Potovanja z otroki: MAROKO – 2000 km z najetim avtom in 2-letnim otrokom

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MAROKO 1 Comment

Ni težko razumeti, zakaj smo na poti srečali VELIKO POTUJOČIH DRUŽIN Z MAJHNIMI OTROKI. Domačini bodo vaše najmlajše obravnavali kot zvezdnike, HIGIENA in VARNOST nista problem, PUŠČAVA JE KOT OGROMEN PESKOVNIK, HRANA je okusna, poleg tega pa si lahko privoščite se par dni na kakšni PLAŽI. Po državi se UDOBNO POTUJE Z NAJETIM AVTOM. Če planirate vašo naslednjo družinsko destinacijo, je Maroko morda prav to, kar iščete.

VREME & KLIMA V MAROKU

ČEZ DAN je lahko zelo VROČE, ZVEČER in ponoči pa se občutno SHLADI. Na obali smo preživeli par zelo VETROVNIH DNI, morje je bilo APRILA nažalost se PREMRZLO ZA KOPANJE. Izogibajte se puščavskem SONCU v najhujši vročini in glejte, da PIJETE DOVOLJ VODE.

Razen, če se odpravljate le na plaže, vzemite vsega po malo. Kratke in dolge hlače, kopalke, flis pulover, vetrovko, majice – vse bo prišlo prav. Mi s sabo vedno raje vzamemo količinsko manj stvari in jih sproti operemo S POTOVALNIM PRALNIM PRAŠKOM. En par odprtih čevljev za na plažo in po mestih ter en par zaprtih za po bolj skalnatih potkah.

PREHRANA ZA OTROKE V MAROKU

Na srečo, naš mali pridno poje skoraj vse kar mu pride pod roke, tako da nikoli ni bil lačen. Največje zanimanje je pokazal za t.i. MAROŠKO SOLATO (paradižnik, kumare, koriander), TAJINE, OMLETE, RIBE in OLIVE. Za na pot smo ponavadi kupili malo kruha, SADJA in ostale PRIGRIZKE– povsod je zadosti trgovin in stojnic. EVROPSKO HRANO lahko naročite v večjih hotelih ali kupite v supermarketih, kot sta MARJANE in CARREFOUR. V mestih se najdejo tudi italijanske in druge INTERNACIONALNE RESTAVRACIJE, mi smo se raje držali bolj lokalnih. Otroci niso v restavracijah nikoli nezaželjeni in prav mogoče je, da se bodo natakarji rade volje z njimi celo igrali. Včasih smo kak priboljšek dobili kar zastojn (posebna porcija oliv, kruha, zelenjave), samo zato, ker je bil z nama otrok.

HRANA in MLEKO ZA DOJENČKE je dobro dostopno v supermarketih, kakšnega okusa je, pa nismo preizkusili. PLENIC vam tudi ni treba doma kupiti na zalogo, Pampers imajo v skoraj vseh supermarketih (včasih jim recejo “Bambers”). Kar se tiče HIGIENE pa, kot vedno – umivati roke in vedno imet kak čistilni robček pri roki.

KJE SPATI NA POTOVANJU PO MAROKU Z OROKI

Ponavadi se za otroka ne plača dodatno – nekateri hoteli pa zaračunajo ekstra za OTROŠKO POSTELJICO. Zajtrki so vključeni. Bodite pazljivi pri STRMIH STOPNICAH v nekaterih RIADIH.

Če se da, najdite HOTEL Z BAZENOM, četudi ga uporabljate le kaksno uro na dan, vam bo otrok za to zelo hvaležen, pa tudi vam bo pasalo malo zaplavati po dolgem dnevu.

PRISTEN STIK Z DOMAČINI

VAŠ OTROK BO CENTER POZORNOSTI, še posebno, če ima svetle lase. Po eni strani je to pozitivno, saj se zaradi tega nemalokrat brez problema zapletete v zanimive pogovore z domačini, povabijo vas na čaj, itd., po drugi strani pa zna biti vašemu malčku vsa ta pozornost odveč. Za maročane je poljubljanje na lica in dotikanje tujih otrok nekaj povsem normalnega, mi smo se morali na to sprva malo navaditi. Iz neznanega razloga se je vsak tretji JAPONSKI TURIST hotel slikati z našim sinom, na srečo ga to ni nič motilo.

1maroko 1 (718)

VOŽNJA Z AVTOM PO MAROKU Z OTROKI

LU JE ŽE OD VSEGA ZAČETKA NAVAJEN ZELO DOLGIH VOŽENJ, tako da to ni bil problem. V času potovanja je bil že dovolj velik, da je večino časa mirno spremljal okolico skozi okno, ali pa je SPAL. Ko mu ni bilo do spanja, sva ga zamotila z različnimi BESEDNIMI IGRAMI, branjem KNJIGIC in ŠTETJEM ŽIVALI – ovc, kamel, psov in tovornjakov, ki smo jih videli skozi okno. Če je bil pred nami dolg dan vožnje, smo se vmes VEČKRAT USTAVILI in raztegnili noge. Ker so CESTE VČASIH ZVITE, si predstavljam, da je lahko nekaterim otrokom slabo – na srečo se nam to nikoli ni zgodilo. BOMBAŽNA PLENICA, pritrejena na okno, je pametna ideja kadar pripeka sonce.

OTROŠKI SEDEŽ & VOZIČKI NA POTI PO MAROKU

Nihče v Maroku jih ne uporablja, kar pa nas seveda ni presenetilo. Zato SMO VZELI NAŠEGA S SABO, a nažalost se je NA POTI DO CASABLANCE neznano kam IZGUBIL in ostali smo brez. Ni nam preostalo nič drugega, kot da smo se podali v lov za novim. Lažje rečeno, kot storjeno. Po dolgem opisovanju kaj sploh hočemo kupiti, nas je prijazna receptorka v nasem prvem hotelu usmerila v MARJANE SUPERMARKET, kjer smo zagledali 6 primerkov avto sedežev. Ne 6 različnih modelov, ampak 6 kosov. Vzeli smo najdražjega, pa se ta je bil poceni in imel čuden vonj po novem, ampak druge izbire pač nismo imeli. Če bi malega 2 tedna okrog vozili brez sedeža, potem bi doma verjetno imeli velik problem, saj bi po vsej verjetnosti vedno hotel sedeti brez. Tistih par VOŽENJ S TAKSIJI pa smo seveda preživeli ne samo brez avtosedeža, ampak tudi varnostnih pasov.

S sabo smo vzeli naš MARELA VOZIČEK in včasih se je ODLOČITEV IZKAZALA ZA ZELO DOBRO (Casablanca, Essaouira, Ouarzazate), VČASIH PA ZA POPOLNOMA ZGREŠENO (Fes, pusčava, plaža, soteske). Lu se že tako ali tako ni nikoli posebno rad vozil v vozičku, ZA OBČASEN POPOLDANSKI SPANEC pa je vseeno prišel kar prav. Če potujete z AVTOM, ga lahko mirne volje vedno pustite v prtljažniku, kadar ga ne rabite. Če bi potovali z vlakom, avtobusom ali s taksiji, bi pa dobro premislila, če se ga splača vlačiti s sabo.

IGRAČE NA POTI

S seboj smo vzeli par majhnih KNJIGIC, en AVTO, igro SPOMIN, malo ŽOGO, BARVICE in najljubšo PLIŠASTO ŽIVAL. Pri vseh kamnih, ki jih je pobiral po poti, več kot to, tudi ni potreboval.


V dveh tednih smo prevozili malo več kot 2000km, od CASABLANCE do FESA , skozi MIDELT na drugo stran gorovja Atlas do MERZOUGE, sotesk TODRA in DADES, kraja OUARZAZATE, čez prelaz COL DU TIZKA nazaj na drugo stran Atlasa v MARAKEŠ, ESSAOUIRO, OUALIDIO, EL JADIDO, potovanje pa smo sklenili na letališču v CASABLANCI. Predvsem nas je očarala narava, različne pokrajine, zasneženi hribi, puščave, plaže in soteske, vmes pa moderna velika mesta in stare medine, trgi in kahsbe. Čeprav je država turistično zelo obiskana, smo kljub temu uspeli najti mirne kotičke, kjer smo imeli naravo samo zase. Lokalci imajo zelo radi otroke, kar je še dodatno pripomoglo k POZITIVNI IZKUŠNJI POTOVANJA Z DVOLETNIKOM.

PREBERI VEČ O NAŠEM POTOVANJU PO MAROKU TUKAJ:

PREBERI VEČ O MAROKU

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *