HONG KONG – najboljše tržnice | potopis

Katja HONG KONG Leave a Comment

Ko sva odhajala, so nama vsi rekli: “Hong Kong je RAJ ZA POKUŠANJE RAZNORAZNE ULIČNE HRANE IN RAZISKOVANJE TRŽNIC!”. No, zdaj, lahko tole trditev tudi iz prve roke potrdim. Seveda so tu še mnoge zanimive atrakcije (o teh kmalu v novem prispevku), ampak mimo vseh teh okusnih dobrot na ulicah pač res ne moreš ravnodušno mimo. Ja, mogoče so tržnice “bolj za ženske”, ampak tule pridejo na vrsto tudi naši fantje – na levo torbice, na desno najnovejši tehnološki pripomočki, za vsakega nekaj torej. Ne pozabite prinest GOTOVINE & BARANTALSKIH SPOSOBNOSTI, preverite odpiralne čase in si sprintajte ZEMLJEVID (oziroma naložite kakšno APLIKACIJO), da se ne zgubite. Ker zgubiti se sploh ni tako zelo nemogoče ;). Tukaj pa še naš seznam najboljših uličnih tržnic!

LADIES MARKET | HONG KONG


MTR postaja: MONG KOK | Naslov: Thung Choi Street

Ena najbolj znanih tržnic, sicer napeljuje na to, da je namenjena le ženskam, a v resnici se tule najde marsikaj, ZA VSAKOGAR. Igrače za otroke, elektronske naprave in pripomočki, usnjeni izdelki in še kaj za naše fante, obleke, torbice in nakit za punce. Dekorativni izdelki in spominki za vse ;). Če ste že kdaj potovali po azijskih deželah, potem ste kaj podobnega zagotovo že doživeli – mi smo bili nazadnje v Aziji pred dvemi leti na Baliju in je tole kar pasalo ;). V neposredni bližini je veliko malih RESTAVRACIJ, odlično za “poceni” večerjo. Tržnica nima fiksnega ODPIRALNEGA ČASA, stojnice stojijo od nekako opoldneva pa do poznega večera.

(GOLD)FISH MARKET | HONG KONG


MTR postaja: MONG KOK East Station Exit C ali PRINCE EDWARD Exit B2 | Address: Thung Choi Street

ZLATE RIBICE so najbrž eden najbolj pogostih domačih živali v hongkonških domovih. Po principih FENG SHUI-a se namreč smatrajo za PRINAŠALCE SREČE. Tule se lahko sprehodite mimo na stotine VREČK Z RIBICAMI, med katerimi so tudi kakšne bolj eksotične variante. Četudi najverjetneje na potovanju oz. med obiskom HK ne boste kupili nobene žive ribe, se morda komu zanimi obisk te tržnice zanimiv. Mi smo ga sicer izpustili in si tropske ribice raje par dni kasneje v naravnem okolju ogledali na Filipinih ;).

FLOWER MARKET | HONG KONG


MTR postaja: PRINCE EDWARD Exit B1 ali MONG KOK Exit A) | Naslov: Prince Edward Rd & Flower Market Rd

Čeprav prav zagotovo med nekajdnevnim obiskom mesta ne boste kupovali svežih rož, je tale tržnica oz. ulica s ČUDOVITIMI CVETLIČARSKIMI BUTIKI več kot vredna obiska! Res nas je presenetila, saj je vse skupaj močno dišalo po kakšnem Parizu bolj kot po Aziji. No, še kak čokoladni rogljiček je manjkal ;). Trgovinice in stojnice se ODRPEJO okrog pol 10 dopoldne in ZAPREJO zvečer, vsak dan v tednu!

BIRD MARKET | HONG KONG


MTR postaja: PRINCE EDWARD Exit B1 (ali Mong Kok Exit A) | Naslov: Yeun Po Street

Ko ste že pri Flower market-u se sprehodite še malce naprej – YEUN PO BIRD GARDEN was čaka na ozki „ulici“ zatem ko premagate par stopnic in vstopite skozi tradicionalna „MOON GATE“. Po STARI TRADICIJI so se nekoč možje zbirali na tem mestu, kamor so v sicer ČUDOVITIH BAMBUSOVIH KLETKAH prinesli vsak svoje PTICE, IN JIH PUSTILI, DA PREPEVAJO medtem ko so oni odigrali partijo kart. Saj se sliši kot zabavno in socialno doživetje za starejše občane, a vseeno se mi je zdel procent ptičev na prodaj vse preveč visok v primerjavo s tistimi, ki so bili le na „sprehodu“. Natrpane kletke tudi niso redek prizor – prav zato se mi osebno vse skupaj ni ravno najbolj dopadlo, je pa zanimivo za pogledat.

TEMPLE STREET NIGHT MARKET | HONG KONG


MTR postaja: AUSTIN or JORDAN | Naslov: Temple Street

TOLE JE ENA IZMED ZADNJIH AVTENTIČNIH NOČNIH TRŽNIC v Hong Kong-u! Tu najdete res skoraj vse, kar si zamislite. Ko sonce zahaja, ulice oživijo – prerokovalci posavljajo svoje mizice, hrana se pripravlja, običajne dobrine (obleke, nakit, antični izdelki, igrače in še in pe) se obešajo in razporejajo po tleh. Še posebej če nimate časa za obisk različnih tržnic je tole super izbira in dober vpogled v tipično dogajanje na ulici!

YAU MA TAI JADE HAWKER BAZAAR | HONG KONG


MTR postaja: MONG KOK | Naslov: Thung Choi Street

Žad igra pomembno vlogo v KITAJSKI TRADICIJI IN KULTURI – prinaša SREČO TER DOLGO IN ZDRAVO ŽIVLJENJE. Prav tako simbolizira LEPOTO IN ČISTOST. Seveda je povpraševanje veliko, zato je v mestu več lokacij, kjer lahko kupite izdelke iz žada – mi smo obiskali to tržnico, ker je bila pač priročno na poti ;). Najpogostejši izdelki so zapestnice, uhani, prstani in obeski za srečo. Slednji so pogosto darilo novorojenčkom, pa tudi kasneje za raznorazne pomembne dogodke in obletnice. Razlika v kvaliteti in ceni je seveda prav gotovo upravičena. Tudi midva z Lu-jev sva se obogatila za vsak eno zapestnico (to je bil tudi eden redkejših nakupov na tem potovanju po Aziji). LEGENDA PRAVI: če zapestnica poči oziroma se razdre se nasmej – proti tebi je namreč hitela nesreča, a jo je zapestnica ustavila, še preden je doletela tebe!

DRIED SEAFOOD STREET | HONG KONG


MTR postaja: SHEUNG WAN | Naslov: Des Voeux Road West & Wing Lok Street

V tem mestnem predelu je včasih dominirala PRODAJA SLANIH RIB, ki so jih ribiči včasih sušili kar na strehah hiš, v katerih so sicer živeli. Dandanes rib seveda ne sušijo več na strehah, jih pa vseeno tu tako kot v starih časih prodajajo. SUŠENE POKROVAČE, KAČJA KOŽA, KUMARE, MAH IN RIBE – sušeni ribji izdelki so pomembna SESTAVINA KITAJSKE KULINARIKE in priprave raznih ZVARKOV (prav tako ptičja gnezda in ginseng).

FABRIC MARKET | HONG KONG


MTR postaja: SHAM SHUI PO | Naslov: Ki Lung Street

Skrite v LABIRINTU OZKIH ULIČIC, ki vas potegnejo vase čim naredite par korakov iz MTR postaje boste našli krasne male TRGOVINICE, KI PRODAJAJO BLAGO & PRIPOMOČKE ZA ŠIVANJE. Tule vsekakor ne pričakujte veliko turistov (če sploh) – tole je res ena taka taprava STAROMODNA ČETRT DELOVNEGA RAZREDA, kjer na enem vogalu mesar reže prašičja ušesa, na drugem lahko kupite svežo zelenjavo, čez cesto pa zbarantate nakup nove televizije. Nekakšna čisto prava Azija. Meni je všeč ;). Vmes pa tu in tam trgovinica za USTVARJALNE DUŠE, ki iščejo gumbe, zadrge, perle, blago, kamenčke in še in še. Obisk se splača že zaradi izkušnje same, tudi če nič od omenjenega ne kupite ;).

STANLEY MARKET | HONG KONG


MTR postaja: MTR + bus combination | Naslov: Stanley Market Road, HK Island

Tale je sicer malce izven mesta, tako da boste MTR vlak morali kombinirati z avtobusno linijo, pa vseeno. Obisk se verjetno splačatoliko bolje, če ste tam v poletnem času! Tržnica ponuja enkratne izdelke BRAND-NAME OBLAČIL, NAKITA, SPOMINKOV & DEKORATIVNIH IZDELKOV. Nam je sicer ni uspelo obiskati, ker je malo odročna – obisk se še posebej splača, če jo kombinirate z obiskom kakšne plaže v bližnjem zalivu.

V Hong Kong-u uličnih tržnic kar ne zmanjka in zdi se mi tako ali tako nemogoče obiskati prav vseh, razeč če tam živite dlje časa. Mi smo tokrat izpustili nekaj ANTIČNIH, ELEKTRONSKIH & DRUGIH TRŽNIC. No, nekaj smo pa le morali pustiti za naslednji obisk ;). Najina dva fanta sta tržnice super prenesla ;). Vsekakor med obiskom Hong Kong-a ne smete pozabiti obiskati vsaj nekaj od naštetih, pa še kakšno po bolj individualni izbiri dodajte. Morda pa tale seznam komu olajša planiranje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *