VADENSKO MORJE, Nemčija | “WATTWANDERUNG” pohod iz kraja Neßmersiel na otok Baltrum

Katja NEMČIJA, POHODNIŠTVO, POSEBNA DOŽIVETJA Leave a Comment

Med kontinentalno severno Evropo in Frizijskimi otoki , ki ležijo ob obalah Nizozemske, Nemčije in Danske se nahaja največja zaščitena morska blatna pokrajina na svetu, ki se po nemško imenuje Wattenmeer, po nizozemsko Waddenzee, po dansko Vadehavet in po naše Vadensko morje. Območje, ki zaradi svoje bogate flore in favne ter izjemne pokrajine spada na seznam Unescove svetovne dediščine, je priljubljena izletniška točka predvsem za nemške turiste, mednarodnih turistov je le za vzorec. Tu se lahko udeležite nepozabnega pohoda do enega izmed otokov. Ja, prav ste slišali, peš greste do otoka. A kako je to možno? Izdrati je treba le pravo uro odhoda (ko nastopi oseka) in se priključiti eni izmed organizirani skupin ;). Midva sva tokrat po 6 kilometrih privandrala na bele peščene plaže otoka Baltrum.

KAKO DO TJA | Ostrfiesland in nemški Frizijski otoki


Če torej ne živite v Nemčiji, tako kot mi, lahko obisk Wattenmeer-a skombinirate z obiskom Hamburga, Bremna in SEVERNO NEMŠKE oziroma NIZOZEMSKE OBALE. Pot iz HANOVRA oziroma HAMBURGA bo do kraja NEßMERSIEL, kjer sva začela pohod do otoka BALTRUM, trajala približno 3 ure, iz KÖLNA pa še slabo uro več. V bližini kraja je tudi KAMP, sicer pa je večina hotelov v 20 kilometrov oddaljenem turističnem obalnem kraju Norden – midva sva tokrat prespala kar na parkirišlču direktno pri plaži v Neßmersiel-u, v avtodomu.

baltrum map

KORISTNE INFORMACIJE | pohodi na Frizijske otoke


Če se na pohod odpravljate v času nemških poletnih šolskih počitnic ali pa kadar je zaradi praznika podaljšan vikend, REZERVIRAJTE dolgo vnaprej. Prepovedano se je sprehajati na lastno pest, razen, če se zadržujete v neposredni bližini obale. V morskem dnu so namreč izkopani številni KANALI, ki omogočajo ladijsko plovbo v času nižje vode, in prav ti se zelo hitro napolnijo kadar se vraša plima. Poleg tega ste na ZAVAROVANEM UNESCO OBMOČJU in pravilno se je držati pravil. Zato se bo treba PRIKLOPITI ORGANIZIRANI SKUPINI. a internetu najdete posamezne vodiče, ki jih najdete vsakega pri svojem malem kiosku na parkirišču.

nessmersiel_baltrum

Za takle POHOD seveda tudi plačati (12€ na osebo), a v zameno dobite cel kup informacij in verjamem, da prav vsi VODNIKI tole delo opravljajo z veseljem. OTROCI POD 8 LET načeloma ne smejo zraven, prav tako ne srčni bolniki in tisti v slabšem zdravstvenem stanju. Ko ste enkrat na odprtem namreč ni poti nazaj – razen s helikopterjem, zato vodiči raje ne tvegajo. Z Manjšimi otroki lahko ostanete bližje obali in ona se bodo ravno tako zabavali v blatu, do otoka pa namesto pešačenja izberite kar ladjo v obe smeri.

POHOD DO OTOKA BALTRUM | kaj smo videli in počeli na poti do otoka


Kot lahko vidite na spodnji sliki, boste včasih res skorajda DO KOLEN TIČALI V BLATU, kar je res smešen občutek. Tu in tam bo treba tudi po vodi, zato je pametno oblečt čimkrajše kratke hlače, vsekakor pa nič belega. Ko prispete na otok se še malo potrudite in se sprehodite na drugo stran, kjer vas čakajo krasne BELE PEŠČENE PLAŽE, ki so pravo nasprotje blatu med otokom in celino.

Nekateri si za pohod omislijo stare SUPERGE, a večina jih gre enostavno v starih NOGAVICAH tako sva storila tudi midva. Na otoku lahko nogavice končno sezujete, ker ne bodo več uporabne. Le ne odvrzite jih v koš za smeti na otoku temveč to storite ko se vrnete nazaj v Neßmersiel. Drugače se na otoku nakopiči preveč SMETI. Da bi šli kar bosi raje pozabite – sama zelo rada bosa hodim po vrtu in plažah in povsod, kjer lahko – ampak tule včasih iz blata štrlijo OSTRE ŠKOLJKE in res ni prijetno ko stopiš nanjo, še v nogavicah te pošteno popraska po podplatu. Ne pozabite na SONČNO KREMO, ker sence ne bo, pa še vse se blešči in odseva od tal. Prav tako nujno vzemite dovolj VODE. Oblecite se res enostavno, ker boste umazani.

ost6-001

NEßMERSIEL je res čisto mali kraj, ki je v bistvu bolj vas. Večina obiskovalcev se odpravi takoj na PLAŽO, kjer je tudi MARINA ZA JADRNICE in pa POMOL s katerega odpelje LADJA DO OTOKA BALTRUM . Plaža je tipično nemška – peščena in polna STRANDKORB-ov, ki vas varujejo PRED VETROM. Midva sva imela to srečo, da sva lahko že večer prej skoraj čisto sama uživala na plaži z mrzlim pivom v roki, saj večina dnevnih obiskovalcev do takrat že oddide, hotela pa tako ali tako ni nobenega. Zjutraj sva ponovila sprehod s kavo v roki, v miru, še predno so prišli novi gostje.

wattwanderung20142

VODENA EKSKURZIJA se je začela okoli 9. zjuraj in sicer s krajšim PREDSTAVITVENIM GOVOROM šaljivega VODIČA in potem se je začelo zares. Prvih nekaj minut smo hodili bolj ob obalnih TRAVNIKIH, potem pa smo se začeli vedno bolj oddaljevati od obale in pod stopali je začenjalo res „cmokati“ ko smo GAZILI PO BLATU. Sicer je bilo na ta dan res veliko skupin na pohodu (večina vodičev ponuja vodstva le za vikende), ampak ker vsak ubere malo drugačno pot se kar naenkrat porazgubite in včasih se nama je res zdelo, kot da bi se zgubila na Luni.

wattwanderung20141

DSC_2068

Na poti se boste večkrat na hitro ustavili in POSTANEK izkoristili za poslušanje zanimivosti, ki prihajajo iz vodičevih ust, zato se ne splača preveč oddaljevati od skupine – večina vodičev so lokalci, ki tu živijo že od malih nog in so res najboljši možni naslov za vsa morebitna vprašanja.

wattwanderung20143

Pokrajina je rs nora in res se nekaj ur zdi, kot da ste na drugem planetu.

DSC_2204

DSC_2051

Sicer pa v blatu niste nikoli sami. Pred vašimi koraki namreč bežijo številni RAKCI, v blatu pa se skrivajo tudi MORSKI ČRVI, OSTRIGE in še marsikaj. Celotno območje je tudi pomemben HABITAT ZA PTICE, TJULNJE in seveda RIBE. Nekatere izmed naštetih so tudi ogrožene vrste in zato je njihova ohranitev še kako pomembna.

ost5

DSC_2111

OTOK BALTRUM | očarljiv nemški Frizijski otok


Ko se PRIBLIŽUJETE OTOKU, ki je velik le okrog 6,5 km², se BARVA BLATA ZAČNE MOČNO SPREMINJATI iz sivih tonov v rjave, videvati začnete NASEDLE JADRNICE, ki čakajo na dvig vodne gladine, na obzorju se narišejo prve oblike rdeče-opečnatih hiš in takrat veste, da ste že zelo blizu. 

DSC_2182

DSC_2201

Najboljše, da se kar takoj odpravite NA DRUGI KONEC OTOKA, kjer vas čakajo omenjene LEPE PLAŽE. Tisti najbolj pogumni se seveda KOPAJO že v spomladanksih mesecih, meni je še poleti skorajda premzlo. Sicer pa kopanje ni poanta tega izleta in tudi če kopalke ostanejo suhe se ne boste počutili prav nič prikrajšane. Sprehod po plaži čistooo do konca je veliko boljša izbira – neizmerno so mi všeč tele košati šopi trav na sipinah v kombinaciji z modrim nebom – to so res čisto drugačni prizori, kot smo jih vajeni od doma, z mediteranskih obal.

wattwanderung2014

Četudi je voda bolj mrzla, otrok to nikoli ne moti. Za njih je plaža en ogromen peskovnik in to je vse kar jih zanima. Veliko nemcev se na otoke odpravi samo za vikend, veliko pa jih prav tu preživi tudi glavne poletne počitnice.

DSC_2246

Zaradi močnih vetrov, ki so tudi razlog za mrzlo morje, so FRIZIJSKI OTOKI idealni za nekatere VODNE ŠPORTE – med njimi je zadnja leta vse bolj priljubljeno KAJTANJE, srečate pa tudi veliko SURFERJEV.

DSC_2225

Najedli se boste lahko dobro, se nadihali SVEŽEGA ZRAKA, uživali v kopanju oziroma vodnih športih ali pa samo NABIRALI ŠKOLJKE, se SONČILI in SPREHAJALI. Kakorkoli že, Baltrum je super otok za sprostitev in PRAVI ODKLOP. Na otoku NI CEST, zato se z avtom sploh ne da prit. Kar je res še ena dobra novica za vse malčke, ki drugače radi „pobegnejo“ čez cesto.

DSC_2264

DSC_2252

Po nekaj urah na otoku je prišel skrajni čas, da ujamemo ZADNJI TRAJEKT nazaj v NEßMERSIEL, saj nisva imela namena prespati na Baltrumu, šeprav bi seveda lahko. APARTMAJEV je ogromno, tako da mogoče kdaj drugič. Ob koncu dneva je voda narasla in ladja je brez problema izplula. Seveda pa bi se bilo sedaj NEMOGOČE VRNITI PEŠ.

DSC_2288

Čudovit dan se je bližal koncu in spet sva imela plažo zase, privoščila sva si še kozarec vina s pogledom na morje, potem pa se res zmatrana zgrudila v posteljo. Tole je bil eden tistih redkih vikendov, ko si lahko privoščiva pobeg v dvoje, LU je bil namreč na obisku pri nemški babici. Ob takšnih priložnostih seveda raje počneva kaj takega, kar z njim tako ali tako ne moreva in tale pohod je bil le ena od njih. Na seznamu jih je še kar nekaj, ampak se mi zdi, da bo tamali že sam dovolj star da se nama pridruži, preden midva vse sama obredeva. Vsekakor super vikend in super NEPOZABNA IZKUŠNJA.

DSC_2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *