Najlepši sončni vzhodi top kraji za jutranja doživetja

SONČNI VZHODI | top kraji za najlepša jutranja doživetja

Katja AVSTRALIJA, EGIPT, INDIJA, KAMBODŽA, MAROKO, NAMIBIJA, NASVETI, NORVEŠKA, UGANDA, VANUATU, VIETNAM Leave a Comment

Zvok budilke v zelo zgodnjih jutranjih urah za marsikoga ne gre skupaj z idealno predstavo počitnic, spet drugi pa se zavedamo, da se prav v teh urah velikokrat zgodi kaj magičnega. Sama imam celo eno takšno notranjo budilko, ki me pogosto zbudi sredi noči in izredno redko se mi zgodi da se do poznega jutra valjam v postelji. Odkar sem mama so mi te jutranje minute, ko vsi ostali vključno z Lujem še spijo, še bolj svete. Zgodnja budnica se še posebno splača na aktivnih potovanjih, kjer so cilj predvsem doživetja in ne le fizični oddih. Kje sem do sedaj doživela najlepše sončne vzhode pa v nadaljevanju tega prispevka.

MOJZESOVA GORA | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT

Večurni pohod na mogočno Mojzesovo goro smo začeli sredi noči, v črni temi, s svetilkami na glavi in praktično vse do vrha na 2,629 mnv nismo imeli pojma kakšna čudovita skalnata pokrajina nas obdaja. Ko takole sediš na nekje na vrhu in se pred tabo začnejo v oranžno-roza odtenkih barvati sosednji goli hribi je pač res wow in prekrasen občutek.

POTOPIS SINAJSKI POLOTOK

ULURU | AVSTRALIJA

Enega najbolj ikoničnih sončnih vzhodov v Avstraliji lahko doživite prav v njenem centralnem delu, v narodnem parku Uluru – Kata Tjuta. Tudi mi smo se, sicer res že lep čas nazaj, zelo zgodaj zjutraj zapeljali pred sveto goro Aboridžinov in občudovali ta prekrasen monolit v žarečih jutranjih barvah.

ANGKOR WAT | SIEM REAP, KAMBODŽA

Pred leti je bilo za obisk tega ogromnega znamenitega tempeljskega kompleksa v Kambodži možno izbirati med 1 in 3-dnevnimi vstopnicami. Moj takratni študentski žep je omogočal vstop za en dan in slednjega je bilo treba izkoristiti na polno. Sončni vzhod za katerega je bilo treba vstati že malce pred četrto zjutraj, je bil vsekakor vreden krajšega spanca.

POTOPIS KAMBODŽA

JUTRANJI SAFARI | ETOSHA NP, NAMIBIJA

Najboljši čas za safari, ne glede na to v kateri državi oziroma parku se nahajate, je vedno zgodaj zjutraj ali pa okoli sončnega zahoda. Takrat so živali namreč najbolj aktivne. Sicer smo obiskali že kar nekaj afriških parkov, a prav tule v Etoshi smo imeli v jutranjih urah največ sreče.

POTOPIS NAMIBIJA

BACKWATERS | KERALA, INDIJA

V okolici obmorksega kraja Alleppey v južno indijski zvezni državi Kerala lahko po t.i. Backwaters vodnih kanalih plujete s prav posebno barko. Med daljšim potovanjem po Indiji smo se s kolegicami kljub malo višji ceni odločile za pardnevno „križarjenje“ na tovrstni „houseboat“ in niti malo nam ni bilo žal. Prav napsortno s hektičnim vzdušjem v praktično vseh indijskih mestih, smo tu uživale v miru in tišini, še posebno v jutranjih urah ob sončnem vzhodu.

FOTO POTOPIS INDIJA

SONČNI VZHOD V PUŠČAVI | MERZOUGA, MAROKO

Sončni vzhod v katerikoli puščavi je pri meni večni zmagovalec. Verjetno zato, ker se barve peska spreminjajo dobesedno iz sekunde v sekundo, hkrati pa ne moremo mimo neverjetne moči sonca, ki mrzel pesek v relativno kratkem času ogreje na visoko temperaturo. Prostranskost in tišina puščave me vsakič očarata in ja, tam se vedno počutim zelo majhno. Enega najlepših puščavskih sončnih vzhodov sem doživela na jutranjem trekingu s kamelami, v maroški Merzougi.

POTOPIS MAROKO

JUTRO NA GANGESU | VARANASI, INDIJA

Vzdušje na bregovih svete reke Ganges v indijskem spiritualnem središču Varanasi je nekaj prav posebnega in težko ga je opisati v le par stavkih. Jutranje dogajanje najlažje spremljate med plovbo na enem izmed manjših lesenih čolnov, ki odrinejo tik pred sončnim vzhodom. Vsekakor nepozabna izkušnja.

FOTO POTOPIS INDIJA

POLNOČNO SONCE | LOFOTI, NORVEŠKA

Tehnično gledano lahko morda celo rečemo, da je tole hkrati sončni zahod in sončni vzhod. V severnih deželah namreč sonce v poletnih mesecih enostavno ne zaide in tako sva tudi midva tule na Lofotih ob enih ponoči strmela v rumeno kroglo, ki ni zašla.

POTOPIS NORVEŠKA

JUTRO NA LADJI | HALONG BAY, VIETNAM

Če namesto le dnevnega izleta rezervirate večdnevno plovbo po čudovitem zalivu Ha Long na severu Vietnama, vas z malo sreče dobrega vremena ob jutranji kavi in zajtrku čakajo takšnile prizori. Apnenčste skale in otoki v zalivi so že tako navdihujoči, v jutranji svetlobi pa še bolj. Pa še veliko bolj mirno je, ker ni trum obiskovalcev.

POTOPIS VIETNAM

NARODNI PARK BRYCE | ZDA

Narodni park Bryce Canyon v zvezni državi Utah je le eden izmed mnogih v tem delu države, a po mojih spominih eden bolj zanimivih. Znameniti naravni amfiteater s špičastimi skalami pa je še posebno čudovit prav ob sončnem vzhodu. Vsekakor vredno zgodnjega skoka iz postelje.

MED VULKANI | KISORO, UGANDA

Mrzla sončna jutra v pokrajini narodnega parka Mgahinga Gorilla NP v okolici Kisora so nekaj prav posebnega. Vrhovi nedelujočih vulkanov so oviti v mistične meglice, medtem ko prvi sončni žarki prebujajo in barvajo zelena pobočja. Definitivno eden lepših jutranjih razgledov, takšen, ki ga ne pozabiš kar tako.

POTOPIS UGANDA

„MORGENRÖTE” | SEVERNA NEMČIJA

V tale izbor enostavno moram vključit tudi tole fotko. Marsikatero zimsko jutro se pri nas na severu Nemčije začne takole. Za moj okus čisto preveč barv na fotki, ampak tudi slučajno ni naknadno obdelana. Barve tudi v resnici takole kričijo in pravzaprav je res lep pogled v nebo.

JUTRO NA PLAŽI PORT OLRY | ESPIRITU SANTO, VANUATU

V tej izredno zanimivi južno pacifički otoški državi sva z Lujem med drugim slab teden preživela na plaži Port Olry, na otoku Espiritu Santo. In to ne v kakšnem hotelu, tudi ne v apartmajih ali bungalovih, ampak v šotoru. V šotoru na plaži. Ga ni lepšega razgleda zjutraj ko odpreš „vrata“.

POTOPIS ESPIRITU SANTO

KRIŽARJENJE PO NILU | EGIPT

Križarjenje po Nilu je zgodba zase. Plovba s tradicionalno feluko in opazovanje jutranjega dogajanja na bregovih, v ozadnju pa oranžno obarvani hribi je kransa izkušnja. Jutra so nam bila še posebno všeč, ker so pravo naprotje kaosu v mestih ob Nilu, ki se razvije le nekaj ur kasneje.

POTOPIS KRIŽARJENJE PO NILU

Prav gotovo je po svetu še cel kup krasnih kotičkov za opazovanje sončnega vzhoda. Na mojem „seznamu“ sta med druigm tudi turška Kapadokija in pa templji v mjanmarskem Baganu. Ima še kdo kakšno idejo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *