SALZBURG, Avstrija | vikend izlet v Mozartovo rojstno mesto

Katja AVSTRIJA, DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Zadnja leta se nekajkrat letno peljemo mimo Salzburga, na poti v Slovenijo. Prav zato, se tule večkrat ustavimo in včasih tudi prespimo. MOZARTOVO MESTO se vsekakor splača obiskati tako POLETI, ko je gužvanje s turisti s celega sveta zagotovljeno, kot tudi POZIMI, še posebno V PREDBOŽIČNEM ČASU.

Z vsakim novim obiskom spoznamo kakšno novo MESTNO ZNAMENITOST in odkrijemo kak nov kotiček. Mesto, oziroma njegov STARI DEL brez problema obhodite, tudi Z OTROKI. Med stvari, ki jih ne smete zamuditi med obiskom Salzburga spadajo predvsem: MESTNI GRAD, glavna KATEDRALA in še nekaj ostalih cerkva, PALAČA MIRABELL z vrtovi, stara MESTNA HIŠA, MOZARTOVA ROJSTNA HIŠA, POKOPALIŠČE Petersfriedhof, pa še kaj bi se našlo.

STARO MESTNO JEDRO | čudovita baročna arhitektura in neštete ozke ulice


Četrto največje avstrijsko mesto slovi po izjemni BAROČNI ARHITEKTURI, večih UNIVERZAH (mesto je zelo priljubljeno med domačimi in tujimi študenti) in je znano kot rojstno mesto slovitega skladatelja W.A. MOZART-a, najdemo pa ga tudi na UNESCO-vem seznamu. Kljub celi vrsti turističnih znamenitosti so moji najljubši kotički prav OZKE ULICE z barčki, trgovinicami, restavracijami in zanimivimi FASADAMI V STAREM MESTNEM JEDRU, ki me kar malo spominjajo na staro Ljubljano.

DSCF1898

PALAČA IN VRTOVI MIRABELL | krasni vrtovi ob reki Salzach s pogledom na salzburški grad


PALAČA, zgrajena leta 1606 na obronkih REKE SALZACH, je kasneje dobila bolj baročno podobo, novo ime in KRASNE VRTOVE. Slednji so nas bolj zanimali kot pa palača sama in v poletnem času so res čudoviti, pa še vročini se malce izognete. Pogleda na MESTNI GRAD pa tako ali tako ne morete spregledati.

DSCF1781

salzburg2011

V okolici palače, na poti v stari mestni center, urejen kot PEŠ CONA, srečate nekaj dražjih hotelov, tu in tam tudi zanimiv kip ali pa fasado.

DSCF1805

MOZARTOVA ROJSTNA HIŠA | eden najboljših muzejev v Salzburgu


Mozartova rojstna hiša je, verjeli ali ne, baje EDEN NAJBOLJ OBISKANIH MUZEJEV NA SVETU. Za 10€ lahko v treh nadstropjih pokukate v skladateljevo privatno življenje. Če nimate časa ali volje za obisk, si stavbo lahko še vedno ogledate od zunaj ali pa kupite kakšno originalno MOZARTOVO KROGLICO (mi smo bolj za slano in pekoče, tako da smo slednje preskočili). 

salzburg20114

GRAD HOHENSALZBURG | mestni muzejski grad s krasnim razgledom na okolico


Obiska gradu vsekakor ne smete izpustiti. Četudi vas ne zanima notranjost, pa vsaj zaradi RAZGLEDA na mesto z vrha, na katerega se lahko povzpnete z VZPENJAČO, ali pa peš.

DSCF1849

V 11.st. zgrajena TRDNJAVA, ki se je v prihajajočih stoletjih širila in dozidavala je vse do danes ohranila status ene najpomembnejših trdnjav na območju današnje Avstrije. V razkošnih SOBANAH si lahko ogledate zbirke orožja, glasbil in ostalih predmetov z zgodovinsko vrednostjo.

salzburg20111

ZA ŠE LEPŠI RAZGLED pa premagajte še tistih nekaj dodatnih stopnic, ki vodijo NA VRH STOLPA. Pogled na mesto z vrha nas je kar malo presenetil, saj nisem pričakovala, da so skoraj vse strehe skladno obarvane v sive odtenke.

DSCF1863-001

salzburg20115

DSCF1885

Na trgu spodaj na turiste vztrajno čakajo KOČIJAŽI, ki imajo po pravici povedano kar veliko dela v glavni sezoni. En krog s kočijo po mestu je očitno tudi tu velik hit – mi smo šli sicer vseeno raje peš ;).

DSCF1836

POKOPALIŠČE PETERSFRIEDHOF | najstarejše pokopališče v Salzburgu


OB POTI NA GRAD, če greste peš, naletite na NAJSTAREJŠE POKOPALIŠČE v mestu. Bolj kot kamnite grobnice, preraščene z zelenjem in cvetočimi vrtnicami, so se nam sicer zdele zanimive v skalo vklesane katakombe s kapelicami na grajskem hribu nad pokopališčem. 

salzburg20116

MESTNA KATEDRALA | impresivna katedrala v cetru mesta


Sicer nas sakralni objekti nasplošno nikoli ravno ne „vržejo na rit“, razen kadar so res posebni. Pa v poletni vročini se včasih tudi paše malo skrit na hladno. Po naključju smo naleteli na zborovsko vajo in odmev glasbe je bil res prava popestritev že tako z detajli BOGATI NOTRANJOSTI.

salzburg20113

VEČERNI SPREHODI | promenade ob reki


Prednost vikend obiska je sigurno ta, da mesto občutimo tudi v VEČERNEM ČASU, takrat, ko dnevni obiskovalci oddidejo. In osvetljeni nočni Salzburg je res lep. Tudi vročina malo popusti in je prav prijetno. OB REKI je na obeh bregovih speljana SPREHAJALNA POT, idealna za večerne sprehode in vozičkanje, če so otroci še majhni. 

salzburg20112

DO SALZBURGA se pripeljete v samo treh urah iz LJUBLJANE (ugodne so tudi povezave z vlakom), kar je super razdalja ZA VIKEND IZLET. Tudi če ste namenjeni kam drugam, ali pa se mimo Salzburga vračate proti domu, se splača ustaviti za par ur, če imate čas. Obisk se splača tudi v zimskem prazničnem času, ko mesto zažari v soju lučk in stojnic.

DSCF1813

BOŽIČNE TRŽNICE | eden najlepših adventnih sejmov v Evropi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *