SEVERNA NEMČIJA road trip | izlet v Hamburg, Lübeck, Scharbeutz in Kiel

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, NEMČIJA Leave a Comment

Selitev v Nemčijo mi je dala priložnost raziskovati popolnoma nove dele Evrope. Še posebno SEVERNA NEMČIJA, kjer živimo ponuja res veliko zanimivoh kotičkov – nam eden najljubših vikend izletov je sigurno HAMBURG, tudi zato ker imamo tam kar nekaj dobrih prijateljev. V času med marcem in majem je tu pri nas veliko državnih praznikov, ki jih vsako leto znova izkoristimo za podaljšane vikende in izlete. Tokrat je bil na vrsti krajši road trip do Hamburga, v LÜBECK in obalo, vse do mesta KIEL in nazaj.

NAŠA POT PO SEVERNI NEMČIJI

HH_lübeck_scharbeutz_kiel map

HAMBURG | drugo največje nemško mesto z ogromnim pristaniščem, zanimivimi muzeji in norim nočnim življenjem


Prva postaja, HAMBURG. Tu smo večkrat letno tako da res lahko rečemo, da mesto vsaj malo poznamo, sicer z malo manj turistične plati a to je včasih še bolj zanimivo. Če ste tu poleti potem nikakor ne smete izpustiti vožnje z ladjo po zalivu tretjega največjega PRISTANIŠČA v Evropi – je idealen začetek obiska mesta.

DSC_4453

SPREHODE po centru mesta in obisk vseh znanih turističnih atrakcij lahko brez problema opravite v VIKENDU– seveda pa je tu še veliiiko več zanimivega, kot samo tisto kar piše v vodiču. Mislim, da moram počasi pripraviti en poseben prispevek o meni enem najljubših nemških mest. POLETI vedno uživamo v velikih PARKIH in ob jezerih, OTROŠKA IGRIŠČA so fenomenalna, večerno dogajanje pa tudi. Tako da se za vsakega kaj najde. Mi imamo to srečo, da mesto lahko vzamemo za izhodiščno točko in od tu raziskujemo bližnje kraje.

DSC_4520

O Hamburgu je na blogu izčrpen samostojen prispevek – kliknite na spodnji gumb in preberite več o tem kaj vse lahko v Hamburgu vidite in počnete.

POTOPIS HAMBURG

LÜBECK | vrata Holstentor, Niederegger marcipan in ostale zanimivosti


Le kakšnih 70 kilometrov oddaljeno mesto Lübeck je priljubljena izletniška vikend točka in tudi mi smo ga končno obiskali – in to v najbolj sončnem vremenu. V severni Nemčiji pač res nikoli ne veš kaj te čaka. Takoj, ko smo odvrgli prtljago v HOTELU smo se pognali v raziskovanje in martinčkanje na soncu. Do centra mesta smo morali najprej skozi enega najbolj prepoznavnih lübeških objektov, znamenita MOGOČNA VRATA HOLSTENTOR.

DSC_0791

MASIVNA VRATA IZ RDEČKASTE OPEKE na sliki so ena izmed nekoč dveh vstopnih točk v mesto, ki so nekoč varovala njegove prebivalce. Lübeck je bil v poznem srednjem veku namreč pomemben trgpvski center in zibelka zveze trgovnskih cehov, bolj znane pod imenom HANSA. Danes na te čase spominjata DVA VISOKA STEBRA in osrednji del objekta, pred katerim stojijo tudi topovi in skulpture. Skupaj s parkom spada HOLSTENTOR na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine vse od leta 1987.

DSC_0799

Naslednja največkrat fotografirana lokacija v mestu je brez dvoma MESTNA HIŠA, katere FASADA je res izjemna, prav priročno pa se v neposredni okolici nahajjo krasne kavarne – sladokusci ne pozabite na priboljške svetovno znane znamke NIEDEREGGER, ki ima sedež prav tu.

lubeck kiel scharbeutz3

Celo pot ob REKI TRAVE vas spremljajo BARČKI in RESTAVRACIJE in nasploh je mesto v tem predelu zelo živahno in čuti se prijetno vzdušje. Na trenutke me je kar malo spominjalo na domačo Ljubljano. Po nekem slučaju se je ravno v času našega obiska odvijal glasbeni festival na prostem in izza vsakega vogala se je slišalo petje oziroma instrumentalno glasbo. Sam CENTER MESTA res ni velik in ga z lahkoto obredete v enem dnevu, s tem da si privoščite še KOSILO in sladico vmes.

DSC_0812

Res kar malo nepričakovano (na tale road trip smo se podali totalno nepripravljeni, brez da bi karkoli prebrali) smo na vsakem vogalu srečevali CERKVE. Tudi, če jih ne iščete namenoma, bodo one našle vas hehe. Ena je bila še posebno zanimiva, cerkev Sv. Marije, zaradi čudovite ASTRONOMSKE URE, narejene okrog leza 1560.

lubeck kiel scharbeutz4

lubeck kiel scharbeutz2

Še zadnji sprehod po prijetni soseski in počasi smo dan zaključili v odlični restavraciji potem pa utrujeni popadali v postelje. Sploh Lu. Mesta seveda nismo zapustili brez obvezne vrečke z MARCIPANOVIMI DOBROTAMI, za naše sladkosnede družinske člane.

DSC_0846

SCHARBEUTZ | živahno turistično mestece ob nemški Baltski obali z dolgo peščeno plažo


Po obisku dveh mest zaporedoma je bil že skrajni čas, da se posvetimo tistemu, kar nam je tudi drugače ljubše (sploh pa odkar potujemo v troje), NARAVI. Tokrat smo si privoščili krajši oddih na plaži nedaleč stran od Lübecka. SCHARBEUTZ je zelooo priljubljen med stanovalci HAMBURGA in okoliških mest. Tu seveda ne manjka RESTAVRACIJ, BAROV, otroških IGRIŠČ, APARTMAJEV in še česa – vse skupaj pa je seveda tipično severno nemško razporejeno ob DOLGI PEŠČENI OBALI. Zdajle je bilo še veliko premrzlo za kopanje, čeprav so s enekateri prav zares vrgli v vodo, otroci pa so se veselo igrali v plitvini z zavihanimi hlačami. Uh, zame še vedno veliko premrzlo. Vedno prisotni na plažah tudi tipični STRANDKORB oziroma recimu mu „plažna košara“ – ki je res praktična zaščita pred včasih res groznim vetrom. PLAŽE se meni osebno zdijo več kot idealne za DOLGE SPREHODE, veliko bolj kot pa za plavanje. Mi se najraje v te konce odpravimo SPOMLADI, ko še ni poletne gužve.

DSC_0984

DSC_0898

Ne morete zgrešiti DOLGEGA POMOLA, ki se začne pri glavni PROMENADI– tu je tudi krasno piratsko otroško IGRIŠČE, zraven pa še prijeten barček, kjer se lahko sprostite na sonu s pogledom na morje.

DSC_0955

lubeck kiel scharbeutz5

SCHARBEUTZ je super kraj, sploh za otroke, saj poleg veliko različnih otroških igrišč ponuja tudi krasno MREŽO KOLESARSKIH POTI. Plaža pa je itak kot en ogromen peskovnik in plitko morje je idealno tudi za tiste najmlajše. Tu družine kar tekmujejo katera bo naredila lepši PEŠČENI GRAD. Za moje pojme kraju sicer po domače povedano manjka malo duše, saj je vse preveč hotelskih kompleksov zgrajenih tik ob plaži, ampak to je pač večkrat posledica hitrega turističnega razvoja.

DSC_0931

KIEL | pristaniško mesto na nemški Baltski obali, ki slovi po jadralni regati “Kieler Woche”


Ker smo imeli za tale izlet na sever države vsega skupaj le 4 dni časa, je bil tudi obisk plaže bolj kratek, a mi vedno pravimo boljše na hitro, kot pa sploh ne. Naslednja postojanka – mesto KIEL.  Brez kakršnega koli plana smo se sprehajali po centru in kmalu odkrili PRISTANIŠČE s PROMENADO in RESTAVRACIJAMI, kjer smo si privoščili vrhunsko pivo in sveže ribice ter se veselili dejstva, da se bliža poletje in s tem veliko podobnih popoldnevov.

lubeck kiel scharbeutz

Kiel je sicer najbolj znan po JADRALNI REGATI  KIELER WOCHE, ko se v zaliv nagnete na stotine JADRNIC. Ker je organizirana vsako leto na zadnji junijski vikend, smo jo tokrat sicer zamudili, a baje je res zanimivo, tako da se mogoče še kdaj vrnemo na „tapravi vikend“. Zdi se, da se v Kielu vse vrti okrog PRISTANIŠČA, nočno dogajanje ni nobenga izjema. Iz tu izpljuje tudi mnogo KRIŽARK in TRAJEKTOV v SKANDINAVSKE in BALTSKE DEŽELE, pa tudi preko oceana, zato je mesto res kar živahno in dobro turistično obiskano.

DSC_1039

lubeck kiel scharbeutz1

Kot vsakič znova opazimo, štirje dnevi res vedno prehitro minejo. Sklenili smo krog in se po drugi poti odpeljali proti HAMBURGU in od tam naprej proti domu. Če ste kadarkoli v tem delu Nemčije se res splača ustaviti, pa tudi če je čisto na hitro. Mi gremo kmalu spet v tiste konce in se že veselimo.

SHRANI PIN

OSTSEE, GERMANY - a short road trip from Hamburg to Lübeck, Scharbeutz und Kiel - perfect for a short Spring getaway

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *