in kljub temu videli le črno noč. Tako da na koncu je res veliko odvisno od SREČE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *