10+ razlogov zakaj imamo radi Hrvasko Kaj videti in poceti na Hrvaskem

10+ razlogov, zakaj imamo radi Hrvaško | KAJ VIDETI IN POČETI NA HRVAŠKEM

Katja HRVAŠKA Leave a Comment

Na Hrvaško hodim že dolga leta. Praktično vse od rojstva. Tudi mi smo bili namreč ena izmed mnogih slovenskih družin, ki je s prikolico več mesecev vsako poletje kampirala na hrvaški obali. In to so resnično moji najlepši spomini na otroštvo. Na račun vojne smo tole tradicijo sicer za par let prekinili in Krk zamenjali z gorenjskim Šobcem, a čim je bilo spet možno, smo se k južnim sosedom vračali vsaj enkrat letno za kak teden ali dva. Najraje vsako leto na drug otok. In tudi če sem prepotovala že res lep del naše krogle, se Hrvaške pač ne naveličam in se vsako leto z veseljem vrnem po zvrhano dozo sonca, morja in vonja po borovcih. Najraje sicer čim bolj južno, v Dalmacijo. Zakaj? Ker je enostavno lepo in se tam zares spočijem, naberem energijo, dobro jem, predvsem pa spim. Ker jo že močno pogrešam, sem v tem prispevku zbrala preko 10+ razlogov, zakaj jo imamo tako radi in kaj vse lahko na Hrvaškem vidite in počnete. Mogoče pa še koga navdušim?

1. ČISTO MORJE, SKRITI ZALIVI & SAMOTNE PLAŽE | najlepše hrvaške plaže


Kljub temu, da sem imela priložnost zaplavati na ogromno krasnih koncih našega planeta, od Karibov do južnega Pacifika, vseeno trdim, da je ravno skok v Jadransko morje tisto najlepše. Bolj kot gremo proti jugu, bolj je čisto, za moj občutek je ravno pravšnje temperature, redkokdaj se pojavijo ogromni valovi, z izjemo bodic morskih ježkov pa tudi ni prav nobenih večjih nevarnosti. Večina plaž in zalivov je obdana z gozdički borovcev, kamor se lahko umaknemo pred žgočim soncem in so super tudi za majhne otroke. Sicer pa, ja, so plaže in so PLAŽE. Do tistih najlepših ponavadi vodi kakšna bolj skrita, ozka pot, ali pa jih najdemo le, če imamo čoln. Kot vemo, Hrvaška ne slovi po dolgih peščenih plažah, posutih s palmami, kar mene osebno sploh ne moti. Fotka iz naüega skritega zaliva na Pagu.

Croatia sea beach holidays

Za moj okus NAJDEMO NAJLEPŠE PLAŽE IN ZALIVE V DALMACIJI, še posebno na otokih, kjer zlahka pridemo do tistih bolj skritih. Za vse LJUBITELJE PESKA IN MIVKE pa tule naštejem naslednje: BIJECA (Medulin pri Puli), MANESTRA (Crikvenica), MELINE (Krk), SAKARUN (Dugi otok), SAPLUNARA (Mljet), MLASKA (Hvar), VELA PRZINA (Korčula), STONČICA (Vis) RAJSKA PLAŽA (Rab), NINSKA LAGUNA (Nin pri Zadru), SLANICA (Murter), BACVICE (Split), UVALA LAPAD (Dubrovnik), TRSTENICA (Peljesac).

2. TOP KULINARIKA | tradicionalne jedi & vplivi Italije, Grčije, Turčije in Madžarske


Tole je sicer zahtevna tematika, ker je Hrvaška relativno velika in raznolika država, kar se odraža tudi v kulinariki. Razlike so očitne še posebno med obalo in notranjostjo države. Na obali so prisotni italijanski in grški vplivi, veliko se kuha z olivnim oljem in začimbami kot so rožmarin, majorna, timijan in origano, morska hrana je velik del vsakdanjika. V notranjosti države najdemo več mesnih jedi in obar, jedi z vplivi madžarskih in turških kuhinj. Kakorkoli že, ponavadi na Hrvaškem jemo res dobro.

Verjetno večino tipičnih jedi že poznate, pa vseeno naj omenim nekaj mojih najljubših. Ponavadi si vsaj enkrat privoščim tisto pravo ČRNO RIŽOTO, pripravljeno s sipinim črnilom, HOBOTNICO V SOLATI (za predjed ali kot lahko kosilo na plaži), PEKO (prav posebno pojedino z mesom ali hobotnico, krompirjem in zelenjavo pečeno v posebni posodi, ki jo prekrijemo z žgočim ogljem), TARTUFE, še posebno v Istri, BUZARO (škampe, školjke ali kozice), PEČENO JAGNJE ali ODOJKA (za vse ljubitelje mesa je tole prava poslastica, jaz raje ostajam pri ribah), tapravi BALKANSKI ŽAR s čevapčiči, ražnjiči, pleskavico, kajmakom, ajvarjem, šopsko solato, lepinjo, pečenimi paprikami in prebrancem, BUREK za zajtrk, BRODET ribjo juhico, SVEŽO RIBO (ponavadi jih kupimo zgodaj zjutraj na pomolu in sami spečemo), LUBENICE in ostalo SADJE ter ZELENJAVO na lokalnih tržnicah.

3. PREKO 1000 MANJŠIH IN VEČJIH OTOKOV | poseljeni in neposeljeni hrvaški otoki


Verjeli ali ne, Hrvaška ima preko 1000 večjih in manjših otokov, od katerih jih je le slabih 50 POSELJENIH. Na večini otokov torej razen nekaj vegetacije, ne najdemo prav ničesar, na nekaterih stoji kapelica, svetilnik ali pa zapuščena hiša, nekaj pa jih je seveda takšnih z najmodernejšo turistično infrastrukturo. Hrvaško obalo lahko razdelimo na tri dele, ISTRO (kjer so nam še posebno všeč vasi, mesta in kulinarika), KVARNER (z nekaterimi res lepimi otoki kot so Krk, Cres, Lošinj, Rab in Pag), in DALMACIJO (ker je slednja res velika, se jo lahko deli še na 4 območja, in sicer ZADAR, ŠIBENIK, SPLIT in DUBROVNIK).

Croatian islands why we love croatia

V vseh teh letih sem obiskala celo kopico otokov, veliko izmed njih večkrat. In res čutim hvaležnost, da živimo blizu in jih lahko obiščem vsako leto. Moji najljubši so sicer v južni Dalmaciji. Res je težko izbrati favorita, a v ožji izbor lahko vsekakor uvrstim VIS, MLJET, LASTOVO in DUGI OTOK, ker so bolj mirni, pristni in malo manj turistični. Zgoraj v meniju pod kategorijo „destinacije“ in „Hrvaška“ je še veliko prispevkov / potopisov s posameznih hrvaških otokov, če koga zanima več.

4. OČARLJIVE VASICE | krasna arhitektura, dobra hrana, galerije in festivali


Morje in plaže seveda še zdaleč niso vse in sama sem kar malo zatreskana v številne očarljive vasice. Predvsem tiste v ISTRI, med hribčki in vinogradi. Tam kjer so same dobre restavracije. In tartufi. Pa dobro vino. Ker je Istra dokaj blizu se mi zdi tudi super destinacija za vikend pobeg, kadarkoli v letu. Bi rekla, da je najlepše ravno spompladi in jeseni, ko ni prevelike gneče. Poleg RESTAVRACIJ najdemo v vaseh ponavadi tudi zanimive TRGOVINE, ART TRGOVINE IN GALERIJE, ponekod se odvijajo tudi kakšni zanimivi FESTIVALI.

Če torej obiščete ISTRO, ne izpustite krajev MOTOVUN, GROŽNJAN, HUM (mimogrede, ste vedeli, da je Hum najmanjši krja na svetu?), LABIN in BALE. V preostalem delu države pa KUMROVEC, Titov rojstni kraj, SKRADIN ob slapovih Krke, RASTOKE, ki slovi po slapovih in lesenih mostovih, ČIGOĆ, znano vas štorkelj in pa seveda ogromno vasi ob obali in na otokih. Še posebno na Dalmatinskih otokih najdete v notranjosti veliko res prijetnih vasic, kjer lahko kupite domače olje in vino pa še kaj.

5. KRASNA OBMORSKA MESTA | najlepši obmorski kraji od Istre do Dalmacije


Med prav vsakim obiskom Hrvaške se odpravimo tudi na obisk vsaj enega izmed obmorskih mest. Ni ga lepšega kot kepica sladoleda ali pa osvežilni koktejl na rivi, večerja ob sončnem zahodu, obisk lokalnih ribičev in zelenjavne tržnice zgodaj zjutraj. Čeprav najraje uživamo v miru in zato ponavadi najamemo hiško na samem, se seveda večkrat odpravimo v bližnje kraje po eno dobro dozo živahnega dogajanja.

seaside towns croatia what to see and do Hrvaska kaj videti in poceti

MED MOJE NAJLJUBŠE OBMORSKE KRAJE NA HRVAŠKEM lahko, približno od severa proti jugu, naštejem sledeče: Umag, Poreč, Rovinj, Vrsar, Pulo, Opatijo, Rijeko, Mali Lošinj, Rab, Zadar, Tisno, Šibenik, Primošten, Trogir, Split, Korčulo, Bol na Braću, Brelo, Hvar, ston, Dubrovnik in Cavtat.

6. NARODNI PARKI | 8 čudovitih hrvaških narodnih parkov


Ste vedeli, da je na Hrvaškem kar 8 NARODNIH PARKOV? Med najbolj znanimi seveda PLITVICE NP (krasna zelena oaza s kar 16 jezerci, slapovi, kaskadami in pohodnimi potmi za obiskovalce, ki je tudi na UNESCO-vem seznamu) ter KRKA NP blizu Zadra (prav tako čudovito območje s slapovi in jezeri in pohodnimi potmi), a vsekakor ne gre zanemriti vseh ostalih.

Da naštejem še ostalih 6. Meni zelo ljub NP MLJET (ki pokriva dober del otoka Mljet, ki je hkrati najbolj zelen hrvaški otok. Tu je polno kolesarskih poti, jezera po katerih se lahko zapeljete s kajakom, obiščete lepo ohranjen samostan in plavate), SJEVERNI VELEBIT NP (super za kolesarjenje in pohodništvo, ogledate si lahko tudi čudovit botanični vrt), PAKLENICA (krasno območje za plezanje in pohodništvo, prav tako v velebitskih gorah blizu Zadra), KORNATI NP (zanimiv arhipelag 89 otočkov blizu Zadra in Dugega otoka, super za jadranje, kajakaštvo in dnevne izlete), BRIJUNI NP (arhipelag 14 otokov z znano nekdanjo Titovo rezidenco in ZOO, danes preurejenim v safari park. Na Velikem Brijuni je tudi veliko možnosti za kolesarjenje, vidite lahko tudi dinozavrove stopinje in krasne oljke) in še zadnji, RISNJAK NP (manj znani narodni park severno od Rijeke, hribovito območje z apnenčastimi dolinami, super za pohode in plezanje.

7. SUPER DESTINACIJA ZA JADRANJE IN IZLETE Z LADJO | od Yacht Week-a do dnevnih izletov in najema jadnice


Dolga hrvaška obala s toliko otoki je kot nalašč za jadranje. Tisti, ki imate svoje jadrnice verjetno veste, da je zadnja leta vse bolj popularna destinacija tudi s tega vidika in v marinah zna biti gneča. Najlepše zame je maja in septembra. Jadrnico (s skiperjem) lahko seveda tudi najamete, ponudnikov je cel kup. Lahko najamete tudi jahto ali pa se pridružite organizirani skupini na krajšem križarjenju. Seveda je ogromno ponudbe tudi za enodnevne izlete.

Croatia Sailing why we love croatia

Dobro izhodišče za Dalmatinske otoke je Split, za južnejše otoke tudi okolica Dubrovnika, sploh če vas načrtovano odnese proti Črni Gori, Zadar za Kornate in severno Dalmacijo, pa tudi Kvarner. Poglejte tudi ponubo t.i. YACHT WEEK FESTIVALA, ki se vsako leto odvija tudi na Hrvaškem.

8. HISTORIČNA MESTA | ostanki antične Grčije, Rimljanov, Benečanov in Otomanov


Okrog 2000 let zgodovine, z vplivi ANTIČNE GRČIJE, RIMLJANOV, BENEČANOV in OTOMANOV se danes odraža v bogati zbirki nekaterih res lepo ohranjenih spomenikov in artefaktov. V Puli, Šibeniku, Zadru, Splitu, Dubrovniku in še kje lahko obiščete res krasna historična mesta, palače, bazilike, katedrale, ostanke templjev, obrambne zidove, amfiteatre in še in še.

Na hitro naštejem nekaj najlepših in najbolj znanih: PULA ARENA (dobro ohranjen amfiteater, kjer se večkrat odvijajo tudi koncerti, filmski festival in ostale prireditve, je čez dan odprt za obiskovalce), STONSKO OBZIDJE iz 14.St. (med krajema Mali & Veliki Ston se razteza impresivno, danes 5,5km nekoč pa kar 7km, dolgo obzidje po katerem se lahko tudi sprehodite), RIMSKI FORUM V ZADRU (amfiteater, kopališča, akvedukt, krasen trg s kolonadami, ostanki zidov in bazilika, ki je danes katedrala so res vredni ogleda. Tik poleg foruma je tudi zanimiv arheološki muzej). SALONA (danes Solin, eno največjih rimljanskih naselbin, kjer lahko vidite bazo amfiteatra, ostanke zidov in stebrov ter arheološki park), DIOKLECIJANOVA PALAČA V SPLITU (zadnje domovanje vladarja Dioklecijana v centru Splita, je danes dom nekaterim lokalcem, trgovinam, barom in restavracijam, sprehoda znotraj zidov palače enostavno ne gre spustiti med obiskom Splita), BAZILIKA V POREČU (čudovit primer bizantinske arhitekture in umetnosti iz 6.St.), DUBROVNIŠKO OBZIDJE (še posebno priljubljeno na račun serije GOT, a od nekdaj čudovita točka za sprehod z enimi najlepših razgledov v Dubrovniku. Poleg oemnjenega pa še KATEDRALE v TROGIRJU, ŠIBENIKU, ZADAR, ZAGREB, SPLIT in drugje.

9. ZAGREB, ZANIMIVA PRESTOLNICA | najlepša adventna tržnica v Evropi in še veliko več


Večina nas obiskuje le hrvaško obalo, a njene prestolnice prav gotovo ne gre zanemariti. Slednjo se splača obiskati kadarkoli v letu, meni je sicer najljubša v poletnih mesecih ali pa decembra. Iz Slovenije se je v Zagreb zares udobno odpeljati tudi z vlakom, vse skupaj je izvedljivo tudi kot dnevni izlet.

Zagreb why we love Croatia what to see and do Hrvaska

Zagreb je težko opisati v le enem odstavku, zato tule na hitro IZPOSTAVLJAM LE TISTE „MUST SEE“ KOTIČKE MESTA. Česa torej absolutno ne gre zamuditi med obiskom hrvaške prestolnice? Katedrale in cerke Sv.Marka, srednjeveški predel Gradec z restavracijami, bari in umetniškimi trgovinicami, ulice Tkalčićeva (kjer pridejo na vrsto tudi ljubitelji piva, ustavite se v pivovarni Mali Medo), park Maksimir, trg B. Jelačiča, trg Kralja Tomislava, tržnico na prostem Dolac, ulico Ilica z vsemi trgovinami in restavracijami, številne muzeje in galerije in še in še.

10. BOŽIČNE TRŽNICE | od Zagreba do ostalih krajev


V veliko hrvaških mestih lashko decembra, podobno kot v Sloveniji, obiščete praznične BOŽIČNE STOJNICE. A tiste najbolj znane so vsekakor vsako leto v prestolnici. BOŽIČNI SEJEM V ZAGREBU so namreč kar 3 leta zaporedoma okronali za NAJLEPŠI EVROPSKI BOŽIČNI SEJEM. In sicer leta 2016, 2017 in 2018. Praznično dogajanje je razpršeno po različnih parkih, trgih in ulicah mesta. Vsako prizorišče ima svojo tematiko, ponudba je res pestra, tako da se za vsak okus nekaj najde. Tudi za otroke.

zagreb christmas market

Znameniti sejem smo prvič obiskali prav na otvoritveni dan 30. novembra 2019 in kljub visokim pričakovanjem nismo odšli razočarani. Tudi s kulinaričnega vidika imajo stojnice veliko za ponuditi, nas je ob koncu dneva presenetil še ogromen ognjemet. Tudi tokrat smo Zagreb obiskali z vlakom iz Ljubljane. Kot že omenjeno je slednje res praktično, saj se z glavne postaje v Zagrebu zlahkoto po mestu odpravite peš.

11. FESTIVALI | glasbeni, kulinarični, filmski, športni in ostali festivali na Hrvaškem


Skozi celo leto se na Hrvaškem odvija cela vrsta festivalov, od glasbenih do filmskih, kulinaričnih, športnih in drugih. Sploh v zadnjem desetletju, ko se je njihovo število še posebno povečalo, privabljajo velike množice iz vseh koncev sveta. Priznam, da za veliko večino teh festivalov nisem vedela vse do par let nazaj, ko sem se jih nekaj udeležila tudi sama. Na žalost (ali pa na srečo?) s teh dogodkov nimam skoraj nobenih fotografij, zato tule objavljam le eno :).

FEstivals in Croatia what to see and do in Croatia

Na hitro lahko naštejem še nekaj bolj znanih festivalov z različnih področij. GLASBENI FESTIVALI: Love international, Ultra Europe, Seasplash, INMusic, Sea Star in Goulash disko. FILMSKI FESTIVALI: Motovun, Pula, Kastav, Vukovar, Zagreb & Splitski filsmski festival, Animafest v Zagrebu, DORF festival. KULINARIČNI FESTIVALI: Dan tartufa, Marunada, Kestenijada, Restaurant week, Good Food festival, Gastro Turopolje, Bučijada, Festiwine, Vinistra in drugi. Večina festivalov se sicer odvija v toplejših mesecih, a se vseeno tudi pozimi najde kakšna zanimiva prireditev.


Prepričana sem, da bi se našlo še kaj, zato bom tale seznam spori dopoljnjevala. Vsekakor bi lahko dodala še smučanje, a čakam da enkrat tudi to dejansko obiščemo Sljeme. Kateri so pa vaši najljubši kotički in aktivnosti na Hrvaškem? Sporočite mi v komentar, mogoče pa z vašo pomočjo razlišim seznam.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *