potopis | potovanje HONG KONG v 5 dneh

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, HONG KONG, MAMI IN SIN POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Naš zadnji obisk Azije sva s kolegico in najinima 5-letnikoma začeli in končali v Hong Kong-u. Obisk te megalomanske prestolnice lahko res samo priporočim tako družinam kot tistim mamam in očkom, ki potujejo z otroci sami. Za vsakega se bo nekaj našlo, tudi čudovite pohodne poti izven mesta ali pa kakšna lepa plaža na enem izmed otočkov v zalivu. Če bi morala mesto na hitro opisati, bi ga opisala kot mesto kontrastov – TRADICIONALNO AZIJSKO VZDUŠJE na eni strani in MODERNA ARHITEKTURA ter ultra mondene trgovine na drugi. Včasih pa kar vsega po malo, na isti ulici ;). In kaj smo med našim obiskom vse počeli in videli? Beri naprej.

Kdaj: februar/marec2017

Kraji: HK & otok Lantau

Kako: MTR vlaki, taxi, peš

Penočišča: hotelskem apartmaju

HONG KONG SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 5 LET. PREBERI VEČ O HONG KONGU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE POTOVALNE INFORMACIJE | HONG KONG

KAKO DO TJA & OKOLI | HONG KONG

Iz Evrope so v Hong Kong super DIREKTNE LETALSKE POVEZAVE (mi smo leteli preko Londona iz Hanovra s British Airways). Hong Kong je tudi odlična par dnevna postojanka na poti do katere izmed drugih Azijskih destinacij in pa tudi Avstralije, NZ ter rajskih otočkov Pacifika.

Po mestu se najlažje in najhitreje premikate z MTR VLAKI – lahko kupite kartico OCTOPUS CARD, ki vam zagotavlja določene popuste in druge ugodnosti pri obisku turističnih atrakcij in prevozih, lahko pa sproti kupujete enosmerne vozovnice. Mi smo samo enkrat vzeli TAXI, za pot do letališča, ko smo odhajali na Filipine, saj smo imeli zelo zgodnji let, drugače pa smo večinoma kar PEŠ hodili in uporabljali omenjene podzemne vlake. Prinesite udobne čevlje.

PRENOČIŠČA | HONG KONG

Podobno kot pri kulinariki, je tudi tu cela vrsta opcij. Od ugodnejših sob brez oken na sicer dobri lokaciji, do luksuznih hotelov. Mi smo ubrali nekakšno srednjo pot in potrpežljivo dočakali znižanje res udobnega hotela, kjer smo najeli kar HOTELSKI APARTMA s kuhinjo in dvema spalnicama ter pogledom na zaliv Victoria bay. Bil je sicer malček izven dogajanja, a hotelski FREE SHUTTLE na vsakih 10-15 minut do centra se je izkazal za super rešitev. Cena? 100€ na noč na apartma. Pa še bazen je imel, na žalost je bilo še prehladno za skok v vodo.

KULINARIKA | HONG KONG

Njamiii, hrana. Vsega je po malo – ULIČNA HRANE (krasni VAFLJI, SLADOLEDI, NABODALCA in še in še), TOP END RESTAVRACIJE, res cenovno ugodne restavracije z MICHELIN ZVEZDICAMI, JAPONSKE, VIETNAMSKE, KITAJSKE in druge internacionalne kuhinje tudi ne manjka. Najde se skoraj vse, še kislo zelje in nemške klobase. Pa ne pozabit na božanske DIM SUM.

HK food

KAJ VIDETI & POČETI | HONG KONG

V Hong Kongu smo najprej preživeli 3 DNI, ko smo se vračali iz Filipinov, pa smo imeli na razpolago še 1 dan pred poletom v Evropo. Vse skupaj torej 4 DNI – v tale prispevek sem namenoma dodala še en dan, ki bi ga mi definitivno preživeli v sklopu enega izmed pohodov v presenetljivo bujni naravinedaleč izven mesta. Ta prispevek je torej nekakšen MIKS TEGA KAR SMO DEJANSKO POČELI in TEGA, KAR BI VSAKEMU PRIPOROČILA, DA SI V PETIH DNEH OGLEDA. Pa gremo lepo po vrsti.

1. DAN – Victoria´s peak & Hong Kong island


Z LADJO STAR FERRY IZ KOWLOON-a DO OTOKA HK | HONG KONG

Stanovali smo v ob Tsim Sha Tsui promenadi in tako dan začeli z 10 minutno plovbo na drugo stran zaliva, s slovito ladjo STAR FERRY, ki vozi vse od leta 1888. Danes seveda tole ni edina opcija, kako priti na drugo stran (obstajajo tudi podvodni cestni in železniški tuneli), je pa vsekakor najbolj tradicionalna in zanimiva. Po vrh tega pa še poceni.

Vstopnice kupite kar na avtomatih, za samo cca 3HK$ (odvisno kateri dan v tednu je), potem pa se na kratko prepustite krasnim pogledom na mesto. Če si zaželite še več vetra v laseh, si lahko privoščite tudi daljšo krožno turo po zalivu, poglejte v pisarno STAR FERRY HARBOUR CRUISES.

Ko na drugi strani stopite z ladje vas objame malce drugačno vzdušje, nekako bolj evropsko, moderno in sterilno. Med hojo po dvignjenih nadhodih, tekočih stopnicah in t.i. WALKWAY SYSTEMS smo zasledili malce bolj organiziran cestni vrvež.

HK KOLO | HONG KONG

Na levi strani smo opazili ogromno vrteče se kolo, obisk katerega smo spustili – nenazadnje smo bili kmalu namenjeni na najlepšo razgledno točko nad mestom. Sicer pa vas vožnja s kolesom stane 100HK$ (otroci nad 3 leta starosti 70), odprt je do 23:00.

IFC MALL CENTER | HONG KONG

INTERNACIONALNI FINANČNI CENTER je svetovno znan center z ogromno (dragimi) TRGOVINAMI, RESTAVRACIJAMI, hoteli, kino dvoranami in še kaj se najde. Nagledali smo se izložb in najedli (že tadrugega) zajtrka, se opremili s prigrizki za kasneje in se z dvigalom zapeljali še v 4. NADSTROPJE, kjer se nahajajo strešni vrtovi oz. ROOFTOP GARDEN.

Tule vas pričakajo luštne kavarne in restavracije z odličnimi BREZPLAČNIMI POGLEDI NA DRUGO STRAN ZALIVA in dovolj prostora, da se otroci malo zlaufajo ;). V kompleksu je tudi postaja letališkega vlaka ( Airport Express line) in drugih linij. Prvi vhod v center se nahaja le par minut hoje iz pristanišča, kjer vas odloži ladja Star Ferry.

GOR IN DOL PO OZKIH ULICAH | HONG KONG

Preden smo se postavili v vrsto za vožnjo z znamenitim tramvajem Peak tram, smo se odločili še malo sprehajati po ozkih uličicah – saj veste, kar tako, brez zemljevida in tako, da se namenoma malo izgubimo in gremo za nosom. Potem pa koga vprašamo za pot. Sicer smo verjetno kaj zanimivega zamudili, ker nismo gledali zemljevida, pa smo vseeno uživali v našem brezciljnem pohajkovanju.

PEAK TRAM & VICTORIA PEAK | HONG KONG

Zdaj pa pozor, bil je zadnji teden februarja, sredi tedna, ko se glavna sezona še zdaleč ne začne in kljub vsemu naštetemu smo v vrsti za Peak tram stali debelo uro. Dolgo vrsto lahko sicer rahlo prelisičiš, če podležeš eni izmed punc, ki vztrajno ponujajo KOMBINIRANE KARTE z ogledom muzeja MADAME TUSSAUDS (mi jim vseeno nismo in smo pridno čakali). Kupili smo t.i. PEAK TRAM SKY PASS, ki nam je zagotavljal obisk najvišje razgledne terase, OBSERVATION DECK. Cena povratne karte je bila 90HK$.

Tramvaj, ki vozi že od leta 1888, se na celotni poti vzdigne na 396 metrov nmv, kjer se najprej znajdete na temple TRGU, katerega obkrožajo TRGOVINE, MUZEJI in RESTAVRACIJE. Najbolj prepoznaven objekt pa je definitivno PEAK TOWER, ki je zgrajen po vzoru azijske WOK ponve.

360º RAZGLED s terase SKY TERRACE na 428 metrih nmv je res enkraten. Toliko nebotičnikov in takooo visoki. Potem pa kot da je nekdo potegnil strogo linijo med naravo in človekom, bujna zelena goščava, ki se dobesedno zajeda v stavbe na robovih mesta. Res IZJEMEN POGLED. Tule sem posnela celo morje fotografij, ampak mislim, da tale prav lepo povzame tole doživetje.

Tule smo zares hoteli OSTATI DO VEČERA, ko bi se mesto pod nami začelo svetlikati v soji luči, ampak bi morali enostavno predolgo čakati. Po škampih in ostalih dobrotah v BUBBA GUMP RESTAVRACIJI s krasnim pogledom na mesto smo se odločili za „spust v dolino“ in si namesto čakanja na sončni zahod raje pretegnili noge v parku Hong Kong. Ko nas je tramvaj odložil na spodnji postaji, nas je skoraj zadela kap – vrsta za na vrh se je namreč najmanj podvojila, zdaj se je čakalo že več kot dve uri. Smo bili kar veseli, da se nismo odločili za večerni obisk. Saj midve bi že zdržali, najina 5-letnika pa verjetno bolj s težavo. Za vse, ki na vsak način želite doživeti mesto v lučkah z vrha pa predlagam da malo zagrizete v kolena in greste peš – vsekakor boljša alternativa več urnemu čakanju.

HONG KONG PARK | HONG KONG

Tole ni čisto običajni mestni park – tu je še AVIARIJ z več kot 80 vrstami ptic, MUZEJE, RESTAVRACIJO, RIBNIKE in TOPLE GREDE. Priporočam vsaj kratek sprehod, park lahko izkoristite za kakšen piknik ali pa pobeg pred vročim poletnim soncem.

V parku smo našli zelo lepo urejeno OTROŠKO IGRIŠČE, kjer smo se seveda morali ustaviti, da sta se fanta zdvivjala (kot, da cel dan hoje še ni bil zadosti). Res se mi zdi pomembno, da na potovanjih čas prilagodim tudi željam tamalega, pa smo na koncu dneva vsi zadovoljni. Mami si je pa med tem spočila noge na udobni klopci.

“A SYMPHONY OF LIGHTS² SVETLOBNA PREDSTAVA | HONG KONG

Kot da kulisa nebotičnikov na drugi strani zaliva VICTORIA HARBOUR že ne bi bila dovolj pompozna sama po sebi, se vsak večer za dobrih 10 minut na nebu nad njimi pojavi še zanimiv plesni šov luči, ki se ponaša tudi z naslovom NAJVEČJEGA SVETLOBNEGA IN AUDIO ŠOVA NA SVETU. Ne zamudite ga vsak večer ob 20:00.

Šov poleg svetlobne predstave ponuja tudi glasbo in NARACIJO V TREH JEZIKIH, v živo izpred HK Kulturnega centra, promenade pri trgu Golden Bauhinia Square in Wan Chai. Na žalost nimam fotke žarometov, je zmanjkalo baterije v nepravem trenutku. Klasika.

2. DAN – ulične tržnice


V mestu je res toooooliko ULIČNIH TRŽNIC, „da se ti zmeša“! No, ali pa ne, jaz jih namreč obožujem ;). En cel dan smo posvetili obiskovanju slednjih in med drugimi obiskali nekatere najbolj znane: LADIES MARKET, FLOWER MARKET, BIRD MARKET, TEMPLE STREET NIGHT MARKET, JADE MARKET & FABRIC MARKET. Več o tržnicah v Hong Kongu pa lahko preberete v posebnem prispevku, s klikom na spodnji gumb.

preberi več o TRŽNICAH HONG KONGA

3. DAN – raziskovanje predela Tsim Sha Tsui & Kowloon


V prvih dveh dneh smo videli že res veliko, zato smo si zadnji dan pred poletom na Filipine vzeli bolj „uizi“. Na poti nazaj domov smo se podali na raziskovanje znamenitosti OTOKA LANTAU, saj je relativno blizu letališča (o tem malo kasneje), prav zato pa smo na tretji dan raje še malo ostali v mestu. Vreme nam je spet malo ponagajalo, zato je ideja o enem izmed pohodov izven mesta prav tako odpadla. Pa drugič. 

TSIM TSUI PROMENADA | HONG KONG

Promenada je super za daljše sprehode, jutranji oziroma večerni tek s krasnimi pogledi na drugo stran zaliva. Sploh zvečer, ko se prižgejo lučke. Stanovali smo tik ob promenadi in kljub brezplačnem hotelskem shuttlu smo šli dvakrat raje kar peš do centra.

AVENUE OF STARS | HONG KONG

Na žalost so VELIK DEL AVENIJE ZVEZD PRENAVLJALI in je bila deloma zarta. Na splošno smo dobili vtic, da se na vsakem vogalu mesta kaj novega gradi. Smo pa vseeno uspeli videti par odtisov rok različnih ustvarjalcev in umetnikov in nekaj kipov. Potem smo pa še OTROŠKO IGRIŠČE odkrili, ki je bil seveda spet zadetek v polno.

MUZEJI | HONG KONG

V mestu je ogromno muzejev, katerih smo se mi tokrat uspešno izognili. Po pravici povedano se nama je obisk historičnih in kulturnih hiš z dvema energičnima petletnikoma zdel potrata denarja za vstopnino. Saj sem že omenila, da bom še prišla, ne? Tule pa seznam najpomemnejših:

 • Space Museum

 • Museum of Art

 • HK Cultural Centre

 • HK Museum of History

 • Science Museum

 • HK Heritage Discovery Centre

 • Maritime Museum

 • Museum of Tea Ware

 • HK House of Stories

 • HK Racing Museum

KOWLOON PARK | HONG KONG

Za malo oddiha od mesta smo se podali v tale ogromen mestni park, kjer je res čisto drugačno vzdušje. In prav pasalo je! V tej mirni ZELENI OAZI Z RIBNIKI, IGRIŠČEM, LABIRINTOM in SPREHAJALNIMI POTMI vas pričaka še cel kup FLAMINGOV, ki so prav tu našli svoj dom.

NAKUPOVALNI CENTRI | HONG KONG

Brez heca, tule lahko 5 dni samo po TRGOVINAH in tržnicah pohajate, če slednje radi počnete. Sama zase že dolgo vem, da sem od svojih najstniških dni močno spremenila nakupovalne navade in po pravici povedano, me ogromni shopping centri včasih kar malo živčno naredijo, zato grem ponavadi raje firbce past na tržnice – no, za hiter obisk nekaj največjih nakupovalnih centrov pa mi vseeno ni žal. Če vržete v Google „shopping mall HK“ vam bo hitro jasno, da so res na vsakem koraku. 

4. DAN – pohodi v okolici mesta


Verjeli ali ne, Hong Kong ponuja ČUDOVITE POHODNE POTI, ki vas popeljejo do SKRITIH ZALIVOV, PEŠČENIH PLAŽ in POZABLJENIH TEMPLJEV. Raziskovanje gozdov in vulkanske pokrajine tako blizu modernega velemesta je sigurno en velik PRIVILEGIJ in mestu daje pomembno dodatno vrednost. Tokrat smo morali zaradi vremena tole izkušnjo preskočiti, če bi morali izbrati enega, bi se odločili za znani DRAGON´S BACK.

Tule pa še seznam nekaterih najbolj znanih pohodov in poti:

 • Ping Shan Heritage Trail

 • Dragon´s Back

 • Sai Wan Pavilion

 • Mui Wo to Pui O

 • Yin Tsz Ngam

 • Twin Peaks & Violet Hill

 • Ap Lei Chau to Ap Lei Pai

 • Plover Cove Circular hike

 • Po Toi

 • Sunset Peak

5.DAN – otok Lantau


Lantau je eden izmed NAJVEČJIH OTOKOV v okolici. Tule pristanete na MEDNARODNEM LETALIŠČU, zato je raziskovanje otoka Lantau res priročno, kadar imate večurni LAYOVER med poleti. Najbolj znane ATRAKCIJE NA OTOKU pa so: Disneyland, Lantau Peak, Ngong Ping 360 Cable car, Tian Tan Buddha & Po Lin Monastery, Wisdom Path, Tai O village, Discovery Bay & Sunset Peak.

Naše letalo s Filipinov je pristalo ob 8:00, tisti do Londona pa je odletel šele okrog polnoči – imeli smo torej ŠE EN DAN ZA IZLET in z letališkim MTR VLAKOM smo se peljali par postaj, kjer smo zamenjali progo in na koncu morali še za 45 minut na AVTOBUS iz kraja TUNG CHUNG (mimogrede, tule so dobre OUTLET TRGOVINE).

NGONG PING 360 | HONG KONG

Na žalost, kot že rečeno, GONDOLE niso delovale v času našega obiska (ponovno odprtje je predvideno pred začetkom poletja 2017), zato smo se do tu pripeljali z udobnim AVTOBUSOM. Z gondol je med cca 6km dolgo vožnjo baje čudovit razgled na okoliške otočke in pa tudi na KIP BUDE – vožnja se celo smatra za eno najbolj slikovitih na svetu, zato je vsekakor ne zamudite!

NGONG PING VILLAGE | HONG KONG

Ta KULTURNO OBARVANA VASICA je polna LEPIH TRGOVINIC in RESTAVRACIJ, poleg tega pa gosti dve zanimivi atrakciji – MOTION 360 in „WALKING WITH BUDDHA“.

Le kratek sprehod iz vasi in znajdete se na TRGU z znamenitimi VRATI pod vznožjem ogromnega kipa Buddhe, TIAN TAN BUDDHA, ki je najpomembnejši budistični center v Hong Kongu. Ne zamudite še samostana v neposredni bližini.

TIAN TIAN BUDDHA | HONG KONG

Mogočni BRONASTI KIP, znan tudi pod imenom BIG BUDDHA, je bil končan leta 1993 in simbolizira harmonično razmerje med človekom in naravo, ljudmi in vero. Najprej bo treba prisopijhati na vrh in premagati kar lepo število stopnic, ampak se res splača. Pokukajte še v notranjost.

PO LIN MONASTERY | HONG KONG

Ta BUDISTIČNI SAMOSTAN, ustanovljen leta 1906 je kompleks templjev, trgov in danes tudi samostanske restavracije, kjer se lahko zelo poceni najeste VEGETARIJANSKIH DOBROT (tudi mi smo se jih). Moj vrhunec obiska je bil brez dvoma pogled v zlato svetlikajočo se dvorano „GRAND HALL OF TEN THOUSAND BUDDHAS“ – tule je fotografiranje prepovedano.

Tule smo imeli super dan in tale izlet toplo priporočam vsem, ki imajo dovolj časa med prestopanjem letal ali pa v mestu ostanejo več dni. Na letališče smo se vrnili še preden se je stemnilo in si privoščili še zadnjo azijsko obarvano večerjo, porabili še zadnje lokalne bankovce v trgovinah in na koncu res za las ujeli letalo, ampak tisti filmski tek od Gate 46 do Gate 16 bomo kar lepo pozabili haha. Konec dober, vse dobro.


Če imate še kakšen dodaten dan potem ga izkoristite za OBISK MESTA MACAU – mi smo tam dvakrat prespali, večina pa ga obišče v spklopu enodnevnega izleta iz HK. Klikni na gumbek spodaj in preberi več o Macau.

IZLET V MACAU

HONG KONG Z OTROKI

Hong Kong je za otroke ZANIMIVO MESTO, ki res ponuja veliko. VARNO, UDOBNO in RAZNOLIKO. Z res lepimi otroškimi IGRIŠČI in zelenimi PARKI. Okusno KULINARIKO. in ravno pravšnjo mero modernega, da se včasih počutiš kot doma. Kljub temu, da je veliko, se od A do B hitro pride z vlaki. Poleti lahko stanujete v HOTELU Z BAZENOM in se odpravite na super POHODE, pa celo na čisto prave PLAŽE. Veliko DRUŽIN se odloči za obisk DISNEYLAND-a ali pa zavijejo v OCEAN PARK. Mi smo slednja dva parka rade volje spustili, sta pa odlična izbira kako porabiti tistih nekaj ur med poleti, saj sta dobro povezana z letališčem.

V Hong Kongu je en kup zanimivh stvari in tudi če si za obisk vzamete cel teden vam ne bo dolgčas. Tudi če planirate le daljši POSTANEK MED POLETI se splača, saj je pot z letališča do mesta udobna in hitra. Mi se sigurno se še kdaj vnremo. Naslednjič pa raje v poletnih mesecih, da bomo šli še na kakšen pohod. In kot vedno, z otroki je bolj zabavno :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *