jezero LAgo di Como Italija kaj videti

LAGO DI COMO, Italija | vikend izlet

Katja ITALIJA | SICILIJA Leave a Comment

Sončni pozno poletni vikend na enem izmed najlepših in najbolj znanih italijanskih jezer je bil kot nalašč za naše tokratno družinsko srečanje. Dobra hrana in pijača, krasni razgledi na jezero in hribe in še lepše vasi in kraji. Jezero je sicer ogromno in zelo dobro turistično obiskano, poleg tega pa slovi kot meka za bolj bogate evropejce in ameriške zvezdnike, a se kljub temu najdejo mirni kotički. Nam za obisk vsekakor ni bilo žal!

Lago di Como map zemljevid

Mi trije smo iz Nemčije prileteli v MILANO in najeli avto, slovenski del družine pa se je pripeljal kar s svojim, iz LJUBLJANE. Z milanskega letališča Malpensa do kraja Como je okrog 45min vožnje, iz Slovenije pa dobrih 5 ur. Jezero Como je sicer res ogromno, CESTE so ozke in zvite, zato ne pričakujte hitre vožnje iz kraja v kraj. Za izhodišče smo NAJELI HIŠKO ob jezeru v manjšem kraju LEZZENO, potem pa oglede kombinirali z AVTOM in pa LADJAMI oziroma TRAJEKTI po jezeru. Ponekod je tudi problem s PARKIRANJEM, sploh takole v visoki sezoni. Da si ogledate pomembnejše točke ob jezeru priporočamo 2-3 nočitve.

LEZZENO | JEZERO COMO, ITALIJA


Le nekaj kilometrov oddaljen od famoznega kraja BELLAGIO je Lezzeno veliko bolj umirjen kraj, kjer so tudi nastanitve cenovno malenkost dostopnejše. Naselje se ob jezeru razteza dolgih 7km, sestavlja pa ga kar 17 VASIC. Ta zgodovinsko pomemben kraj je bil naša baza od petka do nedelje in na koncu smo bili prav zadovoljni, da smo stanovali prav tu – imeli smo tudi ogromno teraso neposredno pri jezeru, v katerem smo mimogrede tudi PLAVALI in se vozili S KAJAKI.

Skratka, glede na neskončno ponudbo apartmajev v številnih vaseh, smo bili sprva kar malce zmedeni, kje sploh rezervirati PRENOČIŠČE – morda komu olajšam to odločitev, Lezzeno je res fajn izhodišče.

V NASLEDNJIH 2 DNEH SMO OBISKOVALI KRAJE OB JEZERU COMO Z LADJO. In sicer na relaciji BELLAGIO – CADENABBIA in BELAGGIO – MENAGGIO – VARENNA. Po jezeru je drugače organiziranih veliko različnih povezav, če imate dovolj časa se z avtom lahko tudi ZAPELJETE VSE NAOKOLI, a vam bo to res vzelo več ur. Za takle vikend obisk smo se mi raje osredotočili na nam bližnje kraje, ki so tudi sicer nekako najbolj znani. Seveda za vse ni bilo dovolj časa, bo treba še kdaj v te konce.

CADENABBIA | JEZERO COMO, ITALIJA


Naša prva postojanka na drugem bregu jezera nas je pozdravila s čudovitimi VILAMI in lepo urejeno PROMENADO. Lahko se sprehodite vse do sosednjega kraja GRIANTE in se vmes ustavite na kavi ali pa sladoledu. Tudi mi smo našli eno res prijetno KAVARNO, kjer smo si pred ogledom botaničnega vrta in bližnje Vile Carlotte privoščili pravi italijanski gelato.

VILLA CARLOTTA | JEZERO COMO, ITALIJA


V tej veličastni POLETNI RESIDENCI, v sklopu katere se lahko sprehodite tudi po BOTANIČNEM VRTU, si lahko ogledate SOBANE, ZBIRKE UMETNIN, zanimivega POHIŠTVA in občasne RAZSTAVE v treh nadstropjih. Nas je najbolj nadvušil POGLED NA JEZERO z balkonov in pa BUJNO CVETOČE RASTJE.

BELLAGIO | JEZERO COMO, ITALIJA


Verjetno NAJBOLJ ZNANI KRAJ OB JEZERU COMO je vseeno dovolj majhen, da ga v parih urah prehodite, pa še kosilo si lahko privoščite. Je tudi ODLIČNA IZHODIŠČNA TOČKA za nadaljne izlete. Mi smo se iz Lezzena sem pripeljali z avtom in se naprej odpravili z ladjo, po tem slikovitem kraju pa smo se seveda večkrat sprehodili.

Glede na to, da je Belaggio ena najpomembnejših turističnih točk, je tu seveda en kup stvari, ki jih lahko počnete. V poletni sezoni lahko najdete kakšno mirno PLAŽO malce izven kraja ali pa proti plačilu uživate na plaži v LIDO DI BELLAGIO, lahko greste na KUHARSKI TEČAJ, prespite v RAZKOŠNEM HOTELU, nakupujete v številnih BUTIČNIH TRGOVINAH, si izposodite KAJAK ali pa SUP, si ogledate bližnje VILE in VRTOVE, se sprehodite po PROMENADI in se izgubite med ozkimi uličicami mesta. V sezoni obratuje tudi vlak, t.i. BELLAGIO EXPRESS.

MENAGGIO | JEZERO COMO, ITALIJA


Še eno luštno mestece na levem bregu, kjer smo se sicer tokrat bolj na hitro ustavili. Kot v ostalih krajih, ki smo jih ta vikend obiskali, se tudi tu najdejo KRASNE VILE, VRTOVI in PROMENADA.

VARENNA | JEZERO COMO, ITALIJA


Morda nam je bila VARENNA od vseh obiskanih krajev še najboljš všeč, saj je tu veliko za početi, a je malce manjša od BELLAGIA. Do Varenne se iz MILANA lahko pripelete Z VLAKOM, zato je to verjento tudi super izhodišče, če jezero obiščete brez avtomobila. V 15 minutah se z ladjo sicer pripeljete na drugo stran jezera v Bellagio. Tule smo šli tudi na KOSILO in se najedli kot kralji, pa seveda malo peš naokrog. Res prijetno malo mestece s krasno arhitekturo.

Pa še zadnji pogled na jezero s tega sredinskega dela, preden smo se z avtom odpeljali v KRAJ COMO na jugo-zahodnem delu.

COMO | JEZERO COMO, ITALIJA


MESTO COMO je v primerjavi s kraji, ki smo jih obiskovali žez vikend, res veliko. Mi smo se ustavili za par ur pred odhodom domov in se sprehodili skozi STARI DEL MESTA ter po MARINI. Šli smo še na kavo in kosilo, pa malo po trgovinah in si spotoma ogledali še katedralo.

Tale vikend nam je ostal v lepem spominu predvsem po sproščenem vzdušju, dobri hrani in prijetni družbi na enem res enkratnih kotičkov Evrope. V mislih pa že planiramo en daljši italijanski road trip s postanki pri vseh večjih jezerih na tem severnem delu države.

SHRANI PIN

what to see and do in Lake Como

What to do a nd see at Lake Como Italy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *