Istanbul Turcija kaj videti in poceti

ISTANBUL, Turčija | TOP 25 znamenitosti in izkušenj

Katja MESTA & PRESTOLNICE, TURČIJA 4 Comments

Istanbul. To misteriozno mesto polno zgodovine, ki leži tako v Evropi kot tudi v Aziji, kjer se že stoletja srečujejo različne kulture in trgovske poti in nenazadnje tudi mesto, ki marsikatero evropsko mesto prehiteva s svojo naprednostjo. Perfektna mešanica tradicionalnega in modernega. Kraj, ki ga enostavno moraš obiskat, če si kaj popotnika in mesto, v katerega se zlahka zaljubiš. Ja, končno sva jo obiskala, Turčijo namreč. V Istanbulu sva preživela 4 dni, več o tem kaj sva videla in kaj vse tam lahko počnete pa v temle prispevku oziroma mestnem vodiču.

Semle sem si želela že dolgo časa, pa nekako nikoli ni bil pravi trenutek. Ker živimo v Nemčiji tudi nikoli ne letimo čez Istanbul, saj ponavadi dobimo direktne lete iz Frankfurta in tako ni možnosti niti za krajši postanek. No, tokrat pa se je le ponudila odlična prilika. Iz Nemčije sva hotela v Slovenijo na obisk in našla letalsko karto iz nemškega Hanovra do Istanbula, 4-dnevni postanek, potem pa let v Ljubljano. Vse skupaj za 130€ s Turkish airlines, pa še 30kg vključene prtljage. Nisva rekla ne. In sva šla. Še vedno z rahlim jetlag-om iz Brazilije in jaz v bolečinah in modricah po spektakularnem padcu po stopnišču večer pred poletom. Mogoče bi marsikdo ostal doma, ampak jaz sem trmasta in obisk Istanbula je bil tokrat pač usojen, pa tudi če s totalno potolčenimi koleni. Kaj torej videti in početi v Istanbulu?

1. MODRA MOŠEJA | ena najbolj prepoznavnih istanbulskih kulis


Ena najbolj prepoznavnih kulis Istanbula je prav tale pogled proti mogočni Modri mošeji s ŠESTIMI MINARETI. Ime je dobila po čudovitih ročno poslikanih MODRIH PLOŠČICAH, ki krasijo notranjost. Midva sva imela sicer malce smole, ker so jo ravno prenavljali, tako da je nisva mogla občudovati v vsem svojem blišču, pa vseeno. VSTOPNINE NI, pred vstopom v mošejo si je potrebno sezuti čevlje, ženske pa si moramo na glavo povezniti ruto ali šal. Če je nimate, jo dobite tam.

2. HAGIA SOPHIA | nekdanja bazilika, spremenjena v mošejo in dandanes v muzej


Na drugi strani Modre mošeje, le kratek sprehod po krasnem parku, se dviga še ena večjih znamenitosti mesta, AYASOFYA po turško, HAGIA SOPHIA po angleško, po naše pa BAZILIKA SV. SOFIJE. Slednja je izjemno zanimiva predvsem zaradi svoje bogate zgodovine – prvotno je bila namreč zgrajena in uporabljena kot CERKEV, v 15.stoletju jo je takratni sultan spremenil v MOŠEJO, danes pa je preurejena v MUZEJ. Za obisk se plača 72 turških lir VSTOPNINE, kar je okoli 11€, ob ponedeljskih zaprto.

3. HIPODROM | nekdanje prizorišče konjskih dirk


Nekdanje PRIZORIŠČE KONJSKIH DIRK iz časov Rimljanov je v svojih najboljših časih sprejelo na deset tisoče obiskovalcev, poleg proge za tek, pa ga je krasila tudi cela vrsta stebrov. Dandanes lahko tu vidimo le 3 OHRANJENE STEBRE, Kačji in Kamniti steber ter Egipčanski obelisk, o hipodromu samem pa ni ne duha ne sluha. Trg danes nosi ime Sultanahmet Meydanı in je v neposredni bližini Modre mošeje in Hagie Sophie, tako da se le sprehodite tu mimo.

4. PALAČA TOPKAPI | čudovita nekdanja Sultanova rezidenca


istanbul topkapi palace palaca

V neposredni bližini Hagie Sophie se razteza tudi tale čudovita PALAČA TOPKAPI, ki se je nekoč uporabljala kot SULTANOVA REZIDENCA, danes pa je urejena v MUZEJ. Tule zlahka preživite tudi 3 ali več ur, VSTOPNINA pa tudi tukaj znaša 72 turških lir (približno 11€). Če si želite ogledati še HAREM, bo treba odšteti dodatnih 42 turških lir. Za javnost je palača ob torkih zaprta.

istanbul ornaments

Skozi stoletja so palačo razširjevali in dograjevali nove, manjše vile in palače, območje je varovano z visokim OBZIDJEM, kompleks pa krasijo tudi številni VRTOVI, DVORIŠČA in PARKI. Poleg tega je s tega dela tudi lep razgled na ostale predele mesta in odprto morje. Naju so še posebno očarali ORNAMENTI, MOZAIKI in ostali DETAJLI.

istanbul topkapi palace palaca

5. PARK GÜLHANE | krasen park blizu palače Topkapi


Tik pod palačo Topkapi se razteza ta zelena oaza, ki jo spomladi preplavijo zaplate raznobarvnih TULIPANOV. Slednje ponavadi povezujemo z Nizozemsko, a prve čebulice so v Evropo pripotovale prav iz Istanbula. Jeseni in pozimi tulipanov seveda ne boste videli, je pa kratek sprehod skozi park prav tako lušten.

6. CISTERNA BAZILIKA | najbolj znana podzemna bizantinska cisterna


V podzemlju istanbulskega polotoka se skriva na desetine vodnih cistern, ki so bile še kako pomemben vir pitne vode med številnimi obleganji mesta. Danes sta širši javnosti na ogled 2 BIZANTINSKI CISTERNI, Cisterna Bazilika in Cisterna Theodosius.

Najprej sva obiskala NAJVEČJO VODNO CISTERNO v Istanbulu, Cisterno Baziliko, ki se nahaja v neposredni bližini Hagie Sophie. Ko plačate VSTOPNINO 20 turških lir (okoli 3€), se spustite v podzemni prostor s kar 336 ANTIČNIMI STEBRI (najbolj znana sta tista, ki ju krasi GLAVA MITOLOŠKEGA BITJA MEDUZE). Prav posebna izkušnja, obiska katere še posebno glede na dokaj nizko vstopnino ne gre zamuditi.

7. CISTERNA THEODOSIUS | na novo odprta podzemna cisterna


Druga cisterna, ki je svoja vrata javnosti odprla šele čisto pred kratkim, naju je skorajda še bolj navdušila kot prva. Je sicer precej manjša, a zato nič kaj manj impresivna, VSTOPNINE ni, dostop v podzemlje pa je možen tudi z dvigalom. In ko takole stojiš sredi podzemne, 1600 let stare sobe, se počutiš precej majhnega. Za popestritev je podzemne prostore v času najinega obiska krasila tudi razstava TURŠKIH PREPROG.

cistern theodosius istanbul

8. MESTNI MUZEJI | od arheološkega do muzeja nedolžnosti in vse vmes


Poleg nekaterih že omenjenih muzejev lahko v Istanbulu obiščemo še cel kup drugih. Tisti ki imate radi zgodovino, kulturo in umetnost si lahko ogledate na primer ARHEOLOŠKI MUZEJ, MUZEJ MODERNE UMETNOSTI, MUZEJ TURŠKE IN ISLAMSKE UMETNOSTI, MUZEJ KARIYE, MUZEJ NEDOLŽNOSTI in MUZEJ PREPROG.

9. GRAND BAZAR | ogromna pokrita tržnica, kjer se da kupiti skoraj vse


Na ogromi POKRITI TRŽNICI po imenu GRAND BAZAAR iz 15.stoletja, lahko na več kot 60 ULICAH in v preko 4000 TRGOVINICAH najdete vse od dragega nakita do športnih trikojev, posode, oblek, igrač, porcelana, pohištva, preprog in še česa. Pohajkovanje po tem norem labirintu ulic pa je vsekakor zanimiv že sam po sebi, tudi če nič ne kupite.

grand bazaar istanbul

V številnih kavarnah in restavracijah se lahko ustavite na pijači, za malce bolj posebno mesno kosilo ali večerjo pa pokukajte v bolj moderno RESTAVRACIJO NUSR-ET. Na območju okoli bazarja je sicer tudi lepo število stojnic in prodajaln, kjer so cene občutno nižje.

10. BAZAR ZAČIMB | Egipčanski bazar blizu mosta Galata


Bazar začimb oziroma EGIPČANSKI BAZAR je druga najbolj znana tržnica v mestu, nahaja pa se blizu mosta Galata. Sicer še zdaleč ni tako velik kot Grand bazaar, a ga je vseeno zanimivo obiskati. Poleg začimb lahko kupite oziroma poskusite še kakšno sladko poslastico, oreške in še kaj.

spice bazaar istanbul bazar zacimb

Vse od zgoraj naštetih znamenitosti so locirane v STAREM DELU MESTA. Midva sva stanovala v manjšem hotelčku v predelu FATIH / SULTANAHMET – predel priporočam vsem, ki mesto obiščejo prvič. Do vseh znamenitosti se namreč zlahkoto pride peš, povrhu pa je tu še cel kup restavracij.

11. MOST GALATA | kuzltni most, ki povezuje stari in novi del mesta


Eden izmed treh mostov, ki POVEZUJE STARI IN NOVI, EVROPSKI DEL MESTA, na obeh bregovih ZLATEGA ROGA, je že peta verzija originalnega mestu iz leta 1845. Sprehod čez most je vsekakor zanimiv, saj se tu vsakodnevno zbirajo LOKALNI RIBIČI, v spodnjem delu mostu pa je cel kup RESTAVRACIJ.

12. PALAČA DOLMABAHCE | razkošna palača ob Bosporju


Razkošna palača ob Bosporju je nekdanja rezidenca zadnjega turškega sultana, kasneje pa jo je ustanovitelj turške republike Atatürk uporabljal v protokolarne namene. Danes je palača odprta za javnost, VSTOPNINA znaša 60 turških lir (slabih 10€) in še 40 lir (dobrih 6€) za ogled HAREMA.

13. KRIŽARJENJE PO BOSPORJU | panoramska vožnja z ladjo


Če si želite malce spočiti noge in uživati v razgledih na mesto, je 2,5 URNO KRIŽARJENJE odlična izbira. Midva sva izplula iz MARINE KABATAS, pot pa smo nadaljevali po BOSPORJU tesno ob evropskem bregu, obrnili pri drugem mostu in se vračali ob azijskem bregu. Ob pitju toplega čaja, smo se navduševali nad PALAČAMI, VILAMI, UTRDBAMI, RAZKOŠNIMI DOMOVI in kranismi VRTOVI na obeh delih mesta. Priporočava!

14. STOPNICE RAINBOW STAIRS | mavrično stopnišče v predelu Beyoglu


Medtem, ko sva hitela do marine KABATAS, sva na drugi strani ceste malo pred ciljem uzrla tele MAVRIČNO OBARVANE STOPNICE, ki znajo pritegniti še posebno vse instagramovske navdušence. No, nama se nekako ni dalo teči čez cesto, zato nimam fotke, vsi zainteresirani pa jih najdete v mestnem predelu Beyoglu, blizu postaje SALI PAZARI.

15. GALATA STOLP | razgledni stolp s 360° kavarno


Čudovit RAZGLEDNI STOLP, ki iz KAVARNE na vrhu ponuje krasne 360° poglede na mesto, danes zdaleč ni več najvišji v mestu, ima pa zato zelo bogato zgodovino. VSTOPNINA znaša 35 turških lir (dobrih 5€). Midva sva tokrat na račun malce slabšega vremena in vidljivosti obisk izpustila.

16. TAKSIM TRG | najbolj znan trg v centru novega dela mesta


NAJBOLJ ZNAN TRG v mestu, ki ga obkrožajo številne trgovine, restavracije in hoteli, je ena izmed glavnih turističnih atrakcij in hkrati tudi GLAVNA POSTAJA METROJA. Nahaja se v centru novega dela mesta na evropski strani, v predelu Beyoglu, krasi pa ga tudi SPOMENIK REPUBLIKE.

17. ULICA ISTIKLAL | peš cona z modernimi trgovinami in restavracijami


Ena izmed NAJBOLJ ZNANIH ULIC MODERNEGA ISTANBULA se razteza od trga Taksim dober kilometer v smeri jugo-zahod in je z izjemo PROGE STARINSKEGA TRAMVAJA urejena kot PEŠ CONA. Tu najdemo ogromno MODERNIH TRGOVIN, vseh vrst RESTAVRACIJ, živahnih BAROV in KLUBOV.

18. IZLET NA AZIJSKO STRAN | mestna predela Kadikoy in Moda


Čeprav sva imela sprva namen z ladjo do azijskega dela mesta in malo naokoli, nama jo je prav tisto popoldne malo zagodlo vreme, tako da sva si tole prišparala za naslednjič. Sicer pa sva o predelih KADIKOY in MODA prebrala oziroma slišala same pozitivne stvari, če imate čas in lepo vreme zna biti zanimivo. Za kulinarične navdušence na tem delu najdete tudi RESTAVRACIJO CIYA SOFRASI, ki jo modra poznate iz Netflix-ove serije Chef´s table.

19. MESTNE MOŠEJE | ogledi najbolj znanih izmed skoraj 3000 mošej


V Istanbulu, prestolnici nekdanjega Otomanskega imperija, je skoraj 3000 AKTIVNIH MOŠEJ. Tisti, ki se zanimajo za tovrstno arhitekturo bodo tule vsekakor prišli na svoj račun. Poleg Modre mošeje in Hagie Sophie spadajo med najbolj znane še SÜLEYMANIYE, ÖRTAKOY, SEHZADE, RÜSTEM PASHA, YENI CAMI in EYÜP.

20. TRADICIONALNI HAMAMI | obisk tipične turške savne


Nama obisk tokrat ni uspel, mogoče pa naslednjič – obisk tradicionalnega turškega hamama je sigurno zanimiva izkušnja in v Istanbulu je veliko izbire. Sobe so vedno ločene na ženski in moški del. Sicer sem iz prijateljskih krogov slišala, da zna biti drgnjenje in umivanje kar grobo, tako da morda ni najboljša izbira za tiste, ki imate občutljivo kožo.

21. PRIGRIZKI NA ULICI | hitra kulinarična doživetja v Istanbulu


Na ulicah Istanbula je ogromno izbire za HITRE PRIGRIZKE. V jesenskem času je z vsakega vogala dišalo po PEČENEM KOSTANJU in KORUZI, še vedno so prodajali turški sladoled DUNDURMA (so res pravi mojstri v žongliranju s korneti), SIMIT (turški okrogel kruhek, ponavadi ga jedo s topljenim sirčkom), PIDE in LAHMACUN (podobno pici), KUMPIR (kuhan polnjen cel krompir), BOREK (podoben našemu bureku), DURUM (turški burrito), različice KEBABA in še kaj. Od napitkov naju je najbolj navdušil že poznani AYRAN, na novo pa sva odkrila slasten SVEŽI SOK GRANTANEGA JABOLKA.

istanbul street snacks

22. ROOFTOP BARI IN RESTAVRACIJE | bogata izbira lokalov z razglednimi strešnimi terasami


Že pred odhodom sva si zadala, da morava vsaj en večer na večerjo v katero izmed RESTAVRACIJ S STREŠNO TERASO – in res nisva vedela, da je slednjih tukaj toliko kot gob po dežju. Na koncu sva VEČERJO Z RAZGLEDOM jedla kar dvakrat, enkrat sva šla na kavo in enkrat na sladico – vsakič v drugo restavracijo oziroma bar. V predelu Fatih / Sultanahmet jih je cel kup, najbolj fensi od tistih, ki sva jih obiskala (in jo kljub malce višjim cenam priporočava) pa je restavracija FINE DINE ISTANBUL (na sliki).

23. TRADICIONALNE RESTAVRACIJE | orientalski ambienti s tipičnimi turškimi specialitetami


Po mestu je tudi cel kup takšnih udobnih restavracij okrašenih v ORIENTALSKEM STILU, kjer lahko sedite ali za mizo ali pa kar na tleh. Pa naj bodo bolj za turiste ali pa tudi ne, meni so všeč. In ponujajo tradicionalne jedi. V nekaterih lahko tudi kadite šišo (tukaj ji rečejo HOOKAH), če vam je všeč. Med obiskom mesta sva se zaljubila v MEZE, zelenjavne, mesne in ribje tople & hladne predjedi, ki jih postrežejo v majhnih porcijah z okusnim ploščatim kruhom. Ponavadi jih lahko naročite za predjed, če niste ravno lačni pa so super tudi kar za glavno jed.

Tisti ki radi poskusite LOKALNE SPECIALITETE IN JEDI, morate poleg naštetega poskusite še HUMUS (čičerikin namaz), mesne kroglice KÖFTE, majhne TURŠKE RAVIOLE, MUSAKO iz jajčevcev, JAGNJETINO kuhano v lončeni posodi ali kako drugače, NADEVANE VINSKE LISTE, ocvrte ali pečene ŠKOLJKE in ŠKAMPE, različne VRSTE SIRA, MENEMEN (vmešana jajca z zelenjavo), CORBA (npr lečina ali pa mesna juha), DOLMA (nadevana zelenjava) in še in še. Pa še cel kup sladic, ki jih dobite tako na ulici, kot v restavracijah, slednje si zaslužijo kar lastno točko.

24. TURŠKE SLADICE | od baklave do piščančjega mlečnega pudinga


Kdo je za sladko roke gor? Jaz priznam da nisem, ampak tule pa res nisem mogla mimo vseh teh dobrot brez, da bi kakšno poskusila. Nam najbolj znana je verjetno BAKLAVA. Pa tudi LOKUM, znan tudi pod imenom TURKISH DELIGHT – kocko, želatinaste teksture in posuto s sladkorjem v prahu, velikokrat postrežejo ob skodelici prave turške kave. HALVA, katere glavne sestavine so sezamova pasta, sladkor in oreški, je tudi nekaj prav posebnega. Potem so tu še LOKMA (ocvrto testo), PUDING, KADAYIF in druge. V glavnem ogromno izbire za sladokusce. V kategoriji NAJBOLJ POSEBNIH OZIROMA ČUDNIH SLADIC pa vsekakor zmaga PIŠČANČJI MLEČNI PUDING. Ja, prav ste prebrali in ni tiskarski škrat.

istanbul deserts sladice

25. TURŠKA KAVA IN ČAJ | tradicionalni turški napitki brez katerih tudi v Istanbulu ne gre


Čeprav tudi pri nas na veliko kuhamo „turško kavo“, pa se v Turčiji popije veliko več čaja kot kave. CAY, kot mu rečejo, izgovarja pa se kot naš čaj, se pije cel dan, kjerkoli in kadarkoli. In tudi midva sva ga popila veliko več kot pa doma. Sva pa na bazarju kupila tudi par paketkov mlete KAVE MEHMET EFENDI, ki je reees dobra.

Sigurno je v tako velikem in raznolikem mestu kot je Istanbul še veliko zanimivih kotičkov, a za začetek oziroma za prvi obisk bo tale seznam morda komu prišel prav. Midva sva se tehle par dni imela prav fajn in v Turčijo se upajmo že kmalu vračava.

SHRANI PIN

Comments 4

  1. Sandra

    Končno sem si vzela čas, da preberem tale prispevek! In poleg tega, da sem dobila kar malo domotožje po Turčiji, saj sem tam živela, so me predvsem noro šokirale cene!! 😀 V času mojih obiskov Istanbula so bile namreč vstopnine skoraj popolnoma enake, a tečajna valuta je bila čisto drugačna – tako je naprimer vstop v Topkapi bil okoli 55 lir, ampak to je takrat pomenilo 25€! 🙂

    Že dolgo se z mami pogovarjava, da bi šli eno pomlad spet – in tele informacije so me dokončno prepričale! 😀

    1. Post
      Author
      Katja

      wow! To je pa res kar razlika v cenah! In wow, tam zivet je morala bit super izkusnja 🙂 Jaaa spomladi je pomoje res najlepse, si tudi jaz zelim se enkrat kdaj nazaj ko vse cveti. Pa se iz Ljubljane direkten let, supe rizlet za (podaljsan) vikend. Drzim pesti da vama uspe 🙂 Lp

  2. Franci

    Izredno lepo opisan nekajdnevni izlet v Istanbul. Verjamem, da bosta ponovno poskušala odkriti še kakšen kotiček tega ogromnega mesta, prijaznega do turistov. Prijaznega tudi do mačk in psov, ki tokrat niso bili omenjeni, pa pojdite raje v t.i. Sulejmanovo mošejo, ker je res vredna ogleda, poleg tega se ponaša s čudovitim vrtom in razgledom na Bospor. Kadar koga iz skupine zanimajo mošeje, ko gremo v Istanbul, grem veliko raje v slednjo kot v Modro mošejo, ki jo res velikokrat obnavljajo, kot tudi Hagio Sophio. In res, njihova valuta je močno devalvirala v zadnjem letu, tako da so cene zelo nizke za evropske turiste, ki pa jih je malo in nas zato morda bolj cenijo kot pred tremi leti.

    1. Post
      Author
      Katja

      Hvala Franci! In hvala tudi za zanimive informacije s tvoje strani – definitivno 4 dnevi niso bili dovolj in z veseljem bova se kdaj sla, jaz navijam za spomladanski cas in tulipane hihi. Si bom zapomnila tele tvoje predloge <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *