potopis | potovanje SINGAPUR v 4 dneh

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, SINGAPUR Leave a Comment

Moderna ARHITEKTURA, odlične RESTAVRACIJE, visoki nebotičniki in ČISTE ULICE. Če se počutite klavstrofobično, lahko zlahka pobegnete med zelenje v kakšen PARK ali pa celo na PLAŽO. Singapur sem obiskala že, ko sem imela 14 let in takrat se mi je seveda zdelo vse takoooo veliko in veličastno. No, to se do danes ni spremenilo. Malo nas je presenetilo dejtsvo, da nikjer ni bilo pretirane gneče, kot jo poznamo iz nekaterih azijskih velemest. In, premaknili so najbolj znano singapurško skulpturo, Merlion-a! Točno se spomnim, kjer je stal leta 1998. Naš obisk je trajal le 4 dni, a vseeno smo zbrali kar nekaj novih vtisov.

Kdaj: marec 2015

How: z nahrbtniki (stopover v Singapurju na poti na Bali)

Obiskali smo: Clarke Quay, Bumboat river tour, Riverside, Financial district, Gardens by the Bay, Marina Bay Sands, Sentosa island, Chinatown

Spali smo v: majhnem hotelu

OB TOKRATNEM OBISKU SINGAPURJA JE IMEL LU 3 LETA. PREBERI VEČ O SINGAPURJU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE POTOVALNE INFORMACIJE | SINGAPUR

TRANSPORT | SINGAPUR

Najlažje je potovati z MRT VLAKI. Z LETALIŠČA smo vzeli TAKSI, ker smo bili zmatrani, a nazaj grede smo šli z MRT, kar je bilo občutno ceneje in prav tako udobno. MRT sistem ni kompliciran in vse je lepo označeno, tako da se je res skoraj nemogoče zgubiti, pa še cenovno ugodno je. Tudi nobene zaresne gužve ni bilo, nihče ni nikamor hektično tekel. Lahko kupite t.i. SINGAPORE TOURSIT PASS, ki vam omogoča neomejene vožnje z avtobusi, MRT in LRT vlaki. Pri nakupu lahko izbirate med enodnevno ali večdnevno karto, kartico pa lahko kupite že kar na letališču, na nekaj MRT postajah ali pa na spletni strani.

Google Maps - Mozilla Firefox 15042015 122611

PRENOČIŠČA | SINGAPUR

Izbirate lahko med POCENI SOBAMI (včasih tudi brez oken), HOSTLI s skupnimi kopalnicami, ali pa med neštetimi LUKSUZNIMI HOTELI. Zdi se, da je v mestu veliko hotelov, ki ponujajo tudi sobe brez oken, le-te so potem seveda cenovno najugodnejše. Če ste čez dan tako ali tako zunaj in v hotelu praktično samo spite, potem to niti ni tako slab način prišparati malo dolarjev. Pametno je najti hotel BLIZU MRT POSTAJE. Mi smo spali blizu CLARKE QUAY in to izhodišče se nam je zdelo super. Okoli je bilo dosti RESTAVRACIJ (še posebno ob reki), tudi Chinatown je dosegljiv v nekaj peš minutah, privez bumboat-ovje nedaleč stran, pa tudi če si zadate sprehod do Gardens by the Bay, lahko to mirno storite brez večjega napora in ožuljenih pet.

STROŠKI | SINGAPUR

HOTELI so dragi in za to kar plačate, ne dobite zelo veliko, razen seveda, če plačate veliko. Prenočišča v hostlih s skupnimi kopalnicami so najbolj ugodna in jih je kar nekaj. KOSILA in VEČERJE v manjših preprostih restavracijah so okrog S$ 20 na osebo, s pijačo vred. Restavracije ob reki so dražje, lahko pa zato uživate v lepem razgedu. Najcenejša opcija za kosilo so t.i. FOOD COURTS  in HAWKER CENTRES, kjer lahko izbirate med najrazličnejšimi obroki na enem kupu. Malo manj kot enourna vožnja z bumboat-om je bila S$ 22 na osebo, SKYWALK in FLOWER DOME dome v GARDENS BY THE BAY S$ 28, za TAKSI z letališča smo dali S$ 22, za VELIKO PIVO pivo na letališču pa kar 13€.

NAKUPOVANJE | SINGAPUR

Odvisno od debeline vaše denarnice in prostora v prtljagi, lahko zapravljate cele dneve. Draga OBLAČILA priznanih oblikovalcev, umetnine, nakit ali pa morda samo kaj tipično kitajskega v CHINATOWN-u.  Četudi ne nameravate nič kupiti, se je zanimivo sprehoditi med trgovinami v NAKUPOVALNEM RAJU HOTELA MARINA BAY SANDS. Res noro, koliko lepih izložb. Če si želite spočiti noge, se lahko popeljete s čolnom po vodnem kanalu. Vodnem kanalu znotraj nakupovalnega centra seveda. Če bom kdaj nesramno obogatela, potem zdaj definitivno vem, kam se odpravim na moj prvi nor nakupovalni maraton.

sin_bali1 (420)

KULINARIKA | SINGAPUR

Singapurska kuhinja je zanimiva MEŠANICA KITAJSKE, INDIJSKE, MALAJSKE, TAJSKE in celo EVROPEJSKE KUHINJE. Vse kar smo poskusili, je bilo okusno, izbira pa neskončna. Ko se odločate v katero restavracijo se vsesti, dobro poglejte, da ni morda halal – nič proti halalu, le, če hočete pivo pri večerji, boste morali kam drugam. V FOOD COURTS in nočnih oz. dnevnih TRŽNICAH se lahko najeste za ugodno ceno, pa še predolgo vam ni treba čakati na hrano.

10842170_10205137933500455_7568108199687161885_o

Najbolj pogosta jed je verjetno PIŠČANEC Z RIŽEM. Moj novi favorit pa je riba v omaki iz črnega fižola. V tej kombinaciji nisem ribe še nikoli poskusila, tu pa se je zdelo, da je skoraj na vsakem meniju. Našli smo tudi DOBRO INDIJSKO IN JAPONSKO HRANO in poskusili nekaj ZANIMIVIH PRIGRIZKOV, kot so pohana taro korenina ali pa pohani cmoki iz sladkega krompirja. Zdi se, da imajo na splošno radi ocvrto hrano, saj lahko dobite tudi ocvrti Mars, Snickers ali Oreo piškot. Hrana, pijača in sladoled so dobro dosegljivi skoraj na vsakem koraku, zato ne bo nihče predolgo lačen. Pogosto srečate tudi male SUPERMARKETE, kot je na primer 7-Eleven.

svetovna kuhinja: SINGAPUR

NEVARNOSTI | SINGAPUR

V DRŽAVO JE PREPOVEDAN VNOS: žvečilni gumi, žvečilni tobak, električne cigarete, vnetljiva sredstva, petarde, pornografski videi in ostale publikacije, reprodukcije copyright zaščitenih vsebin, droge – in še in še. Bolje bo, da se držite vse pravil, saj so kazni stroge.

singapore2915

Pazite, da NE ODVRŽETE ČESA NA TLA – mesto je zaradi tega strogega pravila sicer čisto, čeprav se mi zdi, da je bilo leta 1998 še čistejše in bolj sterilno. NA VLAKIH MRT so stroga pravila glede prehranjevanja – ne sme se niti jesti niti piti, kaditi, itd. Tudi telefonskega polnilca ne vtaknite v javno vtičnico – zgodba o študentki, ki je naredila ravno to (čerav ni bilo nobenega znaka, da je prepovedano) in je morala plačati S$ 400 kazni, nas je prepričala, da stvari jemljejo zelo resno, če ne že preveč resno. Poleg vseh teh pravil, resnih nevarnosti ni. No, mogoče VROČINA IN VLAGA, še posebno če je niste vajeni.

KAJ VIDETI & POČETI | SINGAPUR

BUMBOAT RIVER TOUR | SINGAPUR


Po našem PRVEM ZAJTRKU zajtrku smo se kar takoj odpravili na tole vožnjo Z LADJO BUMBOAT po zalivu. Vožnja traja okrog 45 minut, po zvočniku slišite razlage o zgodovini, dotičnih stavbah ali spomenikih. Nam se je zdel idealen začetek, saj smo dobili dobro predstavo o tem kje kaj je in kakšne so približne razdalje. RAZGLEDI NA MESTO Z VODE tudi niso slabi. Če vstopite na Clark quay boste videli FINANČNI DEL z visokimi nebotičniki, številne restavracije ob reki, kip MERLION in MARINA BAY SANDS HOTEL. Na poti se čoln večkrat ustavi in zato ga lahko izkoristite tudi kot VODNI TAKSI in ne samo za krožno turo – v tem primeru izstopite na katerikoli od drugih postaj in plačate manj. Vožnja z bumboat-om je sila prijetna, saj zaradi električnega pogona ne vonjate izpuhov, pa še malo bolj vetrovno je, kot v mestu, kjer zna postati res neznosno vroče. Mogoče je cena za krožno vožnjo malo visoka, a se vseeno splača.

sin_bali1 (94)

sin_bali1 (109)

sin_bali1 (136)

RIVERSIDE | SINGAPUR


Ob reki so v tem starem delu mestu ohranjene številne KOLONIALNE STAVBE, v katerih so RESTAVRACIJE s terasami. Prav zaradi lepih pogledov, so cene malo višje. Če želite ugodnejše kosilo ali večero, potem zavijte v paralelno ulico (Circular Rd). Ob reki je sicer urejena lepa PROMENADA, super za sprehod in postanek na kakšni izmed klopc v senci dreves. Pot lahko nadaljujete naprej do Marina Blvd in Gardens by the Bay.

sin_bali1 (123) - Copy

sin_bali1 (248)

FINANCIAL CENTRE | SINGAPUR


V samo nekaj več kot štirih desetletjih je Singapur ustanovil FINANČNI CENTER, ki ne služi le domači ekonomiji, ampak je uveljavljen tudi na internacionalni ravni. Če iščete bančniške, zavarovalniške ali investicijske usluge, potem je to pravo mesto. Če ne, pa samo občudujte ARHITEKTURO.

sin_bali1 (127)

singapore29151

singapore29155

MARINA BAY | SINGAPUR


Nadaljevanje finančnega predela s promenado, golf igriščem, Youth Olympic parkom, muzeji, Singapore Flyer, Marina Bay Sands hotelom in še marsičem. Lepo urejen predel na robu nebotičnikov je idealen za popoldanski POBEG MED ZELENJE.

sin_bali1 (365)

singapore29152

GARDENS BY THE BAY | SINGAPUR


To ČUDOVITO ZELENO OBMOČJE za znamenitim MARINA BAY SANDS HOTELOM je odprto za javnost od leta 2011, potem ko so za ureditev razpisali internacionalni natečaj. Vstop v park je možen le skozi hotel Marina Bay Sands, ko ste enkrat v parku pa lahko obiščete še FLOWER DOME, HERITAGE GARDEN, CLOUD FOREST, se sprehodite po SKYWALK-u med SUPERTREE GROVE drevesi, otroci lahko razgrajajo v parku FAR EAST ORGANISATION CHILDREN´S GARDEN in še in še. Pojdite tja popoldne in ostanite do večera, ko park zažari v modri osvetljavi – če imate srečo, tako kot smo jo imeli mi, bo nebo jasno in lahko se uležete na topla tla, medtem ko opazujete zvezde. VSTOP V PARK JE PROST, vsako znamenitost (razen otroškega parka) se potem plačuje posebej.

sin_bali1 (464)

sin_bali1 (468)

sin_bali1 (499)

sin_bali1 (503)

sin_bali1 (669)

sin_bali1 (677)

sin_bali1 (695)

CHINATOWN | SINGAPUR


Največ prebivalcev Singapurja je kitajskih korenin in Chinatown je ZGODOVINSKO ETNIČNA SOSESKA, kjer lahko nakupujete in si privoščite kaj nevsakdanjega za pojest. Arhitektura je sicer bolj kolonialna, baročna in viktorijanska, FASADE STAVB so lepo renovirane v pastelnih barvah, tako da če bi odmislili rdeče lampione in stojnice, si ne bi mislili da ste v Chinatownu. Prav zato se splača vsake toliko pogledati tudi navzgor.

sin_bali1 (947)

Znotraj Chinatowna je nekaj ulic, kjer najdete tudi HOTELE, če bi radi prenočili v tem delu mesta. Presenetljivo, smo našli tudi HINDUJSKI TEMPELJ tempelj in MOŠEJO, stisnjeni med stavbe s kitajskimi trgovinami.

singapore29153

OTOK SENTOSA | SINGAPUR


sin_bali1 (774)

Zgleda kot BARCELONA, kajne? No, pa ni. Še vedno smo v Singapurju, in sicer na otoku Sentosa. Sentosa je PRILJUBLJENA IZLETNA TOČKA predvsem za lokalne prebivalce, no pa tudi za turiste. Na otoku je 14 HOTELOV, 2 GOLF IGRIŠČI, dvokilometrska PEŠČENA PLAŽA, UNIVERSAL STUDIOS, MADAME TUSSAUDS muzej, dvorana za SKYDIVE, WAVE HOUSE, BUTTERFLY PARK in INSECT KINGDOM, in sigurno sem še kaj pozabila. Raj za male in velike otroke torej.

sin_bali1 (742)

OTOK je s CELINO povezan z MOSTOM, če pa vam ni do hoje, se lahko zapeljete s SKYLINE om (postaja je tam, kjer so tudi postaje MRT vlakov). Mi smo šli tja grede peš, nazaj grede pa z vlakom, ker smo bili že utrujeni. Drugače lahko otok prehodite, ali pa se zapeljete z OTOŠKIM AVTOBUSOM. Lu je sevda navijal za plažo, kar je bila tudi naša glavna programska točka na otoku, sicer pa je na voljo toliko stavri, da je v enem dnevu nemogoče videti in doživeti vse.

singapore29154

Kar se najbolj živo spomnim OD MOJEGA PRVEGA OBISKA SINGAPURJA leta nazaj so orhideje, velike stavbe, Merlion kip in čiste ulice. Te stvari se do danes niso dosti spremenile, razen tega, da je vse postalo še večje in še bolj impozantno. Nove stavbe, hoteli in parki. Če vas vsaj malo zanima arhitektura, vam tu prav gotovo ne bo dolgčas, tudi če se samo brezciljno sprehajate naokoli. Če bi naredila seznam najljubših velikih mest, bi Singapur vsekakor dobil mesto pri vrhu.

sin_bali1 (31)

sin_bali1 (479)


SINGAPUR Z OTROKI

Pred odhodom v Singapur smo iz različnih virov razbrali, da naj bi bilo mesto ENO OTROKOM NAJPRIJAZNEJŠIH VELIKIH MEST. A kljub vsemu prebranemu, smo bili še vedno pozitivno presenečeni nad urejenostjo in pestro ponudbo za otroke. Parki, plaže, igrišča, safariji, interaktivni muzeji in še in še. Singapur prav zares je eno redkih velemest, kjer se znajo vaši otroci bolj zabavati, kot vi. In ker je tudi odlična izhodiščna točka za odkrivanje preostalih delov Azije, je vsekakor vreden nekajdnevnega obiska z vašimi najmlajšimi. O tokratnem obisku sem napisala tudi en prispevek na temo SINGAPUR Z OTROKI, ki ga lahko preberete tu:

PREBERI VEČ O SINGAPURJU Z OTROKI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *