otok Rügen severna Nemčija balska obala potopis potovanje road trip

otok RÜGEN, Nemčija | 4-dnevni izlet na največji nemški otok na obali Baltika

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, NEMČIJA Leave a Comment

Po Veliki noči imamo tu v Nemčiji celo serijo PRAZNIKOV – 1. maj, pa Jezusov vnebohod pa binkošte pa verjetno še kaj. Če smo torej pametni in si vzamemo še kakšen dan dopusta da premostimo luknjo med praznikom in vikendom imamo 4 dni časa, da nekam pobegnemo. Tudi prejšnji vikend je bil tak. Odločili smo se, da si ogledamo Rügen NAJVEČJI NEMŠKI OTOK, ki leži blizu meje s Poljsko na BALTSKI OBALI. Tokrat smo za spremembo skupaj S PRIJATELJI najeli hišo in imeli še prav posebno srečo z vremenom – 2 tedna nazaj nas je namreč presenetil sneg in zelo nizke temperature, ta vikend pa smo uživali na sončnih 20+ ºC.

KORISTNE INFORMACIJE

KAKO DO OTOKA RÜGEN

Rügen ni ravno za ovinkom in razen mogoče Rostock-a ni v bližini prav nobenega res velikega mesta. Iz Hamburga se vozite 3 ure, iz Berlina malo manj, 2 uri iz becka in 4,5 ur iz Braunschweiga. Še posebno ob petkih in nedeljah (mi smo nazaj rabili okrog 7 ur) je na teh razdaljah velika gneča, saj se v poletnih mesecih „vsi“ vozijo na obalo. A kljub vsemu se pot vsekakor več kot splača! Otok je prekrasen in res dovolj velik, da lahko tam zlahka preživite cel teden ali pa še več. Rügen je z novim mostom direktno povezan z mestom Stralsund na kontinentalnem delu, tako da vam niti ni treba na trajekt. Na Rügen se sicer lahko brez problema odpravite tudi z vlakom!

Fullscreen capture 11052016 211110

KAJ VIDETI & POČETI NA OTOKU RÜGEN

STRALSUND | vstopna točka na Rügen, krasno Unesco obmorsko mesto z zanimivo arhitekturo in morskim muzejem


Ker smo se v četrtek zjutraj zelo zgodaj odpravili na pot in se namenoma izognili avtocesti in vnaprej preverili kje so zastoji, smo imeli še dovolj časa za en daljši postanek v Stralsund-u, ki je sila zanimivo mesto. Ravno prav veliko, da lahko zlahka prehodite center in pristanišče tudi z majhnim otrokom, poleg tega pa je tu tudi veliko za početi, kar zanima tako odrasle kot mulce.

DSC_8191

ARHITEKTURA NEMŠKIH OBALNIH MEST me vsakič znova očara, ker je res čisto drugačna kot tu, kjer živimo – v kombinaciji s krasnim sončnim dnem je bilo brezciljno sprehajanje po ulicah, glavnem trgu z mestno hišo in luki prav prijetno! Ustanovljeno leta 1234 je bilo mesto eden pomembnejših članov hanseatske zveze, vse od leta 2002 je tudi na seznamu UNESCO-ve dediščine.

DSC_8192

DSC_8205

V PRISTANIŠČU je zasidrana razvpita ladja na jadra, GORCH FOCK I, zgrajela leta 1933 v Hamburgu. Ladja je v zgodovini prišla v roke Sovjetske zveze (kjer so ji spremenili ime v Tovarishch) in sčasoma pristala v Veliki Britaniji – zaradi pomanjkanja sredstev pa so jo vrnili v domovino, kjer se je zasidrala prav na tem pomolu. Leta 2003 so ji tudi vrnili prvotno ime. Danes je to MUZEJSKA LADJA in obiskovalci lahko pokukajo v njene prostore in se sprehajajo po palubi. Leta 1958 je nemška vlada zgradila novo, nadomestno ladjo na jadra z istim imenom – slednja je še danes aktivna na morju.

DSC_8236

DSC_8256

Največja znamenitost je kljub vsem ostalim verjetno znani MORSKI MUZEJ OZEANEUM s svojimi 8700 m² veliko površino, kjer domujejo avtohtone živali nemškega severnega in baltskega morja, pa tudi severnega Atlantika. To je tudi največji in najbolj pomemben tovrtsni muzej v celotni državi – leta 2010 je dobil tudi nagrado za najboljši muzej v Evropi. 

DSC_8302

Iz luke smo že opazili most na Rügen in ker smo imeli že pozno popoldne smo se počasi obrnili v smer parkirišča. Pred nami je bilo še zadnjih 50km poti, saj smo prenočišče rezervirali čisto na drugi strani otoka, ki je mimogrede res velik ;).

DSC_8248

SELLIN | historični pomol Seebrücke in krasne peščene plaže baltske obale


Vožnja čez otok je bila že sama po sebi spektakularna. Res si nismo predstavljali, da je OTOK TAKO GRIČEVNAT (no, za severno-nemške razmere, lahko vsekakor uporabim ta pridevnik). Poleg tega pa smo ga obiskali v mojem najljubšem času v Nemčiji – ravno zdaj ko so POLJA OLJČNE REPICE tako lepo rumeno obarvana.

rügen raps

Končno na cilju. Prijetelji so nas že čakali, otroci so se drug drugega razveselili in v en glas zavpili, da hočejo takoj pogledat PLAŽO. In smo šli, konec koncev smo bili tudi tastari radovedni. Fanta sta pa itak zgodba zase, prijatelja sta vse od takrat, ko sta bila še v trebuhih. Na srečo je bila plaža takoj za hribom – tu je namreč veliko KLIFOV in se do morja ne pride kar povsod.

DSC_8338

DSC_8334

PLAŽE tu so zares ČUDOVITE – bele peščene in neskončno dolge, so idealne za otroško igro in sprehode. Mene pri vsem skupaj edino to moti, da je morje reees mrzlo. Zato si tule ne bi mogla predstavljati preživeti glavnega poletnega dopusta, ampak za takle spomladanski izlet je pa super!

DSC_8363

DSC_8357

Najbolj znan prizor v kraju SELLIN je znameniti pomol, “SEEBRÜCKE”. Postavljen že leta 1906 je bil v prvotni izvedbi dolg kar 506m. Že takrat je na njem stala tudi čisto prava RESTAVRACIJA, ki je veljala za prav posebno. V naslednjih desetletjih je pomol večkrat utrpel poškodbe zaradi ledu in tudi požarov, vedno znova so ga obnovili, vse do leta 1978 ko so ga podrli, saj ga ni bilo mogoče več popraviti. Novega so zgradili šele leta 1992, ko so se arhitekti držali prvotnih planov in prevzeli znamenit stil iz leta 1920. Leta 1998 so ga ponovno odprli in s svojimi 394 m še danes veličastno stoji sredi morja na glavni mestni plaži.

DSC_8575

GLAVNA MESTNA PLAŽA je seveda zelo priljubljen del kraja, čez dan se tu zbere večina obiskovalcev, ki si ali najamejo enega od znamenitih „STRANDKORB-ov“ (slednji vas odlično varujejo proti vetru) ali pa si najdejo prostor na bolj umirjenem delu plaže. Če vam zakruli v želodcu se sprehodite do prej omenjenga pomola in si privoščite sladoled, popularen ribji sendvič, kavo ali pa kar celo kosilo. Plaža je idealna ZA OTROKE, morje je dolgo časa zelo plitko in voda je v bližini obale kar topla – super za igranje.

RÜGEN5

Na koncu pomola se nahaja tudi nekakšna PODVODNA KUPOLA, ki se vsake toliko dvigne na površje in zamenja potnike – tako si lahko, proti plačilu seveda, ogledate podmorski svet, brez da bi se pri tem zmočili. Na pomolu se ustavijo tudi manjše barke, ki ponujajo DNEVNE IZLETE OKROG OTOKA, najbolj priljubljen izlet je 4 urna vožnja do znamenitih klifov v narodnem parku JASMUND in nazaj. Vsekakor se vnaprej pozanimajte o odhodih (ker so ponavadi le 1-2x dneno), vstopnice tudi lahko kupite vnaprej in si zagotovite mesto.

DSC_8681

Res čudovita arhitektura.

RÜGEN7

NARODNI PARK JASMUND | kredasti beli klifi in Unescova dediščina


Evo ga, glavni razlog za obisk otoka za večino obiskovalcev – NARODNI PARK JASMUND s svojimi BELIMI KREDASTIMI KLIFI. V zadnjih desetletjih so klifi postali prava turistična atrakcija in park uživa sloves enega najbolj obiskanih narodnih parkov v celi državi. Kar pomeni, da je tam (še posebno ob vikendih in lepem vremenu) pač gužva. No, pa vseeno ni bilo tako hudo, da bi se drenjali. Na voljo je par PARKIRIŠČ, kjer pustite avto in se naprej odpravite ali peš ali pa s SHUTLE BUS-om, pelje na 20min z zadnjega parkirišča in stane 1,5€. Slednji vas pripelje do dokaj novega Centra za obiskovalce KÖNIGSTUHL, kjer je narodni park (ki je tudi na UNESCO-vem seznamu dediščine) lepo predstavljen.

DSC_8497

Obstaja več načinov oziroma poti, po katerih lahko raziščete park. Verjetno so najlepši pogledi na klife ravno z ladje, sicer pa jih lahko opazujete od zgoraj s ploščadi CENTRA ZA OBISKOVALCE (vstopnina 8,5€) ali pa se do obale spustite po leseni konstrukciji stopnic in ploščadi (brezplačno). Ko ste enkrat NA PLAŽI se lahko mirne duše sprehajate pod klifi.

königsstuhl

Odločili smo se za SPREHOD PO PLAŽI na njenem najbolj znamenitem delu, točno pod t.i. klifom Königsstuhl. Čeprav smo slišali, da s eje tu v preteklih letih tu in tam kdo poškodoval, pa tudi smrtno ponesrečil, ker se je kak kos klifa odkrušil, smo na to nekako v tistem trenutku pozabili in se tako kot mnogo drugih obiskovalcev brez kakršnega koli strahu podali po stopnicah navzdol. Spodaj smo se kar dolgo časa sprehajali, metali kamne v vodo, tamaladva sta plezala po klifu navzgor dokler je pač šlo, uživali smo na soncu in se sčasoma vrnili na vrh in si klife ogledali še od zgoraj.

DSC_8449

RÜGEN3

Le nekaj dni kasneje, smo na novicah po televiziji zasledili aktualno novico, da se je utrgalo par dreves, ki so se podrla prav na stopnišče – slednje je sedaj zaprto in prav nihče ne sme in tudi ne more več do plaže! Ker je območje že tako ranljivo in zanj veljajo določene omejitve odkar je pod Unescom, predvidevajo, da bo trajalo vsaj 2 leti, da stopnišče ustrezno obnovijo! Pa smo imeli res srečo, očitno smo bili eni zadnjih, ki so se sprehajali tu spodaj ;)!

DSC_8442

DSC_8365

DINOSAURIERLAND | park dinozavrov


In ker otrok seveda ne zanimajo samo parki, kamni in centri za obiskovalce, smo se takoj zatem odpravili še v tale DINOPARK, ki je sicer tudi največji tematski park na otoku. Vedno poskušamo najti tudi kakšno aktivnost, ki je zabavna tudi za njih – tako smo na koncu dneva vsi zadovoljni. V tem parku je seveda tudi trgovinica in manjša restavracija ter več OTROŠKIH IGRIŠČ – eden izmed njih ima še posebno dodano vrednost, otroci lahko namreč izkopljejo ogromno dinozavrovo okostje, ki je primontirano na dno peskovnika. Tudi sicer je park lepo urejen, dinozavri izgledajo res kot tapravi, nekateri se tudi premikajo in vsake toliko spuščajo glasove, tako da je bilo tamale na trenutke prav strah haha :).

RÜGEN dino

NATURERBE ZENTRUM | pot med drevesnimi krošnjami s super razgledi z vrha


Sredi gozda ob obalni cesti med krajema BINZ in SASSNITZ se nahaja t.i. Baumwipfelpfad (POT MED DREVESNIMI KROŠNJAMI), s 40m visokim stolpom, s katerega so krasni pogledi na morje in otoško pokrajino. Celotna lesena pot med krošnjami je primerna tudi za vozičkanje, saj je zgrajena le s pomočjo naklonov in ni nikjer stopnic. Vsake toliko je ob poti urejena INFORMATIVNA POSTAJA z različnimi zanimivimi dejstvi o gozdnem ekosistemu – je zanimivo tudi za otroke, ker je vse zelo lepo ponazorjeno.

DSC_8741

V poletnem času je pot odprta kar do pol osme zvečer, kar je super glede na to, da se velika večina ostalih parkov že dosti prej zapre. Tako se lahko semle odpravite tudi šele ob šestih zvečer in imate še vedno dovolj časa za ogled, ki traja nekako uro in pol (odvisno koliko časa se zadržite na teh info postajah in na vrhu stolpa). Tudi CENTER ZA OBISKOVALCE, kjer kupite vstopnice je čudovito urejen, tam je tudi restavracija in super otroško igrišče.

RÜGEN4

Da je za tiste bolj aktivne otroke vse skupaj še bolj zanimivo, so tu in tam zgrajene alternativne poti s preprekami, kjer je treba malo PLEZATI IN BALANSIRATI, med tem ko gledaš kakih 20m v globino. Seveda je vmes zaščitna mreža.

DSC_8720

PRORA | ostanki nacistične Nemčije


Prora je MANJŠE OBALNO MESTO, ki je zaslovelo po ogromnem zgrajenem turističnem kompleksu za potrebe takratne nacistične Nemčije (za vojake), ki pa na koncu nikoli ni bilo uporabljeno. Tako še danes tu stoji cela vrtsa identičnih BETONSKIH ZGRADB (dolžine celih 4,5km!), ki jih država ni uspela prodati v celoti, zato so jih začeli prodajati po enotah. Nekateri so tu kupili stanovanja, uredili so hostel in apartmaje. Nekatere stavbe so torej obnovljene, a nekatere še vendo propadajo in s svojo podobo spominjajo na strašljive čase.

DSC_8759

BINZ | najbolj mondeno mesto na otoku


Binz je največji in NAJBOLJ MONDEN RESORT na otoku. Mi smo ga obiskali zadnji dopoldan, preden smo se odpeljali domov smo si tu privoščili sladoled in sprehod po plaži ter centru kraja. Tu je res veliko krasnih stavb z značilno arhitektur in nekaj zelo znanih restavracij, pred katerimi so parkirani luksuzni avtomobili.

DSC_8795

DSC_8811

Seveda je prav PLAŽA „the place to be“ na sončen dan v katerem koli mesecu v leti in v Binzu to ni prav nič drugače. Tu je še več Strandkorb-ov na razpolago kot v Sellinu, sicer pa podobna ponudba sladoleda in ribjih sendvičkov, mmm. Tudi tu je pomol, na katerem se ustavljajo barke in vas popeljejo na izlete, le da tu ni tako lepe restavracije na pomolu, kot je v Sellinu.

RÜGEN6

DSC_8793

Moški del zasedbe se je en dan odpravil na KOLESARSKO TURO (30km) – kolesarjenje je na sploh zelo priljubljeno tukaj, povsod si je možno sposoditi kolesa. Seveda je ostalo kar nekaj kotičkov neraziskanih, a kljub temu smo si ustvarili predstavo, ki nam pravi – Rügen je fascinanten. Definitivno moj najljubši nemški otok do sedaj! Čisto drugače od vzhodno-frizijskih otokov, ki jih malo bolje poznam. Verjetno seveda tudi zaradi svoje velikosti, tu vam res ne bo dolgčas. OTROCI so bili veseli družbe in takšne počitnice s še kakšno družino močno priporočam prav vsem – seveda, če se vsi dobro razumete, starši smo imeli kar nekaj minut več časa zase na dan. Se že veselimo naslednjega leta in prihajajočih podaljšanih vikendov, za odkrivanje novih otokov!

DSC_8824

SHRANI PIN

RÜGEN, GERMANY - the largest German island has a lot to offer! We visited it for 4 days and loved it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *