otok HELGOLAND, Nemčija | enodnevni izlet z ladjo iz kraja Cuxhaven

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, NEMČIJA Leave a Comment

Ker imamo še nekaj prihajajočih tednov enkratno priložnost prav vsak vikend podaljšati z dveh na tri dni, smo jo tudi ta vikend dodobra izkoristili. Poletje se nevzdržno bliža (no, vsaj naj bi se bližalo) in spet smo si zaželeli plaže. SEVERNO NEMŠKA OBALA je pač nedaleč stran, zato smo šli prav tja. Tokrat v obalno mesto CUXHAVEN, v soboto pa smo si privoščili CELODNEVNI IZLET na divji otok Helgoland, NAJMANJŠI NARAVNI REZERVAT V DRŽAVI, kakih 70 km od obale. Na srečo nas je veter pustil pri miru, slišali smo namreč kar nekaj strašljivih zgodb o bruhajočih potnikih na trajektih in izjemnih sunkih vetra na otoku. Konec koncev je to edini košček zemlje (1 km²) SREDI ODPRTEGA MORJA. Toplo vreme in žarki sonca so nam še polepšali vikend, Helgoland nas je pa dobesedno osupnil in skoraj nam je bilo žal, da nismo tam prespali. Zdelo se nam je, kot da smo zapustili Nemčijo in se čudežno znašli zdaj na Norveškem, zdaj na Irskem.

KORISTNE INFORMACIJE | kako na otok Helgoland

Na otok seveda najlažje prispete z LADJO, lahko pa tja tudi poletite z manjših letalom. Ladje vozijo iz krajev CUXHAVEN, BREMERHAVEN, WILHELMSHAVEN in BÜSUM. Naša vožnja z MS Helgoland iz glavne luke v Cuxhaven-u je trajala malo več kot 2 uri v vsako smer, štartali smo ob 10:15 in se vrnili okrog 18:30 – na otoku smo imeli dobre 4 ure časa. Resda se ne sliši veliko, a otok je tako majhen, da se da v tem času videti praktično vse. Ni pa poceni, POVRATNA KARTA za odrasle je 44€, za otroke (4 leta ali starejši) pa 24€, a se definitivno splača.

helgoland map

KAJ VIDETI & POČETI NA OTOKU HELGOLAND

Helgoland in pripadajoči otočki so bili včasih pod danskim in britanskim ozemljem, že leta 1826 so bili priljubljeno letovišče višjega razreda, privabljali so PISATELJE in UMETNIKE – med drugim je bila tu spisana pesem, katere kitice se pojavljajo v predhodnih in sedanji nemški himni. Leta 1890 je Britanija ta majhen, a STRATEŠKO ZELO POMEMBEN OTOK v zameno za pravice na Zanzibarju vrnila Nemčiji in si s tem priborila kontrolo na območju vzhodne Afrike. Danes na Helgolandu in okolici živi le še malo več kot 1000 PREBIVALCEV, ki govorijo posebno narečje. GLAVNI OTOK je najbolj znan po svojih prepoznavnih rdečih pečinah na katerih gnezi na tisoče ptic, sosednji MANJŠI OTOK (Düne) pa po belih peščenih PLAŽAH na katerih kraljuje KOLONIJA TJULNJEV in ostalih morskih živali.

DSC_9628

Ko se izkrcate na POMOLU glavnega otoka vas edina pot pelje vzdolž pravljičnih BARVITIH LESENIH HIŠK (zdelo se mi je, kot da smo pristali na Lofotih), ki so včasih služile potrebam ribičev JASTOGOV, danes pa so v njih RIBJE RESTAVRACIJE, TRGOVINICE in GALERIJE. Otok je namreč duty free zona, kar pomeni, da lahko nakupujete brez plačila davka, kar veliko obiskovalcev dodobra izkoristi. Še preden smo zares prišli v center kraja smo pri znanemu sladoledarju zavili levo v hrib in začeli 3km KROŽNO POT po vrhu otoka.

DSC_9634

KLIPPENRANDWEG, krožna pot nam je že po nekaj minutah ponudila čudovite RAZGLEDE NA OTOŠKO LUKO in pisane hiške, neskončno morje in z marjeticami posuta polja. Čeprav je bila vremenska napoved še en dan poprej dokaj muhasta, se je fronta očitno za en dan zamaknila in pričakalo nas je toplo, na trenutke celo sončno vreme.

DSC_9655

Otok je v bistvu ena sama RDEČA SKALA PEŠČENJAKA. Njene STRME STENE v kombinaciji s temno modrim morjem in zelenimi travniki pa poskrbijo za izjemne prizore. Krožna pot je ustrezno tlakovana, tako da jo lahko prehodite tudi z otroškimi vozički (prav tako je dostopna ljudem s posebnimi potrebami), vsake toliko so klopi in razgledne PLOŠČADI ZA POČITEK.

helgoland lange anna

Pot vas popelje mimo skoraj vseh pomembnih otoških atracij – SVETILNIKA, CERKVE, „PTIČJE SKALE“ LUMMENFELSEN, KRATERJEV, ki so jih povzročili bombni napadi, peščene PLAŽE in najbolj prepoznavnega simbola – 47 metrov visoke SAMOSTOJEČE SKALE na severni strani otoka, poimenovane LANGE ANNA. Ob poti so tudi številne piramidne info table, z razlagami o zgodovini otoka in njegovih naravnih znamenmitosti.

DSC_9683

Priznam, že kar nekaj let (verjetno vsaj 4) uporabljam en in isti objektiv, ker se mi po pravici povedano ne da nositi dodatne teže (ker že tako tovorim vse ekstra stvari za Lu-ja) in tudi nimam časa konstantno menjavati leče (ker je 4-letniku pač težko razložiti zakaj mora bit tako dolgo na miru, ko pa lahko teče naprej). Tokrat sem se končno opogumila in se je več kot izplačalo. Imela sem  čisti mir za opazovanje detajlov in obnašanja PTIC – kako so nosile morsko travo za izdelovanje gnezda, hranile mladiče, varovale jajca in se „kregale“. Fotke so nastale ob rahlem smradu, ki pa je bil od prizorih hitro pozabljen. Če niste ravno v fotografskih vodah pa prinesite vsaj DALJNOGLED in ne bo vam žal.

DSC_9802

DSC_9864

DSC_9779

DSC_9875

DSC_9855

helgoland birds

PLASTIČNE SMETI so vedno večji problem in kot smo lahko videli, ptice rade uporabijo dele ribiških mrež in ostalih odpadkov za gradnjo gnezd – kar se morda sprva zdi praktično pa vse prevečkrat vodi do krutega in mučnega procesa umiranja.

DSC_9870

Ko smo obšli Lange Anna so se odprli pogledi na sosednji otok Düne in peščeno plažo pod nami, na drugi strani pa KOŠATE OVCE, vmes pa pisane cvetlice! In pa seveda, nogometno igrišče ne sme manjkati. In to kakšno, direkt ob plaži.

DSC_9900

DSC_9910

helgoland beach

Še nekaj bolj običajnih GALEBOV, ki niso bili prav nič sramežljivi – očitno so navajeni dnevnih obiskovalcev, ki za sabo pustijo kakšno drobtinico ali dve.

DSC_9701

DSC_9685

Vsake pol ure odpelje manjši motorni čoln obiskovalce čez ožino do OTOKA DÜNE, kjer lahko v čistem miru opazujete TJULNE in ostale živali, se sprehajate po plaži in si privoščite KOSILO. Na žalost nam je zmanjkovalo časa in namesto, da bi hiteli kot norci smo raje v miru pojedli kosilo in nakupili par malenkosti v DUTY FREE TRGOVINI.

DSC_9929

DSC_9662

DSC_9921

DSC_9934

Tudi pri kosilu nas je malce priganjal čas – hoteli smo namreč naročiti znamenito helgolandško POJEDINO, RAKE KNIEPER, pa bi morali na njih čakati vsaj 45 minut. In ker nismo želeli riskirati zamude odhoda ladje smo se sprijaznili z malimi rakci, solato in krompirjem iz pečice. Evo, pa imamo še en razlog, da se še kdaj vrnemo ;).

helgoland food

Čas za ODHOD NA CELINO – ladja je res udobna in poleg funkcionalnih prostorov na palubi, v restavracijah in v notranjosti, so urejeni še prostori za otroke. Z namiznimi in interaktivnimi igrami (človek ne jezi se, spomin, dama..) se je Lu zaposlil dober čas vožnje. Posebna sekcija je bila namenjena preizkušanju v zavezovanju vozljev, no, slednje nam ni najbolj uspevalo 😉 Vsekakor pa se kljub malo višji ceni izlet več kot splača.

helgoland ship

Nazaj na obali smo končali čudovit dan in bili res veseli za relativno lepo vreme in odločitev, da raziščemo ta meni do sedaj praktično popoloma neznani divji otok, namesto pohajkovanja po plaži (kar smo itak naredili že prejšnji popoldan). Vse kar lahko še rečem je – Nemčija me še vseeno uspe zelo presenetiti, v pozitivnem smislu seveda.

DSC_9589

SHRANI PIN

HELGOLAND, GERMANY - a perfect day trip from Cuxhaven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *