Tignes Francija smučanje v francoskih Alpah zimske počitnice potovanje

TIGNES, Francija | smučanje v francoskih Alpah na smučarskem sistemu Espace Killy

Katja FRANCIJA, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Dolga leta smo na smučarske počitnice hodili v Avstrijo in Italijo, smučali pa smo seveda tudi na slovenskih strminah, vse dokler nismo šli (zame) prvič v Francijo. In potem smo šli spet in spet in spet. Sej me razumete ;). Avstrija, Italija in Slovenija so bile zanimive za en dan, za vikend ali pa za nekajdnevni ski opening, ampak za tedensko smuko je Francijo težko tekmovati! Ponavadi smo se tja odpravili proti koncu marca, ko je bilo sonce že dovolj močno, da smo zunaj na soncu sedeli v kratkih rokavih, na pobočjih pa je bilo kljub temu še obilno snega. Pot nas je kar nekaj sezon zaporedoma vodila v Tignes, Val Thorens in se nekatere kraje v okolici.

211

Ime Tignes v bistvu označuje kar 5 vasi ((Val Claret, Tignes le Lac, Le Lavachet, Tignes Les Boisses, Tignes-les-Brevieres), ki so nanizane ob poti iz doline do vznožja smučišč. Celotna smučarska infrastruktura se je razvila iz ene same vasi, in sicer tiste, ki leži najnižje v dolini, zaradi vse večjega povpraševanja in števila obiskovalcev so sčasoma zrasle nove vasi.

KAKO DO SMUČIŠČ V FRANCOSKI TIGNES


Iz Ljubljane do najvišje ležeče vasi, Tignes-Val Claret smo vozili porabili 10 ur s postanki. Vožnja mimo Benetk, Brescie, Milana in Torina je na trenutke precej dolgočasna v tem letnem času, večji postanek smo ponavadi naredili kmalu za francosko mejo, v kraju Albertville v enem izmed večjih nakupovalnih centrov, kjer smo se opremili s hrano in ostalimi „apartmajskimi potrebščinami“. Kmalu za Albertvillom smo zapustili avtocesto in se v koloni še kar nekaj časa vozili po zviti cesti, kjer je večkrat tudi snežilo. Ob sobotah je cesta zelo prometna, saj so takrat običajno menjave v hotelih in apartmajih, zato se splača na pot odpraviti res zgodaj zjutraj – tudi zato, da se izognete nočni vožnji.

ljubljana-tignes map

Lahko se odločite tudi za aranžma s turistično agencijo, ki vam ponuja avtobusni prevoz in prenočišče, včasih je v ceno tudi že vključena smučarska karta. Od tistih najbolj poceni ponudb nikakor ne pričakujte velike „lepe“ sobe, prej kakšno majno brez okna, ali pa z oknom na hodnik ;).

KORISTNE INFORMACIJE GLEDE SMUČANJA V TIGNES


  • Prenočišče rezervirajte že mesece vnaprej, še posebej, če hočete ali zelo poceni sobo ali pa zelo lep apartma. Slednji namreč najhitreje poidejo. Balkon pride zelo prav (čeprav je apartma potem občutno dražji), za popoldansko sončkanje ali pa hlajenje piva kadar je hladilnik prepoln hrane.

  • Uredite si zdravstveno zavarovanje za tujino in poskrbite da je vaš avtomobil opremljen z zimsko opremo (tudi verige lahko pridejo prav).

  • Kupite večje količine hrane za kuhanje in alkoholne pijače v Albertvillu ali pa prinesti kaj tudi od doma, v Tignes-u lahko dokupite malenkosti (ki bodo nesramno drage), a ne pričakujte kakega velikega supermarketa.

  • Preverite vreme za naslednjih nekaj dni še preden kupite tedensko smučarsko karto. Tedenske so sicer ugodnejše, kot če jih kupujete vsak dan sproti pa še v vrsti vam ni treba stati, a če bo 3 dni megla in bo snežilo, boste morda vseeno raje ostali v apartmaju in igrali tarok do onemoglosti.

  • V smučarski bundi vedno nosite zemljevid vseh pist in ne pozabite gledati na uro – v svojo vas se morate namreč vrniti še preden vse žičnice zaključijo z obratovanjem in če ste na čisto drugem koncu „sistema“, boste rabili kar nekaj časa, da se vrnete.

  • Ne odvandrajte neznano kam izven pist, če ne poznate snežnih razmer, za to se raje odločite v spremstvu koga, ki že ima izkušnje in smao tam, kjer tovrstno početje ni izrecno prepovedano z znakom.

  • Bančni račun naj ne bo v minusu še preden sploh prispete „na kraj zločina“, še posebno če imate v planu večerne obiske barov in vsakodnevna kosila na smučišču.

  • Naučite se nekaj osnovnih francoskih besed – čeprav ste na enem najbolj turističnih ombočij, uslužbenci v pekarnah in trgovinah dostikrat ne razumejo dobro angleško. Lahko začnete pri besedi „baguette“ (pazite na nazalno izgovorjavo, zna se zgoditi, da vas kljub vašem trudu še vedno ne bodo razumeli ;)).

SMUČANJE TIGNES VAL CLARET  | Espace Killy sistem


DSC04171

Ko ste enkrat v vasi Val Claret morate parkirati na obrobju vasi – takoj ko pridete na cilj vas bo brez skrbi nekdo usmeril na veliko parkirišče, ki ga ne morete zgrešti. Od tu bo treba naprej do prenočitvenega objekta kar lepo peš – sicer pa vas ni velika, tako da ponavadi ni problem. V centru je kar nekaj prijetnih lokalčkov, restavracij in trgovin. Konec marca ni več tako mrzlo, zato je včasih kar fino izkoristit kakšeno „happy hour“ ponudbo, ponavadi okrog petih popoldne, ravno prav za osvežitev po smučarskem dnevu. V vasi je tudi dovolj pekarn, da so vsi gostje siti za zajtrk. Privoščiti si malo boljši apartma sploh ni slaba ideja, v primeru slabega vremena, boste mogoče par dni sicer „ujeti“ v mali sobici brez dnevne svetlobe ali pa zapravili cleo premoženje za hrano in pijačo v lokalčkih.

155

tignes2007

Tale jutranji pogled skozi okno je (skoraj) nepremagljiv! Še posebno takrat, ko že od daleč vidiš na novo zapadli sneg in skočiš iz postelje, da boš med prvimi, ki bodo vanj zarisali poti. Ponekod greste lahko tudi „off piste“ , a tudi če se držite prog ne boste razočarani. Tignes skupaj s krajem Val d`Isere tvori smučarsko območje “Espace Killy” z okrog 300 kilometri označenih prog, 90 žičnicami in dvema urejenima snežnima parkoma. Vse to na območju dveh ledenikov! Praktično se lahko vsak dan zapeljete v drugo smer in tudi v enem tednu vam med smučanjem na tem smučarskem sistemu ne bo dolgčas.

157

233

Gora Grande Motte (vrh na 3,653 m n.m.v.) ponuja enega izmed najlepših spustov na območju! Spodaj pri gondoli bo sicer večkrat dolga vrsta, ampak dvig na postajo pri 3,452 metrih se nedvomno splača, ne samo zaradi dobre proge, pač pa tudi zaradi osupljivega razgleda. Še lepše pa je, če ste tam med prvimi obiskovalci že zjutraj in v razgledu uživate bolj v miru kot sicer.

DSC04188

DSC04268

Čeprav smo večino nakupili že v dolini v supermarketu, smo vedno znova podlegli ponudbi domačih sirov, klobas, marmelad in ostalih dobrot, ki jih lahko kupite na lokalni tržnici nekajkrat tedensko. Nekateri so po športu (oziroma bolje rečeno, med športom) lačni kot volk in zato je včasih treba tudi na smučišču kaj toplega prigrizniti. Poleg standard ponudbe pečenega krompirčka, so moj favorit v Franciji juhe, za tiste z bolj sladkim zobom pa je izbira pit in ostalih dobrot še večja. Če želite si lahko direktno na smučišču privoščite tudi škampe in srkate vino iz kristalnih kozarcev, a fenarnica bo po kosilu občutno tanjša.

kolaz ski

tignes20072

Na voljo je tudi kar nekaj prog za začetnike in za otroke, pa tudi smučarskih šol ne manjka. Tudi če ne smučate, vam ne bo dolgčas. Lahko se sprehajate, se vsedete na žičnico in si privoščite kosilo na soncu kakšne razgledne terase, poskusite paragliding, si privoščite polet nad Alpami, ali pa obiščete kakšno izmed občasnih dogodkov, razstav ali podobnega.

DSC04187

IMGP0933

tignes20071

IMGP0923

V Val d`Isere lahko dobesedno prismučate po pobočju, kjer vsako leto organizirajo znameniti FIS smuk, še prej pa se pred vami odpre krasen pogled na kraj z vrha. S fotografije sicer ni lahko razbrati, a proga je res strma poleg tega pa jo včasih namenoma poledenijo!

DSC04192

124

IMGP0930

240

DSC04127

Včasih so zime bolj bele, včasih manj. V Franciji je v tem letnem času vedno sneg in edina skrb je ta, da ga bo preveč! Tile pozabljeni stoli na terasi pod našim apartmajem so lep odraz taprave zime ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *