NARODNI PARK KORNATI, Hrvaška | dnevni izlet z barko z Dugega Otoka

Katja HRVAŠKA Leave a Comment

Ker smo letošnji že skoraj tradicionalni poletni oddih na Hrvaškem odločili preživeti na DUGEM OTOKU, smo se zelo veselili tudi obveznega izleta na Kornate, po doooolgem času. Najlažje si je otoke ogledati v sklopu ORGANIZIRANEGA DNEVNEGA IZLETA – razen, če ste tako ali tako na jadranju seveda. 

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO NA KORNATE

Najlažje se je izleta udeležiti iz ZADRA, kjer je mnogo različnih ponudnikov – nasploh se Zadar splača obiskati. Mesto je bilo letos na portalu European Best Destinations razglašeno za najboljšo destinacijo leta 2016. DNEVNE IZLETE NA KORNATE ponujajo tudi iz MURTERJA, DUGEGA OTOKA in verjetno še kakega drugega bližnjega otoka in obmorskega mesta na kontinentalnem delu. Do Zadra je iz LJUBLJANE dobre 3 ure vožnje, iz nekaterih evropskih mest so dandanes dobre letalske povezave, v Zadar lahko tudi priplujete s trajektom iz Italije.

kornati map

PRENOČIŠČA NA KORNATIH

Če si zaželite bolj ROBINZONSKIH POČITNIC oziroma počitnic na bolj odročnem kraju, lahko na Kornatih tudi prespite v kakšni izmed KAMNITIH t.i. „RIBIČEVIH HIŠ“. Slednje se večinoma nahajajo res „sredi ničesar“ in razen enega pomola, sobe, restavracije in morda kakega nasada oljk ne boste našli ničesar drugega. Je pa zagotovo super izkušnja.

DSC_0932

KAJ VIDETI & POČETI NA KORNATIH

Vsega skupaj sestavlja Kornate 140 VEČJIH IN MANJŠIH OTOČKOV – 89 OD SLEDNJIH SPADA V NARODNI PARK, vsi pa imajo nekaj skupnega – so ekstremno GOLI, le 5% skupne površine je kultivirane, ostalo je le skalovje. In prav zato, so otoki prava paša za oči. Vsi, ki vstopijo v narodni park morajo kupiti VSTOPNICO, slednja je vključena v ceno dnevnega izleta. Če ste na lastni oz. najeti jadrnici, morate seveda prav tako plačati za vstop. Poleg križarjenja med otočki, se v sklopu dnevnega izleta ustavite na 3-4 mestih za KOPANJE, raziskujete lahko RUŠEVINE in se povzpnete na KLIFE, greste en krog s KAJAKOM in uživate v sveže ulovljenem morskem KOSILU.

kornati NP map

DSC_1010

DNEVNI IZLET Z DUGEGA OTOKA | izlet v narodni park Telaščica in med otoki Kornatov


Ker v Velem Ratu na Dugem Otoku ni bilo ne duha ne sluha o kakšni TURISTIČNI AGENCIJI, smo se odpeljali v bližnjo BOŽAVO na kavo in jo našla tam. Za cca 45€ PO OSEBI je bilo v karto vključena vstopnina v narodni park, prigrizki in vino na barki, kosilo v restavraciji in seveda celodnevna plovba med otoki. Najbolj mi je bilo všeč tudi to, da nas je bilo na barki le 10, od tega 2 otroka. Če se na izlet podate IZ ZADRA, boste šli po vsej verjetnosti z veliko večjo barko na kateri se bo trlo turistov. Naša je zapustila kraj SALI na DUGEM OTOKU ob 9:30 in se vrnila okoli 18:00.

dugi otok boat

Kmalu za tem, ko smo štartali smo zapluli skozi ožino v NARODNI PARK TELAŠČICA, ki spada še k Dugem Otoku. OTOČKI tu okoli že močno spominjajo na Kornate, a so vseeno še veliko bolj zeleni in porasli z vegetacijo. Srečevali smo seveda veliko JADRNIC, Kornati so namreč zelo priljubljena destinacija za jadralce. Nismo se podali daleč v park, le toliko, da smo zapluli na odprto morje na drugi strani, od koder smo kmalu občudovali prekrasne SKALNATE KLIFE.

DSC_0610

DSC_0649

TELAŠČICO smo obiskali par dni kasneje z avtom in si zagotovili razgled na klife in okoliške otoke še z zgornje strani. Spodaj pa na fotki vidite, kako vse skupaj izgleda z morja.

DSC_0678

Že kar nekaj časa smo bili na poti in po ogledu znamenitih klifov smo se zasidrali v manjšem zalivu in se vrgli v kristalno čisto morje – vsakič znova sem presenečena nad čistočo morja v DALMACIJI. Četudi so plaže skalnate oziroma kamnite in malokrat peščene, je MORJE enostavno enkratno. V manj kot minuti smo se vsi znašli v vodi in družno odplavali proti PEŠČENI PLAŽI (ja, tudi takšna se najde na Kornatih). Ko smo zlezli nazaj na krov nas je pričakala POJEDINA domačih VLOŽENIH INČUNOV s kruhom in kozarcem GRAŠEVINE (belega vina), mmmm, njami!

dugi otok2

DSC_0756

Čas za odhod naprej v smeri jug. Od blizu smo si ogledali še celo vrsto KLIFOV IN PEČIN in po nasvetu skiperja z malo strahu (ja, priznam) smo nekateri odplavali v OZKO, ČRNO RAZPOKO, (tretja fotka, desno spodaj)– a ko smo se znašli na drugi strani nas je obdala čudovita MODRIKASTA SVETLOBA. Podobno kot v Modri Špilji na otoku Biševo pri Visu. V razpoko lahko bojda zaplavate le kadar je morje mirno, drugače je preveč nevarno, zaradi valov.

dugi otok4

DSC_0819

dugi otok5

Na poti smo opazili ruševine na vrhu enega izmed otokov in naš skiper nam je vneto razložil, da so tu snemali FILM, katerega naslov mi je žal ušel iz spomina. Kar nekaj obiskovalcev se je vzpenjalo po pobočju, da bi si RUŠEVINE ogledali pobližje.

DSC_0786

Na vrsti je bil naš naslednji postanek za KOPANJE in tokrat smo imeli prav posebne spremljevalce – nagajive modre RIBICE. Res jih še nikjer na Hrvaškem nisem videla, da bi takole skakale iz vode v bližini kopalcev. Očitno so nas navajene ;).

DSC_0863

dugi otok1

Na poti proti postanku za kosilo smo pluli mimo znamenite KAMNITE KAPELICE iz 17. stoletja, zgrajeni na enem izmed otokov. Takoj sva jo prepoznala, saj se je tu nedolgo nazaj poročila moja draga prijateljica ;).

DSC_0886

Čas za kosilo. Ravno pravi timing, saj nam je že vsem malo krulilo v želodcih. Privezali smo se na mini pomolu in skočili na kopno. Videli smo 2 hiši, leva je ponujala prenočišča, desna pa je bila urejena v RESTAVRACIJO. Vse naokrog pa GOLA SKALNATA POBOČJA in ena manjša površina za pridelavo zelenjave in zelišč. Že zjutraj smo lahko izbirali med mesnim ali ribjim kosilom, naročilo je bilo posredovano po sporočilu preko telefona. Hrana nas je torej takorekoč čakala – v najinem primeru po dve ribici in krompirjeva solatka. Še kak deci vina za poplaknit in je bil volk sit in koza cela.

DSC_0907

dugi otok3

Lenobno smo se odmajali nazaj proti barki in med vožnjo menda prav vsi na kratko zatisnili oči. Ni dolgo trajalo, že smo se ustavili za še ZADNJI POSTANEK ZA KOPANJE. Po mojem mnenju prav v NAJLEPŠEM ZALIVU celega dneva. Kljub rahlo polnem trenuhu se je bilo nemogoče upreti turkizni vodi in hitro smo spet vsi poskakali v morje. Potem pa počasi nazaj proti Saliju.

DSC_0949

DSC_0936

DSC_0970

Dan je bil zelo SPROŠČUJOČ, z veliko čudovitimi pogledi, dobro družbo na krovu (sva imela res srečo s prijetnimi sopotniki), dobro jedačo in pijačo ter postanki za skok v vodo – toplo priporočam takšen dnevni izlet, če ste kje v bližini.

DSC_0973

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *