DUGI OTOK, Hrvaška | 1 teden poletnih počitnic na enem bolj divjih in manj turističnih hrvaških otokov

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, HRVAŠKA Leave a Comment

Na Dugi otok smo želeli že dlje časa, pa smo se vseeno vsako leto raje odločili za kakšen bolj južno ležeči dalmatinski otok – no, letos pa smo rekli, da je skrajni čas za obisk. Mikal nas je prav zaradi slovesa bolj DIVJEGA, MIRNEGA in MANJ TURISTIČNEGA OTOKA in ravno to smo na koncu tudi dobili. Poleg tega pa nas je večino dni spremljal še čisto pravo karibsko vzdušje na plaži, z dobro hrano in pijačo ob sončnem vremenu in širšem družinskem krogu. Otok se je izkazal za dobro mešanico pravega ODKLOPA in ravno pravo mero AKTIVNOSTI v smislu dnevnih izletov in športanja.

Kdaj: julij 2016

Kraji: Veli Rat, Sali, Bozava, Brbinj, Zman, Telascica, Kornati

Kako: z našim avtom

Prenočišča: najeti apartma

DUGI OTOK SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 4 LETA. PREBERI VEČ O DUGEM OTOKU Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO NA DUGI OTOK

Iz LJUBLJANE ste v približno 4 urah v ZADRU, kjer sledite tablam za GAZENICO, kjer se nahaja nova TRAJEKTNA LUKA. Trajekt za BRBINJ odpelje vsake 4 ure, vožnja pa traja slabi 2 uri. OTROCI mlajši od 3 let potujejo BREZPLAČNO, tisti med 3 in 12 leti pa plačajo polovično celo. Za avto, 2 odrasla in 1 otroka (4 leta) mso tako plačali skupno 33€ v eno smer. Novo pristanišče v Zadru je super organizirano in karto lahko kupite kar takoj na licu mesta, na plačilni postaji. Če imate res dovolj časa se lahko z AVTOBUSOM podate v ZADAR na kavo (ustavi čisto pri trajektu, v Zadru pa na glavnem kolodvoru). Do Zadra lahko drugače pridete tudi z VLAKOM, tja poletite z nekaterih mednarodnih evropskih LETALIŠČ ali pa se pripeljete s TRAJEKTOM IZ ITALIJE.

dugi otok map

VOŽNJA S TRAJEKTOM sama po sebi sicer ni nič posebnega, a vseeno jo obožujem – sploh tisto ta prvo, ki te pripelje na otok, ko prvič zares VDAHNEŠ MORSKI ZRAK in ti VETER POKVARI FRIZURO, poslušaš ZVOKE GALEBOV in se kot otrok veseliš MORSKIH POČITNIC! Vožnja do Dugega otoka je kar zanimiva, pluli smo mimo številnih manjših otočkov in razgledi res niso bili dolgočasni. Ker smo v prvi polovici letošnjega leta izjemoma izpustili potovanje v tople kraje in se odločili za obisk zasnežene Švice in pravljično zimske Finske smo kar 10 mesecev čakali na prvi skok v morje.

DSC_0268

PRENOČIŠČA NA DUGEM OTOKU

Zadnja leta smo za poletne počitnice pri južnih sosedih večinoma najeli kar celo hišo, saj se nas je vedno nabralo kar lepo število. Letos smo sicer imeli enak plan, a zaradi malo bolj skrčene ponudbe tovrstnih objektov na Dugem otoku smo na koncu pristali v VELIKEM APARTMAJU tik ob morju v umirjenem kraju VELI RAT (pritličje apartmajske hiše). Saj na koncu je važno le, da imaš veliko teraso za večerje in druženje ;). Bonus so bili še fajn sosedje v zgornjem nadstropju. Na Dugem otoku sicer NI VELIKO HOTELOV, je pa nekaj KAMPOV in PRIVAT APARTMAJEV.

DSC_0369

KAJ VIDETI & POČETI NA DUGEM OTOKU

VELI RAT | umirjen manjši kraj z znamenitim svetilnikom in krasnimi zalivi


Manjši kraj NA SEVERU OTOKA je postal naš dom za TEDEN DNI in vsak dan smo se sprehodili do EDINE TRGOVINICE v centru (nasproti edinega bara), mimo nekaj privatnih hišk in apartmajev, včasih pa še naprej do MARINE, nekajkrat pa vse do SVETILNIKA (cca 45 minut). PLAŽA direktno pred hišo je bila idealna za jutranji skok v vodo, še boljši pa je bil tisti ob večernem oranžnem soncu, tik pred večerjo. Čisti mir in tišina ;). V centru si je bilo možno IZPOSODITI KOLESA. Ker ni veliko prometa, je KOLESARJENJE idealno – če zmorete vožnjo v klance seveda. Za tiste z manj kondicije pa vsaj do plaže ali pa zjutraj po kruh :).

DSC_0587

DSC_0368

OBALA okrog SVETILNIKA (Veli Rat) je sicer bolj SKALNATA, a tu in tam se skrivajo čudoviti ZALIVČKI, ki jih z malo sreče imate lahko le zase. V bližini se nahaja tudi KAMP, za bolj posebno izkusnjo pa lahko V SVETILNIKU TUDI PRESPITE.

dugi otok3

DELUJOČ SVETILNIK V VELEM RATU s svojimi 41 METRI slovi kot NAJVIŠJI SVETILNIK NA JADRANU, zanimivo pa je tudi dejstvo, da je FASADA obarvana z mešanico na tisočih JAJC– ki jo varujejo pred soljo. Če plačate majhno VSTOPNINO se lahko podate prav na vrh (le okoli 160 STOPNIC morate premagati) in uživate v čudovitem razgledu. Čisto pri vrhu je treba sicer po zelo STRMI LESTVI, ki morda ni najbolj ustrezna za male otroke in starejše obiskovalce.

DSC_0398dugi otok10

Večinoma smo kuhali sami, le čez dan smo si privoščili kak ribji prigrizek ali pa solato na plaži – en večer pa smo se reees dobro najedli v RESTAVRACIJI (Momi) pri kampu blizu svetilnika. Lokacija čudovita, morda sam izgled sprva bolj kot še ena „plažna“ restavracija s tipičnnim menijem, ampak ne – bili smo prijetno presenečeni nad top ponudbo, postrežbo in res zelo okusno morsko hrano. Hobotnica iz pečice, škampi, lignji in ribice, zraven pa še kak kozarec Graševine (lokalnega belega vina). Aja pa drago tudi ni bilo – definitivno vredno obiska, pa še sončni zahod vas čaka ob lepem vremenu, pod teraso pa šumenje valov. Ahhh..

DSC_0439

dugi otok1

RAZGLED S SVETILNIKA proti najbolj severni uvali, UVALI MOST, do katere se pride po ozki potki skozi borov gozdiček od parkirišča pri svetilniku (približno 20 minut).

DSC_0510

DSC_0480

SAKARUN | ena najlepših plaž na Hrvaškem


Sakarun – ENA NAJLEPŠIH PLAŽ NA HRVAŠKEM. Še posebno pa za otroke, res je bil raj za našega tamalega, ki je tretji dan pogumno odvrgel rokavčke. Kot vedno, je bil najtežji del, ga nekako zvabit ven iz vode, iz katere je moral tu in tam pobegniti predvsem zaradi močnega sonca. V zalivu se tekom dneva zasidra kar nekaj JADRNIC, a nič ne de, so dovolj daleč, da nikogar zares ne motijo.

DSC_0340

DNEVNIH OBISKOVALCEV je sicer dovolj, a niti slučajno ne moremo govoriti o gužvi kakršno poznamo npr. iz plaž po Makarski – morda smo imeli samo srečo in v začetku julija še ni bilo tako hudo, morda pa je otok resnično veliko manj obiskan, kot marsikateri drugi. PARKIRIŠČE pri plaži se plača po urah oziroma za cel dan, če želite tudi LEŽALNIKI s po enim sončnikom. Sicer pa lahko do plaže PRIKOLESARITE, avto pustite zgoraj pri glavni cesti in se namestite v borovem gozdičku pri plaži, pa bo vse skupaj čisto brezplačno. Če stanujete v hotelu v BOŽAVI pa vas do tu pripelje tudi CESTNI VLAKEC. Izbirate lahko med 3 BEACH BARI, vsi trije popolnoma OK.

dugi otok11

KARIBI ali HRVAŠKA? Na prvi pogled je težko ugotoviti, v živo je bila seveda razlika vseeno opazna, a tale plaža je brez dvoma odličen približek sanjskim destinacijam.

DSCN2459

V bližini plaže ni prav nič pozidanega, nobenih hotelov, apartmajev, trgovin in podobnega. Upam, da tako tudi ostane, ker je res lepo uživat v miru na plaži praktično sredi divjega mediteranskega rastja.

DCIM100GOPRO

Če se iz SAKARUNA sprehodite še malo naprej po desni strani zaliva, pridete še do ZADNJE PLAŽE na temle malem polotoku, kjer bo po vsej verjetnosti še manj obiskovalcev.

DSC_0586

BOŽAVA | turistično središče z vso potrebno infrastrukturo


BOŽAVA je še en tipičen obmorski kraj, sicer malo večji od Velega Rata, tudi ponudba je malo bolj razširjena. Tako tu najdete POŠTO, POTAPLJAŠKI CENTER, malo več BARČKOV in RESTAVRACIJ, TURISTIČNO AGENCIJO in pa velik HOTEL z BAZENI in otroškimi IGRIŠČI. Še vedno pa je vzdušje zelooo sproščeno, že skoraj zaspano ;).

dugi otok2

SALI | center dogajanja na Dugem Otoku


SALI, edini res malo VEČJI KRAJ, kjer se tudi občutno VEČ DOGAJA. Božava na tretjo potenco torej. Poleg pošte in nekaj barov so tu še pekarna, večji turistični info center, trgovinice, restavracije in peščica barov, ki so nakazovali na možnost zabave bolj pozno v noč. In pa seveda VELIKA MARINA, ki je bila v jutranjih urah polno zasedena. Kljub večjemu številu apartmajev in malo bolj mestnem vzdušju, še vedno zelo UMIRJENO in ravno prav za tapravi oddih ;). Od tu smo šli za en dan na ENODNEVNI IZET PO KORNATIH.

dugi otok12

NARODNI PARK TELAŠČICA | slano jezero, klifi, peš poti in krasen zaliv


Na JV otoka leži znani NARODNI PARK TELAŠČICA, ki zajema VELIK ZALIV (okrog 10 kilometrov), OTOČKE v zalivu, SLANO JEZERO MIR in pa mogočne KLIFE (tudi nad 100 m višine) na zunanji strani proti odprtem morju. Park je zelo priljubljen med JADRALCI, saj ponuja ustrezno zavetrje in pa odlične restavracije. Če ga obiščete z avtomobilom tako kot mi, morate kmalu po odcepu z glaven ceste plačati VSTOPNINO. Mi smo se najprej zapeljali na RAZGLEDNO TOČKO nad navpičnimi klifi, potem pa še do zadnjega PARKIRIŠČA – od tu pa PEŠ DO JEZERA.

DSC_1008

DSC_1012

POTKA, ki nas je po žgočem soncu (jaaa, predolgo smo poležavali zjutraj) pripeljala do JEZERA MIR – vmes se je bilo treba še parkrat ustaviti pri OSLIČKIH, pa kak insekt od blizu pogledat, pa kakšno jadrnico opazovat, pa nekajkrat obljubiti en sladoled ko bomo na cilju ;).

DSC_1017

DSC_1022

Sprehodite se lahko tudi OKOLI JEZERA (cca 2 km), mi smo se zaradi vročine povzpeli le na bližnjo VZPETINO, od koder smo na eno stran občudovali KLIFE, na drugo pa JEZERO z vrha. Tu je bilo kar veliko OBISKOVALCEV, predvsem tistih na izletih z ZADRA z barkami in nekako so imeli vsi isto idejo – kopanje v jezeru. Po pravici povedano je jezero veliko lepše za sprehajanje ob njem, kopali smo se pa raje v morju. Obala jezera je skalnata in s tem tudi precej neudobna.

DSC_1048

dugi otok9

OBISK NARODNEGA PARKA nam je vzel skoraj cel dan (saj je čisto na drugem koncu otoka), v apartma smo se malo utrujeni vrnili ravno pravočasno za večerno pojedino.

KORNATI | enodnevni izlet z ladjo


Kot že omenjeno smo si en dan privoščili ENODNEVNI IZLET NA KORNATE. V spremstvu ostalih 8 naključnih turistov, s katerimi smo si delili palubo manjše barkače. Klik na spodnji gumb vas pripelje do že objavljenega prispevka o Kornatih.

PREBERI VEC O KORNATIH

EN TEDEN sicer res hitro mine, ampak boljše en teden kot pa nič. Vseeno smo si malo NAPOLNILI BATERIJE in brez slabe vesti nekaj dni počeli nič drugega kot LENARILI in se greli na soncu (sonca mi včasih res manjka tule na severu). Ker pa vedno radi tudi kaj vidimo in raziščemo smo skušali najti eno pravo RAVNOVESJE MED POLEŽAVANJEM IN POHAJKOVANJEM – se mi zdi da nam je tudi letos dobro uspelo ;). Še zadnji krog po zalivu s SUP-om in počasi je bil čas, da ulovimi trajekt nazaj na celino.

DUGI OTOK Z OTROKI

Stanovali smo le 2 kilometra od ene najlepših plaž na Jadranu, SAKARUN, ki je bila po pričakovanjih zadetek v polno še posebno za našega najmlajšega člana. Dolga peščena plaža, turkizno morje in BOROV GOZDIČEK v ozadju – pa še gužve ni bilo. No, vsaj v začetku julija ne, mogoče se kasneje kaj obrne. Uglavnem, idealno za otroke. Seveda smo obiskali tudi narodni park TELAŠČICA, kamor se je najbolje napotiti zgodaj zjutraj, da se izognete VROČINI. Obisk SVETILNIKA ga je tudi precej zanimal, kot vsako poletje do sedaj se je Lu navduseval nad morskimi dobrotami in poznim večernim odhoodom v posteljo ;).

DSCN2475

Če se sicer navdušujete nad VELIKIMI ALL INCLUSIVE HOTELI z vso mogočo ponudbo, ANIMACIJO in babysitting storitvami potem Dugi otok ne bo ravno za vas – mi smo uživali ravno zaradi tega, ker je bil čisti mir. Tale fotka je s prvega dne, po novem pa plavamo brez rokavčkov.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *