potopis | potovanje v MAROKO: 2-tedenski road trip z najetim avtom

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MAROKO 5 Comments

V dveh tednih smo prevozili malo več kot 2000km, od CASABLANCE do FESA , skozi MIDELT na drugo stran gorovja Atlas do MERZOUGE, sotesk TODRA in DADES, kraja OUARZAZATE, čez prelaz Col du Tizka nazaj na drugo stran Atlasa v MARAKEŠ, ESSAOUIRO, OUALIDIO, EL JADIDO, potovanje pa smo sklenili na letališču v Casablanci. Predvsem nas je očarala narava, različne pokrajine, zasneženi hribi, puščave, plaže in soteske, vmes pa moderna velika mesta in stare medine, trgi in kahsbe. Čeprav je država turistično zelo obiskana, smo kljub temu uspeli najti mirne kotičke, kjer smo imeli naravo samo zase. Lokalci imajo zelo radi otroke, kar je še dodatno pripomoglo k pozitivni izkušnji potovanja z dvoletnikom.

Kdaj: marec/april 2014

Kraji: Casablanca, Fes, Ifrane, Midelt, Errachidia, Merzouga, Alnif, Todra, Dades, Ouarzazate, Marrakech, Essaouira, Oualidia, El Jadida

Kako: 2000 km z najetim avtom

Prenočišča: majhnih hotelčkih

MAROKO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 2 LETI. PREBERI VEČ O MAROKU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE V MAROKO

PRENOČIŠČA V MAROKU

Glede na to, da smo potovali z našim dvoletnikom, smo vsa PRENOČIŠČA REZERVIRALI VNAPREJ, saj se nam je zdelo, da bi nam iskanje hotelov v poznih urah z utrujenim malčkom lahko pokvarilo kakšen večer. Poleg tega pa Maroko tudi ni JV Azija, kjer so prenočišča takorekoč na vsakem vogalu. Preko interneta smo torej rezervirali cenovno ugodne MANJŠE HOTELČKE in RIADE, nekatere tudi z BAZENOM, prav vsi pa so imeli vključen ZAJTRK.

Na poti smo srečali ogromno AVTODOMOV in zazdelo se nam je, da to pravzaprav super nacin potovanja po Maroku. Počivališča oziroma parkirišča so zgledala lepo urejena, nekatera so imela celo nočne čuvaje.

VOŽNJA IN TRANSPORT V MAROKU

Po pravici povedano, smo pričakovali slabše razmere – vsesplošno spoštovanje OMEJITEV in redka prehitevanja v ovinek so nas pozitivno presenetila. Na cestah je tudi veliko POLICIJSKIH KONTROL in RADARJEV. OZNAKE so jasne, brez problemov smo prišli skozi z navadnim CESTNIM ZEMLJEVIDOM in manjšimi sprintanimi detajlnimi kartami, ki so nam pomagale najti naše hotele.

morocco map

Včasih se RAZDALJA MED MESTI ne zdi velika (po kilometrih), a vseeno traja celo večnost preden ste na cilju, sploh kadar so ceste zvite. MEDINE in stara mestna jedra so zaprta za promet – če potujete z avtom in rezervirate hotel v medini, morate biti pripravljeni avto pustiti na javnem parkirišču izven mesta in vzeti TAKSI.

1maroko27

NASPLOŠNO SO CESTE V DOBREM STANJU. Se najslabša je bila morda N12 iz Merzouge do Alnif-a in potem R113 do Tinghirja – pa tudi ni bilo nič strašnega, malo bolj smo pazili na luknje in šli malo počasneje. Za resnejše raziskovanje GOROVJA ATLAS bo potreben 4WD, drugače pa se z navadnim avtom prav povsod pride. Včasih bo sicer treba po makadamu, ker ne bo druge izbire – tam gre pač malo počasneje. V MESTIH je treba pazit na pešce in živali, ki hodijo po “robu” cestišča. Nočna vožnja verjento tudi ni najboljša ideja. PRI NAJEMU AVTA se kot vedno splača pregledat, če res ima rezervno gumo in vsa potrebna orodja. Glede na zgodbe nekaterih popotnikov, se bolj splača najeti avto od kakšne znane poslovalnice, sploh če boste delali vecji krog.

Če niste za vožnjo, lahko potujete z VLAKI, AVTOBUSI, ali pa v organizirani skupini. Po naši kratki izkušnji z VLAKI (iz letalisca do Casablance) so le-ti udobni, cisti in brez zamud. V mestih ustavite PETIT TAXI, za potovanja med mesti pa GRAND TAXI – ta pobira potnike dokler ni poln. BARANTAJTE za ceno še preden se sploh usedete v taksi.

STROŠKI POTOVANJA PO MAROKU

POVRATNI LET iz Frankfurta preko Pariza v Casablanco nas je stal 260€, za 14-dnevni NAJEM AVTA smo plačali 440€, PRENOČIŠČA so bila okrog 40€ na noč (na sobo, z zajtrkom). KOSILA in VEČERJE so bile okrog 5€ po osebi, ALKOHOL je drag in redek luksuz. Barantajte pri nakupih, taksijih in ostalih storitvah. AVTOCESTE so plačljive, za dizel smo dali 1€/L, kar se nam je zdelo kar drago. Izogibajte se kosil v restavracijah za turiste, raje poiščite kaj lokalnega.

KULINARIKA IN KAJ JESTI IN PITI V MAROKU

TAJINE, tajine, tajine! No, saj so tudi druge stvari, ampak tajine se zdi najbolj običajna izbira za kosilo oziroma večerjo. Imajo zelo okusne SOLATE s paradižnikom, kumarami in koriandrom, KUSKUS, JAJČEVCE, različne NAMAZE, sveže RIBE na obali, OMLETE, SADJE, KRUH in OLIVE. Ko pomislim na vso dobro hrano, mi še danes zakruli želodec. Odkrili smo tudi MAROŠKO RDEČE VINO, kar je bilo prijetno presenečenje.

maroko hrana

Nakup PRIGRIZKOV in iskanje malih trgovinic, restavracij in tržnic je enostavno, zato ni nevarnosti, da bo kdo ostal lačen. Supermarketa CARREFOUR in MARJANE sta največja in tam lahko kupite skorajda vse. Carrefour ima ponekod tudi posebne prodajalne alkohola, a pričakujte astronomske cene.

KAJ VIDETI IN POČETI V MAROKU

CASABLANCA | moderno obmorsko mesto s krasno mošejo, promenado in parki


Končno MILEJŠA KLIMA po dolgi zimi brez sonca. Krasen dan smo dodobra izkoristili in prehodili okrog osem kilometrov gor in dol po mestu. Poleg veličastne MOŠEJE je se veliko za videti. Precej MODERNO MESTO z dolgo PROMENADO, kjer se lahko najeste ali spijete odlično kavo s pogledom na ocean. Za osvežitev lahko tudi zaplavate, plaže so urejene.

1MAROKO 20142

FES | ena najbolj znanih maroških medin in tradicija usnjarstva


Tu pa se dogaja. Po vstopu v MEDINO so nas preplavili različni neznani vonji in zvoki. Lu se je na vsakem koraku hotel dotakniti kake svetilke, lonca, noža, bobna… kdo bi mu zameril, ko pa se je vse tako bleščalo. Večino časa sva brezciljno tekala za njim po OZKIH ULICAH medine, izogibajoč se oslovjim iztrebkom v upanju, da ga ne izgubiva.

1fes

Kmalu smo naleteli na najbolj znane BAZENE ZA BARVANJE USNJA in si jih ogledali s TERASE RESTAVRACIJE. Vonj niti ni bil tako grozen, je pa kar malo pretresljivo videti vse te kože. Ni ravno za vsakega. Ko vstopite v medino, vas bo slej ko prej našel kak mlad fantič in se ponudil za VODIČA – če mu ne morete uiti, pričakujte da boste na koncu “morali” kaj plačati za njegove “usluge”. Znajo biti kar vztrajni in sigurno vam bodo sledili vse do konca. Sicer pa je Fes super zanimivo mesto, raj za nakupovanja vseh možnih ROČNIH DEL.

IFRANE | smučarsko središče nedaleč od mesta Fes


Kraj zgleda bolj evropski kot marsikatero EVROPSKO mesto. Kot kakšna SMUČARSKA VAS s hoteli, počitniškimi stanovanji, restavracijami in kavarnami. No, konec koncev prav to tudi dejansko je. Aprila smo imeli se to cast, da smo na skoraj vsakem hisnem dimniku opazovali ŠTORKLJE. Naš postanek je bil sicer bolj kratek, ampak vreden našega časa. Hribovita pokrajina je čudovita, deloma še vedno pokrita s snegom, cesta nas je vodila skozi cedrov gozd mimo smučarskih prog. Definitivno nekaj, kar si ne bi takoj predstavljali ko pomislite na Maroko.

1irfane

MIDELT | manjši kraj sredi ničesar na poti v Merzougo


Ker je pot IZ FESA V MERZOUGO zelo dolga, smo eno noč prespali v Midelt-u. Prišli smo pozno, odšli smo zgodaj, zato nismo nič posebnga videli. Kljub temu smo spet uzivali v okusni večerji in pogledih na mogočno GOROVJE ATLAS.

1midelt

MERZOUGA | čudovita oaza na robu rdečih puščavskih sipin


Zame VRHUNEC POTOVANJA. Od nekdaj imam rada puščavo. Ta MIR in vse te BARVE, ki se spreminjajo iz minute v minuto, me vedno navdušijo. Našli smo en čudovit majhen hotel z BAZENOM direktno pri vznožju sipin, za “samo” 50€ na noc (za sobo), kar je celotno doživetje v puščavi še izboljšalo.

1maroko 1 (658)

Naslednje jutro sem ob šestih zjutraj izstopila iz hotelske avle in že me je čakala KAMELA, pripravljena da me pelje med sipine. Da razčistimo, jahanja kamel ne maram ravno preveč. Tudi konjev ne. Recimo tako, kamele ne bi nikoli jahala na plaži, na primer. Ampak, če mi kamela pokaže enega najlepših SONČNIH VZHODOV na svetu, potem seveda z veseljem potrpim. In, ja, bilo je kot vedno spektakularno.

1merzouga

1maroko 1 (828)

CESTA IZ MERZOUGE DO TODRE je bila malo luknjasta, a v zameno smo bili deležni krasnih pogledov na okoliško pokrajino.

1alnif

TODRA | sprehod skozi kamnito sotesko


Za začetek smo uživali v enem izmed najboljših kosil z enkratnim pogledom. Če ste v blizini in vam kruli želodec, poskusite najti “Maison D´hote Panorama Todra”, ne bo vam žal. SOTESKA sama je bila malo preveč TURISTIČNO USMERJENA usmerjena za moj okus, povsod polno STOJNIC in prodajalcev, da si imel obcutek kot da si na nakupovalnem sprehodu s pogledi na mogočne stene. Če to odmislimo, je bil sprehod prijetno osvežujoč, sploh po več dnevih v vroci puščavi. Počitek od vožnje se je tudi prilegel.

1todra

DADES | ena lepših sotesk v tem delu države


Spali smo prav v soteski, kar se je izkazalo za super idejo. Takoj po zajtrku naslednji dan smo se namreč odpravili na RAZISKOVANJE OKOLICE in bili smo skoraj sami na cesti. Krasni pogledi na naravne skalnate skulpture in pobočja,  ZNAMENITA OVINKASTA CESTA, METIN ČAJ in prigrizek in že je bil čas da počasi krenemo naprej.

1dades

OUARZAZATE | muzeji, trgovine, hoteli in znamenita trdnjava Ait Benhaddou


Ne vem točno zakaj sem imela v mislih, da je OUARZAZATE ena majhna vas. Izkazalo se je za pravo mesto, celo zelo urejeno in spet, NAKUPOVALNA MEKA. Šli smo celo v MUZEJ – redka priložnost kadar potuješ z majhnim otrokom, vsaj pri nas. Prav tu so bili POSNETI ŠTEVILNI FILMI, ni čudno, ko pa je okolica tako veličastna. Na koncu dneva smo le podlegli nakupovalni mrzlici, vse te torbice so me že dneve gledale iz obcestnih prodajaln in nisem se jim mogla več upret. Poleg tega pa, sem tako ali tako rabila eno novo. Prisežem.

Na poti v Marakeš smo se ustavili v kraju AIT BENHADDOU (vrendo postanka) in nadaljevali pot čez PRELAZ COL DU TICHKA na drugo stran gorovja Atlas.

1MAROKO 201411

MARRAKECH | svetovno znan trg Jamaa el Fnaa, vrtovi Majorelle, živahne ulice in še kaj


Tu pa res ni potrebe po avtu, mi smo našega kar pri hotelu pustili in se po mestu vozili raje s TAKSIJI. Veliko obiskovalcev leti v Marakeš in od tu rezervira nekaj DNEVNI IZLET V PUŠČAVO, kar niti ni tako slaba ideja, če imate na razpolago le nekaj dni. Mi smo si teh par dni v Marakešu organizirali bolj sporščeno. Obiskali smo krasne VRTOVE JARDIN MAJORELLE (zgodaj zjutraj je manj gužve.

Nekaj ur smo seveda zapravili tudi na svetovno znanem TRGU JAMAA EL FNAA (za katerega nikoli ne vem kako se pravilno napiše). Ja, pojdite na trg, glejte plesoče kače, pojejte kakega polža in opazujte množico. Za NAJBOLJŠI RAZGLED a na kavo ali čaj na ENO IZMED TERAS okoli trga.

ESSAOUIRA | sproščeno turisično mestece na atlantski obali


Aaah PLAŽA. Aprila je bilo seveda še premrzlo za kopanje, a tekanje v plitvini v kratkih hlačah zna biti prav tako zabavno. Surferji, kajterji, ribiči, modre barke, mreže, galebi in vonj po ribah. Aja pa da ne pozabim trgovin. Spet skušnjave na vsakem koraku.

Sproščena atmosfera in veliko RIBJIH RESTAVRACIJ– če narocate svežo ribo jo skupaj z natakarjem stehtajte in se zmenite za ceno! In ja, spodaj na sliki so res KOZE NA DREVESIH.

1essaouira

1essaouira2

OUALIDIA | presenetljiva prekrasna plaža in okusne morske dobrote


Verjetno NAJLEPŠA PLAŽA V MAROKU. Poleg turkiznomodrih valov in zlatega peska vas čaka še en bonus – par metrov od vodnega roba si lahko v udobju plastičnega stola privoščite sveže ulovljene spečene RAKE in RIBE ali pa pojeste kako lokalno OSTRIGO. Če bi bilo še malo manj vetra bi bilo pa že kar preveč popolno.

1oualidia

EL JADIDA | manj turistčlno znano obalno mesto blizu Casablance


ZADNJA NOČ preden odletimo proti Evropi. Prispeli smo ravno se pravi čas za sprehod po obali in mestnem jedru ter okusno RIBJO VEČERJO ob SONČNEM ZAHODU. Naslednje jutro nas je čakalo le še pakiranje, odnašanje smeti iz avta in vožnja do LETALIŠČA. Konec dober, vse dobro.

1eljadida


POTOVANJE V MAROKO Z OTROKI

Ni težko razumeti, zakaj smo na poti srečali VELIKO POTUJOČIH DRUŽIN Z MAJHNIMI OTROKI. Domačini bodo vaše najmlajše obravnavali kot zvezdnike, HIGIENA in VARNOST nista problem, PUŠČAVA JE KOT OGROMEN PESKOVNIK, HRANA je okusna, poleg tega pa si lahko privoščite se par dni na kakšni PLAŽI. Po državi se UDOBNO POTUJE Z NAJETIM AVTOM. Če planirate vašo naslednjo družinsko destinacijo, je Maroko morda prav to, kar iščete.

preberi več o MAROKU Z OTROKI

Comments 5

   1. renata turk

    Hvala!
    Glede Merzouge smo še malo v dilemi. Naša 13letnica mora absolutno na ježo kamel v puščavo. Tako da zdaj ugotavljam, da prenočišča ne bi rezervirala v naprej, pač pa tam poskušala najti ponudnika za treking in spanje v berberskem kampu. Če to ne bo uspelo, pa poiščemo ta hotel. Vi ste ob 6ih zjutraj odšli v puščavo… Ste se za to dogovorili tam, na licu mesta? Koliko časa je trajal izlet? In morda še cena?
    Hvala še enkrat, Renata

    1. KAT

     prav ima 😀 Meni je soncni vzhod v puscavi vedno super dozivetje! Ob 6:00 smo sli ker so tako preracunali glede na cas vzhoda (mi smo bili aprila, mogoce bo novemra kaj drugace). Cena je bila 15€ kar se mi je zdelo res poceni.. vse skupaj je pa trajalo nekje okrog 3 ure, se ne spomnim vec tocno. Po temi smo sli pac do neke lokacije, kjer smo sli potem malo pec na vrh ene sipine, pricakali soncni vzhod in potem pocasi nazaj. Vzemite res topla oblacila, ker je zgodaj zjutraj noro mrzlo! Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *