Slovenska obala - najlepši obalni kraji v slovenski Istri in kaj tam videti in početi

SLOVENSKA OBALA | ideje in nasveti kaj videti in početi na obali med Ankaranskim polotokom in Sečoveljskimi solinami

Katja SLOVENIJA Leave a Comment

Slovenska obala je poleg moje domače Ljubljane in Kranjske Gore z okolico že dolga leta naše priljubljeno vikend zatočišče in tudi odkar živim v tujini jo redno obiščem, kadar le lahko. Nekaj študentskih let sem na obali preživela ogromno časa in spoznala kar nekaj za marsikoga mogoče malo manj znaih koncev. Moja favorita sicer ostajata Piran in Sečoveljske soline, a je poleg njiju tu naokoli še cel kup zanimivih in prijetnih kotičkov, kljub temu, da je obala dolga le dobrih 40 kilometrov. Seveda je zelo zanimivo in slikovito tudi zaledje slovenske Istre, a o tem namenoma kdaj drugič v posebnem prispevku. Tukaj vam predstavljam kraje in zanimovsti obale med Ankaranskim polotokom in Sečoveljskimi solinami. Morda pa kdo dobi kakšno idejo za izlet.

Kaj videti in poceti na slovenski obali Slovene coast what to see and do

Našteti kraji in zanimivosti si sledijo geografsko, od Ankaranskega polotoka z Debelim rtičem, Kopra, Izole, Strunjana, Pacuga, Fiese, Pirana, Portoroža, do Seče in Sečovelj.  Poleg omenjenih obalnih krajev je v prispevku zajetih tudi veliko naravnih, kulturnih in drugimi znamenitosti ter idej za preživljanje prostega časa.

ANKARANSKI POLOTOK | plaže, naravna in kulturna dediščina v Ankaranu, Debelem rtiču, Sv. Katarini, Sv. Nikolaju, Sv. Jerneju in Valdoltri

Na zanimivem ANKARANSKEM POLOTOKU najdemo vse od PLAŽ (v Valdoltri, Debelem rtiču, v resortu Adria, Sv. Katarini in zalivu Sv. Jerneja ob meji z Italijo), do KRAJINSKEGA PARKA DEBELI RTIČ v zaščitenem območju Natura 2000 in slikovitim FLIŠNIM KLIFOM višine do 21 metrov, krasne razglede na Tržaški zaliv, EDINI SREDOZEMSKI SLANI TRAVNIK V SLOVENIJI (med Sv. Katarino in Sv. Nikolajem – tu je lepo urejena tudi lesena učna pot), pestro ponudbo (mladinskega) ZDRAVILIŠKEGA TURIZMA v Valdoltri in Debelem rtiču, BENEDIKTINSKI SAMOSTAN SV. NIKOLAJA (kjer je dandanes tudi hotel), turistični kompleks ADRIA ANKARAN, GOZDNO UČNO POT po imenu RESSLOV GAJ in še kaj.

Ankaran krajinski park Debeli Rtič kaj videti in početi Slovenija Slovenia

Ankaranski polotok je torej super izbira za vse, ki vas poleg skoka v morje pritegnejo tudi sprehodi v neokrnjeni naravi. Pravzaprav ugotavljam, da ga sama obiščem vse preredko in komaj čakam da bo spet malo več čas za potepanja v teh koncih – ne toliko zaradi plaž, bolj zaradi sprehajalnih poti.

POKOPALIŠČE ŠKOLJK | školjčna sipina med Ankaranskim polotokom in Koprom

EDINA ŠKOLJČNA SIPINA V SLOVENIJI je nastala kakih 30 let nazaj na račun poglabljanja dna za potrebe luke v Kopru, ko so prečrpavali kupe mulja z morskega dna v ZALIV POLJE, MED SV. KATARINO IN KOPROM. Sčasoma so padavine sprale mulj, ostali pa so le kupi prekrasnih školjk. Tako lahko danes tu opazite kar 234 VRST POLŽEV iz Tržaškega zaliva in preko 30 VRST PTIC. Območje školjišča, imenovanega tudi „PLAŽA ŠKOLJK“ je sicer tudi  NARAVNI REZERVAT, zato vas tudi sama naprošam, da se vzdržite nabiranja školjk.

Ankaran Školjčišče pokopališče školjk Slovenija Slovenia shells

KOPER | največje slovensko pristanišče z zanimivo zapuščino Beneške republike

KOPER, po italijansko CAPO`D ISTRIA (v prevodu „glava Istre“), je naše največje obalno mesto, ki ga kljub lepo ohranjenim starim mestnim jedrom in ostalim zanimivostim iz časa BENEŠKE REPUBLIKE večina obiskovalcev Obale vse prepogosto spregleda. Mesto, ki je bilo nekoč otok, z lahkoto raziščete kar peš, avtomobil je najboljše pustiti na večjem parkirišču blizu športnega centra Bonifika. Najbolj znan je osrednji trg TITOV TRG s krasno PRETORSKO PALAČO in nasproti stoječo LOŽO, CERKVIJO in MESTNIM STOLPOM. Do njega se lahko sprehodite po znani ČEVLJARSKI ULICI, ogledate pa si lahko še stavbi ARMERIA in FORESTERIA, na PREŠERNOVEM TRGU Da Pontejev vodnjak, CARPACCIOV TRG S TAVERNO ob promenadi (nekdanje skladiščee soli, preurejeno v prostor za različne dogodke), TRG BROLO, mestna vrata MUDA, nekatere MESTNE PARKE, MUZEJE in še kaj.

Koper Slovenija slovenska obala kaj videti in početi Slovenia coast

Koper je zadnja leta tudi vedno bolj priljubljena POSTOJANKA ZA POTNIŠKE LADJE, ki letno pripeljejo res lepo število tujih turistov. Naj omenim še zavarovano ombočje naravnega rezervata ŠKOCJANSKI ZATOK v zaledju mesta, za vse tiste, ki si radi privoščite sprehod v naravi ali pa opazujete ptice. V Kopru je res veliko za videti in početi, zato se le ustavite kdaj.

IZOLA | nekdanji otok med Koprom in Piranom, Simonov zaliv in Belvedere

Do Izole lahko dandanes pridete ali z AVTOMOBILOM ali pa v približno uri hoje PEŠ IZ KOPRA, po nekdanji magistralni obalni cesti, ki je danes urejena v preko 6km DOLGO SPREHAJALNO / KOLESARSKO POT. Izola je prav prijeten kraj, bolj umirjen in z ravno prav dogajanja. Kaj se v Izoli splača obiskati? Sprehod po starem mestnem jedru do lepe MARINE in ARHEOLOŠKEGA PARKA v SIMONOVEM ZALIVU (kulturni spomenik državnega pomena), muzej IZOLANA – HIŠA MORJA (kjer se naučite o zgodovini Izole in ribištvu), MUZEJ PARENZANA, PALAČE Besegni degli Ughi, Manzioli in Lovisato in še kaj.

Izola Slovenia coast what to see and do slovenska obala kaj videti in početi

V Izoli najdemo v SIMONOVEM ZALIVU tudi eno najbolj ustreznih PLAŽ za družine z majhnimi otroki, v zadnjih letih zelo lepo urejeno PLAŽO PRI SVETILNIKU, v bližini je tudi večji PARK. Poleg tega lahko v morje skočite tudi le malce naprej v smeri proti Strunjanu, na PLAŽI BELVEDERE. Poleg hotelov in apartmajev lahko tu prespite tudi v AVTOKAMPU JADRANKA. V Izoli se nahaja tudi kultna AMBASADA GAVIOLI.

BELE SKALE in STRUNJANSKI KLIF | Krajinski park Strunjan, najlepše plaže na obali in razgledna pohodna pot nad klifom

KRAJINSKI PARK STRUNJAN zajema celoten Strunjanski polotok in se razteza vse od Simonovega zaliva pri Izoli do izliva Strunjanskega potoka. Park vključuje del OBALE S KLIFI, STRUNJANSKE SOLINE, vinograde in oljčne nasade ter LAGUNO STJUŽO. BELE SKALE, ki so ime dobile po odkruških belega apnenčastega klifa, so del strme obale Krajinskega parka Strunjan in zame skupaj z MESEČEVIM ZALIVOM enostavno najlepša plaža na naši obali. Zaradi malenkost večje odročnosti je velikokrat tu tudi več miru in manj gneče. Do območja Belih skal se lahko pride tudi s smeri BELVEDERJA.

Bele skale Strunjan slovenska obala kaj videti in početi poletne počitnice

Ena bolj zanimivih in najbolj razglednih lahkih pohodnih POTI NA SLOVENSKI OBALI se nahaja prav NAD STRUNJANSKIM KLIFOM. Slednji je kar 80m visok in 4km dolg in s tem eden bolj zanimivih na tem delu Jadrana. S pohodom lahko pričnemo v Strunjanu in si spotoma ogledamo še Strunjanski križ, s poti po vrhu klifa so krasni razgledi na MESEČEV ZALIV in celotni Tržaški zaliv.

STRUNJAN | Strunjanske soline, laguna Stjuža, nasadi oljk in prijetne plaže

V Strunjan se že od nekdaj rada pridem kopat. Ne samo, da se od tu lahko peš odpravimo na zgoraj omenjeno pot nad klifi tudi glavna STRUJNANSKA PLAŽA pri VILI TARTINI, z IGRIŠČEM in ZDRAVILIŠČEM KRKA je tu dokaj mirna in zadnja leta super urejena. Večkrat si tudi privoščimo odlično pico in Gin & Tonic v restavraciji Pinija, sicer pa se lahko kopate tudi na drugi strani zaliva, na PLAŽI SALINERA.

Strunjan soline slovenska obala Slovenia saltpans

Pomemben del STRUNJANSKEGA KRAJINSKEGA PARKA in ohranjanja kulturne dediščine so vsekakor preko 700 let stare STRUNJANSKE SOLINE v morski laguni STJUŽA, ki so mimogrede najsevernejše in najmanjše še delujoče soline v Sredozemlju. Tu si lahko ogledamo tudi 3 SOLINARSKE HIŠE, ki so zavarovane kot ETNOLOŠKI SPOMENIKI.

PACUG | miren manjši zaliv in znano otroško letovišče

Iz Strunjana se lahko peš odpravite v Pacug, Fieso in naprej v Piran in tale sicer malo daljši sprehod je prav zanimiv. V PACUGU je znano OTROŠKO LETOVIŠČE ZVEZE PRIJATELJEV MLADINE, malce višje na hribu pa tudi DOM PARAPLEGIKOV, središče zdravja in počitnic. Predvsem izven poletne sezone je v malem zalivu v Pacugu prav luštno, z vrha poti med Strunjanom in Pacugom pa so krasni RAZGLEDI na Tržaški zaliv.

pacug slovenska obala Slovene coast what to see and do kaj videti in poceti

FIESA | priljubljeno (družinsko) letovišče med Strunjanom in Piranom

FIESA, priljubljeno DRUŽINSKO LETOVIŠČE se skriva med Strunjanom in Piranom in ponuja veliko kotičkov v senci borovega gozdu, IGRIŠČA, PLAŽO ustrezno za otroke vseh starosti, različne zunanje aktivnosti, je pa tudi poznana TOČKA ZA POTAPLJAČE. Iz FIESE DO PIRANA poteka tudi lepo urejena OBALNA PEŠPOT.

Fiesa slovenska obala Slovene coas what to see and do kaj videti in poceti

Poleg plaže sta tu še 2 JEZERI, nastali na račun odkopavanja gline za potrebe nekdanje opekarne. Manjše jezero je sladkovodno, večje je povezano z morjem, obe pa sta pomemben habitat za različne organizme, ptice in obvodno rastlinje. V Fiesi je sicer tudi AVTOKAMP.

PIRAN | Piransko obzidje, Tartinijev trg, cerkve, muzeji, trgi in plaže

Sicer sem res velik oboževalec celotne slovenske obale, a če bi že morala zbrati najljubši kraj bi bil to vsekakor PIRAN, kjer sem še posebno zadnja leta med vsakim obiskom Slovenije preživela precej časa. V najvišji sezoni je sicer res malce več gneče, a v vseh ostalih tednih leta je naravnost čudovito. Piran lahko obiščete PEŠ IZ FIESE ALI PORTOROŽA, sicer pa lahko avto parkirate v eni izmed 2 PARKIRNIH GARAŽ. S parkirišča FORNAČE v center Pirana vozi tudi brezplačni avtobus. Prva stvar, ki jo priporočam vsem, ki Piran obiščejo prvič ali zelo poredko je sprehod na PIRANSKO OBZIDJE, s katerega so pač res najlepši pogledi in nadaljevanje poti do STOLNE CERKVE SV.JURIJA, kjer se lahko povzpnete po VRTOGLAVEM STOPNIŠČU ZVONIKA za najlepši razgled na TARTINIJEV TRG. Lep pogled na Piran je sicer tudi z Oljčne poti.

Piran slovenska obala slovenian coast waht to see and do kaj videti in početi

Kaj vse lahko počnete v Piranu in ogleda česa ne smete zamuditi? Center dogajanja je definitivno TARTINIJEV TRG, kjer se večkrat odvijajo kakšne zanimive prireditve, tik ob trgu pa si lahko ogledate nekatre pomembne stavbe – HIŠO BENEČANKO (najlepši primerek beneško-gotske arhitekture v Piranu), OBČINSKO in SODNO PALAČO ter BAROČNO HIŠO, pa seveda tudi osrednji, TARTINIJEV SPOMENIK. Ogledate si lahko tudi različne MUZEJE in GALERIJE, na primer Mestno galerijo Piran, Muzej podvodnih aktivnosti, Akvarij, Čarobni svet školjk, Pomorski muzej Sregeja Mašera in ostale galerije. V Piranu najdemo tudi cel kup CERKVA (poleg omenjene stolne cerkve še slabih 10 manjših cerkva in pa pomemben MINORITSKI SAMOSTAN). Ob punti najdemo cel kup MORSKIH RESTAVRACIJ, sicer pa Piran s kulinaričnega vidika ponuja še par draguljev. Pokukajte tudi na TRG 1. MAJA in se brezciljno zgubite med ozkimi uličicami – Piran ni velik in v enem dnevu ga lahko večkrat obhodite.

Piran slovenska obala kaj videti in početi

Piran pravzaprav poznam najbolje od vseh krajev na obali in glede na njegovo upravičeno priljubljenost tudi med mednarodnimi turisti, si vsekakor zasluži poseben prispevek (prihaja kmalu). Tukaj pa dodajam še en kolaž fotk posnetih med dnevnimi izleti z jadrnico – težko se odločim iz kje je lepši pogled na Piran, z obzidja ali z morja?

Piran Slovenia coast Slovenija slovenska obala izlet kaj početi in videti v Piranu

PLAŽE V PIRANU sicer ne veljajo za najlepše, a vseeno zadostijo namenu. Blizu avtobusne postaje, če pridemo s smeri Portoroža, je manjša prodnata plaža, podobna tisti na čisto drugem koncu Pirana, v smeri Fiese. Sicer pa je dostop do morja s stopnicami urejen na več točkah na Piranski punti.

PORTOROŽ | mondeni hoteli, casinoji, peščena plaža in še in še

Obdobje, ko se mi je kot čisto pravi ljubljanski najstnici Portorož zdel najboljša možna točka za vikend izlet in poletni dopust s prijateljicami je sicer že zdaleč mimo in dandanes me res zelo poredko zanese v „mesto rož“. Pa vseeno ne gre zanemariti vsega kar Porotorž nudi obiskovalcem in slednjega res ni malo. Od najbolj razkošnega PALACE HOTELA, ki je svoja vrata odprl že leta 1910, do CASINOJEV, neštetih RESTAVRACIJ in ostalih večjih hotelov, DOLGE PLAŽE s pomoli, otroškimi igrišči, BARI, KLUBI, raznoraznimi PRIREDITVAMI in še čim. Zabava, druženje, glasba in še kaj –sicer vse premalo miru za moj okus, se pa večkrat tu mimo s kolesom zapeljem iz Pirana, na hitro „firbca past“.

Portorož slovenska obala kaj videti in početi Slovenska Istra

MED PIRANOM IN PORTOROŽEM je lepo urejena SPREHAJALNA ozrioma KOLESARKSA POT, po kateri lahko nadaljujete vse do Sečoveljskih solin. Ob njej se lahko ustavite na res lepo urejeni PLAŽI GRAND HOTELA BERNARDIN (ki je sicer plačljiva), pri CERKVI SV. BERNARDINA, malo naprej si lahko ogledate SKLADIŠČI SOLI MAGAZEN GRANDO IN MONFORT (ki danes služita kot razstavni prostor z zbirkami POMORSKEGA MUZEJA ter galerija), krasno vilo VILLA MARIA, HOTEL PALACE, SPOMENIK PADLIM POMORŠČAKOM in še kaj. Ob obali sčasoma pridemo do AVTOKAMPA LUCIJA – poti skozi kamp pa nas pripelje vse do Sečoveljskih solin.

FORMA VIVA | park skulptur pri Portorožu

Z izrazom FORMA VIVA označujemo MEDNARODNI KIPARSKI SIMPOZIJ, ki je v Sloveniji poznan na 4 lokacijah, in sicer v Kostanjevici na Krki (les), tukaj v Portorožu (kamen), Ravnah na Koroškem (jeklo) in Mariboru (beton). V krasnem zelenem parku med Portorožem in polotokom Seča je na ogled kar 120 KAMNITIH KIPOV, ki so jih v približno 40 letih v okviru mednarodnih kiparskih srečanj ustvarili domači kiparji in tuji umetniki iz več deset držav.

FORMA VIVA Portorož Seča park skulptur slovenska obala sculptur park Slovenian coast

VSTOP V PARK je za obiskovalce skozi celo leto prost in je prav prijeten postanek s krasnimi razgledi med sprehodom ali kolesarskim izletom iz Portoroža proti Sečoveljskim solinam.

RIBOGOJNICA FONDA | Piranski brancin in školjke klapavice

V Seči pri Portorožu najdemo EDINO MORSKO RIBOGOJNICO V SLOVENIJI, kjer v čistih, globokih vodah z močnim morskim tokov družinsko podjetje Fonda že vrsto let vzreja BRANCINE in goji ŠKOLJKE KLAPAVICE. Prav zaradi teh ugodnih pogojev je v tem delu slovenskega morja tudi sicer največ prostoživečič rib, ribogojnica pa je še dodatno pripomogla k ustvarjanju pomembnega zatočišča za preko 30 vrst rib in ostalih morskih organizmov.

ribogojnica Fonda slovenska obala Slovenian coast fishfarming

S predhodno rezervacijo in ob lepem vremenu so možni tudi VODENI OGLEDI RIBOGOJNICE IN ŠKOLJČIŠČA FONDA, Piranskega brancina (označenega z oznako izvora in jamstvom kakovosti) pa lahko z dostavo naročite na katerikoli konec Slovenije. (Fotke z dovoljenjem Blagovne znamke Fonda, več info pa na njihovi spletni strani TUKAJ)

SEČA IN SEČOVELJE | Krajinski park Sečoveljske soline in muzej solinarstva

V KRAJINSKEM PARKU SEČOVELJSKE SOLINE se lahko sprehodimo med približno 700 let starimi solinami, kjer še danes prevladuje TRADICIONALNI NAČIN SOLINARJENJA. Z ročnim pobiranjem soli na solnih parcelah se tu ohranja pomemben del kulturne dediščine sredozemske Slovenije. MOČVRIJA v krajinskem parku so tudi edinstveni SOLINSKI HABITAT – pomembno gnezdišče v spomladanskem času in prebivališče okrog 300 VRST PTIC in travnikov SLANUŠ.

Secoveljske Soline Krajinski Park Slovenija Seča Portorož

Za obiskovalce najbolj zanimiv del je okrog FONTANIGGE, kjer lahko vidimo preko 100 OPUŠČENIH SOLINSKIH HIŠ, ob kanalu Giassi pa lahko obiščemo tudi MUZEJ SOLINARSTVA, odprt med aprilom in oktobrom. Tu izvemo kako so živele solinarske družine, kako se prideluje sol po tradicionalni metodi in še kaj zanimivega o zdravilnih učinkih slanice in solinskega blata.

Sečoveljske soline Seča Portorož Slovenija kaj videti in početi na slovenski obali

Sečoveljske soline so eden mojih ljubših koncev na slovenski obali, prava oaza miru in tišine še posebno na poletno pozno popoldne, ali pa mrzlo zimsko jutro.

SPA LEPA VIDA | Thalasoterapija v edinstvenem okolju sredi Sečoveljskih solin

V krajinskem parku Sečoveljske soline se v enkratni pokrajini sredi solinskih polj že nekaj let nahaja zame NAJLEPŠI SPA V SLOVENIJI, kjer se lahko na edinstveni lokaciji med drugim razvajate S SOLINSKIM BLATOM IN SLANICO. Slednja sta povsem naravna produkta, pridobljena iz neposredne okolice v krajinskem parku, in uporabljena v THALASOTERAPIJI kot pomembni sestavini pri izboljšanju splošnega počtuja in krepitvi odpornosti.

Slovenska obala Lepa Vida spa Seča Sečoveljske soline Portorož Slovenia coast

Vsaj enkrat letno si s prijateljicami privoščimo en obisk Lepe Vide in vsakič znova nas navduši. Izbirate lahko med RAZLIČNIMI PROGRAMI in storitvami od masaž do obloge s solinksim platom, kopeljo v slanici – matični vodi, pilingom z morsko soljo in še in še. Za več informacij in cenik pa obiščite njihovo spletno stran.

PARENZANA | kolesarska in sprehajalna pot po trasi nekdanje železnice Trst – Poreč

Parenzana, znana tudi pod imenom POT ZDRAVJA IN PRIJATELJSTVA“ in “POREČANKA“ je krasna KOLESARSKA in sprehajalna pot, ki vodi po skoraj 130km dolgi trasi nekdanje ŽELEZNICE TRST – POREČ. Pot deloma poteka ob morju, deloma v zaledju, med vasmi in vinogradi. PA tudi skozi kar nekaj tunelov pelje, najbolj znan je sigurno 550m DOLG TUNEL VALETA, med Strunjanom in Portorožem. V Izoli si lahko ogledate tudi MUZEJ PARENZANA.

Parenzana kolesarska sprehajalna pot slovenska obala Portoroz

ZALEDJE SLOVENSKE ISTRE

Slovenska Istra seveda ponuja še mnogo lepih in zanimivih kotičkov v zaledju obale. Tudi tam se radi potepamo in tamkajšnja pokrajina in kulinarična ponudba nam je še posebno všeč. Prav zato si zasluži čisto svoj prispevek (prihaja kmalu). Za pokušino pa tale kolaž.

slovenska istra zaledje slovenske obale Slovenija kaj videti in početi Slovene Istria


Za še več idej kaj vse lahko vidite in počnete na Obali vas vabim, da pokukate na Instagram profil DISIPOMORJU, namenjen vsem ljubiteljem morja in raziskovalcem skritih kotičkov na Slovenski obali, ponujajo pa tudi super udobne apartmaje in trgovinico v Piranu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *