Nizozemska potopis potovanje road trip

potopis | potovanje NIZOZEMSKA – 4 dnevni road trip

Katja NIZOZEMSKA, POTOVANJA Z DEFENDERJEM Leave a Comment

Za letošnji podaljšan velikonočni vikend je končno uspel road trip na Nizozemsko, prav v času sezone tulipanov. Ne bi si mogla izbrati lepšega vremena, sončno brez oblačka vseh 4 dni, s temperaturami čez 25C. Prav nenavadno za te konce. In glede na to, da smo se le par dni pred tem vrnili s tropskih Sejšelov, je tole evropsko poletno vreme prav pasalo. Ker trenutno živimo blizu nemškega Hanovra nas od meje z Nizozemsko loči le par sto kilometrov, tako da pot za teh par dni pot res ni bila predolga. Prvi pravi road trip z našim LR Defenderjem! Juhuu, čeprav še ne povsem končan, je bil avto nared za spanje in kuhanje. Več o tem kaj sva na poti doživela pa v spodnjih vrsticah.

Kdaj:  april 2019

Kraji: Lisse, Keukenhof, Noordwijk, Scheveningen, Kinderdijk, Giethoorn

Kako: z najinim LR Defenderjem

Prenočišča: kampi, avto

KORISTNE INFORMACIJE | NIZOZEMSKA

NAJIN ROAD TRIP | NIZOZEMSKA

Najin prvi postanek na Nizozemskem je bila okolica kraja LISSE, ker se je predvsem meni res mudilo videti TULIPANOVA POLJA. Razen slednjega, nisva imela ravno plana kako in kam. V Amsterdamu sva bila 3 dni lansko leto septembra, zato sva ga tokrat namenoma izpustila. Prav tako sva spustila obisk ROTTERDAMA, DEN HAAGA in UTRECHTA – čeprav so bili takorekoč na poti, sva se tokrat osredotočila na manjše vasice in pokrajino. Na račun krasnega vremena sva se ustavila tudi na plaži v kraju NOORDWIJK in si za konec prišparala vožnjo po kanalih v kraju GIETHOORN.

Vse skupaj sva prevozila okrog 1300 KM, avtocestam sva se povečini izogibala. Ceste so sicer super in tudi brezplačne, le za dva zelo kratka avto trajekta sva plačala po cca 3€. Ob poti je bilo tudi dovolj postajališč za malico, pa tudi nasplošno razen v Scheveningnu ni bil problem parkiranja.

PRENOČIŠČA | NIZOZEMSKA

Odpeljala sva se na četrtek pozno popoldan, po službi in povsem spontano. Prvič sva prespala v kampu ob jezeru STEINHUDER MEER, nedaleč od Hanovra. Naslednji dan sva spala zelo blizu parka KEUKENHOF, kjer sva s pomočjo interneta našla BREZPLAČNO PARKIRIŠČE direktno ob polju tulipanov. Sicer je divje kampiranje oziroma spanje v avtu izven kampov prepovedano, a tule slednje baje tolerirajo. In še zdaleč nisva bila edina, v vrsti ob poti je bilo še vsaj 100 (ja 100!) avtodomov in kemperjev. Če torej želite na lastno odgovornost prespati tu, sledite navigaciji do ceste po imenu ZUIDER LEIDESVAART.

camping road trip netherlands

Po skoku na plažo in občudovanjem mlinov na veter v Kinderdijku sva naslednjo noč prespala blizu UTRECHTA, zadnjo noč pa v idilišnem kraju GIETHOORN. Vsi kampi so bili med 19 in 21€ za avto in 2 osebi, na noč. Za celotni road trip sva tako za nočitve odštela le okrog 60€.

KAJ VIDETI & POČETI | NIZOZEMSKA

LISSE POLJA TULIPANOV | NIZOZEMSKA


Najbolj tipičen pokrajinski pogled na območju med krajema HAARLEM in LISSE so v spomladanskem času (aprila in maja) cvetoča POLJA TULIPANOV. Barve so v živo res neverjente. Ne pozabite le, da so polja v večini v PRIVATNI LASTI, zato hoja med vrstami tulipanov brez soglasja lastnikov ni priporočljiva in je lahko celo zelo škodljiva za čebulice rastlin. Midva sva te čudovite barvite preproge zato raje občudovala na daleč, oziroma z roba cest.

MESTO LISSE samo po sebi ni nič kaj posebnega, je pa v centru prijetno umirjeno vzdušje, z restavracijami, bari in trgovinami.

Najin TIPIČNI ZAJTRK na poti je bila prav vsako jutro sveže skuhana kava in pa tale posebna lokalna specialiteta – STROOPWAFEL. Slednji izgleda sicer majhen, a nadev iz medu ali pa karamele res nasiti. Nič lepšega če vse skupaj pospremi še krasen razgled kot je bil tale.

KEUKENHOFF | NIZOZEMSKA


KEUKENHOF je eden NAJVEČJIH IN NAJLEPŠIH VRTOV NA SVETU. Če se le da, ga obiščite, kljub množicam in vstopnini in kljub dejstvu, da polja tulipanov vidite brezplačno vse okoli kraja Lisse. Poleg preko 7 MILIJONOV TULIPANOV vas v parku čakajo še razstave, prireditve, restavracije, bari, trgovinice, vodni kanali in mlin na veter, pa še kaj. VSTOPNICE lahko kupite preko spleta in se izognete vrsti, pa še malenkost cenejše so (17€), PARKIRIŠČE pride 6€. Sicer se iz kraja LISSE do tu zlahka tudi sprehodite ali pa pridete s kolesom.

Moram priznati, da sva bila glede obiska parka sprva malce neodločena. Predvsem na račun MASOVNEGA OBISKA TURISTOV, ki ga že ob večernem prihodu v Lisse nisva mogla spregledati. Se nama res da sprehajati med trumami ljudi in zato odšteti skupno čez 40€? Naslednje jutro sva bila že zgodaj budna in se že ob 8 ZJUTRAJ, ko se park odpre, narisala ob vhodu. Super, prav nobene gneče še ni bilo. Greva hitro notri. In ja, se je splačalo.

Tule sicer zlahka preživiš cel dan, če želiš obhoditi vse poti in vsakih 50metrov narediš novo fotko, ampak takole med nami – po kakšni uri že vse enako izgleda :). Midva sva hodila bolj hitro in naredila le en selfi, nisva šla na MLIN NA VETER in ne na LADJICO (za to so spet dodatne vrste), pa sva ravno tako uživala in v ar urah videla večino tega res velikega parka.

V Keukenhof lahko sicer pridete tudi v sklopu ORGANIZIRANEGA DNEVNEGA IZLETA iz večih nizozemskih mest, seveda tudi iz AMSTERDAMA. Celo z LETALIŠČA V AMSTERDAMU vas do tu pripelje redna avtobusna linija. Predlagam pa res PREDHODEN NAKUP VSTOPNIC in VSTOP TAKOJ, KO SE PARK ODPRE.

NOORDWIJK | NIZOZEMSKA


Okrog 10 dopoldne sva park zapustila in razmislila kam naprej. Sonce in prijetne temperature so naju vabile na PLAŽO. In najbližja je bila blizu kraja NOORDWIJK. Pa sva šla. Kraj sam se ne nahaja direktno na obali, kar je pomenilo, da je bila plaža res mirna.

Nizozemska ima res dooolgo obalo, ki jo varujejo kilometri PEŠČENIH SIPIN. Po slednjih ni dovoljeno plezati, zato jih raje občudujte od daleč. Ker na obali zelo rado močno piha, lahko za par € najamete tele prostore, ki nudijo zavetrje. Midva sva naredila en res dolg sprehod, je prav pasalo. MORJE je bilo za najin okus seveda še čisto premrzlo, lokalni otroci pa so že prav veselo skakali v vodo.

Plaže so tu res idealne za DOLGE SPREHODE in uživanje na svežem zraku, če ste z otroci ne pozabite na žogo. Pri vstopu na plažo je plačljivo PARKIRIŠČE, RESTAVRACIJA in manjša TRGOVINA. Lušten postanek za par uric in piknik n plaži.

KINDERDIJK | NIZOZEMSKA


Po res NEUSPEŠNEM ISKANJU PARKRNEGA MESTA v kraju SCHEVENINGEN, sva obupala nad obiskov tega najbolj znanega obmorskega letovišča in se odpeljala naprej proti KINDERDIJKU. Sier je v Scheveningnu cela vrsta hotelov in aktivnosti, restavracij in trgovin. Pa kdaj drugič. Sva pa zato celo popoldne preživela med čudovitimi MLINI NA VETER.

Pod UNESCOVO zaščito, lahko v kraju KINDERDIJK blizu Rotterdama občudujete kar 19 MLINOV NA VETER, ki so posejani vzdolž vodnih kanalov in SPREHAJALNIH POTI. Zaradi lepega vremena, je bilo še posebno veliko obiskovalcev, pa nič ne de.

Če ste tukaj v ZIMSKEM ČASU lahko po ZAMRZNJENIH VODNIH KANALIH TUDI DRSATE – to mora biti prav posebna izkušnja.

V kraju si lahko na več mestih tudi IZPOSODITE KOLESA, ali pa se proti plačilu po vodnih kanalih med mlini popeljete z LADJICO. Nedaleč stran sta tudi dve večji BREZPLAČNI PARKIRIŠČI. In pa seveda restavracije in bari. Mestece je delovalo prav prijetno.

Približeval se je večer in s pomočjo interneta sva našla današnji KAMP. Sicer je blizu Kinderdijka eno parkirišče za AVTODOME, ampak sva si zaželela tuš. Hitro sva poklicala v kamp PRINSENHOF, nedaleč od Utrechta in si zagotovila še zadnje prosto mesto, res se splača poklicat vnaprej. Dan sva končala s hitro večerjo in pivom ob sončnem zahodu.

GIETHOORN | NIZOZEMSKA


Naslednje jutro sva se odločila zapeljati malo bolj na sever države in si ogledati opevano idilično vasico GIETHOORN. Drži se je tudi ime NIZOZEMSKE BENETKE in moram rečt, da bo kar držalo. Še ena spontana odločitev, a to je pravzaprav ravno tisti čar kampiranja in potovanja z avtom, svoboda da greš kamor te pač odnese.

Slišala sva, da je tule možno NAJETI ELEKTRIČNI ČOLN in se po znamenitih vodnih kanalih peljati kar sam. Odlično. Zjutraj sva zatorej zgodaj vstala in našla kamp, kjer so izposojali tudi čolne. Sicer jih lahko najamete tudi v kraju samem, a tiste je treba (še posebno ob vikendih in praznikih) vnaprej rezervirati pa še dražji so. Za najem čolna v KAMPU DE STOUWE sva plačala okrog 50€ za približno 7 ur. Dobila sva plastificirano karto, ki nama je res priščla prav, da se nisva izgubila. Sledite lahko RAZLIČNIM TURAM, odvisno od časa. Ker je ta dan spet sijalo sonce, sva se odločila cel dan preživeti zunaj in res je bilo super.

Če vam lastnoročno krmarjenje s čolnom po kanalih ne diši preveč, se lahko udeležite tudi ORGANIZIRANE VOŽNJE Z VEČJO LADJICO, ali pa najamete KAJAK. Domačini se večinoma prevažajo z večjimi motornimi čolni. Midva sva preplula večino kanalov in večje JEZERO Z OTOKOM, ustavila sva se seveda tudi V MESTU, privez za čoln sva našla blizu supermarketa.

V centru mesta je ogromno RESTAVRACIJ, luštnih TRGOVINIC in GALERIJ, MUZEJ in CERKEV, predvsem pa veliko MOSTIČKOV in res lepih foto motivov. Vse je zelo blizu ker je kraj majhen in tudi če nimate časa na vožnjo po kanalih se splača vsaj sprehoditi naokoli.

Tole je bil en zares FAJN ROAD TRIP in po mojem mnenju najboljši čas za obisk, ker so me POLJA TULIPANOV res očarala. Če je to vaš prvi obisk Nizozemske, potem seveda ne gre brez obiska AMSTERDAMA, morda tudi ROTTERDAM, UTRECHT, DEN HAAG, mlini na veter v ZAANSE SCHANS in če imate res dosti časa še malo po severnih otokih, na primer na TEXEL. Za relativno majhno državo je tule cel kup zanimivih stvari in krajev. In ker kot rečeno razdalje niso prevelike, se da veliko videt v kratkem času. Pa ne pozabite poskusiti njihovih slastnih BITTERBALLEN. Še pridemo!

SHRANI PIN

Spring time road trip through the Netherlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *