BRELA, Hrvaška | 1 teden poletnih počitnic na Makarski rivieri

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA Leave a Comment

Brelo sem na hitro obiskala med poletnim ROAD TRIPOM PO DALMACIJI že leta 2010. In ko smo iskali poletno destinacijo za tokratno poletje z Lu-jem, ki je zdaj star dobro leto, sem takoj pomislila na dolge plaže Breli. Za 1 teden, kar je bilo tudi čidto dovolj, da smo se pošteno odpočili. Sicer je Brela manjši kraj na MAKARSKI RIVIERI, z manj kot 2000 prebivalci. Na eni strani jo obdaja ADRIATIK, na drugi pa mogočno BIOKOVO – kombinacija morja in golih vrhov poskrbi za čudovite razglede.

Kdaj: julij 2013

Kraji: Brela, Baska voda

Kako: z našim avtom

Prenočišča: apartma

BRELO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 1 LETO. PREBERI VEČ O BRELI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO DO BRELE

5 ur iz LJUBLJANE, 2 iz ZADRA, 1 iz SPLITA proti jugu ali pa 20 minut iz MAKARSJE oziroma 2,5 ur iz DUBROVNIKA proti severu in ste tu. BRELA je odlična postojanka za par dni če ste na poti po OBALNI MAGISTRALI, pa tudi če si jo (tako kot mi tokrat) izberete kot končno destinacijo. Plaže v Breli in okolici so znane kot najlepše na kontinentalnem delu Dalmacije in čeprav smo mi drugače bolj navdušeni nad obiskom katerega izmed dalmatinskih otokov, smo tudi tukaj prav uživali.

Brela map

KAJ VIDETI & POČETI V BRELI

PLAŽA, plaža in še enkrat plaža. Mali kamenčki in veliko sence = SUPER ZA MAJHNE OTROKE! Številni borovci ponujajo prijetno senco pred močnim soncem in poleg tega poskrbijo še za izjemno prijeten vonj, ki me v kombinaciji s slanim zrakom vedno znova spomne na otroštvo. Sicer pa so zaradi strmega pobočja APARTMAJI večinoma raztroseni po hribu in je treba zvečer malo potrenirati mišice, kar pa konec koncev ni nič narobe :).

DSC_2233

DSC_1452

Ko rezervirate apartma ne pozabite preveriti, če ima velik BALKON ali TERASO – tukaj se še posebno splača, saj so sončni zahodi res čudoviti. In ker so apartmaji kot že omenjeno precej na hribu so tudi jutranji RAZGLEDI NA MORJE čudoviti. PEKARN tudi ne manjka, mi smo si večkrat privoščili kar svež burek, njami.

DSC_1840

Ob morju se vije DOLGA SPREHAJALNA POT, ki Brelo povezuje s sosednjimi kraji in ker je takorekoč asfaltirana je zelo primerna tudi ZA VOZIČKANJE. Deloma je speljana po BOROVIH GOZDIČKIH in zato dobra izbira za preživljanje najbolj vročih ur dneva.

DSC_1587

DSC_1600

Na plaži lahko (tako kot marsikje na Hrvaškem) kupite krofe, pečeno koruzo in pa seveda sveže sadje od prodajalcev, ki se večkrat dnevno sprehajajo gor in dol. Ob obalni sprehajalni poti je več STOJNIC, ki poleg SADJA ponujajo še okusno ZELENJAVO za večerno solato – sveži in zdravi PRIGRIZKI so torej lahko dosegljivi.

brela20132

Plavanje v KRISTALNO ČISTEM MORJU je tukaj nekaj običajnega. Morje je bilo julija prijetnih temperatur tako da so otroci brez problema ure in ure čofotali brez pomodrelih ustnic. Včasih sicer zna biti VETROVNO (glej upognjena drevesa na slikah) in je morje precej VALOVITO – a nič ne de, za večino je to le še dodatni zabavni faktor ;).

DSC_1583

DSC_2194

DSC_2214-001

Le ena stvar je primerljiva s krasno plažo – in to je ZGODNJI JUTRANJI SPREHOD. Ko še vsi spijo in so kavarne še zaprte, ležalniki na plažah so lepo poravnani in čakajo na prve turiste, pod najlepšimi borovci že ležijo brisače, ki jih je nekdo nastavil že večer prej, galebi se prebujajo, veter rahlo piha in sonce počasi vzhaja – takrat je najlepše za dooolg sprehod v čistem miru. Do BAŠKE VODE in še naprej – lahko celo čisto proti MAKARSKI, le potem imate problem s hojo nazaj, ker je že precej vroče :).

DSC_2347

DSC_2337

Tole drevo kar vabi za eno super sliko – in jo tudi imamo, prav na tistem štoru smo sedeli 🙂 In ja, tukaj lahko še enkrat vidite kako zelo upognjeni so borovci.

DSC_2383

DSC_2385

DSC_1610

RIBJI PIKNIK je očitno tudi tu popularna zadeva, mimo nas so se vsak dan vozile barke z veselimi turisti, ki so imeli brez dvoma čudovit razgled na plažo z Biokovim v ozadju medtem ko so se mastili s svežimi ribicami.

DSC_1966

Najboljše pri velikem balkonu (seveda mora biti tudi obrnjen v pravo smer) je uživanje v večerji z žara med tem ko sonce zahaja in se celotno nebo obarva čudovito oranžno – prav vsak večer.

brela20133

BRELA Z OTROKI | BRELA, HRVAŠKA

Brela je res IDEALNA ZA MALE OTROKE! Cele dneve se lahko igrajo z malimi KAMENČKI NA PLAŽI, ni bojazni da bi pojedli kilograme peska, MORJE JE DOVOLJ TOPLO in NI TAKOJ GLOBOKO, v kraju je nešteto pekarn, restavracij, zelenjadnic in če želite tudi hotelov, ki ponujajo raznorazne DODATNE AKTIVNOSTI za malčke in malo večje otroke. Slednji znajo tudi uživati v številnih VODNIH ŠPORTIH. Mesto Makarska je res blizu, če vas skrbi za zdravstveno oskrbo, tam imate vse nujno. Najboljše pri Breli je tudi ta res DOLGA SPREHAJALNA POT, ki brez problema v spanec na svežem zraku zaziba naše malčke v vozičku.

ČE POVZAMEM, Brela je super. Edino KAR SMO MALO POGREŠALI je bilo raziskovanje okolice. Seveda bi se lahko zapeljali vse do DUBROVNIKA ali pa do SPLITA in ostalih obmorskih krajev če bi želeli, a v NAJHUJŠI SEZONI se nam to ni zdelo najbolj pametno z Lu-jem, ki je itak raje užival na plaži pod apartmajem. Na otokih ponavadi raziščemo skoraj vsak kotiček, kolikor nam čas dopušča – tam je ponavadi tempo tudi precej bolj umirjen, nasplošno se mi zdi manj gužve na otokih. Parv zaradi slednjega se vedno RAJE VRAČAMO NA ENEGA IZMED OTOKOV (ponavadi vsako leto izberemo drugega). 1 teden v Breli je bil več kot dovolj, da smo si nabrali energije in zares počeli nič razen PLAVANJA, BRANJA KNJIG, SPANJA in jedli smo seveda tako kot vedno zelo dobro. Je pa 1 teden za nas več kot dovolj za tovrstno „nič-početje“ ;).

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *