MLJET, Hrvaška | 10 dni poletnih počitnic na najbolj zelenem hrvaškem otoku

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA Leave a Comment

Mljet je najjužnejši in najvzhodnejši DALMATINSKI OTOK, poleg tega pa tudi NAJBOLJ ZELEN IN POGOZDEN. Velik del otoka je razglašen za NARODNI PARK in veliko obiskovalcev prihaja na Mljet prav zaradi miru, tišine in neokrnjene narave. No, pa tudi zaradi številnih možnosti rekreacije in pa dobre (morske) hrane. Nekaj dnevnih turistov na otok prispe v sklopu enodnevnih izletov s sosednjih otokov, kot je na primer Korčule. Mi smo imeli to srečo, da smo na Mljetu preživeli kar 10 dni v čudoviti najeti hiši v kraju SOBRA, tik ob morju. Seveda pa nismo samo lenarili in poležavali ob bazenu, ampak smo se tudi z veseljem odpravili raziskovat otok.

Kdaj: avgust 2015

Kraji: Sobra, Saplunara, Mljet NP, Babno polje, Polače, Prožurska Luka

Kako: z našim avtom

Prenočišče: v najeti hiši z bazenom

MLJET SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 3 LETA. PREBERI VEČ O MLJETU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO DO MLJETA

Iz SLOVENIJE je kljub veliki razdalji pot še vedno najlažje izvedljiva z osebnim prevozom, po hrvaški avtocesti preko NEUMA do kraja STON, od koder vas loči le še nekaj kilometrov do kraja PRAPROTNO na Pelješcu, kamor vozi TRAJEKT iz SOBRE na Mljetu. Mi smo sicer prihajali iz MOSTARJA, ker smo se letos odločili za malo drugačno pot na jug, in sicer preko Bosne in Hercegovine. Za TRAJEKT smo plačali 200 kun (26€) v eno smer za 2 odrasla in avto, Lu je imel pa še brezplačno karto. Sobra, kamor trajekt pripluje, se nahaja približno na polovici otoka Mljet. Trajekti sicer vozijo tudi iz TRSTENIKA (Pelješac) do kraja POLAČE v narodnem parku Mljet. Lahko pa tudi letite v SPLIT ali DUBROVNIK in tam skočite na trajekt oziroma speedboat.

mljet map

A veš tisti občutek, ko končno prispeš na cilj po dolgem dnevu vožnje in porabiš še zadnje delce energije, da iz avta znosiš vso kramo preden se končno usedeš pred krožnik dobrot in nazdraviš poletju s kozarcem vina – z razgledom na morje seveda? No, to. Takrat se zdijo vsi prevoženi kilometri vredni dolge poti.

DSC_3229

PRENOČIŠČA

Zadnja leta, odkar je z nami Lu, vedno iščemo VEČJI APARTMA ali pa še boljše, kar celo HIŠO za najem. Predvsem zato, ker se nam na poletnih počitnicah radi pridružijo še ostali člani moje slovenske družine. Ko smo iskali nekaj podobnega na Mljetu nam je takoj v oči padla HIŠA ANA. Tradicionalna kamnita hiška z BAZENOM, dvema TERASAMA tik nad plažo lahko gosit do 6 oseb, kar je bilo ravno prav. Naša gostiteljica Ana si zasluži še eno javno pohvalo za vso pomoč in prijaznost, pa še za oooogrooomen pladenj sveže pečenih čokoladno/marmeladnih rogljičkov!

mljet evening

Če iščete podobno vrtso namestitve na Mljetu, lahko KONTAKTIRATE ANO preko emaila: anastojano@gmail.com, še prej pa si hišo lahko ogledate na www.mljet-sobra.com.

KAJ VIDETI & POČETI NA MLJETU

SOBRA | manjši tzaliv s trajektno luko


SOBRA je manjši zaliv, ki je primarno služil kot pristanišče za višje ležeči kraj BABINO POLJE. Tudi danes je utrip v Sobri sila umirjen, le peščica domačinov tu ostane preko celega leta. Večina slednjih od maja do oktobra ponuja sobe oziroma APARTMAJE v najem. HOTELA NI, je pa MALA TRGOVINICA (tudi s svežim kruhom), nekaj restavracij in lokalna RIBARNICA. V le nekaj kilometrov oddaljenem Babinem Polju sta dva večja SUPERMARKETA. Vsega skupaj 5 minut vožnje in že ste v TRAJEKTNI LUKI Sobra od koder vozi trajekt do Pelješca, do Saplunare na vzhodu se vozite približno pol ure, do narodnega parka Mljet pa 45 minut.

DSC_3172

Za malo rekreacije oziroma VEČERNI SPREHOD se lahko podate po makadamski poti v smeri proti SVETILNIKU – ki pa ga, žal ni mogoče tako zlahka obiskati, saj se pot prej konča, in sicer v enem izmed majhnih zalivov na drugi strani polotoka. Hoje je približno pol ure v vsako smer.

DSC_2968

S sprehoda so sicer lepi pogledi na Sobro in hribe, ki obdajajo zaliv, v katerem lahko od blizu opazujete RIBOGOJNICO.

DSC_2960

Zaliv je super za SUP-anje, ke rje zaščiten praktično s treh strani in je morje posledično zelo MIRNO. Nismo pa nikjer videli, da bi jih sposojali – mi smo našega imeli tako ali tako s sabo.

DSC_3193

PROŽURSKA LUKA | idilična umirjena obmorska vasica


Še malo manjši kraj kot Sobra, kjer ima stalno prebivališče LE OKROG 50 DOMAČINOV. Zaliv je posejan z malimi otočki okrog katerih se tu in tam znajde kakšna jadrnica. Če se odločite zaviti po ozki cesti navzdol, si lahko privoščite kosilo v eni izmed dveh RESTAVRACIJ ali pa se odpočijete na plaži. Vsekakor pa ne pričakujte trušča in hrupa, vse kar boste slišali bo valovanje morja in občasni motor čolna lokalnega ribiča. Na razpolago je kar nekaj APARTMAJEV.

DSC_3232

Med vožnjo ne pozabite vsake toliko pogledati levo in desno in dol, pa tudi gor – razgledi so res fantastični!

DSC_2891

DSC_2735-001

SAPLUNARA | krasne peščene plaže med borovimi gozdički


Ime Saplunara prihaja iz latinsščine in pomeni pesek. Na skrajnem vzhodnem delu otoka se nahaja čudovito zeleno območje s TREMI PEŠČENIMI PLAŽAMI, skritimi med skalnimi pečinami in GOZDIČKI BOROVCEV. Saplunara pa ni le čudovit kraj za „skok“ v vodo, je namreč tudi POMEMBEN HABITAT, ker predstavlja dom različnim rastlinskim vrtsam, ki jih ni mogoče najti drugod na Hrvaškem. Saplunara začuda kljub svoji lepoti ostaja dokaj NEDOTAKNJENA in skrita pred MASOVNIM TURIZMOM. V kraju nekaj apartmajskih hiš in restavracij, veliko je dnevnih obiskovalcev, ki se v zalivu zasidrajo z JADRNICAMI.

V tem največjem hrvaškem obalnem peščenem habitatu se kmalu po vožnji skozi naselbino Saplunara znajdete na prvem parkirišču, od koder vas od prve peščene plaže loči le še nekaj stopnic. PARKIRIŠČE je brezplačno, za ležalnike in senčnike je potrebno plačati. V BEACH BARU poskrbijo za lakoto in žejo, na plaži je še manjši kiosk s sladoledno ponudbo. Plaža je super tudi za majhne otroke.

DSC_2755Če se peljete še kakšnih 200 metrov naprej pridete do DRUGEGA PEŠČENEGA ZALIVA, kjer je manjše parkirišče in še en beach bar (tokrat malo manjši). Na plaži sicer ni ležalnikov in senčnikov, je pa dovolj naravne sence BOROVCEV. Tu vas čaka še ena večja restavracija pri kateri se cesta nekako konča – nadaljuje se grob MAKADAM, ki bolj kot ne služi le obiskovalcem oziroma lastnikom tistih nekaj hiš na koncu otoka. Midva sva se iz prve plaže peš odpravila po tej makadamski poti proti zadnjemu, največjemu peščenemu zalivu. Prednosti peš hoje so seveda čudoviti pogledi, ustavite se lahko kjer se hočete, pa še tu in tam na kakšno skalo splezate.

DSC_3239

DSC_3305

DSC_3247

DSC_3251Končno prilezete do ZADNJEGA ZALIVA in ko se mi je med hojo skozi borov gozdiček počasi odpiral pogled na doooolgo neobljudeno peščeno plažo se nama je narisal širok nasmeh. Hitro sem sicer ugotovila, da plaža lepše izgleda, kot pa je primerna za KOPANJE– voda v zalivu je bila neizmerno TOPLA IN PLITKA, je bolj spominjala na JEZERO kot na morje ;). Pa nič ne de, smo se pa zato bolj posvetili raziskovanju brežin, kjer so iz peska kukale zanimive RASTLINE.

DSC_3260-001

mljet plants

DSC_3271

Skoraj vsak, ki ga na Mljetu srečate vam bo priporočil kosilo v RESTAVRACIJI STERMASI, na drugem koncu Saplunare in tako smo se šli prepričat tudi na lastne oči. Dvakrat! Hrana je bila okusna, postrežba super, razgled pa je poskrbel da smo pri malo višjem računu zatisnili eno oko.

DSC_2861

Školjke, ribe, črna rižotka, hobotnica, škampi, riba, riba in še več ribe. Nekajkrat z našega grila, nekajkrat iz restavracije. Vsakič dobro za prste oblizat!

mljet 7

DSC_2863

Otok smo tudi delno PREKOLESARILI. Strmine so bolj naporne kot na primer lansko leto na Visu, z izjemo položnih poti po nacionalnem parku. Če ste bolj kolesarski začetnik vam kolesarjenje po narodnem parku ne bo povzročilo bolečin.

DSC_3316

MLJET NARODNI PARK | jezera, samostan, kolesarske in sprehajalne poti


Glavna ATRAKCIJE narodnega parka sta dve morskovodni jezeri, VELIKO IN MALO JEZERO. V park lahko vstopite preko kraja POLAČE, od koder se jih mnogo odpravi s kolesi. Lahko pa nadaljujete z avtom in parkirate tik pred zapornico pri vstopu v park. PARKIRIŠČE je brezplačno, karte za park se kupi v majhnem lesenem kiosku, ki ga ne morete zgrešiti. Od tu je treba naprej PEŠ – za starejše in tiste, ki hoje ne zmorejo, je organiziran KOMBI do Malega Jezera. Mi smo kupili karto tudi za LADJO do otoka Sv. Marije na VELIKEM JEZERU, kjer smo imeli približno 45 minut časa za oglede, potem pa smo nadaljevali do MALEGA JEZERA. Do slednjega greste lahko tudi peš z omenjenega parkirišča (mi smo to storili nazaj grede). V park pa lahko vstopite tudi v kraju POMENA na drugi strani.

mljet NP

Otoček na VELIKEM JEZERU je resda majhen, a je z mogočnim nekdanjim BENEDIKTINSKIM SAMOSTANOM iz 12. stoletja eden najbolj PREPOZNAVNIH MOTIVOV narodnega parka. Danes je samostan preurejen v RESTAVRACIJO, a na otoku je še dovolj KAPELIC, zidov in stebrov iz takratnega časa, poleg tega pa še dobro ohranjena CERKEV. Z bližnjih brežin se od otoka lahko zapeljete tudi z majhnim motornim čolnom.

mljet island

DSC_3074

Po obisku otoka smo ponovno skočili na LADJO in se odpeljali do MALEGA JEZERA. Očitno nismo bili edini, ki so imeli to idejo in zgledalo je kot da bi bili prav vsi turisti na Mljetu tisti dan prav v narodnem parku. Sicer jih je bila pa večina verjetno na enodnevnem izletu iz KORČULE, ali pa z jadrnic. Veliko in Malo jezero sta povezana Z OZKIM KANALOM, kjer je vodni TOK tako močan, da je za navadne smrtnike težko priplavati iz Malega v Veliko Jezero. V nasprotno smer gre pa prav hitro in številni s(m)o se ob tem neizmerno zabavali. Nekaj pripadnikov močnejšega spola se je na vsak način trudilo dokazati svojo moškost s plavanjem oziroma hojo proti toku, na žalost brez uspeha ;). Malo Jezero je super ZA OTROKE, voda je namreč bolj topla kot na odprtem morju, ni valov, tisti, ki ne marajo ostrih kamnov pod stopali se bodo mivkastega dna še posebej razveselili.

mljet 6

Tu smo si tudi IZPOSODILI KOLESA. V samo eni uri obkrožite Veliko Jezero, tudi če se vmes nekajkrat na hitro ustavite. Če vključite še postanek za kopanje, se splača kolesa vzeti za 3 ure. Pot je delno asfaltirana, delno makadamska, večinoma poteka po senci, najdete tudi par restavracij. Krožna pot je sicer nemogoča, slej ko prej pridete v „slepo ulico“, kjer se morate obrniti in se po isti strani peljati na začetek (temu se mi ponavadi izogibamo), ali pa se z VODNIM TAKSIJEM (beri: lesen čoln z glasnim motorjem) odpeljati NA DRUGO STRAN JEZERA in se vrniti po drugi strani. Mi smo z veseljem zložili kolesa v čoln in kakšne 3 minute kasneje smo jih že vlekli nazaj na kopno. Na žalost je bilo premalo časa, da bi si sposodili še KAJAKE – morda naslednjič.

DCIM100GOPRO

mljet bike

DCIM100GOPRO

DSC_3110

mljet agava

Naš čas morskih počitnic se je počasi izteka, počasi smo se POSLOVILI OD POLETJA – še zadnji sočni zahod, zadnja ribja večerja, vino na tej prekrasni terasi s pogledi na morje. Še zadnji vdihi zraka zvonjem po borovcih in že smo sedeli na trajektu za Pelješac, od koder smo prevozili 700 kilometrov do Ljubljane, prespali, naslednji dan pa še nekaj več kot 1000 kilometrov do našega doma v Nemčiji. Tale dolga pot na jug se vseeno vsako leto znova splača.

DSC_3026-001

DSC_2666

MLJET Z OTROKI

V času obiska je bil LU STAR 3 LETA. Mljet ne bo ravno najboljša izbira za družinske počitnice, če so vaši otroci (oziroma vi) navajeni na ogromne HOTELSKE KOMPLEKSE z vsaj pet BAZENI in ANIMACIJSKIM KLUBOM. Prav tako na otoku ne boste našli velikih OTROŠKIH IGRIŠČ, trampolinov in podobnega. Pravzaprav sploh ne boste srečali veliko družin z majhnimi otroci. V trgovinah boste naleteli na omejeno zalogo IGRAČ in ostalih pripomočkov za otroke, zato slednje raje pripeljite od doma. Tudi običajnih uličnih KIOSK STOJNIC ne boste zlepa srečali, tako da vam kot staršem verjento ostane prišparan marsikateri nakup plastičnih vodnih pištol, balonov in podobne „krame“.

Lu je bil zjutraj vedno prvi v bazenu in zvečer zadnji. Čez dan si je čas krajšal s skoki (ok no, napol skoki) v vodo s SUP-a in „napol potapljanjem“ z novo masko, ki pa bo verjetno bolj uporabi šele naslednje leto. Kljub vsemu najdete v Saplunari in narodnem parku Mljet tudi PEŠČENE PLAŽE, katerih se prav gotovo razveseli vsak otrok, vključno z našim. Ker je Mljet tako zelen, tudi ne bo problem najti SENCE pod kakšnim BOROVCEM.

DCIM100GOPRO

Na Mljetu ni večje BOLNICE, zato je boljše ostati na kontinentu v primeru da že vnaprej veste, da boste rabili zdravniško pomoč. SVEŽA HRANA – ribe, zelenjava in kruh so del vsakdana, v večjih trgovinah najdete tudi izdelke ZA DOJENČKE. Ne pozabite na SONČNO KREMO in sprej proti KOMARJEM. Če se torej navdušujete nad osupljivo NARAVO, okusno svežo hrano in REKREACIJO, povrh vsega pa želite uživati v MIRU IN TIŠINI je Mljet super izbira, še posebno če vaše najmlajše ne moti občasno stopicljanje po kamnih namesto pesku.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *