Belopeska jezera Italija enodnevni izlet

BELOPEŠKA JEZERA, Italija | enodnevni izlet

Katja ITALIJA | SICILIJA Leave a Comment

Ta teden uživava med hribi v Kranjski Gori in čeprav še nisva čisto fit za daljše pohode, nama ni nič hudega. Tule naokrog je namreč cel kup možnosti za krasne, fizično manj zahtevne izlete. Po dolgem času sem tako včeraj obiskala Belopeška jezera v Italiji, za mojega francoza pa je bilo prvič. Kot vsakič, čudovit izlet na sončen jesenski dan. Več pa v spodnjih vrsticah.

izlet belopeska jezera zemljevid

Imena LAGHI DI FUSINE, BELOPEŠKA JEZERA, MANGRTSKA JEZERA, FUŽINSKA JEZERA oziroma KLANŠKA JEZERA označujejo 2 LEDENIŠKI JEZERI v dolini JULIJSKIH ALP blizu italijanskega TRBIŽA. Do njih se v približno 20 minutah pripeljete iz KRANJSKE GORE oziroma v dobri uri iz LJUBLJANE z avtom, lahko pa tja tudi PRIKOLESARITE po poti Jureta Robiča iz smeri Mojstrane. V Kranjski Gori po novem izposojajo tudi ELEKTRIČNA KOLESA, za tiste ki jim kolearjenje v klanec ne diši preveč. Midva sva jezera tudi tokrat obiskala kar z avtom, po tem ko sva se najprej ustavila v Zelencih in nadaljevala proti Rabeljskem jezeru.

DSC_1816

Jezeri sta dve, PARKIRANJE je možno tako pri prvem (parkiranje ob cesti), kot pri drugem (večje parkirišče). V visoki poletni sezoni in med vikendi zna biti res gneča, zato pridite bolj zgodaj. Najlepše pa je takole čez teden. SPREHOD OKOLI SPODNJEGA JEZERA vam bo vzel kakšne pol ure, s krajšimi postanki. Še par ovinkov po cesti navzgor z avtom in že ste pri drugem, VIŠJE LEŽEČEM JEZERU.

SPODNJE JEZERO| BELOPEŠKA JEZERA, ITALIJA

Meni osebno lepše kot zgornje jezero, predvsem zaradi RAZGLEDOV NA HRIBE, še posebno na MANGART. Na slednejga se od tu lahko tudi povzpnete v dobrih 5 urah, a je baje kar zahtevna pot.

UREJENA POT OKROG SPODENJGA JEZERA je lahko prehodna, na določenih odsekih urejena z LESENIMI MOSTIČKI in potmi, drugod pa hodimo bolj po GOZDNI POTKI. Ob poti je tudi več prostorov za počitek. Pot je tudi SUPER ZA OTROKE, vozičke pa raje pustite v dolini oziroma v avtu. Za manjše otroke se boljše obnese nahrbtnik oziroma nosilka.

belopeska 2011

belopeska 20162

Če vam sprehod okoli jezera ni dovolj, si lahko pri eni izmed koč SPOSODITE ČOLN, se po jezeru zapeljete s KAJAKOM ali pa SUP-ate.

Na poti okrog jezera sta 2 KOČI, kjer si lahko privoščite KOSILO, pijačo ali pa sladoled. Vse to na krasni odprti terasi nad jezerom ali pa pod streho, če vas moti sonce oziroma vam nagaja veter. Sicer pa je okrog jezera tudi veliko luštnih kotičkov za manjši PIKNIK, če si prinesete kaj od doma. Govorijo italijansko, nemško in pa tudi malo slovensko.

ZGORNJE JEZERO | BELOPEŠKA JEZERA, ITALIJA

Drugo, zgornje jezero deluje nekako bolj divje. Ima tudi svoj čar, čeprav mi je spodnje jezero bolj všečno. Prav tako se tu lahko sprehodite naokoli in najdete kak osamljen kotiček za malico. PARKIRIŠČE je tu večje, blizu pa je tudi večji TRAVNIK.

Tole je res SUPER IZLET IZ KRANJSKE GORE, pa tudi iz osrednje Slovenije je lahko dostopno. Za še bolj aktiven CELODNEVNI IZLET se lahko najprej ustavite še v PLANICI, v ZELENCIH, na kavi v TRBIŽU in nadaljujete do VIŠARIJ in RABELJESKEGA JEZERA. Od tu se v Slovenijo lahko vračate čez PREDIL in naprej proti DOLINI SOČE ali pa čez VRŠIČ nazaj v KRANJSKO GORO. Dolgčas vam v teh koncih vsekakor ne bo. Še prideva, naslednjič pozimi!

SHRANI PIN

LAGHI DI FUSINE - Fusine lakes in Italy are maybe less known, but therefore not less beautiful. We love going there!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *