Kdaj potovati kam_Top destinacije za vsak mesec v letu

KDAJ POTOVATI KAM – top destinacije za vsak mesec v letu | potovalni nasveti

Katja NASVETI Leave a Comment

Začetek novega leta je pogosto ravno tisti čas v letu, KO ZAČNEMO RAZMIŠLJATI, KAM JO BOMO MAHNILI poleti, za prvomajske praznike ali pa krompirjeve počitnice. Okej, priznam, da poznam kar nekaj popotnikov, ki imajo vse vnaprej splanirano že za par let vnaprej, ampak vseeno jih je veliko takšnih, ki se radi odločijo bolj spontano in takorekoč ZADNJI TRENUTEK. Ker na kakšnem forumu velikokrat zasledim vprašanja ali je ta in ta mesec UGODEN ZA OBISK te in te države (in moram pri tem priznati, da tudi sama odgovora nikoli ne vem iz glave, če države nisem obiskala), sem se odločila spisati en post na to temo. V nadaljevanju torej sledijo kratki nasveti kam potovati oziroma V KATEREM MESECU OBISKATI DOLOČENE DRŽAVE IN KATERIM SE JE V TEH MESECIH NAJBOLJE IZOGNITI. Če ste torej eden izmed tistih, ki se za potovanja odločate bolj kot ne spontano in za prihajajoče mesece še nimate ideje, jo morda dobite prav tule!

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V JANUARJU

Evropa je večinoma mrzla in siva, če torej niste zimski navdušenec se odpravite lovit sončne žarke na kakšen karibski otoček, v MEHIKO, AVSTRALIJO ali pa NOVO ZELANDIJO, kjer je sedaj višek poletja. Januar je super mesec za obisk ARGENTINE in ČILE, kjer se lahko odpravite na treking po PATAGONIJI. JV AZIJA, INDIJA in SRI LANKA so tudi dobra izbira – zrak je topel, a še ni prevroče. Če ste le bolj za zimo, potem vam kakšen teden SMUČANJA V AVSTRIJI, ITALIJI ali ŠVICI ne uide. Za bolj cenovno ugodne smučarske variante se odpravite v BIH ali pa na primer v ČRNO GORO. Poletite na Islandijo ali pa v skandinavske dežele, če želite videti POLARNI SIJ, a se dobro pripravite na nizke temperature, ki dosežejo tudi do -30 C in še nižje. Januar je tudi najboljši čas za obisk ANTARKTIKE, kjer so dnevi takrat najdaljši in najtoplejši.

IZOGNITE SE evropskih držav (razen, če greste tja na smučanje), prav tako zdaj zaradi deževnih dob ni najboljši čas za obisk PERUJA, delov INDONEZIJE, MADAGASKARJA in POLINEZIJSKIH otočkov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVNJE V FEBRUARJU

Za malo romantike se na Valentinovo odpravite v PARIZ (če ga praznujete seveda), še vedno lahko SMUČATE povsod na evropskih smučiščih, za malo drugačno izkušnjo si oglejte KARNEVAL V RIU, TRINIDADU ali pa v nam bližnjih BENETKAH. Za dozo D vitamina poletite na FILIPINE, v EGIPT, INDIJO, JUŽNO AFRIKO, države JUŽNE AMERIKE, AVSTRALIJO ali pa NOVO ZELANDIJO. Na mrzlem severu Evrope lahko še vedno opazujete POLARNI SIJ.

IZOGIBAJTE SE MADAGASKARJA, INDONEZIJE in POLINEZIJE, saj je tam pade še vedno velika količina dežja.

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V MARCU

Južna Evropa se začenja ogrevati in na PORTUGALSKEM, ŠPANIJI, MALTI, CIPRU, GRČIJI in ITALIJI se že lahko prepustite sončnim žarkom v lahkotnih oblačilih. Zime željni izberite smuko na kakšnem ledeniku v FRANCIJI ali pa v skandinavskih deželah, kjer je še vedno ugoden čas, da ugledate AURORO BOREALIS. Suha sezona je še vedno na KARIBIH, MALDIVIH in v večini Azije vključno z INDIJO, ki jo marca lahko obiščete preden se začne monsunsko deževje. Marec je tudi odličen za obisk MAROKA, OMANA, EGIPTA, ZAE in JORDANIJE. V NEPALU se sneg že topi in podnebje je spet ugodno za trekinge.

V ZDA je v tem času Spring Break in določena območja so polna študentov, prav tao bolj turistični predeli držav, ki na veliko praznujejo Veliko noč. KENIJA in TANZANIJA sta v deževni dobi, prav tako MADAGASKAR, EKVADOR in PERU.

233-001

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V APRILU

Še vedno odličen čas za obisk MAROKA, EGIPTA in ARABSKEGA POLOTOKA, preden se začne huda vročina. Ujamite zadnje smučarske dni v FRANCIJI ali pa se podajte na road trip po JUŽNOEVROPSKIH DRŽAVAH, kjer je zdaj podnebje že prav prijetno. April je najboljši mesec za obisk JAPONSKE, če hočete videti cvetoče češnje in pa NIZOZEMSKE, kjer se vozite med polji cvetočih tulipanov. NAMIBIJA in JUŽNA AFRIKA sta zdaj pametna izbira, prav tako deli ZDA kot so KALIFORNIJA, FLORIDA in NEVADA.

KENIJO, TANZANIJO, ZANZIBAR in amazonske predele EKVADORJA in PERUJA prišparajte za kdaj drugič. Prav tako sever in centralni del Evrope, saj zna biti aprila kar deževno.

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V MAJU

Zakaj si ne bi privoščili kolesarskega izleta kjerkoli v JUŽNI EVROPI, kjer se zdaj lahko že vržete v morje. HRVAŠKA, ŠPANIJA, PORTUGALSKA, FRANCIJA, GRČIJA, ČRNA GORA, MALTA in ITALIJA so samo nekatere izmed držav, ki se jih sedaj splača obiskati. Zdaj je tudi najboljši čas da skočite na zeleni MADAGASKAR, kjer je deževje ponehalo, na KITAJSKO, v IRAN, v NAMIBIJO, JUŽNO AFRIKO in BOTSWANO.

KENIJA, TANZANIJA in ZANZIBAR so še vedno bolj deževne, prav tako JV AZIJA, še posebno območja okrog reke Mekong, ki zna popljavljati, poleg tega pa ta predel sedaj doseže najvišje temperature.

DSC_3503

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V JUNIJU

Še vedno dober čas za obisk katerekoli EVROPSKE DRŽAVE, preden se začnejo šolske poletne počitnice. GRČIJA, TURČIJA, BULGARIJA in druge južnoevropske dežele so zdaj že prijetno ogrete in morje je dovolj toplo za vse željne plavanja. Ogreva se tudi sever Evrope – zdaj je čas za BALTSKE DRŽAVE, DANSKO in SKANDINAVIJO, ŠKOTSKO, IRSKO in ANGLIJO. Tudi KANADA in ZDA z ALJASKO so optimalne. Safariji v KENIJI in TANZANIJI so po deževni dobi spet v povpraševanju.

EGIPT, MAROKO, dežele arabskega polotoka in CENTRALNA AFRIKA so že hudo vroče. Zdaj tudi ni najboljši čas za INDIJO , kjer je še vedno monsunsko obdobje. AVSTRALIJA in NOVA ZELANDIJA sta se malo shladili, a jih še vedno lahko obiščete, na ARGENTINO in ČILE pa junija raje pozabite.

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V JULIJU

EVROPA je še zelo popularna zaradi lepega toplega vremena. Na ISLANDIJI in severnih deželah so dnevi zdaj dolgi in toplejši, glavna sezona pa še vedno traja na HRVAŠKEM, v GRČIJI, ITALIJI in ŠPANIJI. Julij je super za obisk južne FRANCIJE , kjer vas pričakajo neskočna lila polja sivke. Prav tako je ta čas leta ugoden za obisk ZDA, KANADE, ALJASKE, NAMIBIJE, JUŽNE AFRIKE, BOTSVANE, TANZANIJE ter KENIJE. Poletni meseci so ugodni tudi za obisk BALIJA.

V določenih delih AZIJE monsunsko obdobje še kar traja, v centralni AFRIKI, na Bližnji Vzhodu in ARABSKEM POLOTOKU pa še vedno vztraja huda vročina.

sin_bali1 (1581)

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V AVGUSTU

BALTSKE DRŽAVE in SEVER EVROPE je še vedno pri vrhu seznama držav, katere se splača obiskati v poletnih mesecih, prav tako RUSIJA, GRENLANDIJA, ALJASKA, KANADA in ZDRUŽENO KRALJESTVO. HRVAŠKA in večina JUŽNE EVROPE je še vedno na vrhuncu turističnega obiska.

JV AZIJA, JAPONSKA, ARGENTINA in ČILE niso ravno najbolj ustrezni za obisk v avgustu, po ITALIJI pa zna biti še več gneče kot ponavadi, saj imajo italijani avgusta glavne počitnice.

676a

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V SEPTEMBRU

HRVAŠKA, GRČIJA, ŠPANIJA, PORTUGALSKA in ITALIJA so perfektna izbira – zdaj ko so množice že odšle lahko uživate bolj v miru, morje pa ima še vedno ugodno temperaturo, prav tako popusti vročina, ki je nekateri ne prenašajo najbolje. Večina evropskih držav uživa ugodno podnebje, prav tako NAMIBIJA in JUŽNA AFRIKA, KITAJSKA in večina ZDA.

JV AZIJA naj še malo počaka, tudi INDIJA je že bolj deževna, JAPONSKI pa grozijo tajfuni. FLORIDA, KARIBI in OSREDNJA AMERIKA se nahaja v sezoni hurikanov.

654a

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V OKTOBRU

V večini Evrope se začenja bolj grdo vreme z več dežja in bolj mrzlimi dnevi. Odlične destinacije za pobeg na toplo so južna ŠPANIJA, PORTUGALSKA z MADEIRO, KANARSKI OTOKI, KAPVERDSKI OTOKI, MALTA, GRČIJA, TURČIJA, CIPER, EGIPT in MAROKO. Bližnji vzhod in arabski polotok sta izven glavne vročine in tudi dobra odločitev. Monsunsko obdobje se bliža koncu in zdaj je primeren čas za treking v Nepalu, potovanje po VIETNAMU in pa BURMI, MADAGASKARJU, MALDIVIH, SRI LANKI in INDIJI. Obiščete lahko še malo manj vroče puščavske predele USA, ogrevata pa se tudi ARGENTINA in ČILE.

SKANDINAVSKE dežele in ISLANDIJO zaradi dežja in bolj hladnega vremena raje preskočite, KARIBI so še vedno v sezoni hurikanov.

DSC_5007

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V NOVEMBRU

Čas za države ARABSKEGA POLOTOKA, EGIPT, MAROKO, KANARSKE in KAPVERDSKE OTOKE, če želite malo dlje si privoščite oddih na HAVAJIH. JUŽNA AMERIKA, AVSTRALIJA in NOVA ZELANDIJA imajo že bolj poletne temperature, vreme je bolj stabilno v JV AZIJI in na JUGU AFRIKE. Proti koncu meseca novembra se lahko udeležite kakšnega tradicionalnega smučarskega podaljšanega vikenda ob otvoritvi sezone v AVSTRIJI, ITALIJI, ŠVICI ali pa FRANCIJI.

November zna biti najmanj ugoden mesec za pohajkovanja po Evropi, zaradi pogostega sivega in deževnega vremena, včasih tudi prvega snega. Prvi božični sejmi se odpirajo v nekaterih evropskih prestolnicah in praznični čas že trka na vrata.

 

NAJBOLJŠE DESTINACIJE ZA POTOVANJE V DECEMBRU

Obiščite Božička v FINSKEM ROVANIEMIJU in pričakajte vstop v novo leto na enem izmed evropskih smučišč. Povsod po Evropu najdete BOŽIČNE SEJME, veliko slednjih v NEMČIJI (Nürnberg, Dresden, Aachen…), bližje Slovenije pa se nahajajo še v ZAGREBU, SALZBURGU in GRADCU. Če vas bolj kot zimsko vzdušje zanimajo plaže in sonce potem lahko poletite v INDIJO, ARGENTINO, ČILE, KARIBE in OSREDNJO AMERIKO. Poletje je tudi v AVSTRALIJI in NOVI ZELANDIJI, SEVER AFRIKE zna biti še topel, zanimiva izbira pa je npr. SENEGAL.

KITAJSKI, JUŽNI KOREJI in južni EVROPI se zdaj raje ognite, saj vremenske razmere niso najboljše, države na JUGU AFRIKE pa so zdaj zelo vroče.

 

ČEPRAV DOLOČENO DRŽAVO OBIŠČETE V DEŽEVNI DOBI, to še zdaleč ne pomeni, da bodo na vas vsak dan padli hektolitri dežja, lahko se zgodi da bo vsak dan pol ure deževalo, potem pa bo sijalo sonce, kot da se ni nič zgodilo. Tudi poletno vreme v Evropi je ponavadi toplo in lepo, a se zna zgoditi da ujamete ravno tisti slab teden, ko vsak dan dežuje in je le 18C. Tako da je na koncu koncev vse skupaj malo ODVISNO TUDI OD SREČE ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *