Bamberg Nemcija vikend izlet

BAMBERG, Nemčija | vikend izlet v slikovito Unescovo mesto na Bavarskem

Katja MESTA & PRESTOLNICE, NEMČIJA Leave a Comment

Bamberg, slikovito nemško mesto na sedmih gričih tam nekje med Nürnberg-om in Würzburg-om, je krasna destinacija za daljši vikend izlet ali pa za postanek med potovanjem po Nemčiji. Mesto je upravičeno na seznamu UNESCO-ve dediščine, obiščete ga lahko prav v vseh letnih časih – mi smo ga tokrat na krasen jesenski sončen vikend. Več o tem kaj tam početi in kaj si ogledati pa v spodnjih vrsticah.

Stari del mesta, ki je najbolj zanimiv, ni tako velik in z lahkoto se do vseh znamenitosti SPREHODITE PEŠ. Za obisk priporočam 2 dni časa in mesto doživite tudi v VEČERNEM VRVEŽU – res je živahno in na ulicah se veliko dogaja. PRENOČILI smo v najetem stanovanju v strogem starem centru mesta, kar je super izhodišče za raziskovanje mesta, avto pa smo pustili malo izven mesta na VAROVANEM PARKIRIŠČU. Če pridete le za 1 dan pa je najboljše avto pustiti v eni izmed GARAŽ V CENTRU. Bamberg se nam je zdel tudi OTROKOM PRIJAZNO MESTO, zato obisk priporočam tudi družinam.

ALTES RATHAUS | enkratna mestna hiša na otoku reke Regnitz


Stara mestna hiša je zaščitni znak mesta, njeno sliko najdemo na večini razglednic in turističmih brošur, zato smo si jo tudi mi ogledali kot prvo. Ta enkratna S FRESKAMI POSLIKANA stavba že stoletja stoji na umetnem OTOČKU NA REKI REGNITZ, do nje pa se z obeh bregov reke pride le peš po slikovitem MOSTU “OBERE BRÜCKE” (zgornji most).

Eden lepših pogledov na to enkratno stavbo je sicer s PEŠ MOSTU GEYERSWÖRTHSTEG, ne bo vam žal. V vsem času je stavba prestala veliko obnov različnih arhitekturnih slogov, od gotskega, do baroka in rokokoja. Danes jo na enem delu krasijo še tradicionalna nemška fasada z lesenimi tramovi v FACHWERK STILU. Znotraj najdemo lepo ROKOKOJSKO DVORANO in zavidljivo ZBIRKO PORCELANA.

Bamberg altes rathaus

KLEIN VENEDIG | očarljiv predel male Benetke


Nekdanje RIBIŠKO NASELJE ob levem rokavu REKE REGNITZ je danes na račun prikupnih VRSTNIH HIŠK znano pod imenom MALE BENETKE. Vse skupaj najlepše vidite, če se sprehodite po poti AM LEINRITT, na drugem bregu, ali pa si privoščite izlet s TURISTIČNO LADJO. Predel je res krasen in slikovit, hiške imajo ob reki bujne vrtove, z balkonov visi cvetje, fasade so urejene, uglavnem krasen sprehod.

MESTNA KATEDRALA | katedrala poleg gradu


Impresivna KATEDRALA S ŠTIRIMI STOLPI iz leta 1012 je vsekakor vredna ogleda. V njej občasno prirejajo tudi KONCERTE, drugače pa je 6€ VSTOPNINE.

bamberg katedrala nemcija

GRAD NEUE RESIDENZ | impresivna palača iz 17. stoletja


Ogromna, impresivna palača zgrajena v 17.stoletju je soseda mestne KATEDRALE na enem izmed mestnih hribov. V njej si lahko ogledate RAZKOŠNE SOBANE, STENSKE POSLIKAVE in začasne RAZSTAVE. Sicer si je vse skupaj enostavno ogledati na svoje, možni pa so tudi VODENI OGLEDI.

ROSENGARTEN | rožni vrt pri palači


Renesančni vrt, ki je prestal baročno obnovo je danes ponosni dom okrog 4500 VRTNIC vseh barv. Vrt pripada GRADU NEUE RESIDENZ. Na žalost smo v jesenskem času seveda zamudili cvetenje, a spomladi mora biti res krasno. Smo se pa vseeno malce sprehodili naokoli, od tu so tudi lepi RAZGLEDI NA MESTO.

MICHELSBERG | samostan na enem izmed sedmih mestnih gričev


Nekdanji BENEDIKTINSKI SAMOSTAN najdemo na enem izmed SEDMIH MESTNIH GRIČEV, nedaleč od katedrale. Če se od slednje sprehodimo peš, nas čaka krasen sprehod, vidimo tudi samostanske VINOGRADE. Z vrha pa je seveda lep razgled na mesto. Stavbo zaenkrat še obnavljajo in turistična ponudba se v tem nekdanjem samostanu šele dobro razvija.

STARO MESTNO JEDRO | živahni del mesta s krasno arhitekturo


Krasna arhitektura, zanimivi detajli na fasadah, povsod živahne restavracije in bari, pivnice, ozke ulice, čudovite trgovine, muzeji, mostovi, reka in raznovrtsna turistična ponudba. Res lepo mesto, tule pa nekaj vtisov za boljši občutek kako zgleda.

bamberg Biergarten

KULINARIČNE DOBROTE | kaj jesti in piti v Bambergu


Pričakovano, je Bamberg s kulinarično ponudbo bolj razveselil MESOJEDCE med nami, obroki so predvsem zelo bogati in dodobra nasitijo. Nekaj specialitet, ki jih lahko poskusite so SCHÄUFERLA (svinjina v omaki, ponavadi servirana s cmokom), RAUCHBIERHAXE (svinjina v dimljenem pivu), KRAUTBRATEN (mesno-zeljnata jed), BLAUE ZIPFEL (lokalna klobasa), HÖRNLA (rogljiček, pa tudi lokalna sorta krompirja), še ena tradicionalna jed so POLJNENE PEČENE ČEBULE, različne JUHE, v sezoni imajo tudi dobre ŠPARGLJE. In pa seveda veliko različnih vrst PIVA, med katerimi je najbolj znano DIMLJENO PIVO. Je za poskusit, a je zelo posebnega in močnega okusa, ni za vsakega. V glavnem lačni ne boste.

Bamberg food

TRGOVINA KÄTHE WOHLFAHRT | kultna trgovina z božično – novoletnimi okraski


Käthe Wohlfahrt je v Nemčiji zelo znana trgovina s sedežem v kraju Rothenburg ob der Tauber, kjer lahko skozi celo leto kupite raznorazne BOŽIČNO-NOVOLETNE OKRASKE. Za nekatere kič, spet za druge nakupovalni raj. Okraski so seveda zelo posebni in nenavadni, posledično so malenkost dražji. Če iščete darilo ali pa spominek je tole dober naslov. 

Käthe Wohlfahrt Bamberg

ERBA PARK | zelena oaza na otoku Erba


Za konec 2-DNEVNEGA RAZISKOVANJA MESTA smo se ustavili še v velikem PARKU na zgornji špici OTOKA ERBA. Tu smo našli lepe SPREHAJALNE POTI in zanimive KRAJINSKO-ARHITEKTURNE UREDITVE, pa tudi eno KRASNO OTROŠKO IGRIŠČE, zraven pa še majhno KAVARNO s slastnimi torticami. Če obiščetek BAMBERG Z OTROKI se semle sigurno splača, da se malo zlaufajo.

bamberg

Če povzamem – Bamberg je še eno tistih nemških mest, za katerega morda niste nikoli slišali a vas potem popolnoma navduši! Ja ni kaj, Nemčija je res polna presenečenj in splača se jo večkrat obiskati.

SHRANI PIN

Bamberg Germany what to see and do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *