potopis | potovanje NEW YORK CITY v 5 dneh

Katja MESTA & PRESTOLNICE, NEW YORK CITY Leave a Comment

Big Apple. Empire City. Gotham City. The City. Recite mu kakor hočete, a v vsakem primeru je mesto, ki ga bi morala vsaka popotniška duša obiskati VSAJ ENKRAT V ŽIVLJENJU. Sigurno ne manjka pripadnic ženskega spola, ki bi z veseljem zamenjale s Carrie Bradshaw in hodile na vse tiste slastne večerje, preplesale noči v najbolj hip klubih in kupovale vse tiste vrtoglavo drage čevlje. Tudi če niste med največjimi oboževalci vsega ameriškega, vas NYC NE BO RAZOČARAL in vas ne bo pustil ravnodušne. Dolgoročno ga sicer ne bi klicala „dom“, bi se pa z veseljem preselila za kakšno leto ali dve – predvsem zato, ker je tam tooooliko za videti in toooliko za početi, da je nemogoče vse vključiti v en sam obisk, sploh če je obisk le za kak teden. Na srečo za nas, Evropejce, so LETALSKE KARTE dokaj ugodne in če malo spremljate akcije se dobi direktne povezave za res ugodno ceno. Ugodna PRENOČIŠČA se z malo vztrajnopsti tudi najdejo. A ko ste že tam, se vseeno splača malo stisniti zobe in izkoristiti priložnost doživeti čim več.

NAŠI PRVI VTISI, zatem ko smo stopili na ulice prvo jutro po poznem pristanku večer poprej – vse je tako OGROMNO. Saj ne, da še nikoli ne bi bili v kakšnem velemestu, pa vseeno. Vsi so hiteli v službe in predvsem so nam padle v oči gospodične v supergah spodaj (da so lahko hitreje „tekle“ v službo) in oblačilih priznanih modnih oblikovalcev zgoraj. Povsod so drveli RUMENI TAKSIJI in izza vsakega vogala se je prikazala kakšna KAVARNA ali pa PEKARNA. Če želite biti kot domačini, potem si nujno privoščite kakšno „COFFEE TO GO“ in hodite z lončkov (čeprav je v bistvu zaradi velikosti že skoraj lonec) naokoli.

P1010366

LUČI vas bodo včasih dobesedno zaslepile. Te občutke je sicer težko prenesti s fotografijami, pa vseeno – mogoče dobite idejo o čem govorim.

P1010476

IMG_1846

Najboljši način, kako ZAČETI OBISK NYC je povzpeti se na eno izmed RAZGLEDNIH TERAS, na primer na vrh EMPIRE STATE BUILDING-a ali pa TOP OF THE ROCK. Mi smo bili na obeh omenjenih, na eni ob sončnem zahodu in na drugi ponoči. Kakorkoli, če imate srečo z vremenom, so pogledi vredni čakalnih vrst.

P1010451

IMG_1795

IMG_1814

P1010572

P1010568

Če slučajno pozabite, na katerem koncu sveta se trenutno nahajate, nič zato – na vsakem koraku vas bodo na lokacijo opomnile zastave oziroma ameriške barve v kakšni drugi obliki. V zimskem času lahko sredi centra drsate – kar velika večina tudi počne.

nyc flags

In seveda boste slej ko prej obiskali kakšno od znamenitih turističnih atrakcij. Glede na sončno vreme smo mi prvi dan izkoristili za vožnjo na OTOKA STATEN in ELLIS ISLAND.

P1010491

P1010513

P1010525

P1010554

Predvsem pa boste HODILI. In hodili. In še več hodili. Četudi je PODZEMNA res enostavna za uporabo, je zgoraj toliko za videti, da bi bil greh vseskozi se voziti pod zemljo. Sploh če je lepo vreme. In ja, noge vas bodo pošteno bolele. Pa še ena izpred glavnega sedeža UN – veter je pihal v pravo smer.

nyc UN

Še en “must do”, znameniti WALL STREET.

IMG_1921

Zakaj ne bi obiskali še KITAJSKE ČETRTI in se najedli za malo manj denarja, se sprehajali med številnimi barvitimi tablami in se zabavali z interpretacijo pismenk. Aja pa lahko se tudi zgražate nad vsemi še živečimi migetajočimi bitji, ki slej ko prej končajo na krožniku kakšne kitajske družine.

nyc CT

Nazaj iz Chinatown-a smo se vseeno razveselili impozantnih zgradb brez vsemogočih napisov.

new york6

Veliko časa smo namenili MUZEJEM. Na začetku novembra so bile temperature že res nizke in čeprav smo imeli srečo s soncem, nas je včasih res zazeblo – še en razlog več za obisk katerega izmed res mnogih MESTNIH MUZEJEV in GALERIJ. Nalašč ne objavljam več fotografij iz razstav, ker tudi po kratkem internetnem raziskovanju, še vedno ne več, če je javna objava dovoljena. Poleg tega pa fotografiranje povsod sploh ni dovoljeno. Boste morali iti kar sami pogledat ;). Obiskali smo MOMA (res super), GUGGENHEIM Museum, MUSEUM OF NATIONAL HISTORY in nekaj manjših GALERIJ.

IMG_2092

Večere smo izkoristili za obisk MUSICLA (West Side Story), različnih RESTAVRACIJ in enega JAZZ BARA. Res nisem oboževalka jazz-a, ampak moram priznat, da je v živo vse drugače in celotno vzdušje je poskrbelo za dobro voljo tudi pri tistih, sprva ne tako navdušenih. Ne pozabite rezervirati mite vnaprej.

new york jazz

V mestu je veliko KNJIGARN, v katerih lahko preživite dobesedno ure in ure. Udobne klopi vas bodo zvabile da na hitro prelistate marsikatero knjigo in čas kar beži.

IMG_2443

Slano ali sladko – NA ULICI se najde za vsakega se najde nekaj. Ekstremno sladki cupcakes ali pa ekstremno slane preste. Ali pa mogoče pica-kornet? Najde se veliko takšnih in drugačnih zanimivih, novih PRIGRIZKOV.

nyc food

Zgodnji NOVEMBER je bil že močno zaznamovan z BOŽIČNIMI OKRASKI in popusti v trgovinah. Trgovinah, v katere smo tudi mi vsake toliko zavili, če ne drugega, da se malo pogrejemo. No, kupili smo tudi nekaj malenkosti – oblačila in obutev so bili malenkost cenejši kot pri nas.

IMG_2402

Pa še malo grša stran mesta.

nyc trash

5 dni je minilo kot bi mignil in preden smo se zare zavedli, smo že sedeli v taksiju in se vozili proti letališču JFK. Obisk NYC imam še vedno v mislih za kdaj drugič – ampak naslednjič definitivno poleti.

IMG_2009

IMG_2459

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.