Finska kulinarika - tipiöna finska hrana in kaj jesti na Finskem

FINSKA KULINARIKA | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem

Katja FINSKA, KULINARIKA + RECEPTI Leave a Comment

Pred pristankom v Helsinkih se nam nekako ni niti sanjalo, katere jedi so tipično finske, ampak predstavljali smo si veliko lososa in jagodičevja. In ja, imeli smo prav! Pravzaprav si od finske kulinarike res nismo obetali preveč, a danes trdimo, da obiskovalci te severne dežele vsekakor lahko pričakujejo nove kulinarične izkušnje! Poskusili smo namreč zanimive kombinacije in okusili res prvorazrednega lososa ter ostale specialitete. Ponavadi smo si privoščili kosilo, za večerjo pa smo raje kar kaj prigriznili, kar smo nakupili v supermarketu, na tržnici ali pa v lokalni trgovini. Zajtrki so bili vključeni v naša prenočišča (razen, ko smo spali v koči). Če bi našteli 5 sestavin, ki so se največkrat pojavile na naših krožnikih oziroma na menijih, bi to bile: LOSOS, PIRE KROMPIR, JAGODIČEVJE, MESO SEVERNEGA JELENA in RŽENI KRUH.

ZAJTRKI | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem


Razen treh dni, ki smo jih preživeli v najeti koči, smo si zajtrke privoščili v hotelih oziroma guesthousih. V smučarskem središču Levi smo spali v reees velikem hotelu direktno na smučišču in zajtrk je bil vreden zgodnjega vstajanja. No, pa tudi drugod smo se vedno najedli – od STANDARDNIH jedi za zajtrk (jajca, slanina, sirni narezek), pa do bolj zanimivih (dimljen LOSOS, vložene kumarice, solatke in prav posebna SKUTA in nepogrešljiv RŽENI KRUH) – vsega po malo in dan se je prav vsakič začel super.

DSC_7772

Ne pozabimo na eno finskih specialitet KARJALANPIIRAKKA (upam, da sem prav napisala?) – tradicionalno RIŽEVO SLANO PECIVO, ki se ga lahko je v hladnem ali pa toplem stanju. Pa še ena specialiteta je vedno stala v velikih skledah pri zajtrku – hladne MARINIRANE RIBE v omaki iz KOPRA. Četudi se ne sliši najbolj privlačno, so bile presenetljivo dobre.

PRIGRIZKI | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem


V Helsinkih najdete krasne POKRITE TRŽNICE – toliko vabljivih dobrot na enem mestu. Sploh, če mesto obiščete v bolj toplih mesecih, si lahko priredite pravi PIKNIK v enem izmed parkov, sestavine pa seveda nakupite na tržnici. Mi smo imeli ravno srečo, da smo prestolnico obiskali ravno na vikend, tako da smo uživlai tudi na ODPRTI SOBOTNI TRŽNICI, kjer so začasno postavili kar nekaj prehrambenih stojnic. Pred eno izmed njih je bila še posebno dolga vrsta, je že moralo biti okusno! Mi smo ponavadi nakupili malo kruha oziroma slanega peciva, sira, paradižnikov in sadja. Sploh v HELSINKIH smo naleteli na kar nekaj luštnih KAVARN.

DSC_7483

DSC_6558-001

KOSILA & VEČERJE | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem


Moje najljubše kosilo? JUHA! No, samo na Finskem 😉 Zunaj je bilo namreč relativno mrzlo, zato se juhica vedno prileže. Ni ga jedilnega lista na katerem ne bi bilo LOSOSOVE JUHE, zato smo si jo večkrat privoščili, najboljša pa je bila brez dvoma ravno tista prva, v Helsinkih. Poleg kosov lososa v njej plava še krompir in včasih tudi korenček, vse skupaj pa poveže smetana in začimbe.

DSC_7652

Še ena klasika – LOSOS Z ZELENJAVO IN PEČENIM KROMPIRJEM. Včasih je imela riba še kako zanimivo hrustljavo skorjo iz sira in začimb ali pa drobtin – zraven pa obvezno še koper, v omaki ali pa kar tako. Mmm se mi še zdaj cedijo sline, ko se spomnim.

DSC_7654

Nekaj pa se mi je zdelo izjemno smešno in sicer SOLATA, ki je bila na las podobna takšni, ki bi ji mi rekli francoska, le da so ji tu rekli italijanska. Je pa prav pasala kot priloga, kakorkoli ji že rečemo ;).

DSC_7494

Vsi mesojedci prav zagotovo ne bodo spustili priložnosti poskusiti MESO SEVERNEGA JELENA. Slednjega lahko poskusite v burgerju, kot zrezek ali pa dušenega, kot na sliki. V kombinaciji s PIRE KROMPIRJEM in različnimi JAGODAMI je res nekaj posebnega, sicer pa okus malo spominja na govedino. Sama sem ga sicer poskusila, a se držala bolj slastnih rib, ki jih imam tako ali tako rajši.

DSC_7490

Prav nobena novost ni, da so BURGERJI trenutno na pohodu prav povsod. Tudi tu ni bilo nič drugače, najbolj popularen je bil že omenjen reindeer burger, sledili so klasični z govejim mesom, z lososom in rakci in pa vegetarijanske različice. Skupaj s PEČENIM KROMPIRČKOM (in mrzlim pivom) so vsake toliko lahko prav super kosilo.

DSC_6862

ZADNJI VEČER preden smo noč preživeli na vlaku nazaj v Helsinke, smo si v restavraciji na železniški postaji za spremembo zaželeli PICE. Seveda smo morali poskusiti kakšno tako bolj finsko različico in odločili smo se za lososa in škampe! Recimo da je bila zanimiva 😉 Zanimivo okusna, ampak lososa imam vseeno raje s krompirjem in zelenjavo ali pa v juhi :).

DSC_7978-001

Res smo bili navdušeni nad ponudbo OTROŠKIH MENIJEV. Če ste že kdaj jedli v Ikei, potem sigurno poznate standardno ponudbo, no tule je bilo nekako podobno. Namesto dunajca, pomfrija in špagetov so se na otroškem meniju znašle MESNE KROGLICE, SOLATE in pire KROMPIR. Prava osvežitev. Poleg tega pa je bilo večkrat mogoče naročiti katerokoli jed v POLOVIČNI PORCIJI za polovično ceno, kar se nam je zdelo res enkratno! Tudi nasplošno so otroci dobrodošli v restavracijah in veliko jim ima manjše igralnice ali pa vsaj prinesejo pobarvanke in barvice k mizi.

DSC_7487

SLADICE | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem


Vsak, ki me vsaj malo pozna vam lahko zatrdi, da res ne jem sladic. Pa ne zato, ker hujšam, ampak enostavno zato, ker vedno raje pojem kaj slanega oziroma pekočega kot pa sladkega. Ampak, ko se znajdem v kaki drugi državi že poskusim tudi kakšno sladico tu in tam, iz čiste radovednosti. Brez dvoma je bila tale na fotki ena bolj posebnmih. FINSKI SIR (ja sir, seveda sem izbrala najmanj sladko varianto) v KARAMELNI OMAKI iz znanih oranžnih JAGOD (cloud beries), zraven pa še dve žlički penastega moussa in še ena ROŽICA za pojest. Mmmm, res okusno.

DSC_7497

Pa še ena specialiteta, MÄMMI. Mešanico iz ržene moke, vode in rža v prahu najprej spečejo in potem več dni ohlajajo – rezultat je lepljiva temno rjava snov, zelo zanimivega okusa, ki se neverjetno poda v kombinaciji z vanilijevo kremno omako.

DSC_7782

PIJAČE | tipična finska hrana in kaj jesti na Finskem


Praktično, smo pili ali VODO ali pa PIVO. Enkrat samkrat sem si privoščila kozarec argentinskega VINA, za 7€. Sicer smo bili pa veseli, da smo končno na potovanju v državi, kjer lahko pijemo vodo iz pipe ;). Večji problem je bila cena piva, v restavracijah med 6-8€, v supermarket pa 3€ za 0,5L. Pločevink nikar ne odvrzite v koš za smeti, če jih nesete nazaj v katerokoli trgovine vam povrnejo 15c za vsako. Pa še ena zadnja omemba – odkrili smo res enega najboljših čipsov. S KOPROM seveda.

finland 20163

HRANA na Finskem je res PRESENETLJIVO DOBRA. V določenih pogledih kar malo podobna kakšni babičini kuhinji, kakršno poznamo od doma (pire krompir in juhe), a vseeno z zanimivimi dodatki, ki so popestrili jedi (začimbe, jagode in sama kvaliteta rib in mesa). Nasplošno se finci zdijo dokaj ŠPORTEN NAROD in večina jih tudi izgleda tako – morda posledica izobilja narave in malega števila restavracij s hitro prehrano, ali pa čisto naključje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *