PRAGA, Češka | vikend izlet v prestolnico Češke

Katja ČEŠKA, DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE 2 Comments

Bolj kot ne smo se v zadnjem trenutku odločili ZA VIKEND OBISKATI ČEŠKO PRESTOLNICO, ki je od našega doma oddaljena približno 5 UR VOŽNJE. V petek po službi in vrtcu smo se torej odpeljali in ob 9 zvečer že sedeli v hotelski sobi in srkali odlično PIVO. Tako smo imeli praktično 2 polna dni za raziskovanje mesta, v nedeljo smo se proti domu odpeljali, ko se je začelo temniti. Čeprav je Praga res veliko mesto, pa je STARI DEL MESTA, kjer je največ zanimivosti, z lahkoto PREHODITI KAR PEŠ. Tako sta tudi 2 dni dovolj, da na hitro vidite in doživite večino, kar mesto ponuja. Obisk se vsekakor splača, umirjeno vzdušje in ČUDOVITA ARHITEKTURA vas bosta navdušila, poleg tega pa je še CENOVNO UGODNO, hrana je super, pivo pa še bolj. 

PRAGO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 4 LETA. PREBERI VEČ O PRAGI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KAJ VIDETI & POČETI V PRAGI


Od prijateljev in naključnih turistov, ki sem jih srečala v Ljubljani sem dostikrat slišala, da je naša SLOVENSKA PRESTOLNICA kot PRAGA V MAJHNEM. Zdaj sem se na lastne oči lahko prepričala, da je temu res tako. Seveda je Praga veliko bolj impozantna in večja, ampak brezbrižna hoja med ozkimi ulicami v starem delu mesta mi je vsekakor vzbujala občutek domačnosti.

DSC_3864

DSC_4015

Eden najbolj prepoznavnih pogledov v mestu – MESTNI GRAD, mogočna CERKEV in morje malih RDEČIH STREH pod njima.

DSC_3899

KARLOV MOST | eden najlepših mostov v Evropi

Skupaj z omenjenimi znamenitosti na hribu, k mestni podobi vsekakor veliko prispeva tudi znamenit KARLOV MOST. Most je v 15.st. Zamenjal starega in še danes predstavlja pomembno povezavo med gradom na eni strani in starim mestom na drugi strani REKE VLTAVE. Most je 621 metrov dolg in 10 metrov širok, varujeta ga DVA STOLPA (odprta za javnost). Okrašen je s 30 KIPI, ki so enakomerno razporejeni po celotni dolžini mostu, na obeh straneh.

prague 20154

POGLED S STOLPA na ničhudegasluteče pešce spodaj.

DSC_3877

Še en pogled s stolpa – mesto se prikaže v povsem novi luči, ko ga opazujete z vrha. Za tale RAZGLED se je sicer treba najprej malo potruditi in premagati leop število strmih lesenih stopnic (ter plačati VSTOPNINO), a se splača.

DSC_3889

Še nekaj pogledov v drugo smer, proti gradu in cerkvi na hribu nad mestom.

DSC_3872

DSC_3876

MESTNI GRAD IN KATEDRALA | največji atrakciji v Pragi

Ko smo dobili dober pregled nad mestom in se odločili, da OBISKA GRADU in znamenite CERKVE pač ne moremo spustiti, smo se podali na sprehod PO OZKI ULICI NAVZGOR. Pot je bila rahlo strma, a ne toliko, da je štiriletnik ne bi zmogel. Vseskozi so nas z izložbenimi okni k obisku mamljivo vabile raznorazne TRGOVINICE, restavracij tudi ni manjkalo. Ne pozabite tu in tam pogledati navzgor – FASADE na stavbah so čudovite! Ko ste končno na vrhu vas bodo pogledi na mesto osupnili! Tu je tudi nekaj KAVARN, noge pa lahko spočijete tudi na enem izmed ZIDOV medtem ko uživate v razgledu.

DSC_4034

Mogočna KATEDRALA St.VITUS se nahaja v neposredni bližini gradu in je največja in najpomembnejša katedrala v državi, pa tudi eden najlepših primerkov GOTSKE ARHITEKTURE. Znotraj se nahaja tudi KRALJEVA GROBNICA.

DSC_4037

Tale fotka sicer ni najboljši primerek, a verjamite mi, kamorkoli zaidete vas bodo spremljale krasne male TRGOVINICE Z ROČNIMI IZDELKI, naravno kozmetiko, oblačili, steklenimi umetninami in prehrambenimi izdelki.

DSC_4027

KULINARIKA | KAJ JESTI IN PITI V PRAGI


Okej, kot prvo, PIVO – če ga radi pijete, se boste počutili kot v raju. Je poceni, mrzlo, okusno in pride v toliko različicah, da vseh zagotovo ni možno poskusiti. Jesti je tudi treba in namesto pice, hitre hrane in salate si raje privoščite kakšno LOKALNO SPECIALITETO. Slednje so sicer večinoma mesnega izvora, tako da je za vegetarijance izbor malo težji. Pospremljene so ponavadi s krompirjem in zeljem, za predjed si privoščite kakšen SIRNI NAREZEK, ali pa kakšno izmed JUH, za sladico pa PALAČINKE s sladoledom. Odličen ulični prigrizek je TRDELNIK– sladko testo ovito okrog palice, pečeno in posuto z dodatki kot so cimet ali pa recimo mandlji.

prague 20151

Kar malo smo bili presenečeni nad vsesplošno urejenostjo in organizacijo. V pozitivnem smislu. JAVNE TOALETE so lepše kot v marsikateri restavraciji v drugih evropskih mestih, vse je JASNO OZNAČENO, tako da se je težko izgubiti po mestu, METRO sistem je razumljiv in večina prebivalcev razume vsaj malo angleško. No, na angleščini morajo še malo vaditi, ampak napredek se že kaže.

DSC_3859

Za malo drugačen pogled na mesto lahko najamete kakšno zanimivo “plovilo” najrazlićčnejših oblik in velikosti.

DSC_3975

Za trenutek smo pomislili, da smo v Benetkah.

DSC_4067

PETRIN STOLP | jekleni stolp in razgledna ploščad

Če se sprehajate vzdolž reke, boste slej ko prej opazili JEKLEN STOLP stolp na vrhu hriba, ki neizbežno spominja na Eifflov stolp. PETRIN LOOKOUT TOWER je sicer veliko manjši, a ne glede na velikost, prava turistična atrakcija. V približno pol ure hoje po hribu navzgor se lahko povzpnete nanj in opazujete mesto z ene izmed RAZGLEDNIH PLOŠČADI.

DSC_3980

VIETNAMSKA SKUPNOST | vietnamska tržnica Sapa Market v predelu Little Hanoi


Če bi radi malo drugačno izkušnjo se lahko podate v t.i. predel „LITTLE HANOI“, kjer najdete veliko tržnico, SAPA MARKET. Tam lahko kupite vse živo, od običajne plastične azijske „krame“ pa do eksotičnih azijskih prehrambenih izdelkov, se ustavite pri frizerju, kupite letalsko karto do Saigona v eni izmed številnih turističnih poslovalnic ali pa si privoščite avtentično vietnamsko jed Pho, v eni izmed restavracij. Celotno območje je kot malo mesto v mestu. V ČASU KOMUNIZMA je vietnamska vlada rada pošiljala svoje državljane na takrat prav tako komunistično Češkoslovaško, z upanjem, da se nekega dne vrnejo v domovino z znanjem in novimi veščinami. Po padcu komunizma, se jih je začuda veliko odločilo na Češkem ostati in vse od takrat se njihovo število še povečuje. Wikipedia trdi, da je Nguyen, najbolj pogost vietnamski priimek, danes že 9. najpogostejši priimek na Češkem.

DSC_3965

Tu ne boste srečali veliko turistov in če še nikoli niste bili v Aziji, pa ste si vedno želeli tja – tole tu je kot predjed. Pravzaprav je kar podobno originalu, osebno bi si želela še malo več kulinarične ponudbe in malo manj plastike. Torej, če je vaš čas v Pragi zelo omejen, bi obisk tega dela mesta izpustila in se raje posvetila ostalim znamenitostim. Če pa ste v Pragi že bili ali pa imate več časa na razpolago in radi obiščete kakšno manj turistično obljudeno mesto – je tole super izbira za par ur. Tržnica je odprta vsak dan do šeste ure popoldne, sicer pa je lažje dostopna z avtom kot z javnimi prevoznimi sredstvi. Če ste v Pragi z otroki, se jim zna zdeti obisk zelo zanimiv. 

prague 20152

PRAGA Z OTROKI | kaj videti in početi v Pragi z otroki

Praga je veliko mesto, a večina ZNAMENITOSTI je takorekoč na kupu in jih z lahkoto obiščete kar PEŠ. Če imate majhne otroke, ki se še radi VOZIČKAJO je sploh super, tisti malo večji, ki že raje hodijo, se bodo tu in tam malo pomatrali pri hoji v hrib, drugače pa je bilo našemu celotno ULIČNO DOGAJANJE zelo zanimivo in ga je dobro zamotilo, tako da ni niti imel časa pomislit, da se mu ne da hodit. HOTELI v neposredni bližini starega centra so malo dražji, a nič hudega tudi če stanujete malo izven centra – metro je res učinkovit in otrokom se zdi še zabavno „vozit se z vlakom“.

DSC_3884

Lu je užival v poslušanju in opazovanju vseh mogočih ULIČNIH UMETNIKOV in plezanju po starih ZIDOVIH, opazovanju ladij in čolnov, pa seveda hrani.

DSC_4056

prague 20153

RESTAVRACIJE in stojnice s PRIGRIZKI so na vsakem vogalu, poleg tega pa je v mestu poleg glavnih turističnih znamenitosti še mnogo mest, ki jih lahko obiščete z otroki (muzeji, ZOO..), če se naveličajo gledanja gradov, cerkev in mostov. Praga je super mesto za večdnevni ali pa vikend obisk. Ko boste odhajali, boste morda tudi vi začutili, da bi se radi kmalu spet vrnili. Na našo srečo, je do tja le pet ur z avtom in zagotovo še kaj pridemo. 

SHRANI PIN

Comments 2

 1. Klavdija

  Super napisan članek. Praga je meni ostala v lepem spominu in se še zagotovo vrnem. Karlov most in pa grad sta mi bila nekaj fantastičnega. Tudi po reki Vltavi sem se peljala z ladjico in je res nekaj drugačnega, da mesto vidiš tudi z reke.

  1. Post
   Author
   Katja

   o hvala Klavdija, mi smo bili parkrat ampak nikoli poleti – naslednjic definitivno z ladjo naokoli, mora bit res lepo 🙂 Ceska je nasploh fajn 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.