Italija Dolomiti zimsko kampiranje smucanje Sexten Kronplatz Lago di Braies road trip

DOLOMITI, Italija | zimsko kampiranje / smučarski road trip

Katja ITALIJA | SICILIJA, KAMPIRANJE, POTOVANJA Z DEFENDERJEM, ZIMSKE AKTIVNOSTI Leave a Comment

Tokratna pot iz Slovenije v Nemčijo do našega doma blizu Hanovra naju je na račun časovne neomejenosti za spremembo vodila po daljšem ovinku. Namesto po avtocesti do Salzburga, Minhna in naprej, sva si tako privoščila krasen smučarski road trip čez Dolomite, Avstrijo in južno Nemčijo. Ker sva bila na poti z najinim LR Defenderjem, v katerem tudi spiva, sva spala v zimskih kampih nad katerimi sva mimogrede absolutno navdušena. Sicer sva prvotno planirala največ časa nameniti prav Dolomitov, od koder pa sva nazadnje predhodno pobegnila pred močnim sneženjem. Kljub temu sva te 4 dni izkoristila na polno in zares uživala. Več o tem kaj sva videla, kje sva spala in smučala in še kaj pa v temle novem prispevku.

Kdaj: december 2019

Kraji: Sexten (Sesto), Drei Zinnen (Tre Cime), Pragser Wildsee (Lago di Braies) lake, Kronplatz (Plan de Corones), Bruneck (Brunico), Brixen (Bressanaone)

Kako: najin LR Defender

Prenočošča: zimsko kampiranje

Štartala sva iz KRANJSKE GORE in sicer na ponedeljek, da se izogneva vikend gneči. Preko TRBIŽA, CAVAZZO in SAPPADE v SEXTEN, kjer sva imela prvo bazo. Tukaj sva smučala v okolici TRE CIME in si spotoma pogledala še famozno jezero LAGO DI BRAIES. Potem sva smučala še na KRONPLATZU in si na hitro pogledala BRUNECK, zadnji dan pa BRIXEN. Od tu sva nadaljevala proti Avstriji in naprej. Območje Dolomitov je izrazito DVOJEZIČNO, povsod se govori tako ITALIJANSKO kot tudi NEMŠKO.

Dolomites winter skiing map

Ker se glavna v začetku drugega decemrskega tedna sezona ravno še ni začela, naju ni skrbelo, da v kampih ne bi bilo prostora za najin avto, zato tudi ničesar nisva rezervirala vnparej. Tudi zato ker nama paše ta svoboda odločanja sproti, glede na vreme in glede na to kje nama je všeč. V skrajnem primeru pa itak vedno lahko prespiva na vsakem parkirišču. In res, čisto v vseh obiskanih KAMPIH je bilo ogromno prostora. 2 noči sva prespala v krasnem kampu CARAVAN PARK SEXTEN (več o slednjem v nadaljevanju), 1 noč pa v kraju BRIXEN, v LÖWENHOF CAMPING.

SEXTEN (SESTO) | Dolomiti zimsko kapiranje


Od mojega zadnjega zimskega obiska Dolomitov, ko sme smučala v CANAZEI-u, je minilo že kar nekaj let in res si nisem predstavljala kaj naju tokrat čaka. Prvotni plan je bil sice preživeti več časa na območju sistema SELLA RONDA (ker so tam pač res najboljša smučišča), ampak se na koncu zaradi vremena in moje še vedno nepozdravljene poškodbe kolena ni izšlo. Namesto tega sva več časa preživela tule v SEXTEN in pravzaprav nama je bilo zelo všeč!

Sicer sem zadnji dve desetletji najbolj navajena FRANCOSKIH SMUČIŠČ, ki zame še vedno ostajajo na vrhu evropskih smučišč in so neprimerno večja od teh tukaj, pa vseeno. Okrog 70km odprtih prog je bilo ravno prav za tale kratek obisk, v enem dnevu sva zlahkoto presmučala vse. Za 45€ ZA DNEVNO SMUČARSKO KARTO sva tokrat dobila še krasen sončni, ampak zelo mrzel dan s temperaturami tudi do -12C.

Sicer pa je v tole smučarsko območje povezanih več VASI, midva sva karte kupila pri gondoli TRE CIME, ker je bila najbližja. V času obiska sva avto pustila na brezplačnem PARKIRIŠČU direktno pri smučišču. Sicer pa tukaj ustavi tudi AVTOBUS, s postaje pa dobesedno odsmučate v dolino. Ostale ZAČETNE TOČKE, vključene v ta smučarski sistem, pa so še MOOS, BAGNI DI SAN GIUSEPPE, WALDHEIM in VIERSCHACH.

skiing Sesto Sexten Dolomiti Dolomites Italy Italija

Za prosto mizo se tokrat ni bilo treba prerivat haha, še več, včasih sva imela na smučišču res občutek, kot da bi ga najela le za naju. Vsepovsod na smučišču so tudi prav lepe koče in moram priznat da sva bila kar malo presenečena (pozitivno seveda) nad dobrim znanjem angleščine vseh zaposlenih tako na smučišču kot v dolini, v kampu in še kje. Mogoče le srečno  naključje, ampak res nisem vajena tega pri naših sosedih, pa brez zamere.

Sexten Sesto skiing food

CARAVAN PARK SEXTEN| Dolomiti zimsko kapiranje


Okej torej nihče od naju ni še nikoli KAMPIRAL POZIMI in res nisva imela pojma kako bo vse skupaj izgledalo. Pa tudi ne kaj sploh takšni ZIMSKI KAMPI vse nudijo. Zdaj pa lahko samo rečeva, da sva nasplošno neizmerno navdušena, sploh nad temle tukaj in bova sigurno še kdaj šla v kakega. Sicer pa Caravan Park Sexten ni samo kamp, tu je tudi HOTEL, HIŠKE, HIŠKE NA DREVESU, APARTMAJI in tipične BRUNARICE. Za nočitev sva za 2 osebi in avto odštela 35€ NA NOČ, z vključeno elektriko (ki je sicer nisva rabila) in vstopom v sanitarije.

Na temle road tripu je bilo veliko „prvič“. Prvič sva spala v avtu na minus 12 stopinj. Prvič sva kuhala zunaj na snegu in tako naprej. O temi ZIMSKO KAMPIRANJE s elahko razpišem na dolgo in široko, zato pripravljam poseben prispevek in ga objavim kmalu. Za prvi vtis kako je bilo pa lahko na hitro izpostavim plus ein minuse.

Caravan Park Sexten Sesto Dolomiti Italy Italija

POZITIVNE STRANI – spati v avtu sredi zasnežene pokrajine je pač nekaj posebnega v primerjavi s kampiranjem poleti in nenazadnje tudi malo romantičnega. Sploh zvečer pri ognju in lučkah. Jutranji razgledi na okoliške zasnežene gore tudi niso od muh. Ponoči v avtu naju nasprotno s pričakovanji tudi ni prav nič zeblo (res dobre spalne vreče so se super obnesle).

NEGATIVNE STRANI – vse zmrzne! Ampak res vse. Hočeš kuhati? Najprej je treba odmrznit zmrznjeno olivno olje. Na brisačo, ki si jo zvečer uporabil pri tuširanju lahko tudi pozabiš. Zmrzne namreš tudi ta. S kopalkami, s katerimi si se zvečer namakal v bazenu, se lahko zjutraj igraš frizbi. Prav smešno, ampak res, vse zmrzne. Mene je tudi malo skrbelo, da mogoče avto zjutraj ne bo vžgal na minus 12C. Pa je. Brez problema. Okna je do jutra prekrila debela odeja ledu, seveda tudi od znotraj, tako da sva imela zjutraj kar nekaj dela, preden sva se odpeljala.

Ena boljših zadev v temple kampu pa je prez dvoma WELLNESS. Ga ni boljšega za se pogret po dnevu na smučkah, še najboljše pa se je kar takoj za tem zavit v tople odeje. Za uro in pol sva po osebi plačala 6€, kar se nama je zdelo zelo fer cena. Na voljo je namreč en VEČJI BAZEN (v katerem so na dnu mali kamenčki namesto običajnih ploščic), več manjših VROČIH BAZENOV in JAKUZZIJEV, tudi v zunanjempredelu konpleksa. Proti dodatnem plačilu imajo tudi SAVNO, tudi z možnostjo zasebnega najema (no, to je malo dražje).

Caravan park Sexten wellness Dolomiti Italy Italija

Če povzamem, je tale kamp res krasen in tudi ne predrag za to kar nudi. Poleg tega super WELLNESS dela, nama je bilo všeč tudi to, da je vse skupaj v naravi in ne v mestu, si pa še vedno zelo blizu smučišč. Do najbližjega smučišča je res le par minut vožnje, do tja pa vas iz kampa pripelje tudi SKIBUS. V kampu so tudi RESTAVRACIJE in manjša TRGOVINA. Všeč nama je bilo tudi to, da sva zvečer lahko vso smučarsko opremo pospravila v njihov ogrevan SKI ROOM. SANITARIJE so se nama zdele tudi nadpovprečno lepe. Po vrhu vsega pa še prijazni recepcionisti, skratka res priporočava.

PRAGSER WILDSEE (LAGO DI BRAIES) | Dolomiti zimsko kampiranje


Kot del UNESCO-ve dediščine leži jezero LAGO DI BRAIES na krasni lokaciji in ni čudno da se semle (predvsme v poletnem času) vsak dan zgrinjajo množice turistov. Midva sva jezero tokrat doživela pod debelo odejo ledu in z občutno manj turisti – tudi ni slabo. Za vse, ki si želite tukaj tudi prenočiti, ali pa si privoščiti kosilo na primer, je tik ob jezeru čudovit HOTEL z dolgoletno tradicijo. Za dnevne goste pa je seveda na voljo par PLAČLJIVIH PARKIRIŠČ V NEPOSREDNI BLIŽINI.

Ker je bilo jezero torej tokrat zamrznjeno, sva se namesto po KROŽNI POTI OKOLI JEZERA, na sprehod odpravila kar po jezeru. Sicer je pred takšnim početjem vedno pametno preveriti debelino ledu. Pot okoli jezera naj bi sicer trajala približno eno uro. Najin obisk je začinilo še POROČNO FOTOGRAFIRANJE nekega (predvidevam bogatejšega) azijskega para in pa zanimiv IGLU na jezeru. Vsekakor lep postanek tudi pozimi, če ste ravno v bižini.

KRONPLATZ (PLAN DE CORONES)| Dolomiti zimsko kapiranje


Z nekaj več kot 2000m nmv je Kronplatz največje smučišče v tem delu Dolomitov, je tudi najbližje mestu BRUNECK. V bistvu je govora o enem samem hribu, kjer steze z vrha vodijo v posamezne doline na več strani.

NA VRHU se pa tudi toliko dogaja, da vam ni dolgčas četudi sploh ne smučate! Na voljo je res veliko RESTAVRACIJ, poleg teha pa še TRGOVINICE, ŠOLA SMUČANJA in cleo MUZEJI. Najbolj znan je verjento prav MMM Corones (MESSNER MOUNTAIN MUSEUM – že stavba sama po sebi je izredno arhitekturno zanimiva), ogledate pa si lahko še LUMEN (muzej gorske fotografije). Verjenot ni potrebno posebej poudariti, da so z vrha čudoviti razgledi na okolico, sploh na takšen sončen dan.

BRUNECK (BRUNICO) | Dolomiti zimsko kapiranje


V Brunecku sva se tokrat ustavila le na hitro. Najprej sva sicer želela tu prenočiti, pa nekako nisva našla nobenega pametnega kampa v bližini, zato sva kmalu nadaljevala v bližnji BRIXEN. Drugače pa se nama je Brixen zdel dobro izhodišče tako da ZIMSKE ŠPORTE kot za POHODNIŠTVO in ostale poletne aktivnosti. MUZEJI, RESTAVRACIJE in seveda tudi TRGOVINE, v decembrskem času pa imajo tudi res lepo BOŽIČNO TRŽNICO.

BRIXEN (BRESSANONE)| Dolomiti zimsko kapiranje


Pozno popoldan sva torej prisepla v BRIXEN, ki naju je povsem nepričakovano navdušil s čudovitim STARIM MESTNIM DELOM. Takole pred prazniki je bilo še posebno lepo, priznam. Prav nič kičasto. Prespala sva v LÖWENHOF CAMPING, ki pripada soimenskemu hotelu, za le 19€ NA NOČ za 2 osebi in avto. Dobila sva tudi BREZPLAČNE VOZOVNICE ZA MESTNI AVTOBUS, s katerim sva se rade volje zapeljala v center. V hotelu bi sicer lahko koristila tudi njihovo RESTAVRACIJO in WELLNESS, a za vse seveda ni bilo časa. Tudi to prenočišče z veseljem priporočiva naprej, če iščete kamp za kratek obisk.

Brixen Italy Italija Dolomites Dolomiti

Med brezciljnim sprehajanjem po mestu sva seveda naletela tudi na BOŽIČNO TRŽNICO. In to kakšna lepa! Res pristna. In sami domačini, nikjer nobenega turista. Prav fino. En kuhanček, nekaj toplega za pojest, gor in dol med stojnicami, še malo po mestu in dan sva končala z novimi lepimi spomini.

Dolomites Brixen Italy Dolomiti Italija

Tale potep je bil sicer malo kraji kot najini ostali letos, pa zato nič slabši. Prav nasprotno, vesela sva, da sva se navdušila nad zimskim kampiranjem in že se veseliva novih dogodivščin. Poleg tega pa naju je prijelo, da Dolomite obiščeva tudi poleti. Če ste torej tudi vi ljubitelj kampiranja, toplo priporočava tele konce. Kmalu se vrneva!

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *