LONDON, UK | vikend izlet

Katja MESTA & PRESTOLNICE Leave a Comment

Najin obisk angleške prestolnice prejšnji vikend je bil definitivno najboljši in najbolj nor od vseh petih dosedanjih obiskov. In ja, “najin”, ne “naš”. Tokrat je Lu ostal pri nemški babici. Težko verjamem, ampak je minilo res že 18 let odkar sem prvič raziskovala London in še vedno se dobro spomnim, kako se mi je vse zdelo gromozansko, kako nas je zeblo v stopala, ko smo dooolgo čakali v vrstah pred muzeji, kako mi je bilo všeč slano maslo pri zajtrku, kako smo prehodili kilometre in kilometre (mami, oči, a nista vedla za podzemno, al smo sparal? ;)), kako sem kupila svoj prvi CD (mimogrede: Nevermind od Nirvane!) in kako mi je mami kupila dva para dragih žametnih hlač na Oxford Street, ker so bile takrat pač ful moderne. Takrat bi verjetno z lahkoto preživela tri dni samo na tej najbolj znani nakupovalni ulici, občudovala izložbe in sanjarila o tem, kaj vse bi si kupila, če bi imela neomejene bančne prilive. No, danes mam vsekakor dovolj ekonomskih sredstev, da si privoščim kaj več kot dva para hlač, a me po nekem čudnem naključju nekako bolj kot trgovine, zanimajo pubi in restavracije! ;).

london november 2015

Moj drugi obisk Londona je bil zelo poseben, ker smo si z mami, teto in babi privoščile en tak pravi „babji vikend“. Obisk (skoraj) vseh večjih turističnih znamenitosti in muzejev zna biti tudi zanimiv, pa še hodile smo tokrat občutno manj – hvala babi ;). En dan smo se zapeljale še v Windsor in kljub deževnem vremenu preživele nepozaben podaljšan vikend. Sledilo je kar nekaj let, ko me London ni več posebno zanimal in sem se za vikende raje sprehajala po še ne raziskanih ulicah ostalih evropskih prestolnic, vse do trenutka, ko se je moja draga prijateljica odločila za selitev, ja, prav v London in tako je mesto kar naenkrat pridobilo eno posebno vrednost. En zimski vikend leta 2014, 5-dnevno praznovanje silvestra 2015 in nor „surprise“ vikend obisk par dni nazaj me niso prepričali za nakupovanje na Oxfordu in še kar smo raje zavijali v pube, restavracije in piano bare (insider joke za vse prisotne v soboto zvecer ;)). Najlepše pri obisku prijateljev, ki živijo v drugem mestu? Definitivno končaš nekje, do koder poti sam ne bi našel!

Čeprav sem velika zagovornica potovanj z otroki, je London verjetno eno tistih mest, ki jih z veseljem uvsrtim na seznam „starševski vikend pobeg“!

DSC_5488

Opažam, da manjka indijska, ampak razen te malenkosti je tale fotka dober prikaz kulinaričnih dobrot, ki jih v Londonu res ne manjka. Morda lahko prvi dan preskočite hotelski zajtrk (če spite v hotelu) in si privoščite brunch (po možnosti z mehurčki!), potem malo sprehoda, da se hrana poleže, pivce ali dve v pubu na poti (naročite vsakič drugega in ne pozabite na prigrizek) – če vam ni do alkohola, lahko spijete čaj ob petih popoldne. Večerja v indijski, kitajski ali kakšni eksotični restavraciji (havajski, etiopijski, libanonski – izbira je neskončna). Po večerji mogoče še kozarec ali pa kar steklenica vina z narezkom in koktejl pred spanjem. Naslednji dan zjutraj tipični angleški zajtrk s fižolom, klobasicami, slanino in jajci. Če je ravno nedelja, si za kosilo izberite nedeljsko pečenko (imajo tudi vegetarijanske različice), ali pa poiščite kakšno posebno restavracijo – slednjih je toliko, da je izbira res težka. Vse skupaj vas zna malo udariti po žepu, ampak se splača. Konzumiranje vsem poznanega fast food-a je malodane kulinaričen zločin, razen če ste sredi noči lačni kot volk in je to edina izbira!

london20141

A ni vse lepše decembra, okrog praznikov? Četudi ne praznujem, še zmeraj uživam v lučkah in okraskih. Lanskoletni novoletni ognjemet pa tudi ni bil slab!

DSC_4245

DSC_4142

London 20152

DSC_4149a

Prvi januar 2015 je izgledal nekako takole!

DSC_5797

Včasih obiščemo mesta z jasnim načrtom kam, kaj in kako, včasih pa se pač rade volje prepustimo naključjem oziroma ne planiranimo prav ničesar. Kakorkoli že, v Londonu boste slej ko prej naleteli na katero izmed turističnih atrakcij , muzejev, parkov, galerij in spomenikov. Pod „must see“ spadajo palača Buckingham, Hyde park, Tower Bridge, London Eye, Westminster Abbey, Big Ben & Parliament, British Museum, katedrala St. Paul´s, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, London Dungeon, galerija Tate, Tower of London in številne tržnice in zanimivi predeli mesta.

DSC_5737

DSC_5754

London 20151

London 20154

London 20153

DSC_5814

DSC_5713

DSC_5725

Moderni London je impresiven in vsekakor se splača skozenj vsaj na hitro sprehoditi!

DSC_5759

DSC_5761

DSC_5748

london november1

Če imate več časa, se mirne duše sprehodite tudi izven glanvih turističnih poti in zagotovo boste odkrili kakšen čudovit kotiček mesta!

DSC_5538

Torej, kot sme že omanila, me Oxford street ne premami zlahka, kar pa še ne pomeni, da se z veseljem ne sprehodim po kakšni tržnici. In slednjih je celo malo morje. Najbolj znani so Camden, Borough, Brick Lane, Covent Garden, Portobello Road, Maltby Street Market and Greenwich Market.

DSC_5583

Notting Hill – cela barvna paleta hiš!

DSC_5591

Smo kot Beatli, ane? Okej, stvar perspektive ;). Ubistvu nimam pojma kdo sta ta dva za nama, ampak na njihov račun smo na prehodu štirje in s tem bolj podobni originalni naslovnici! Abbey Road!

DSC_5712

Če se naveličate vsega angleškega jo lahko mahnete v kitajsko četrt in si privoščite kakšno specialiteto!

London 2015

Če zapravitedva dni samo za obiske muzejev, nakupovanje ali pa sprehajanje okoli in preživljanje časa v pubih in restavracijah – London vas ne bo razočaral! Iz vseh mojih dosedanjih obiskov sem se naučila slednje: prvič – angleško vreme v resnici sploh ni tako slabo, kot pravijo (pravzaprav je boljše kot naše nemško, kjer živimo), drugič – izbira prehrane je neverjetna, tretjič – obstaja toliko vrst piva, da se ti zmeša in še zadnjič, kot bi rekla ena mojih prijateljic – „prav nobeden ne strmi v tebe, če si čudno oblečen!“ Zdi se mi, da to ni bil najin zadnji londonski obisk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *