potopis | potovanje SINAJSKI POLOTOK, Egipt

Katja EGIPT Leave a Comment

Leta 2004 smo 1 teden preživeli v SHARM EL-SHEIKHU, ki je takrat doživljal silovit turističen razvoj in postajal vse bolj priljubljena počitniška destinacija za mnoge evropejce. Hkrati je bil to naš prvi obisk Egipta sploh. Spoznali smo čudovit PODVODNI SVET RDEČEGA MORJA, poležavali na PLAŽAH in se tu in tam podali na kakšen ENODNEVNI IZLET. Počutili smo se več kot dobrodošlo, zahvala pa gre v veliki meri našemu dragemu T, ki je namesto nas prevzel vso organizacijo in poskrbel za dodatna presenečenja. Leta 2008 smo se vrnili v Egipt, a tokrat smo plaže postavili bolj na stranski tir in si raje privoščili nepozabno KRIŽARJENJE PO NILU, leta 2009 pa spet odleteli v SHARM. Slednji obisk je bil drugačen v tej meri, da smo raje kot celotedensko bivanje v hotelu izbrali kombinacijo apartmajev v različnih krajih na polotoku. Po nekaj dneh v Sharmu smo se podali na nočni pohod na GORO SINAI, par dni uživali v DAHABU in se na koncu sproščali še na plažah v NUWEIBI. Tudi leta 2009 je bilo območje več kot varno in prežeto s turisti. Na žalost je danes slika dosti drugačna in upam, da se situacija kmalu obrne. Če in ko, si z veseljem spet privoščimo krajše počitnice ob Rdečem morju. Do takrat pa obujam spomine.

TRANSPORT | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT

ČARTERSKI POLETI v SHARM so bili pogosti in dokaj ugodni. Po mestu samem smo se prevažali s TAKSIJI, tokrat pa smo imeli tudi veliko pomoč našega prijatelja, ki nam je organiziral vse potrebne kombije in osebne avtomobile za prevoze od A do B. Na voljo je bilo tudi nekaj avtobusnih linij, veliko LOKALNIH TURISTIČNIH AGENCIJ, ki so ponujale raznorazne dnevne in poldnevne IZLETE, zahodne turistične agencije pa imajo tako ali tako lastne avtobuse. Na cestah smo občasno naleteli na KONTROLNE TOČKE, kjer so pristojne oblasti preverjale osebne dokumente. Sicer pa RAZDALJE niso prevelike in tudi če bivate na istem mestu cel čas počitnic, lahko večino zanimivosti na polotoku obiščete v sklopu ENODNEVNIH IZLETOV.

sinai map

KULINARIKA | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT

Hrana je tradicionalna egipčanska, ampak seveda lahko glede na število turistov skoraj povsod najdete tudi bolj zahodnjaški obrok. KRUH se zdi pomemben del vsakega obroka, ostale pogoste sestavine pa so še FIŽOL, LEČA, RIŽ, FALAFEL, MESO (golobje meso je specialiteta) in RIBE, JAJČEVCI in SEZAM. Morska hrana je bila sveža in zelo okusna – imeli pa smo tudi priložnost poskusiti prave lokalne eksotične specialitete. 

sinai

SHARM EL SHEIKH | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


NAJVEČJI KRAJ NA JUŽNEM DELU POLOTOKA je zadnja leta doživljal strm vzpon turizma in se uspešno razvijal v enega najpomembnejših TURISTIČNIH CENTROV v celotnem Egiptu. Obiskali smo ga že leta 2004, ko se je povsod nekaj novega gradilo in kasneje še leta 2009, ko je bilo že veliko novega zgrajenega, a se nova gradnja zato ni ustavila. Rezultat je ogromno število bolj ali manj LUKSUZNIH HOTELOV posejanih kilometre ob Rdečemorski obali – vsak s svojim delčkom plaže, senčniki in ležalniki, bazeni in po možnosti še golf klubom. Obiskovalce pritegne UGODNA KLIMA, ki nam omogoča prijeten obisk skozi celo leto, krasne PLAŽE in še lepši PODMORSKI SVET. Tudi PUŠČAVA je le streljaj oddaljena in poskrbi za zabavo na enodnevnih izletih mnogih turistov.

egipt sinai

Nekaj PLAŽ je tudi povsem JAVNIH, a včasih je potrebno plačati VSTOPNINO. Plaža EL-FANAR nam je bila še posebno všeč! V miru lahko preživite sproščen dan na ležalnikih tik nad koralnim grebenom do katerega je najlažji dostop s pomola in dan zaključite s srkanjem osvežujočih KOKTEJLOV v baru na plaži.

sinai1

Poleg PLAVANJA in SNORKLJANJA je na voljo še mnogo AKTIVNOSTI – popoldan se lahko na ŠTIRIKOLESNIKIH zapeljete po PUŠČAVSKIH SIPINAH in počakate SONČNI ZAHOD (ki je, tako kot vedno v puščavi, čudovit), pa še daleč ven iz mesta vam ne bo treba. Mi smo imeli ta privilegij, da smo si štirikolesnike izposodili in se vozili sami in ne v večji skupini, kjer je treba včasih en drugega čakati. Zagotovo boste srečali nekaj BEDUINSKIH KAMPOV, kjer se lahko ustavite na ČAJU IN ŠIŠI.

sinai 2004b

Najboljši način končati dan – uživanje ob pogledu na zahajajoče sonce, za tem ko se večina turistov že veselo odpravi nazaj v hotele in si ureja frizuro za večerjo.

egipt 2004 116

Zvečer se mesto spremeni v ŽIVAHEN CENTER, vse TRGOVINE se ponovno odprejo (čez dan so zaradi vročine večinoma zaprte), lokalni prebivalci s ena večerje odpravijo bolj pozno, ko vročina popusti in RESTAVRACIJE so še polne obiskovalcev ko se večer prevesi v noč. Dogajanje na TRŽNICAH in ulicah je na višku, zato je to tudi najboljši čas za test sposobnosti BARANTANJA pri nakupovanju bodisu nakita, preprog, slik, igrač, oblek, pohištva, svetilk, šiš, kozmetičnih proizvodov, hrane, spominkov itd.

egipt sinai12

RAS MOHAMMED | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


Samo 15 kilometrov južneje od Sharm el-Sheikha se nahaja NARODNI PARK RAS MOHAMMED, čigar koralni greben je velikega pomena, saj zagotavlja preživetje več kot 220 VRSTAM KORAL koral in več kot 1000 VRSTAM RIB, če imate posebno srečo pa zna mimo vas priplavati tudi kakšna želva. Vidite lahko tudi MANGROVE, zaplavate, se potapljate ali pa samo sprehajate po parku. Koralni greben parka lahko obiščete tudi z eno izmed LADIJ na ENODNEVNEM IZLETU IZ SHARMA, a potem žal od parka vidite bolj kot ne le podmorski svet, zato smo ga mi raje obiskali z AVTOM.

sinai 2004a

GORA SINAI | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


Znana tudi pod imenom MOJZESOVA GORA, zaradi prepričanja, da je ravno tu Mojzes prejel svojih 10 zapovedi. Gora je 2,285m VISOKA, obkrožajo pa jo sami visoki vrhovi, najvišji izmed njih je MOUNT CATHERINE z 2,629 metri.

egipt sinai1

Na vrh gore se lahko podate v sklopu ENODNEVNEGA IZLETA IZ SHARMA ali pa npr. DAHABA, lahko pa tudi prespite v bližini, v vasici St.CATHERINE, kjer je tudi znamenit samostan, ob vznožju gore. Mi smo se SREDI NOČI odpeljali iz Dahaba proti vznožju gore in opremljeni z naglavnimi svetilkami zagrizli v kolena. Hodili smo skorajda v KOLONI, saj je bilo na isti dan veliko obiskovalcev z enakim ciljem, vsake toliko pa smo naleteli na majhno PRODAJALNICO pijač in prigrizkov. Sončni vzhod na vrhu je bil več kot vreden dokaj napornega pohoda sredi noči in počasi so nas ogreli sončni žarki. Ko smo hodili gor je bila res TRDA TEMA, tako da okrog sebe nismo videli prav ničesar, na vrhu pa nas je OSUPLJIV RAZGLED na okoliške gore zato še toliko bolj prijetno preseneti. 

0137a

VZPON JE SREDNJE NAPOREN, nazaj v dolino pa se lahko spustite PO DRUGI POTI, ki vas pripelje direktno do SAMOSTANA St. CATHERINE. Pot je zanimiva in prehodili boste veliko stopnic in preskočili veliko skal, prijazno odklonili nakup raznoraznih barvitih kamnov in tepihov, mogoče se boste vdali pri steklenici vode, saj bo sonce že močno pripekalo.

egipt sinai2

SAMOSTAN SV. KATARINE | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


V SOTESKI ob VZNOŽJU GORE SINAI stoji GRŠKO ORTODOKSNI SAMOSTAN, ki spada pod UNESCO dediščino. Samostan je zgrajen med leti 548 in 565 in je EDEN NAJSTAREJŠIH KRŠČANSKIH SAMOSTANOV NA SVETU. V kompleksu se nahaja tudi KNJIŽNICA, KAPELA GOREČEGA GRMA (kjer naj bi Mojzes videl goreči grm), številni MOZAIKI, KOSTNICE in izjemna zbirka redkih IKON – pravzaprav se tu nahaja največja zbirka KRIŽARSKIH IKON na svetu. V bližini samostana se je razvil manjši kraj, ki bolj ali manj služi potrebam turizma.

sinai 2004

Spet je prišel čas za PLAŽO. Cesta nazaj do Dahaba ob obali je spektakularna.

egipt 2004 079

DAHAB | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


Ta malo manjši kraj, 80km SV od Sharm el-Sheika je smatran za ENEGA NAJBOLJŠIH KRAJEV ZA VODNE ŠPORTE v celotni državi. Prav tu najdete nekaj več kot 50 potapljaških centrov in agencij, ki ponujajo surfanje, kajtanje, itd. Prav tako se tu nahaja veliko več žepu prijaznih HOTELČKOV in APARTMAJEV kot v Sharmu, zato je bil Dahab od nekdaj priljubljena destinacija za popotnike. Samo mesto je razdeljeno na več delov, in sicer MASBAT na severu, turističnim delom MASHRABA in MEDINA s čudovito mirno laguno, ki je kot nalašč za surfanje.

0268i

egipt sinai2-003

Odločili smo se, da gremo še malo bolj na sever in se za par noči prijavili v manjšem mirnem hotelu v obmorskem kraju NUWEIBA. Vožnja je bila spet enako zanimiva kot nekaj dni poprej.

egipt sinai22

NUWEIBA | SINAJSKI POLOTOK, EGIPT


Po približno eni uri vožnje v smeri severa iz DAHABA smo prispeli v NUWEIBO, ki je občutno manj turistično razvita kot Dahab in Sharm el-Sheikh, zato smo tus rečali veliko MANJ TURISTOV, veliko manj hotelov in zato imeli večiko VEČ MIRU na plaži in takoj dobili mizo v restavraciji. Če imate plaž že dovolj, lahko raziščete OSTANKE GRADU, lahko pa se tudi vkrcate na TRAJEKT in prečkate zaliv na drugo stran, v JORDANIJO. Dneve smo preživljali ob branju knjig in opazovanju raznobarvnih RAKOV, ki so sramežljivo tu in tam pokukali iz svojih lukenj na peščeni plaži, zvečer pa smo uživali v dobri hrani in pijači.

0317z7

egipt sinai3

0317z19

Trenutno je na celotnem območju polotoka manj turistov, tisti, ki pa že pridejo pa raje ostanejo v varnem zavetju hotelskih kompleksov in se po večini ne podajo v puščavo in oddaljene kraje. Resnično in že kar malo utopično upam, da se stvari kmalu obrnejo na bolje in ko bo temu tako, se z veseljem vrnem in najdem še kakšen neraziskan kanjon, neznano plažo ali pa preizkusim kakšen nov vodni šport.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *