Zagreb božični sejmi

ZAGREB, Hrvaška | izlet iz Ljubljane z vlakom na božične sejme

Katja HRVAŠKA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Že par let berem in poslušam same presežke o Zagrebškem božičnem sejmu in že ves ta čas govorim, da bi ga rada šla pogledat. Pa je bilo do sedaj vedno težje izvedljivo, saj smo iz Nemčije prišli na obisk vedno tik pred Božičem in imeli ponavadi cel kup drugih opravkov. Evo, letos pa je končno uspelo, in to že kar na prvi dan, ko so ga odprli. Sicer bolj po naključju, pa vseeno. Zaradi ugodnih vozovnic, smo šli za spremembo kar z vlakom. Več o tem kako smo preživeli ta praznično obarvan dan pa v temle prispevku. Še je čas, da se letos v Zagreb odpravite tudi vi!

Iz LJUBLJANE smo se v ZAGREB odpeljali z JUTRANJIM VLAKOM, predviden odhod je bil okoli pol devete, a smo imeli malce zamude. Ker smo bili v skupini štirje, smo lahko kupili SKUPINSKO VOZOVNICO, ki je na koncu stala 14€ PO OSEBI TJA IN NAZAJ. Super cena, glede na to, da prišparaš stroške goriva in parkirnine, pa še mirne volje lahko kaj popiješ. Pot je dolga 2,5 uri in vodi mimo Zidanega mostu, Sevnice, vlak se ustavi na meji za KONTROLO DOKUMENTOV in kmalu za mejnim prehodom pride v Zagreb. Vračali smo se zvečer malo čez osmo uro, spet z malo zamude, ki pa nam je kar prav prišla, saj smo na račun slednje videli še ognjemet.

Zagreb walking map zemljevid

GLAVNA ŽELEZNIŠKA POSTAJA se v Zagrebu prav priročno nahaja v samem centru mesta od koder so vse glavne znamenitosti zlahka dosegljive peš. Po (baje) tednih sivega vremena, nas je na tole zadnjo novembrsko soboto cel dan spremljalo krasno sončno vreme.

KAJ SMO TOREJ POČELI CEL DAN? Pravzaprav brez predhodnega plana smo se najprej sprehodili mimo TRGA KRALJA TOMISLAVA in si na prvih stojnicah, med opazovanjem priprav na odprtje LEDENEGA PARKA, privoščili zajtrk. Kasneje smo si v PARKU JOSIPA JURIJA STROSSMAYERA ogledali res super kulinarično ponudbo, za kasneje. Potem smo se sprehodili še skozi čudoviti PARK ZRINJEVAC in prišli do znanega BAN JOSIP JELAČIĆ TRGA. Na hitro še do ZAGREBŠKE KATEDRALE, potem pa mimo živahne sobotne TRŽNICE do še bolj živahne ULICE IVANA TKALČIĆA, kjer smo se ustavili v znani pivovarni. Nič več žejni smo šibali do CERKVE SV. MARKA in naprej do čudovite božične tržnice pri PLATO GRADEC in PANORAMSKI RAZGLEDNI TOČKI, potem pa romantičnem STROSSMAYERJEVOM SETALIŠTU navzdol do glavne ulice ILICA, kjer smo si privoščili kosilo. Vmes smo seveda tu in tam spontano zavili malo levo in desno in se sčasoma obrnili nazaj proti Trgu b.J.Jelačića. Zelo blizu smo se s kuhanim vinom pogreli na TRGU EUROPE in se že po temi vračali mimo že omenjenih parkov Zrinjevac, J.J. Strossmayera in pri Ledenem Parku. Seveda s postanki, saj se je tule v večernih urah že vse živo dogajalo. Ker je vlak spet zamujal, smo nekaj popili še na TRGU ANTE STARČEVIĆA, kjer je bil ravno jazz koncert v živo. Tik preden smo se odpeljali nazaj v Ljubljano pa smo izpred železniške postaje opazovali še bučen OGNJEMET s katerim so tudi uradno odprli letošnji BOŽIČNI SEJEM.

Slednji je v Zagrebu drugače zastavljen kot npr. v Ljubljani, kjer so stojnice skoncentrirane bolj kot ne na enem mestu. V Zagrebu je namreč več trgov, parkov in ulic, vsak s svojim manjšim sejmom, med seboj pa se razlikujejo po ponudbi, vrsti glasbe in tako dalje. Katere smo obiskali pa v nadaljevanju.

TRG KRALJA TOMISLAVA IN LEDENI PARK | eden največjih ledenih parkov v Evropi


Na tale otvoritveni dan je park izgledal še kot običajen mestni park z nekaj stojnicami, zvečer pa je bila čisto druga zgodba. Uradno so namreč s pompozno DRSALNO PREDSTAVO odprli LEDENI PARK, ki je največji v tem delu Evrope in izgleda res fajn. Tudi tukaj se bodo še do prvega januarskega tedna odvijali različni glasbeni dogodki.

PARK J.J. STROSSMAYERA | koncerti, DJ-ji in moderna kulinarika


Tukaj smo se v bistvu zadržali kar najdlje – dopoldan smo si na hitro ogledali zanimivo in predvsem NEVSAKDANJO KULINARIČNO PONUDBO, po sončnem zahodu pa smo par stvari tudi poiskusili. Tudi tu vas čakajo različne „FOTO TOČKE“, za vse selfijev-željne navdušence. Vse skupaj ob spremljavi bolj MODERNE GLASBE – tukaj se vse do konca odvija kar 16 koncertov, gostuje preko 35 DJ-jev, obljubljajo pa tudi nor žur za novoletni večer.

zagreb advent

Tematika tega parka je letos poimenovana FULIRANJE GOURMINGLE in res, ni slaba ideja. Raznovrstna ponudba jedi (tudi veganskih npr) in pijač, udobni kotički za počitek ob odprtem ognju, idealno za druženje. Sicer smo ta dan poskusili kar nekaj različnih pijač in prigrizkov, a če že moramo zbrati favorita, mislim da smo se složno odločili za tale MOLEKULARNI HOT GIN. Poleg fajn okusa je še tale poseben efekt, pač nekaj posebnega in nevsakdanjega.

Zagreb Advent hot Gin

PARK ZRINJEVAC | pravljične stojnice med platanami


Eden lepših parkov, ki ga v decembru krasijo okusno okrašene MOGOČNE PLATANE ter lične BELE LESENE STOJNICE, je še tretji v vrsti iz smeri železniške postaje. V prodajnih hiškah tukaj prodajajo večinoma ročno izdelane mojstrovine LOKALNIH UMETNIKOV, najde pa se tudi kaj za pod zob.

zagreb croatia hrvaska christmas market

Na sredini parka, kjer se križajo vse poti, stoji star GLASBENI PAVILJON, v katerem se v prazničnem času odvijajo KONCERTI in ostale glasbene prireditve.

TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA | največji trg v Zagrebu


Tudi na glavnem in največjem zagrebškem trgu tokrat ne manjka prireditev in prazničnega vzdušja. Tokratna tematika je „WORLD ETNO EVENT“, v sklopu katere so predstavljena kulturno-umetniška društva, pevski zbori in podobno. Seveda pa tudi tukaj ne manjka priložnosti za skupinsko fotko ter za hiter prigrizek.

PLATO GRADEC, PANORAMSKA TOČKA in STROSSMAYEROVO ŠETALIŠTE | najlepši razgledi na mesto


zagreb croatia hrvaska advent

V okolici JEZUITSKEGA TRGA, KLOVIĆEVIH DVOREV, STROSSMAYEROVEGA ŠETALIŠTA in okoli PANORAMSKE RAZGLEDNE TOČKE je cel kup manjših tgrov s stojnicamai. Ta predel se res splača obiskati, saj imate poleg izvrstne, in tudi tukaj malce drugačne kulinarične ponudbe, še krasen razgled na mesto. Pa tudi veliko različnih FOTO TOČK. Na Strossmayerovem šetalištu se lahko ustavite v CAFEE DE MATOŠ. Sicer pa je moto tega predela zabava, glasba, (tudi drsališče je), fotke in dobra volja.

ČE STE V ZAGREBU NA OBISKU Z OTROKI, si lahko pogledate še čarobni svet ADVENT V TUNELU, ki ga najdete pri PARKU GRIČ.

TRG EUROPE | manjši trg v peš coni


V strogem centru se v PEŠ CONI na Trgu Europe odvija manjši sejem, s koncerti, stojnicami s ponudbo različnih evropskih mest in malce drugačnim stilom okraskov. Dobra postojanka za kuhano vino ali pa kaj drugega.

OTVORITVENI OGNJEMET | pompozno odprtje adventnih sejmov


Čisto nepričakovano, ker res pred odhodom sploh nismo pogledali današnjega sporeda dogodkov, je okoli sedme ure zvečer začelo pokati po nebu. Začudeni smo se zazrli v nebo izpred glavne železniške postaje, tik za tem ko smo ugotovili, da ima vlak zamudo in imamo še vsaj uro časa. Z ekološkega vidika je takšen ognjemet (reeees je bil dolg in bogat) sicer vsekakor „no go“, ampak moram priznat, da lep je pa bil. Mogoče celo eden najlepših kar sem jih kdajkoli videla.

zagreb fireworks christmas 2019

En cel dan je bil več kot dovolj za obisk prazničnega Zagreba. Mislim da smo ga izkoristili kar dobro. Kot edino pomanjkljivost tega otvoritvenega dneva izpostavim to, da se je večina lučk prižgala šele tik preden smo odhajali (ker je bila dejanska uradna otvoritev sejmov šele v večernih urah). Drugače pa tale izlet v Zagreb toplo priporočam, tudi v kakšnem drugem letnem času. Pa še zadnja opomba – tale prispevek je praznično obarvan, več o tem kaj vse si v Zagrebu še lahko ogledate pa napišem kdaj drugič. Advent v Zagrebu pa lahko obiščete še vse do 7. januarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *