potopis | potovanje EGIPT: 8-dnevno križarjenje po Nilu in počitnice ob Rdečem morju

Katja EGIPT, POSEBNA DOŽIVETJA Leave a Comment

November se vedno zdi dober mesec za POBEG NA TOPLO in tudi mi smo ubežali sivemu vremenu in si privoščili križarjenje po Nilu in par dni oddiha na plažah ob Rdečem morju. V 8 DNEH smo se naužili dobre hrane in v odlični družbi odkrivali zgodovinske, kulturne in naravne lepote Egipta. DOLINA KRALJEV in TEMPLJI posejani vzdolž Nila so vsekakor ena tistih mest, ki jih je „treba obiskati“ enkrat v življenju.

Kdaj: november 2008

Kraji: Hurghada, Luxor, Esna, Edfu, Aswan, Lake Nasser, Abu Simbel, Marsa Alam

Kako: avtobus, ladja,  avto

Prenočišča: hotelih, na ladji, v apartmajih 

KORISTNE INFORMACIJE ZA KRIŽARJENJE PO NILU

TRANSPORT IN PREVOZI NA POTOVANJU

Leteli smo v HURGHADO, ker je bila ta povezava najbolj ugodna, a smo zato morali planirati eno malo daljšo avtobusno vožnjo do LUKSORJA, kjer smo se vkrcali na LADJO. Izbirate lahko med različnimi ladjami, od bolj luksurioznih do preprostih, ali pa najamete kar jadrnico oziroma TRADICIONALNO FELUKO. Edina slaba stran potovanja z ladjo je ta, da imajo vse ladje podoben program in se ob templjih ustavijo približno ob enakem času, kar pomeni, da je pri vseh teh znamenitostih precejšnja gneča.

Egypt Nile map

IZ PRISTANIŠČ boste DO TEMPLJEV templjev morali z AVTOBUSOM, TAKSIJI ali pa KOČIJAMI – včasih ni veliko časa, predno ladja spet izpljuje, tako da ni smiselno pešačiti in izgubljati dragocenega časa. V času našega obiska smo se na daljših medkrajevnih avtobusnih vožnjah velikokrat vozili v KONVOJIH, večkrat smo se tudi ustavili na KONTROLNIH TOČKAH.

PRENOČIŠČA NA POTOVANJU

V HURGHADI in MARSA ALAM smo spali v velikih MODERNIH HOTELIH, kjer smo morali vzeti AI PAKET, saj kaj drugega sploh ni bilo možno. Sobe so bile standardu primerne in zato, takšnih si ponavadi na potovanjih ne provoščimo prav pogosto, pa tudi nismo ljubitelji AI. Tistih nekaj dni smo tokrat izjemoma potrpeli. Na LADJI so spali v DVOPOSTELJNIH SOBAH z lastno kopalnico in velikim oknom, kar je bilo super. Vse nočitve smo rezervirali vnparej, saj so bila v času našega obiska križarjenja po Nilu zelo priljubljena turistična dejavnost – danes je slika morda malo drugačna.

KULINARIKA IN KAJ JESTI IN PITI NA KRIŽARJENJU PO NILU

Če se prehranjujete izključno v hotelih boste egipčansko kulinariko okusili le napol, boljše je da vsak nekajkrat hotelsko večerjo zamenjate s pojedino v LOKALNI RESTAVRACIJI ali pa si privoščite prigrizke na kakšni TRŽNICI. KRUH se zdi pomemben del vsakega obroka, ostale pogoste sestavine pa so še FIŽOL, LEČA, RIŽ, FALAFEL, MESO (golobje meso je specialiteta) in RIBE, JAJČEVCI in SEZAM. Vse skupaj je seveda postreženo z aromatičnimi ZAČIMBAMI, za SLADICO pa nekaj ekstremno sladkega v spremljavi s sladkim čajem ali pa gaziranimi pijačami. Zelo dober je osvežilen HIBISKUSOV LEDENI ČAJ.

egypt nile cruise food

TRADICIONALNI EGIPČANSKI SPOMINKI IN NAKUPOVANJE

Zdi se skoraj nemogoče, da ne bi prav ničesar kupili. Na vsakem koraku vam bo nekdo hotel nekaj prodati, pa naj bo to nakit, oblačila, kozmetični izdelki, kamni, papirus, prehrambeni izdelki in podobno. Če potujete v organizirani skupini z avtobusom ali pa kot mi, z ladjo, boste še posebej lahka tarča, saj vam bodo prej „napadli“ kot če okrog hodite sami. Če imate namen kaj kupiti potem se pripravite na zabavno BARANTANJE, v nasprotnem primeru pa se vse od začetka izogibajte očesnemu stiku.

egypt nile cruise 200815

NEVARNOSTI MED KRIŽARJENJEM PO NILU

Največja nevarnost sta VROČINA in močno SONCE. Za obiske templjev si izberite zgodnje dopoldanske in pozne popoldanske ure, čas vmes pa porabite za počitek, kosilo ali pa prevoz v drug kraj. Če ste KLAUSTROFOBIČNI potem dobro premislite, preden se podate v notranjost grobnic v Dolini kraljev. Veliko turistov se pritožuje nad PREBAVNIMI TEŽAVAMI, mi jih nismo imeli – jedli smo praktično vse, seveda pa smo se držali zlatega pravila in nismo pili VODE IZ PIPE. Če ste bolj občutljivi, potem raje ne jejte solat, sadja brez olupkov in sladoleda. Pri nakupovanju nujno znižujte ceno in vseskozi PAZITE NA OSEBNE STVARI, še posebno na tržnicah.

KAJ VIDETI IN POČETI NA POTOVANJU IN KRIŽARJENJU PO NILU

HURGHADA | znani turistični resort in naše izhodišče za kraižarjenje


Zaradi ugodnih čarterskih letov, smo potovanje začeli v Hurgadi. Še pred nekaj leti je bila tu le manjša RIBIŠKA VAS, a vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja se mesto razvija v eno izmed največjih turističnih letovišč v državi, s hoteli, ki se več kilometrov raztezajo vzdolž obale RDEČEGA MORJA. Hurghada je znana po dobrih lokacijah za VODNE ŠPORTE, potapljanje in jadranje, KLIMA pa je skozi celo leto ugodna, tako da se tja lahko odpravite tudi v evropski zimi. Velika večina obiskovalcev pride na eno ali dvotedenske počitnice in svoj čas preživi v enem izmed številnih AI HOTELOV. Mi smo se odločili drugače in se po dveh nočitvah odpravili naprej proti PUŠČAVI IN NILU.

egypt_1 (1)

PO PRVI NOČI v enem tistih gromozanskih hotelov, kjer smo se pri večerji tako najedli, da smo se komaj premikali, smo se NASLEDNJE JUTRO z barko zapeljali odkrivati PODMORSKI SVET. V Egiptu smo bili že nekajkrat poprej, tako da smo se že takrat prepričali o lepotah KORALNEGA GREBENA. Enostavno je rezervirati ENODNEVNI IZLET, kjer vas peljejo na nekaj različnih točk na odprtem morju, vmes pa postrežejo še s kosilom. OPREMO za snorkljanje si lahko izposodite ali pa jo prinesete od doma. Sicer je celoten izlet zelo turistične narave, ampak se vseeno splača!

egypt_1 (4)

egypt_1 (34)

egypt_1 (5)

egypt_1 (32)

Čeprav ponavadi na potovanjih raje izbiramo majhne, bolj osebne hotelčke ali pa še raje apartmaje in t.i. guest house, moram priznati, da malo razvajanja včasih vseeno paše. Cel teden v takšnem HOTELU bi bil preveč, ampak za par dni je bilo pa fino.

egypt_1 (2)

POT IZ HURGHADE V LUXOR | začetek križarjenja in obisk prvih templjev


Pred nami je bil zelo DOLG DAN in začeli smo ga že pred peto uro zjutraj, ko smo se vsedli na AVTOBUS in se odpeljali proti LUKSORJU. Pot je trajala še dlje zaradi nekaterih kontrolnih postaj (ne vem sicer kakšna je situacija na cestah danes). Vsi smo se veselili, da bomo prvič zares videli REKO NIL in ko smo po dolgih kilometrih oranžnega peska zagledali bujna zelena polja in vegetacijo smo se zavedli, da smo že zelo blizu.

egypt_1 (7)

Ko smo prispeli v LUKSOR smo prtljago odložili v sobah naše LADJE, na palubi nekaj popili in si malo pretegnili noge.

egipt_1087

NIL je dolga severno afriška reka, ki teče skozi kar 11 DRŽAV in predstavlja nenadomestljiv VODNI VIR za Egipt in Sudan. Večina egipčanskih krajev in vasi je posejanih prav ob Nilu, severno od mesta ASWAN, kjer je zemlja najbolj plodna. Prav tu najdemo tudi skoraj VSA POMEMBNEJŠA ZGODOVINSKA MESTA STAREGA EGIPTA, zato je križarjenje po Nilu prav priročen način za raziskovanje le-teh. Pa še VSAKDANJE ŽIVLJENJE DOMAČINOV je le en pogled skozi okno oddaljeno.

egypt_1 (18)

egypt 2

Čas za TEMPLJE. Najlažji način za dostop do prvega se je zdela kar hitra KOČIJA – slednjih je namreč na prvi pogled po mestu skoraj več kot avtomobilov. V istem dnevu smo obiskali tempeljski kompleks KARNAK in LUXOR.

egypt_1 (11)

Na poti do Karnak-a smo se ustavili še v eni izmed trgovin / DELAVNIC S PAPIRUSOM, kjer so nam rade volje prikazali celoten proces in prikaz podkrepili z občirno razlago, v upanju d ana koncu tudi kaj kupimo. Če se odločite za nakup potem dobro preverite če gre za original in nikakor poslikanega papirusa ne kupujte zvečer na ulici po smešno nizkih cenah.

egypt_1 (33)

KARNAK TEMPLJI | drugo največje starodavno versko središče na svetu


Končno, smo prišli do kompleksa v Karnak-u, prvega od mnogih na naši poti. Celoten kompleks je kot nekakšen MUZEJ NA PROSTEM in hkrati DRUGO NAJVEČJE STARODAVNO VERSKO SREDIŠČE NA SVETU (uvrščeno tudi na UNESCOv seznam svetovne dediščine), tik za kamboškim tempeljskim kompleksom Angkor Wat. Le del kompleksa je odprt za javnost, tisti posvečen bogu AMON RA. Tempelj je najbolj prepoznaven po 134 čez 10 metrov visokih STEBROV, ki so razporejeni v 16 vrst in po obeliskih.

egipt_0295

egypt_1 (9)

egypt 9

egipt_0298

LUXOR TEMPLJI | nekdanje Tebe ob sončnem zahodu


Tudi ta kompleks se nahaja na VZHODNEM BREGU NILA, a je bližje centru mesta LUXOR (nekdanje TEBE). Posebnost kompleksa se odraža v dejstvu da je bilo prav tu pogosto prizorišče KRONANJA egipčanskih kraljev. Kompleks smo si ogledali ob sončnem zahodu in ga zapuščali v temi, ko je bilo vse barvito osvetljeno.

egypt_1 (10)

egypt 4

TEMPELJ KRALJICE HATSHEPSUT | prihod v znamenito dolino kraljev in ogled prvega templja


Tik preden se spustite v znamenito DOLINO KRALJEV se ustavite še pri templju KRALJICE HATSHEPSUT, na zahodnem bregu Nila. Tempelj je sestavljen iz TERAS v treh etažah, ki so med seboj povezane s potmi. Tudi zaradi značilnih STEBROV, je ta tempelj izmed vseh egipčanskih najboljši približek klasični arhitekturi. Včasih so na terasah cveteli bujni VRTOVI, danes pa o njih ni več sledu.

egypt_1 (13)

egypt 6

DOLINA KRALJEV | enkratne podzemne grobnice faraonov


Najbolj znana dolina daleč naokoli leži na ZAHODNEM BREGU NILA in slovi po številnih GROBNICAH, kjer počivajo (oziroma so počivali) EGIPČANSKI KRALJI, FARAONI in nekateri pomembni posamezniki starega Egipta. Slednje so tu POKOPAVALI kar okrog 500 LET, med 16. in 11. stoletjem pr. n. št. Eno najbolj znanih odkritij je odkritje grobnice TUTANKAMONA, izkopavanja in raziskovanje doline pa se nadaljuje še dandanes. Obiskovalci lahko obiščejo nekatere izmed GROBNIC, kjer lahko občudujete POSLIKAVE s prizori iz egipčanske mitologije in vsakodnevnega življenja. OBISK PODZEMNIH GROBNIC je lahko za nekatere malo manj prijetna izkušnja, ker je spodnji prostor res majhen, temen in v njem primanjkuje kisika. Kljub temu se jih splača obiskati in malo potrpeti – izkušnja je res nekaj posebnega. Mi smo obiskali GROBNICE RAMZESA I, IV in IX. Fotografiranje v grobnicah ni dovoljeno.

egypt 7

Praktično kamorkoli greste v tem delu Egipta boste našli raznorazne izdelke iz ALABASTRA. Ali je to v domovih lokalcev, v trgovinah ali na tržnicah – tisti, ki jih zanima izdelava pa lahko obiščejo eno izmed delavnic, kjer vam prikažejo celoten postopek, na koncu ogleda pa seveda lahko tudi kaj kupite.

egypt3

Po dolgem dnevu obiskovanja templjev in grobnic smo se VRNILI NA NAŠO LADJO in pojedli kosilo, med tem pa smo tudi izpluli iz Luksorja in se usmerili proti jugu proti kraju Esna. Preživeli smo bolj sproščeno in LENOBNO POPOLDNE na palubi in si čas krajšali z igranjem kart in branjem knjig, ob srkanju mrzlega piva in pogledaovanju na čudovito okolico.

TEMPELJ EDFU | eden najlepše ohranjenih templjev, posvečen bogu Horus


Prav tako na zahodnjem bregu Nila lahko v kraju EDFU obiščete ENEGA IZMED NAJLEPŠE OHRANJENIH TEMPLJEV, ki je posvečen BOGU HORUS. Na stenah in zidovih so zelo dobro ohranjeni HIEROGLIFI, zato se splača imeti vodiča, ali pa si že pred obiskom vzeti čas za branje. Tempelj je bil naš prvi cilj takoj po zajtrku naslednjega dne in spet smo se pustili zapeljati s KOČIJO.

egypt_1 (19)

egypt 11

TEMPELJ KOM OMBO | manjši tempelj, kjer si lahko ogledate mumificiranega krokodila


Nazaj na ladji smo se malo spočili in vmes zapluli do naslednjega cilja – templja KOM OMBO. Bil je že čas SONČNEGA ZAHODA, zato smo slednjega zapuščali že v temi, ko je bil lepo osvetljen. V templju naletite še na eno zanimivost, MUMIFICIRANEGA KROKODILA.

egypt_1 (22)

Dan je šel h koncu in PO OBISKU TRŽNICE smo že sedeli pri VEČERJI NA LADJI. Več večerov je po večerji na ladji ORGANIZIRANA kakšna PREDSTAVA ali kaj podobnega. Ponavadi smo se temu uspešno ognili, no, enkrat smo se pa le vdali in si ogledali PLESNI ŠOV, ki niti ni bil slab – pa čeprav samo za turiste.

egypt 12

ABU SIMBEL | enkratno prizorišče mogočnega nubijskega templja blizu jezera Nasser


NOČ JE BILA ZELO KRATKA in že ob štirih zjuraj smo sredi noči sedli na AVTOBUS in se odpeljali proti templjem v ABU SIMBEL, ki ležijo najbolj južno od vseh. Po poti smo doživeli še čudovit sončni vzhod v pščavi in po nekaj prespanih minutah prispeli na cilj. Tempeljski kompleks spada med UNESCO-vo dediščino in je pomemben nubijski spomenik. Templji so postali še bolj znani, ko so jih leta 1968 premaknili na novo lokacijo, da jih ne bi poplavilo nanovo nastalo umetno JEZERO NASSER.

egypt_1 (24)

egipt_1226

JEZERO NASSER | znameniti jez Aswan high dam in umento nastalo jezero


Na poti NAZAJ V ASWAN smo se ustavili še pri znamenitem JEZU ASWAN HIGH DAM. Jez je izjemnega pomena za egipčansko ekonomijo in industrializacijo, ker pomaga regulirati poplave in zagotavlja vodo za namakanje obdelovalnih površin.

egypt_1 (25)

KRIŽARJENJE V OKOLICI ASWAN-A | panoramska vožnja s feluko in postanki


Nazaj v Aswan-u smo se s FELUKO (značilna tradicionalna jadrnica) peljali do BOTANIČNIH VRTOV in okrog OTOKA ELEPHANTINE, ustavili pa smo se tudi v TIPIČNI NUBIJSKI VASICI in se najedli okusnega kosila.

egipt_1445

egipt_1362

egipt_1459

egypt 10

egypt 5

ASWAN | obisk živahne tržnice in večerno dogajanje v mestu


Zvečer smo se izmuznili na POTEP PO MESTU ASWAN in se po super večerji v lokalni restavraciji sprehodili še po ŽIVAHNI TRŽNICI. Ker smo zunaj ostali do poznega smo v mestu uživali predvsem z lokalci, saj so se do takrat vsi turisti že „poskrili“.

egypt nile cruise 200814

MARSA ALAM | zaključek križarjenja in potovanja na obali


Noč je bila zopet kratka in vstali smo že pred sedmo in ZAPUSTILI LADJO. Naslednjih 5 ur smo preživeli na AVTOBUSU in si noge razgibali na stopnicah in stezah veličastnega hotela v obmorskem kraju MARSA ALAM, ki leži okrog 300 kilometrov južno od Hurghade. Vse od odprtja mednarodnega LETALIŠČA leta 2003 se mesto hitro razvija in prejema vse več turistov, povsod se gradijo novi hoteli. Najbolj znana PLAŽA je ABU DABAB, kjer lahko opazite tudi želve, poleg vseh ostalih zanimivh RIBIC in barvitih KORAL.

egypt 8

8 dni je spet minilo prehitro in bližali smo se KONCU POTOVANJA. Na ZADNJI DAN smo se podali na še zadnjo avtobusno vožnjo, 3 ure do HURGHADE in potem še polet proti domu, kamor smo odhajali zagorelih obrazov in polni novih spominov,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *