Nemška Romantična cesta Nemčija Fšssen Wšrzburg Rothenburg potopis potovanje

potopis | potovanje NEMŠKA ROMANTIČNA CESTA (Füssen – Würzburg), Nemčija

Katja NEMČIJA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM Leave a Comment

Ker sva imela za spremembo malo več časa kot ponavadi, sva tokratno pot iz Slovenije do našega nemškega doma blizu Hanovra začinila z enim prav posebnim road tripom. Z našim Defenderjem, predelanim v kemper vozilo, sva v enem tednu iz Kranjske Gore prevozila okrog 1200km, s postanki v italijanskih Dolomitih (kjer sva malo posmučala), na avstrijskem Tirolskem, za konec pa sva obiskala še več mest in krajev ob sloviti nemški romantični cesti. Romantični gradovi, pravljična stara mestna jedra, cerkvice, decembrske adventne tržnice pa še kaj. Krasen road trip! V tem prispevku se osredotočam le na omenjeno, preko 400km dolgo, romantično cesto, ki poteka od kraja Füssen pa vse do mesta Würzburg.

Kdaj: december 2019

Kraji: Füssen, Schwangau, grad Neuschwanstein, cerkev Wieskirche, Landsberg am Lech, Augsburg, Harburg, Dinkelsbühl, Rothenburg ob der Tauber, Würzburg

Kako: najin LR Defender

Prenočišča: zimski kampi, hotel

Romantična cesta po sledeh NEKDANJIH RIMSKIH POTI povezuje 29 KRAJEV, mest in vasi s SREDNJEVEŠKIM ZNAČAJEM in krasnimi starimi mestnimi jedri, gradovi ter cerkvami. Tu vas čaka ogromna doza zgodovine, umetnosti, zanimive arhitekture, kulinaričnega razvajanja in nenazadnje tudi narave. Območje je tudi eno najbolj prepoznavnih in turistično obiskanih delov Nemčije, omenjena cesta pod tem imenom obstaja namreč že kar 69 let in jo dobro promovirajo.

German Romantic Road Nemska romanticna cesta zemljevid

Na tej zanimivi poti, ki sva jo začela med zasneženimi Alpami v kraju FÜSSEN, sva se ustavila skupno v kar 10 krajih in končala v univerzitetnem mestu WÜRZBURG, obdana z zelenimi vinogradi. Več o tem kaj vse sva si ogledala in doživela pa v nadaljevanju.

FÜSSEN | izhodišče za obisk gradu Neuschwanstein in začetek romantične ceste


Prvi kraj takoj čez avstrijsko mejo, je prava turistična poslastica. Obdan z jezeri, gozdovi in Alpami v zaledju se da tule marsikaj početi poleg sprehajanja po kraju samem. Verjetno je vseeno najbiolj obiskan prav zaradi bližine znamenitega GRADU NEUSCHWANSTEIN, a kar malo neupravičeno, saj je mestece samo po sebi naravnost čudovito. Sploh takole rahlo pokrito s snežno odejo in z BOŽIČNIMI STOJNICAMI.

Za večino obiskovalcev je FÜSSEN končna ali pa začetna točka popotovanja po NEMŠKI ROMANTIČNI CESTI – za naju je bilo izhodišče in ne bi si mogla zaželeti boljšega uvoda.

Füssen German romantic road nemška romantična cesta

(HOHEN)SCHWANGAU | mesteci Schwangau in Hohenschwangau


SCHWANGAU je večji kraj blizu mesta FÜSSEN in jezera LECH, HOHENSCHWANGAU pa leži še malce višje in je vstopna točka za GRAD NEUSCHWANSTEIN. Poleg tega si lahko v turističnem kraju Hohenschwangau ogledate še GRAD HOHENSCHWANGAU (zadnja fotka),kupite lahko tudi kombinirane karte za oba omenjena gradova. Naju je tukaj poleg gradov očarala tudi zasnežena pokrajina z Alpami v ozadju, posameznimi cerkvicami na prostranih poljih, manjših smučuščih, jezerih in zaplatah gozda.

GRAD NEUSCHWANSTEIN | najbolj znan nemški pravljični grad


Brez dvoma NAJBOLJ ZNAN NEMŠKI GRAD. Zgraditi ga je dal NEMŠKI KRALJ LUDWIG II v 19.stoletjuju, na žalost pa nikoli ni bil dokončan po prvotnih načrtih. Grad, ki spominja na Disneyev logotip je čisto zares pravljični, ampak moram priznat, da sem si ga predstavljala veliko večjega. Vsaj takšno sliko sem si ustvarila med brskanjem po Googlovih fotografijah. Kakorkoli že, kljub temu in kljub temu, da je bil VISEČI MOST (s katerega je verjetno najlepši razgled?) zaprt v zimskem času, se nama je ogled zdel vreden vstopnine, še posebno naju je navdušila NOTRANJOST GRADU.

VSTOPNINA naju je prišla 28€ za 2 odrasli karti, ker sva spala v bližnjem KAMPU ob JEZERU BANNWALDSEE sva bila tukaj oproščena plačila turistične takse – če v okolici ne prespite, dodajte še cca 2€ po osebi za takso. KARTE lahko rezervirate vnaprej online, a jih morate osebno prevzeti na okencu v kraju HOHENSCHWANGAU (naslov: Alpseestraße 12, 87645 Hohenschwangau). Pri nama je šlo hitro in sva brez predhodne rezervacije karte dobila v približno 10 minutah, ampak sva ga obiskala med tednom in ne v glavni sezoni, ki je seveda poleti. Od tu morate DO GRADU PEŠ (približno pol ure hoje) ali pa s KOČIJO.

Neuschwanstein romantic road romantična cesta Nemčija grad

Gradu na žalost ne morete obiskati na lastno pest, ampak se morate obvezno priključiti VODENI SKUPINI. Na vaši vstopnici je napisana zaporedna številka skupine za točno določen čas in šele takrat lahko poskenirate karto in vstopite v grad. Potem dobite AUDIO VODIČA v jeziku, ki ga izberete ob nakupu kart. V skupini se nato pomikate iz sobane v sobano, vse skupaj traja manj kot pol ure. Na koncu si lahkoogledate še MULTIMEDIJSKO PREDSTAVO in se ustavite v TRGOVINI ali pa KAVARNI. Fotografiranje znotraj gradu ni dovoljeno. 

UNESCO CERKEV WIESKIRCHE | znamenita rokokojska cerkev


Le pol ure vožnje od gradu Neuschwanstein proti severo-vzhodu stoji ENA NAJBOLJ ZNANIH ROKOKOJSKIH CERKVA na svetu. Čeprav je kar velika, pa njena zunanjost na prvi pogled ne razkriva razkošja, ki nas čaka ko vstopimo skozi mogočna lesena vrata. Romarska cerkev je tudi na seznamu UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine, na območju idilične pokrajine po imenu PFFAFENWINKEL, kjer se nahaja pa je drugače še cel kup drugih cerkva.

V res majhni vasi je večje, plačljivo parkirišče za obiskovalce, od tu pa kakih 5min peš. Sicer je predvsem za potrebe turizma (cerkev letno obišče okoli milijon turistov) organizirana tudi redna avtobusna linija iz kraja Füssen. Lepo za pogledat, če ste v okolici.

LANDSBERG AM LECH | očarljivo mestece ob reki Lech


Tale manjši kraj ob REKI LECH sva sicer obiskala bolj na hitro, a nama je bil še posebno všeč. Krasna ARHITEKTURA, prav nobenih turistov, super mešanica RESTAVRACIJ, BAROV in TRGOVINIC z unikatnimi izdelki, pa seveda BOŽIČNA TRŽNICA na glavnem trgu pri VODNJAKU.

Baje je tu zelo lepo tudi v poletnih mesecih – pri reki je namreč urejenih kar nekaj luštnih kotičkov, med drugim tudi kot plaža za kopanje in sončenje.

Landsberg am Lech Romantic road Germany romantična cesta Nemčija

AUGSBURG | 3. najstarejše nemško mesto


Ker sva se v prvo res veliko mesto na tej poti pripeljala pozno popoldan nama ni preostalo drugega, kot da prvo poiščeva hotel. V nasprotju z območjem okrog kraja Füssen, so bili tu namreč vsi kampi (ki jih tako ali tako ni bilo veliko) pozimi zaprti. Spala sva torej na obrobju mesta, zjutraj pa začela z ogledi. Na srečo naju je tukaj spremljalo sonce in sprehod po 3. NAJSTAREJŠEM NEMŠKEM MESTU je bil prav prijeten.

Kot v ostalih mestih, ki sva jih obiskala tokrat, sva največ časa preživela na in v okolici BOŽIČNE TRŽNICE, ki je bila tule še posebno velika. Glavna tržnica je postavljena tik ob zanimivi MESTNI HIŠI in 70m visokem stolpu PERLACHTURM, na katerega se lahko povzpnete za najlepše razglede, na njejpa seveda najdete raznorazne KULINARIČNE DOBROTE, DARILA in ostalo.

Augsburg romantic road Germany Nemčija romantična cesta

Kaj se v Augsburgu še splača pogledat? Poleg KATEDRALE in ostalih CERKVA in MUZEJEV je tukaj zelo zanimiv še obisk t.i. AUGSBURGER PUPPENKISTE (znano lutkovno gledališče) in pa NAJSTAREJŠA SOSEKA SOCIALNIH STANOVANJ NA SVETU, imenovana FUGGEREI, po ustanoviteljevem priimku. 52 HIŠ, ki so stare dobrih 500let so še danes naseljene, v eni izmed njih pa je urejen tudi MUZEJ.

Augsburg romantic road Germany Nemčija romantična cesta

HARBURG | srednjeveški grad in prijetno mestece za postanek na poti


Tale manjši kraj navdušuje predvsme s svojim mogočnim, okrog 900 let starim SREDNJEVEŠKIM GRADOM na vrhu hriba. Poleg krasnega razgleda na okolico, si v gradu lahko ogledate še grajske sobane, ječe, zaporniški stolp, veliko grajsko dvorišče in še kaj. Lepo za kratek postanek.

DINKELSBÜHL | mesto z najlepšim starim jedrom v Nemčiji


Moram priznat, da za tole mesto, kronano za NAJLEPŠE NEMŠKO STARO MESTNO JEDRO (Altstadt), še par tednov nazaj nikoli nisem slišala. In tudi nekako se nama je zdelo, da kljub temu nazivu ne uživa enakega množičnega obiska kot bližnji Rothenburg ob der Tauber (slednjega sva obiskala takoj za tem) na primer.

Morda pa je za bolj prazne ulice krivo le trenutno vreme – ob najinem obisku je namreš kar močno deževalo. Posledično je bil tudi najin tokratni obisk malce krajši. A Vseeno dovolj dolg za prve vtise – in dovolj, da razumeva zakaj je stario mestno jedro razglašeno za najlepše.

Dinkesbühl Romantic road Germany romantična cesta Nemčija

ROTHENBURG OB DER TAUBER | najlepše ohranjeno obzidje v državi in krasno mesto z odlično adventno tržnico


Čudovito SREDNJEVEŠKO MESTO Z NAJLEPŠE OHRANJENIM OBZIDJEM V NEMČIJI (po katerem se lahko tudi sprehodimo) in hkrati eden najbolj turistično obiskanih krajev na tejle poti. Zdelo se nama je, da si KULTURNA PRESTOLNICA BAVARSKE zasluži malo več časa, zato sva tu tudi prenočila. V enem izmed cenejših hotelov (Gasthaus za 75€ na noč za oba z zajtrkom) tik ob obzidju in vstopu v staro mestno jedro.

Poleg res čudovitega mestnega jedra, večina katerega je PEŠ CONA, super RESTAVRACIJ in BAROV, TRGOVIN, skrivnostnih ozkih ULIC, ohranjenih „Janko & Metka hišk“ z lesenimi tramovi, MESTNE HIŠE, KATEDRALE in pa seveda bogate ADVENTNE TRŽNICE vas tukaj čaka še cel kup zanimivih MUZEJEV – na primer KRIMINALNI MUZEJ in pa BOŽIČNI MUZEJ. Ne izpustite tudi obiska za BOŽIČ specializirane TRGOVINE KÄTHE WOHLFAHRT, še posebno če ste tukaj v mesecu decembru. Skratka luštno mestece, kljub poplavi turistov v tejle predbožični noriji.

Rothenburg ob der Tauber Germany Nemčija romantična cesta Romantic road

WÜRZBURG | univerzitetna prestolnica med vinogradi, tudi izhodiščna točka za potovanje po romantični cesti


Še zadnje mesto, ki sva ga tokrat obiskala na romantični cesti, UNIVERZITETNA PRESTOLNICA sredi krasnih hribčkov, posutih z vinogradi, WÜRZBURG. Tudi tukaj so se na žalost na nebu nakopičili temni oblaki in ker v dežju in vetru obisk kateregakoli mesta ni najbolj prijeten, naju tokraten ogled ni pripeljal dlje od starega mestnega jedra, KATEDRALE in hitrega ogleda GRADU MARIENBURG ter REZIDENČNE PALAČE. No pa saj je že to kar uredu za kratek postanek.

Seveda sva se še zadnjič na tem road tripu ustavila na BOŽIČNI TRŽNICI na glavnem trgu pred cerkvijo MARIENKAPELLE, za naslednjič pa nama je ostal še obisk vrtov FÜRSTENGARTEN, MOSTU MAINBRÜCKE, MESTNO HIŠO, MUZEJE in ostale CERKVE. Predvsem pa poskusite katero izmed dobrih vin, tu naokoli je eden najbokj priznanih NEMŠKIH VINORODNIH OKOLIŠEV.

Würzburg Germany romantic road romantična cesta Nemčija

Z ogledom Würzburga sva torej sklenila tudi najino pot po nemški romantični cesti, čakalo naju je pa še dobre 3 ure vožnje do doma na severu Nemčije. Vesela, da sva končno dobila priliko za obisk tehle krajev, ki so še posebno v tem prazničnem času res čarobni. Tole pot toplo priporočam vsem, ki jih vsaj malo zanima zgodovina, kultura in radi obiščejo manjše, pravljične kraje z dušo ter kraje kjer se dobro je (in pije). V poletnem času je ob lepem vremenu sigurno tudi zelo lepo, iz Slovenije si seveda lahko organizirate krožno turo,ki vas nazaj grede pelje npr še v Nürnberg, München, Regensburg in še kam.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *