Izlet v Hamburg kaj videti in početi v Hamburgu

HAMBURG, Nemčija | vikend izlet v drugo največje nemško mesto

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, MESTA & PRESTOLNICE, NEMČIJA Leave a Comment

Poleg Berlina je Hamburg definitivno moje najljubše nemško mesto. Morda na ta izbor vpliva tudi dejstvo, da sta prav ti dve mesti najbližji veliki mesti našemu domu v Nemčiji in jih posledično res pogosto obiščem. V Hamburgu sem bila tako v zadnjih 9 letih sigurno 15-20x in ga res dobro poznam. Je ena super mešanica kultnih alternativnih barov in ulic, hiper modernih (in dragih) sosesk, krasnih parkov, top restavracij in še in še. Je vsekakor mesto kjer se prepletajo najrazličnejše kulture in ljudje z najrazličnejšimi statusi. Poleg tega ima mesto tudi tisti značilen pristaniški karakter, to, da je blizu morja je pa še dodaten plus. Ja, seveda, vreme zna biti muhasto, vetrovno in deževno, ampak tudi to ima svoj čar. Ker je po tolikih obiskih že skrajni čas da nekaj napišem, sem v ta obsežen prispevek strnila največje atrakcije in zanimivosti mesta. Morda pa koga že kmalu zanese na sever.

HAFENCITY | moderna urbana četrt na rečnem otoku Grasbrook

Eden mojih najljubših predelov Hamburga je prav tole zanimivo območje NEKDANJEGA OGROMNEGA PRISTANIŠČA, ki se zadnje desetletje razvija v eno NAJBOLJ MODERNIH STANOVANJSKO – POSLOVNIH OBMOČIJ V EVROPI. Krasna stanovanja, hoteli, pisarne, trgovine, restavracije, znamenita opera, muzeji in nenazadnje tudi predel skladišč Speicherstadt – ta prav poseben miks izredno moderne arhitekture in historičnih stavb je res nekaj posebnega. V tem „mestu v mestu“, kot mu pravim jaz, je izvedenih že skoraj 80 projektov, še dobih 60 pa se jih bo realiziralo v naslednjih desetih letih.

hafen citz hamburg Germany Nemcija

Če Hamburg obiščete prvič, predlagam da izberete hotel prav v tem predelu, saj bo veliko turističnih zanimivosti (Speicherstadt z muzeji in znamenita opera Elbphillharmonie na primer) dovolj blizu, da jih obiščete kar peš, pa tudi ostali deli mesta niso daleč. Po Hamburgu se da tudi super s kolesom.

SPEICHERSTADT | največje mesto skladišč na svetu

Na zgoraj omenjenem območju HAFENCITY se med modernimi stanovanjskimi in poslovnimi objekti nahaja tudi tole nadvse zanimivo MESTO SKLADIŠČ – NAJVEČJE OBMOČJE SKLADIŠČ NA SVETU, ki se je uvrstilo tudi na seznam UNESCO-ve dediščine, je res nekaj spektakularnega. V mogočnih opečnatih stavbah, ki so jih med leti 1883 in 1927 zgradili na KONSTRUKCIJI IZ LESENIH KOLOV (hrastovi hlodih), si lahko danes ogledate celo vrsto MUZEJEV (Hamburg Dungeon, Muzej začimb, Nemški carinski muzej, Speicherstadtmuseum, Miniaturwunderland, Pomorski muzej, Dialoghaus Hamburg, Automuseum Prototyp), sicer pa je že sam sprehod po tem predelu zanimiv.

Speicherstadt Hamburg Germany Nemcija

Predel SPEICHERSTADT se razteza kar 1,5km v dolžino in med 150 -250m v širino in obsega območje 6 KANALOV ter otokov povezanih s kar 8 MOSTOVI. Večina izmed skoraj 20 stavb (vsaka z 7-10 nadstropji) je bilo med 2. svet. vojno sicer uničenih, a so jih do danes lepo obnovili. Nekatere izmed njih so še do nedavnega uporabljaie kot skladišča za kavo, kakav, čaj, začimbe, preproge in še kaj.

Speicherstadt Hamburg Germany Nemcija

MARITIM MUSEUM | mednarodni pomorski muzej

V NAJSTAREJŠI SKLADIŠČNI STAVBI v Hamburgu, Kaispeicher B se danes v kar 9. nadstropjih nahaja zanimiv mednarodni POMORSKI MUZEJ, kjer smo si v času našega zadnjega obiska ogledali historične predmete – od modelov ladij do uniform, orožja, slik in fotografij do zemljevidov, knjig, globusov in še in še.

Hamburg Germany Nemcija

Tudi za otroke je poskrbljeno, v vsakem nadstropju najdejo določene naloge, odgovore pa beležijo v zloženko, ki jo dobijo na vhodu v muzej. Največja atrakcija za najmlajše pa je vsekakor ogromna ladja iz lego kock. Za obisk zlahka računajte okrog 2 uri ali pa še več, odvisno od vaše „muzejske kondicije“.

MAritim museum Hamburg pomorski muzej Nemcija Germany

MINIATUR WUNDERLAND | največji model železnice na svetu

Eden bolj prepoznavnih MUZEJEV v predelu Speicherstadt, izglasovan za NAJBOLJ PRILJUBLJENO TURISTIČNO ATRAKCIJO V NEMČIJI je hkrati tudi NAJVEČJI MODEL ŽELEZNICE NA SVETU (15.715m železniške proge). Ob vseh teh presežkih so bila naša pričakovanja seveda relativno visoka, a nas vse skupaj na koncu ni razočaralo. Obisk tik po ponovnem odprtju po večmesečni pavzi na račun epidemije je bil nekaj prav posebnega. Sicer z obvezno masko, a zato prav nobene gneče in čakanja v vrsti za vstop v muzej.

Miniatur Wunderland museum Hamburg muzej

Vse od leta 2000 se na tem mestu gradi vedno večji MINIATURNI SVET, kjer lahko med drugim občudujemo lepote osrednje Nemčije, Hamburga, Švice, Italije, Avstrije, USA, Skandinavije, in druge. Med najbolj priljubljenimi je LETALIŠČE KNUFFINGEN, kjer na kar 150m² vzleta in pristaja 52 letal (okrog 250 poletov dnevno), skupno je gradnja slednjega trajala kar 6 let. Na splošno je v muzeju toliko detajlov da se ti po domače rečeno zmeša – 130.000 dreves, 4.340 zgradb, 1.040 vlakov, 263.000 oseb, 9.250 vozil in tako naprej. Resnično zanimivo za otroke in odrasle. Tudi za prihodnja leta imajo še veliko v planu, tako da bo tudi za ans sigurno zanimiv ponoven obisk čez kakšnih 5 let.

ELBPHILLHARMONIE | moderna koncertna dvorana

Eden bolj razvpitih arhitekturnih projektov v Nemčiji, ki se je po 9 letih gradnje končal konec leta 2016 s sicer prekrasnim rezultatom, a s kar skoraj 4x višjimi stroški gradnje, je danes ponos Hamburga. FILHARMONIČNA KONCERTNA DVORANA na reki Labi (po nemško Elbe) je ena NAJVEČJIH IN AKUSTIČNO NAJBOLJ NAPREDNIH KONCERTNIH DVORAN NA SVETU. Zgrajena je NA VRHU STAREGA SKLADIŠČA (Kaispeicher A), katerega fasada je lepo ohranjena, skupaj z novim modernim delom (ki ponazarja valove, jadra, ledeno goro, pa tudi kristal) je tudi NAJVIŠJA ZGRADBA V HAMBURGU, v višino meri kar 108m.

Elbphillharmonie filharmonija Hamburg Nemcija Germany

Sicer pa se v zgradbi ki skupaj šteje 26 NADSTROPIJ nahaja še veliko več od TREH KONCERTNIH DVORAN. Tu je namreč še razkošen HOTEL s kar 244 sobami, RAZGLEDNA PLOŠČAD PLAZA v 8. nadstopju, RESTAVRACIJE, SPA in velika GARAŽA za obiskovalce.

Elbphillharmonie Hamburg Germany Nemcija

Po približno 15 minutah hoje pridete do začetka znamenitega predela LANDUNGSBRÜCKEN, od koder je lep pogled proti koncertni dvorani in predelu HafenCity.

Hamburg Germany Nemcija

MUZEJSKE LADJE | Cap San Diego, Rickmer Rickmers in ostale

Poleg pomorskega muzeja si vsi ljubitelji navtike in plovil lahko ogledate še nekatere MUZEJSKE LADJE. Med najbolj znani spadata CAP SAN DIEGO in RICKMER RICKMERS, obe na fotografiji spodaj, nekatere druge pa so še: Anna Lisa, Bergedorf, Bleichen, Eldorado, Fortuna, Frieda, Sedov, Queen Elisabeth 2, Otto Lauffer in ostale.

Museumships Hamburg Germany Nemcija

159m dolga LADJA CAP SAN DIEGO (na fotki levo), zgrajena leta 1961, je ena od šestih sestrskih tovornih ladij, ki so plule med Nemčijo in Južno Ameriko. Kar 120 povratnih poti se je nabralo do leta 1981, ko je ladja zaplula pod špansko zastavo, nekaj let kasneje pa spet pristala v rokah mesta Hamburg in zaslovela kot ena najbolj zanimivih muzejskih ladij. Poleg dnevnih ogledov in začasnih razstav lahko na ladji celo prespite, nekajkrat letno pa tudi izpluje na izlet po reki Labi. Nedaleč stran je zasidrana še druga zanimiva muzejska ladja – RICKMER RICKMERS (na fotki desno), imenovana po ladjedelcu iz Bremerhavna. Ladja je sprva plula proti Hong Kongu, kasneje pa bila pristala v lasti portugalcev, angležev in brazilcev, večkrat je bila preimenovana in med drugim plula med Evropo in Južno Ameriko, vse dokler se ni upokojila nazaj v domačem pristanišču v Hamburgu.

ST. PAULI LANDUNGSBRÜCKEN | najdaljši plavajoči pomoli pristanišča Hamburg

NAJVEČJI PLAVAJOČI POMOL v hamburškem pristanišču je danes CENTER DOGAJANJA v tem delu mesta in ena največjih turistilnih atrakcij v mestu nasploh. Nekoč pomol za ogromne parnike, danes pa poleg priveza za ladje služi tudi kot pomemben povezovalni člen med železniškimi, avtobusnimi in trajektnimi povezavami med različnimi deli Hamburga. Živahna PROMENADA ob reki Labi, med mestnim predelom ST. PAULI in FISCHMARKT ribjo tržnico, je tudi kraj kamor se pride na kosilo, večerjo, jutranji sprehod in na pijačo zvečer.

Hamburg Germany port emcija

Če se želite zapeljati na 1- ali večurni IZLET Z LADJO boste tako ali tako morali prit sem, pa tudi če nimate časa, ali pa vreme ni najlepše, je ta del zanimivo obiskati. Sprehodite se med restavracijami in trgovinami, si spotoma ogledate zgoraj omenjeni muzejski ladji, od tu je super RAZGLED NA PRISTANIŠČE s kontejnerji na drugi strani in ogromne KRIŽARKE, ki redno plujejo v ali iz pristanišča.

Landungsbrücke Hamburg Germany Nemcija

HAFENFAHRT & IZLETI Z LADJO | vožnja po pristanišču

Beseda HAFENFAHRT označuje VOŽNJO PO PRISTANIŠČU na eni izmed večjih ali manjših turističnih ladij. Večina slednjih odrine prav s pomola Landungsbrücke (oštevilčeni so od 1-10), nekatere pa tudi z drugih točk bližje predelu Speicherstadt. Izbirate lahko tudi med različnimi rutami vožnje, nekatere so krajše in vas peljejo bolj po mestnih kanalih, nekatere tudi do kontejnerskega dela pristanišča in vse do obrobja mesta. Če imate čas in je lepo vreme vsekakor priporočam daljšo vožnjo.

Na krovu si lahko privoščite kaj dobrega za pojest in popit, spet, odvisno od velikosti in ponudbe ladje. Ponavadi vas po zvočniku spremlja tudi zabavna razlaga in sigurno boste o mestu in pristanišču slišali marsikaj zanimivega. Sicer pa si lahko privoščite tudi enodnevni izlet na čudovit otok HELGOLAND – ladja prav tako odrine s pomola Landungsbrücke. Mi smo Helgoland obiskali z ladjo iz mesta Cuxhaven, potopis pa TUKAJ.

Hafenrundfahrt Hamburg Germany Nemcija port boat trip

hamburg germany nemcija cruiseship krizarka Aida

Sicer se lahko namesto malce dražje zgoraj omenjene vožnje z ladjo zapeljete tudi z VODNIM TAKSIJEM ali pa trajektom – HVV FÄHRE, linija 62 je super, hitra ladja odrine na približno 15minut s pomola št. 3 na Landungsbrücke. Zapeljete se lahko recimo tudi do plaže Elbstrand (postaja Övelgönne), če greste vse do konöne postaje pa vidite tudi kontejnerski del pristanišča.

Hamburg city Germany Nemcija from the boat trip

Sama sem šla na kar 3x na 2-urni izlet z ladjo in enkrat z zgoraj omenjenim trajektom in res priporočam vsem, ki ste v mestu prvič in imate po možnosti še lepo vreme – razgledi so res krasni. Karte lahko kupite na licu mesta, ali pa jih rezervirate po internetu.

KONTEJNERSKO PRISTANIŠČE | tretje največje v Evropi

Največje nemško in TRETJE NAJVEČJE KONTEJNERSKO PRISTANIŠČE V EVROPI s 4 terminali, povezanimi z želežniškimi tiri je eno najbolj razvitih v evropskem prostoru. Če se udeležite zgoraj omenjenih izletov oziroma voženj z ladjami in trajekti, si lahko vse skupaj ogledate čisto od blizu – če imate srečo vidite tudi kako kontejnerje z ogromnimi žerjavi natovorijo oziroma raztovorijo z ladij.

hamburg port city hafen Germany Nemcija

Poleg tega so tu tudi TERMINALI ZA KRIŽARKE, iz Hamburga jih namreč vsako leto odpluje res veliko število.

PIER 10 | tradicionalni ribji sendvički

Med obiskom tega dela Hamburga ne smete zamuditi tudi tradicionalnega prigrizka na enem izmed pomolov in najbolj znani so prav tile ribji kruhki čisto na koncu plavajočega pomola, na Pier 10.

Pier 10 Fischbrötchen Hamburg Germany Nemcija

Izbirate lahko med variantami z ocvrto belo ribo (BACKFISCH), hladno vloženo kislo ribo slanik (MATJES), s klasičnim slanikom (BISMARCK), paniranim slanikom (BRATHERING), z rakci (KRABBEN), dimljenim lososom (STREMELLACHS), ribjo polpeto (FISCHFRIKADELLE), s polenovko (SEELACHS), dimljeno skušo (MAKRELE), ali pa poskusite eno prav posebno varianto imenovano zvitega mariniranega slanika (ROLLMOPS). Sendviček lahko obogatite z značilno omako „Remulade“, ki malo spominja na našo tatarsko omako. Vse skupaj lahko poplaknete z najbolj znanim hamburškim pivom, ASTRA.

ST. PAULI ELBTUNNEL | historični podvodni dvocevni tunel

426m dolg PODVODNI DVOCEVNI TUNEL, zgrajen že leta 1911 povezuje centralni Hamburg s pristaniškim delom na drugem bregu reke Labe. Za motorni promet so predpisane določene ure, za pešce in kolesarje pa je tunel odprt 24ur na dan – vanj se spustimo ali po stopnicah, ali z novejšim dvigalom ali pa z zanimivim originalnim dvigalom.

St. Pauli Alter Elbtunnel Tunel Hamburg Germany Nemčija

Znotraj tega historičnega tunela lahko opazite zanimive ORNAMENTE iz terakote, ki ponazarjajo življenje v in ob reki Labi, čaka vas tudi RAZSTAVA, v tunelu so posneli več scen različnih FILMOV in videospotov, skozenj pa vodi tudi proga MARATONA. Tudi če ne prehodite celotne trase, je zanimivo na hitro pokukati vanj.

FISCHMARKT | znamenita ribja tržnica

Obisk zanimive živahne RIBJE TRŽNICE, oddaljene le par minut hoje od Landungsbrücken, je nekaj posebnega in če imate radi tržnice enostavno morate vzeti čas na NEDELJSKO JUTRO, ko se med 5 in 9:30 uro (poletni čas) oziroma 7 in 9:30 uro (zimski čas) tu že preko 300 let odvija TRGOVANJE Z RIBAMI in ostalimi dobrinami. Na številnih stojnicah lahko poleg svežih rib kupite tudi sadje, rože in še kaj.

Fischmarkt fish market Hamburg tržnica Nemčija Germany

Če ste bolj nočni kot jutranji tip nič bat, tudi vi lahko obiščete ribjo tržnico – in sicer kot zadnjo postojanko sobotnega žuranja, namig – kultni Reeperbahn je zelo blizu. V historični zgradbi FISCHAUKTIONSHALLE (na fotki zgoraj) iz leta 1896 si lahko ob nedeljah privoščite tradicionalni zajtrk oziroma brunch – večkrat ob spremljavi glasbe v živo.

ELBSTRAND | mestna plaža

Še ena ideja za bolj umirjen poletni sončen dan v Hamburgu – ja, tudi tukaj najdemo čisto pravo PEŠČENO PLAŽO, s prav posebnim razgledom, namreč na pristaniške žerjave na drugem bregu reke Labe. Ni sicer morje, ampak domačini se z veseljem okopajo v Labi – tudi sama sem enkrat stestirala in s tem uspešno pregnala mačka po koncertu.

Elbstrand city beach Hamburg Germany Nemčija

Seveda nobena mestna plaža ni popolna brez restavracij in barov, slednjih tudi tukaj ne manjka (najbolj znana je STRANDPERLE), na določenih delih lahko pripravite tudi pinkik z žarom. Semkaj lahko pridete s trajektom ali vodnim taksijem, pa seveda tudi s kolesom ali pa kar z avtom. NA plaži sami najdemo še eno atrakcijo in sicer večjo skalo po imenu ALTER SCHWEDE, najdeno na tem območju med izkopavanji leta 1999. Blizu plaže, v predelu NEUMÜHLEN, si lahko ogledamo tudi več muzejskih ladij.

BLANKENESE | premožnejši del Hamburga

Famozna premožnejša soseska z bogato zgodovino – ta nekdanja ribiška vas je prerasla v povsem samostojno mesto, ki se je kasneje združilo s Hamburgom, a je še vse do danes ohranilo nekakšen samosvoj karakter. Ne gre zanemariti da so ravno tu ene dražjih nepremičnin. Zanimivo za „firbca past“ med izletom z ladjo ali pa jadrnico.

Hamburg Blankenese Germany Nemčija

RATHAUS | mestna hiša

Seveda pa je v Hamburgu ogromno lepega in zanimivega za pogledati tudi v notranjosti mesta, ne samo ob reki Labi. Ena tistih zgradb, ogčeda katere ne gre zamuditi je vsekakor MESTNA HIŠA. Ker je Hamburg čisto samosvoja Bundesrepublika (ena izmed 16-tih v Nemčiji) je prav v mestni hiši SEDEŽ HAMBURŠKEGA PARLAMENTA. Spodnji del je odprt za javnost, tu so večkrat kakšne zanimive razstave zato le pokukajte notri.

Rathaus city hall hamburg Germany Nemcija

Na trgu pred mestno hišo se vsak december odvija super ADVENTNA TRŽNICA, ki še posebno slovi po eni prav posebni atrakciji – LETEČEM BOŽIČKU. Na določene dneve in ob določenih urah (urnik je vedno na internetni strani mesta) trg preleti mož z belo brado, v kočiji in vprego severnih jelenov, seveda tudi s košem daril. Vmes se ustavi v zraku kaj zanimivega pove (predvsem za otroke seveda).

Hamburg Christmas market weihnachstmarkt Germany Nemcija

Seveda pa ne boste odšli niti lačni niti žejni, po vsej verjentosti boste tudi kaj kupili, tržnica je res lepa, pa tudi ogromna – “ulice” na tržnici imajo celo svoja imena, stojnice so tematsko razporejene, tako da si lahko ogledate tudi le tiste, ki vas zanimajo. Ob vikendih zna biti gneča, tako da če se da pridite med tednom.

BINNENALSTER IN AUßENALSTER | jezeri reke Alster v centru Hamburga

REKA ALSTER je desni pritok reki Labi in izvira v severnejši pokrajini Schleswig-Holstein. Če reko Labo zaznamuje plimovanje in je vsekakor izredno pomembnega pomena za razvoj mesta na več ravneh, pa je Alster s svojimi širokimi rokavi, žepi in jezeri bolj umirjena in še posebno priljubjena med lokalci. V samem centru Hamburga se tako nahajata 2 JEZERI (med seboj povezani z ožjim kanalom), BINNENALSTER in AUßSENALSTER.

Binnenalster lake Hamburg Germany Nemcija

BINNENALSTER je priljubljeno zbirališče, okrog jezera je polno dražjih TRGOVIN, RESTAVRACIJ in BAROV – še posebno okrog območja JUNGFERNSTIEG in ALSTERARKADEN. Približno na sredini jezera je tudi ikonična fontana. Še ena zanimivost, tukaj se rado pije tudi t.i. ALSTERWASSER – pivo z limonado.

AUßSENALSTER je veliko večje jezero, okolica je precej bolj umirjena. Če imate dovolj časa se lahko sprehodite okoli jezera, je tudi super za kolesa. Ob krožni poti vidite nekaj krasnih, bolj razkošnih vil, pa tudi marsikateri znamenit hotel, kot na primer HOTEL ATLANTIC.

ST. MICHAELIS | najbolj znana mestna cerkev

EVANGELIČANSKA CERKEV zgrajena v BAROČNEM STILU je najbolj pomembna cerkev iz tega časa v celotni severni Nemčiji. Med drugim jo je zadela strela, delno pa je bila uničena tudi med požarom in napadom med 2.svet. vojno. Danes je v stolpu, ki je mimogrede visok preko 130m) urejena RAZGLEDNA PLOŠČAD, s katere je krasen razgled na mesto in pristanišče.

St Michaelis Church Germany Hamburg Nemčija cerkev

NOČNO ŽIVLJENJE | St. Pauli, Reeperbahn, Sternschanze, koncerti in festivali

Kot se za vsako pravo večje pristaniško mesto spodobi ima seveda tudi Hamburg prav posebno sceno kar se tiče nočnega življenja. In ja, tudi RED LIGHT DISTRICT je nepogrešljiv element. Slednjega najdemo v kultnem predelu ST. PAULI, ki zares zaživi nekako okrog polnoči. Najbolj znana ulica daleč naokoli je dolga približno 1 kilometer in sliši na ime REEPERBAHN, pokukajte pa tudi v kakšno stransko ulico – odvisno od vašega glasbenega okusa, a načeloma se za vsakega nekaj najde. Za malo bolj ALTERNATIVNO VZDUŠJE se sprehodite še malo naprej, do predela STERNSCHANZE, za kakšen koktejl pa obiščite še KAROLINENVIERTEL.

reeperbahn hamburg germany nemcija

Tudi izven omenjenih območij najdete cel kup res zanimivih barov in ekskluzivnih restavracij, poleg tega pa je v Hamburgu še cel kup FESTIVALOV, kot na primer ELBJAZZ, SPEKTRUM, OPEN AIR STADTPARK in pa verjetno najbolj znan REEPERBAHN FESTIVAL.

Hamburg night life Germany Nemcija

Hamburg slovi tudi po MJUZIKLIH, tu si lahko trenutno oziroma v 2021 ogledate naslednje: Lion King, Pretty Woman, Tina Turner, Mamma Mia, Cirque du Soleil, Wicked in Frozen. Seveda ne manjka tudi KONCERTOV, nazadnje smo s kolegicami tri dnevni oddih v Hamburgu združile s koncertom Ed Sheerana na ogromnem hipodromu s približno 85.000 ostalimi obiskovalci.

MESTNI PARKI | Stadtpark, Volkspark, Hamburger Grünverwaltung in ostali

V Hamburgu je toliko parkov in odprtih zelenih površin, da jih je nemogoče vseh našteti. Največji javni park je ALTONA VOLKSPARK, sledi mu WINTERHUDE STADTPARK in ostali. Dejansko je Hambrg eno bolj zelenih evropskih mest, leta 2011 je bilo izvoljeno tudi za ZELENO PRESTOLNICO EVROPE.

Stadtpark city park Hambuerg Germany Nemcija

Od vseh mestnih parkov poznam najboljše STADTPARK (zgornji kolaž fotk) – ogromno zeleno mestno oazo blizu predela Winterhude, z neštetimi opcijami za šport, rekreacijo in počitek. Urejena so tudi res čudovita OTROŠKA IGRIŠČA, lahko SUPATE, KAJAKIRATE, najamete PEDOLINE, igrate MINI GOLF, PLAVATE, občudujete neštete kipe in skulpture, ali pa obiščete PLANETARIUM, ki je urejen v nekdanjem vodnem stolpu. Poleti so tu tudi KONCERTI NA PROSTEM. Če imate dovolj časa ali pa v Hamburg pridete z otroki, se obisk tega parka vsekakor splača.

PLANTEN UN BLOMEN | botanični vrt in zanimiv park

Verjetno najbolj znani in obiskani hamburški park s strani turistov, katerega ime v prevodu pomeni „rastline in rože“ poleg čudovitih eksotičnih in domačih rastlin slovi tudi po zanimivih KONCERTIH IN PRIREDITVAH, ki jih spremljajo posebni SVETLOBNI UČINKI. Ker je vstop prost, v parku pa je tudi lepo urejeno OTROŠKO IGRIŠČE je območje privlačno tudi za družine. Pozimi v parku uredijo tudi DRSALIŠČE.

Planten un Blomen Hamburg Germany Nemcija

Kot vidite, je v Hamburgu en kup zanimivih stvari in ogromno atrakcij, v tem prispevku sem mislim da, zajela glavne zadeve, sicer pa se sigurno najde še kaj. Za prvi obisk in čimboljše doživetje priporočam 3-4 dnevni obisk, s hitrim tempom in v poletnih mesecih, ko je dan daljših pa se da tudi že na vikend izletu veliko videti. Če imate smao en dan časa pa svetujem, da se vnaprej dobro pripravite in potem v mestu ne izgubljate časa z iskanjem po internetu kam in kako. Mi smo letošnji obisk torej prejšnji vikend že „odkljukali“, pa vseeno nas sigurno še kaj kmalu spet zanese v tiste konce.

TOKRAT SMO SE PO HAMBURGU POTEPALI Z IVO & DRUŽINO – IVA JE ENA IZMED 4 SUPER MAM, KI USTVARJAJO ODLIČEN DRUŽINSKI BLOG KAM Z MULCEM, IN TAKO KOT MI ŽE NEKAJ LET ŽIVI V NEMČIJI. ZA VEČ VSEBIN O POTOVANJIH Z OTROKI POKUKAJTE NA NJIHOVO STRAN IN JIM SLEDITE NA SOCIALNIH MEDIJIH, PREBERITE PA TUDI NJEN PRISPEVEK O HAMBURGU – TUKAJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *