VIS, Hrvaška | 10 dni poletnih počitnic na najbolj oddaljenem poseljenem hrvaškem otoku

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA Leave a Comment

Letos poleti smo 10 dni počitnikovali na otoku Vis, ki je od naseljenih hrvaških otokov NAJBOLJ ODDALJEN od kontinentalne obale. Ker je bil otok v preteklosti dolgo časa militarna cona, je bil zaprt za zunanje obiskovalce in je posledično ohranil svojo DALMATINSKO PRISTNOST. Vis sem obiskala že pred leti in zdaj lahko samo še potrdim, da je otok s svojimi nenatrpanimi PLAŽAMI, VASICAMI, posejanimi s kamnitimi hiškami, in sosednjimi OTOČKI, kjer lahko ZAPLAVATE V JAMAH res nekaj posebnega.

Kdaj: avgust 2014

Kraji: Vis, Komiža, Rukavac, Stiniva, Stončica, Budikovac, Biševo, Ravnik, Hum

Kako: z našim avtom

Prenočišče: najetem apartmaju

VIS SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 2 LETI. PREBERI VEČ O VISU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO DO VISA

Iz SPLITA vozijo na Vis TRAJEKTI in SPEEDBOAT-i, z italijanske strani lahko na otok prispete s trajektom iz ANCONE ali pa s speed boat-om iz PESCARE. Vsekakor vnaprej preverite aktualne urnike trajektov na JADROLINIJI, saj se le-ti redno spreminjajo. Če potujete v visoki sezoni , pridite v Split vsaj 1-2 uri pred odhodom trajekta.

Vsi trajekti prispejo v luko v kraju VIS od koder si morate organizirati prevoz do vaše končne destinacije (če že en pridete z lastnim avtomobilom). Med Visom in Komižo so tudi javni lokalni AVTOBUSI. Avto pa raje natankajte že v Splitu, saj je na otoku menda samo ENA BENCINSKA ČRPALKA.

PRENOČIŠČA

V Visu in Komiži je nekaj HOTELOV, drugače pa na otoku prevladujejo privatni APARTMAJI. Stanovali smo v kraju RUKAVAC v zasebnih apartmajih s prekrasno veliko teraso in še lepšim pogledom na morje. Rukavac ima super geografsko lego in je ODLIČNO IZHODIŠČE za nadaljna raziskovanja, prav tako pa je v neposredni bližini tudi ena izmed najlepših plaž na otoku.

KAJ VIDETI & POČETI NA VISU

MESTO VIS | trajektna luka in turistično mesto


Prvi stik z otokom Vis bo verjetno ravno mesto Vis. Ko zapustite TRAJEKT lahko tu opravite Še kakšne večje NAKUPE, sicer pa zna biti kar hektično, ko se vsi avtomobili naenkrat odpeljejo iz trajekta in spodaj na obiskovalce čaka množoca domačinov, ki ponujajo privat nastanitve v sobah ali apartmajih.

V dobre pol ure prehodite mesto iz enega na drugi konec, vmes pa se lahko ustavite v številnih restavracijah, barih, trgovinah, trgih, pa še na cerkev in FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN na polotoku PIROVO ne pozabimo. V bližini je tudi kar nekaj lepih plaž, najlepša verjetno PLAŽA GRANDOVAC.

RUKAVAC | nekdanja ribiška vasica, obdana s krasnimi plažami in zalivi


Rukovac leži NA JUŽNI STRANI OTOKA in je obdan z ostalimi majhnimi otočki in prekrasnimi PLAŽAMI. Na izbiro je veliko privatnih apartmajev in vil in če iščete umirjen in sproščen manjši turistični kraj, bo Rukovac super izbira. Tudi mi smo tu stanovali. Rukovac je bila včasih manjša RIBIŠKA VASICA, danes pa se je zahvaljujoč na novo asfaltirani dostopni cesti razširil in delimo ga celo na TRI PREDELE (zgornji, spodnji in stari Rukovac). V Rukovcu sta dve RESTAVRACIJI, ampak NOBENE TRGOVINE. A tudi za to imajo rešitev – vsako jutro okrog osmih zjutraj se v Rukavac namreč pripelje KOMBI, ki dostavlja SVEŽ KRUH in sladice. Poleg tega se trikrat na teden pripelje kombi, ki prodaja SVEŽE SADJE IN ZELENJAVO, na pomolu pa lahko skoraj vsak dan (če ste dovolj zgodnji) kupite sveže ulovljene RIBE.

PLAŽA TEPLUŠ | najbližja glavna plaža in zaliv v kraju Rukavac


Teluš je GLAVNA PLAŽA v Rukovcu z manjšim BOROVIM GOZDIČKOM, ki zagotavlja senco. Morje je kristalno čisto in zaliv je primeren za MAJHNE OTROKE. Če želite več zasebnosti se lahko odpravite po skalah še malo naprej dokler ne najdete lepega kotička. Na poti s plaže pozno popoldan ne pozabite nabrati še malo ROŽMARINA ali pa kakšne druge začimbe za večerjo.

PLAŽA SREBRNA | ena najlepših plaž na otoku, blizu kraja Rukavac


Samo par minut od Rukavca oddaljena plaža Srebrna je ENA NAJLEPŠIH NA OTOKU, morda celo ena najlepših na Hrvaškem. Tu je vse kar rabite, BOROVCI za senco, manjši BEACH BAR  in povrh tega še čudovita NENATRPANA PLAŽA. Če počakate do sončnega zahoda bo pa sploh “wow”.

KOMIŽA | drugo največje mestece na otoku Vis


Na drugi strani otoka, ob vznožju HRIBA HUM (587 m nmv) leži mesto Komiža. Prav tu sem pred leti preživela dober teden poletnih počitnic in vse od takrat mi je ostala v lepem spominu. Seveda smo Komižo morali obiskati tudi letos.

Mesto je sproščeno in med sprehajanjem po ozkih ulicah naletite na živahne RESTAVRACIJE, BARE, TRGOVINICE, TRŽNICE IN CERKVICE. Tradicionalna dalmatinska arhitektura kamnitih hišk pa pričara tisto pristno DALMATINSKO VZDUŠJE.

OTOK BIŠEVO | Mora špilja in najlepši enodnevni izlet iz Komiže


Biševo, MANJŠI OTOK otok od Komiže na Visu oddaljen le kakih pet kilometrov je ena večjih turističnih atracij zaradi znane MODRE JAME (Modra špilja). Okoli POLDNEVA se sončni žarki skozi morsko gladino lomijo tako, da ustvarijo čudovito in EDINSTVENO MODRO SVETLOBO. Otok in jamo najlažje obiščete z organiziranim DNEVNIM IZLETOM Z LADJO ali pa NAJAMETE ČOLN.

Vas zanima, kako zgleda ta svetloba POD VODNO GLADINO? Skok v morje znotraj jame je dovoljen – ne bo vam žal. Na otoku je tudi lepa PLAŽA kjer si lahko za par ur oddahnete.

PLAŽA STINIVA | eden najlepših zalivov na Hrvaškem


Brez dvoma eden NAJZANIMIVEJŠIH ZALIVOV v celotnem Mediteranu. Do plaže se lahko odpravite peš po ozki STRMI KOZJI STEZI, ali pa po lažji poti – S ČOLNOM. Ko z morja gledate v smeri Stinive vidite samo SKALNE KLIFE klife in šele ko se obali približate se pred vami odpre ozka odprtina kakih štirih metrov med dvema klifoma, med njo pa zagledate čudovito SKRITO PLAŽO. Za povrh vsega je tam še restavracija/BAR s teraso, ki (kot lahko vidite na sliki) ponuja čudovite poglede na zaliv.

PLAŽA STONČICA | priljubljena peščena plaža


Zaliv Stončica se od ostalih razlikuje po tem, da je tu plaža PEŠČENA. Globina vode zelo počasi narašča in tudi po 30-tih metrih je voda še zmeraj dokaj PLITKA – kar je ugodno za MAJHNE OTROKE. Pod BOROVCI je tudi dovolj sence. Na plaži je ena večja RESTAVRACIJA, kjer strežejo odlične sveže morske specialitete – kuharje lahko opzaujete med delom v ODPRTI KUHINJI in en BEACH BAR, kjer si lahko privoščite sladoled, prigrizek ali pa mrzlo pivo.

Za tiste bolj aktivne je urejeno še IGRIŠČE ZA ODBOJKO. Do Stončice se peljete skozi MILNO (kjer vas prav tako čaka lepa plaža), potem pa morate avto pustiti kakšnih 500 metrov pred plažo samo. Zadnji del poti morate prehoditi. Sprehodite se lahko tudi do SVETILNIKA STONČICA.

OTOK BUDIKOVAC | miren otok nedaleč od Visa


Obstajata DVA OTOKA S TEM IMENOM, Mali in Veli Budikovac. Slednji je samo 3 kilometre oddaljen od obale otoka Vis in na njem najdemo DVE PLAŽI, kjer lahko uživate ves mir na svetu. En zaliv je malo večji in tam se nahaja tudi RESTAVRACIJA na eni strani ter BAR na drugi. Na drugi strami otoka (le 3 minute peš) pa je plaža bolj divja.

OTOK RAVNIK | Zelena špilja in impresivni klifi


JAMA ZELENA ŠPILJA je NARAVNA ZNAMENITOST na SZ delu majhnega otoka Ravnik. Ime je dobila po značilni ZELENI SVETLOBI, ki pronica skozi majhno odprtino na vrhu jamskega stropa . V jamo se lahko zapeljete z manjšim čolnom ali barko, pa ne pozabite skočiti v vodo – plavanje v jamah je izkušnja zase. 

IZLETI S ČOLNOM | raziskovanje in odkrivanje osamljenih zalivov na otoku Vis


Če imate dovolj časa se res splača OKROG OTOKA S ČOLNOM. Pogledi na KLIFE z odprtega morja so res edinstveni pa še kak SKRITI ZALIV ODKRIJETE SPOTOMA.

Na Visu je poleg naštetega še veliko ZALIVOV in ostalih znamenitosti, med njimi verjetno najbolj znana TITOVA JAMA in nekdanje VOJAŠKO LETALIŠČE, ki so ga uporabljali v drugi svetovni vojni. Za spomin na morske dni se lahko opremite z letno zalogo okusnega OLJČNEGA OLJA in kakšno steklenico VIŠKEGA VINA.

VIS Z OTROKI

Mi zares čisto vsako poletje zares uživamo na DALMATINSKIH OTOKIH – predvsem zato, ker tu zlahka najdemo čisti MIR. VREME je ponavadi tudi lepše kot na celini, zrak je čist in hrana je vedno za prste oblizat. Naravnost iz morja na krožnik. KAMENČKI na plaži so prav tako zabavni kot MIVKA , če ne še bolj – namesto peščenih gradov pač gradimo stolpe in bunkerje ;). Edino česar vas kot starša na Visu morda lahko skrbi je oddaljenost prave BOLNICE, za vsak primer, če se kaj zgodi. Mi o najhujšem scenariju sicer nikoli ne razmišljamo preveč in do sedaj je bilo še vedno vse v najlepšem redu.

DSC_3692

Če že ne morete brez PEŠČENE PLAŽE – ni problema, tudi slednje se najdejo na Visu. Na primer v STONČICI. Ne pozabite na ustrezno SONČNO KREMO in se prepustite igri in uživanju. Na otoku tudi NI VELIKO PROMETA, zato lahko otroci skoraj povsod brezskrbno tekajo naokoli. Na Vis se sigurno še kdaj vrnemo!

DSC_3361

Na Visu smo torej zelo uživali in predvsem ga priporočamo vsem tistim, ki si želijo MIRNEGA ODDIHA in družinam z otroci, ki ne iščejo organiziranih animacijskih klubov, ampak radi odkrivajo pristne dalmatinske vasice in skupaj uživajo na mirnih plažah.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *