SLOVENIJA v enem tednu glavne znamenitosti_predlog izleta

SLOVENIJA | 1 teden road trip krožno potovanje po osrednji, zahodni in obalnem delu Slovenije

Katja SLOVENIJA Leave a Comment

Slovenije mi slovenskim bralcem verjetno ni potrebno prav na dolgo in široko predstavljati in pravzaprav sem sprva mislila tale prispevek objaviti le v angleški verziji. Potem me je pa prešinilo, da tudi sama ne poznam vseh koncev naše male dežele, še posebno ne tistih na vzhodu. Tale prispevek se sicer nanaša na tiste bolj turistične konce, od Ljubljane do Bleda z Gorenjsko, Posočje, morda malo manj znana Goriška Brda, Kras in obalo. Morda pa se vseeno najde kdo, ki ravno teh koncev še ni obiskal in bo tule dobil kakšno idejo. Odkar živim v tujini (ravno februarja bo že 9 let) sem konec koncev tudi sama dostikrat turist v domači deželi. Tale primer poti je torej spisan za 1 teden časa, najlažje bo če imate osebni avtomobil, pa seveda dobro družbo. Pa gremo!

slovenia itinerary 1 week

Če se držite mojega predloga, boste prevozili približno 600km, na pot pa se je najbolj priporočljivo odpraviti v SPOMLADANSKEM, POLETNEM ali pa JESENSKEM ČASU. Pozimi so namreč nekatere ceste in znamenitosti zaradi vremenskih razmer zaprte, pa tudi vseh naštetih aktivnosti takrat ni možno izvajati. Vsakemu tujemu obiskovalcu, ki prvič pride v Slovenijo, bi priporočila da začne z ogledom Ljubljane in zato tudi tu začenjam prav s prestolnico.

day 1: LJUBLJANA | SLOVENIJA 1 teden road trip


Zdaj ko živim v ogromni Nemčiji mi je prav smešno kako se v Sloveniji včasih sovražno gledamo med sabo, pa tako malo nas je. Predvsem nas ljubljančanov nekako nihče ne mara. No, kakorkoli že, rečte kar hočete, Ljubljana je lepa. In v Ljubljani se lahko marsikaj počne. Vsake toliko se jo prav splača obiskati, pa tudi če živite čisto na drugem koncu države. Morda pa nekateri izmed vas sploh še nikoli niste bili v prestolnici in vas zdajle prepričam. Ker je razmeroma majhno mesto, kljub temu, da je največje v državi, si tudi le v enem dnevu lahko ogledamo glavne znamenitosti. Gremo v enega izmed MUZEJEV ali pa GALERIJ, prehodimo STARO LJUBLJANO, se zapeljemo po LJUBLJANICI, obiščemo GRAD (ne pozabite vsaj enkrat tudi na vrh stolpa za najlepše razglede), kaj svežega kupimo na TRŽNICI (ob sobotah je najlepša), se spočijemo v TIVOLIJU in naredimo kakšno fotko na TROMOSTOVJU.

Ljubljana Slovenia 1 week itinerary

Sicer tudi čez dan, a še posebno zvečer je ob Ljubljanici prav živahno in poletni večeri so tu res nekaj najlepšega. Seveda morate tudi kaj okusnega pojest in DOBRIH RESTAVRACIJ v prestolnici zadnja četa res ne manjka. Obiščete lahko tudi METELKOVO, greste na kakšen koncert ali kakšno drugo prireditev – v toplejših mesecih ne pozabite na petkovo ODPRTO KUHNO na Pogačarjevem trgu, za tiste, ki vas zanima arhitektura pa zna biti zanimiva tudi PLEČNIKOVA HIŠA.

day 2:  LJUBLJANA – BLED | SLOVENIJA 1 teden road trip


Na Bledu ste zagotovo že kdaj bili, pa vseeno par besed. Če še niste obiskali BLEJSKEGA VINTGARJA potem se le odpravite tudi tja – čim bolj zgodaj zjutraj in po možnosti ne čez vikend. Zadnja leta je res kar turistično, a kljub temu zelo lepo. S parkirišča do konca soteske hodite kilometer in pol v vsako smer, po UREJENIH LESENIH PODESTIH IN POTEH, nad čudovito smaragdno zelenimi BRZICAMI, BAZENČKI in SLAPOVI.

Vintgar gorge Bled Slovenia 1 week itinerary

Le par minut vožnje in že ste pri BLEJSKEM JEZERU. Priznam, nisem njegov največji oboževalec in veliko raje se zapeljem še malo naprej, do Bohinjskega. Ampak vsakič ko kakšne tuje prijatelje pripeljem sem, me vseeno prevzame in tudi jaz kdaj odmislim množice ljudi in zavzdihnem kako je lepo. Sposodite si lahko LESEN ČOLN ali pa se vkrcate na TRADICIONALNO PLETNO, se zapeljete do OTOKA in pozvonite.

Bled Slovenia 1 week itinerary

Poleti se lahko v jezeru tudi kopate, urejenih je kar nekaj KOPALIŠČ. S kolesom ali pa PEŠ OKOLI JEZERA po približno 6km dolgi krožni poti je tudi dobra ideja. Prav tako obisk BLEJSKEGA GRADU, kjer lahko kaj pojeste in popijete ter uživate v razgledu. Če jih imate radi, se seveda ustavite še na KREMŠNITI. Tisti, ki živite za lepe RAZGLEDE in ste bolj aktivni pa obvezno še na MALO OSOJNICO, ne bo vam žal.

day 3: BLED – BOHINJ – KRANJSKA GORA | SLOVENIJA 1 teden road trip


Naslednji dan se zjutraj zapeljite še do krasnega BOHINJSKEGA JEZERA, v katerem na vroč poletni dan prav paše zaplavati. Po jezeru se lahko zapeljete tudi z LESENIM ČOLNOM, KAJAKOM, ali pa SUP-om. Po kratkem počitku na eni izmed plaž se sprehodite še do SLAPA SAVICA. Če sledite temu itinerarju žal ni časa za kak daljši pohod, drugače pa je tukaj naokoli res ogromno krasnih vrhov. Adrenalina željni posamezniki si lahko pogledajo ponudbo POLETOV Z JADRALNIM PADALOM in z vrha VOGLA poletijo nad jezerom.

Bohinj lake Slovenia 1 week itinerary

Kakšna URA VOŽNJE in že ste v KRANJSKI GORI – osebno mi je bolj pri srcu cesta čez RADOVNO, malenkost hitreje pa bo verjento vseeno po avtocesti. Za umirjeno pozno popoldne priporočam oddih pri JEZERU JASNA, kjer so v zadnjih letih resnično pohvalno uredili okolico. Kratek sprehod okoli obeh jezerc, osvežilna pijača ali pa kozarec vina pri jezeru, potem pa večerja pri Milki. Podpišem.

Jasna Lake Kranjska Gora Slovenia 1 week itinerary

*Če je še dovolj časa se ob prihodu v KG lahko zapeljete še do ZELENCEV in PLANICE, drugače pa obisk slednjih pustite za naslednji dan.

day 4: KRANJSKA GORA – VRŠIČ – BOVEC | SLOVENIJA 1 teden road trip


Okoli Kranjske Gore lahko počnete cel kup stvari, a v tako kratkem času pač ne bodo vse prišle na vrsto. Predlagam obisk NARAVNEGA REZERVATA ZELENCI, kjer izvira Sava Dolinka – turkizna voda v kombinaciji z mogočnimi hribi v ozadju vas prav gotovo ne bo pustila ravnodušnih. Zelenci se nahajajo takorekoč ob glavni cesti in sprehod do RAZGLEDNEGA STOLPA res ni dolg.

Zelenci Slovenia 1 week itinerary

Le malo naprej in že ste pri SVETOVNO ZNANIH PLANIŠKIH SKAKALNICAH. Tudi v poletnem času imate kaj videti, saj tekmovalci vseh starosti tu pogosto trenirajo in skačejo tudi ko ni snega. Poleg tega pa je tu tudi dokaj nov CENTER ZA OBISKOVALCE, ki se ga splača obiskati. Če vas čas ne priganja preveč se lahko sprehodite še v dolino TAMAR. Slednje vam bo v vsako smer vzelo približno 45minut.

Planica Slovenia 1 week itinerary

Pripravljeni na SERPENTINE CESTE ČEZ VRŠIČ? Kar 50 jih bo, ampak nič skrbet, cesta je v dovolj dobrem stanju. Kmalu za jezerom Jasna se začnete vzpenjati do vrha prelaza, kjer se lahko ustavite pri TIČARJEVEM DOMU in POŠTARSKEM DOMU. Na Vršiški cesti ne izpustite tudi obiska RUSKE KAPELICE, SPOMENIKA KUGY-ju in ALPINSKEGA VRTA JULIJANA. Pozimi je cesta zaradi vremenskih razmer zaprta, meni pa je vožnja tu čez še posebno všeč v jesenskem času ko so hribi posuti z zlatorumeno obarvanimi macesni.

Vrsic Slovenia 1 week itinerary

Po približno 1 URI VOŽNJE IZ KRANJSKE GORE (brez postankov) prispete v TRENTO in na poti do BOVCA lahko naredite še postanek pri MALIH & VELIKIH KORITIH SOČE ter soteski KORITNICA. Okoli Bovca je cel kup prenočišč od kampov do hotelov in vsega vmes.

Koritnica Slovenia 1 week itinerary

Ta del Slovenije je idealen za najrazličnejše VODNE ŠPORTE. Preživite dopoldne s sklopu katere izmed bolj adrenalinskih aktivnosti, kot na primer RAFTING, KANJONING ali pa se po Soči zapeljite s KAJAKOM. PLAVANJE v ledeno mrzli vodi pa je samo za pogumne. Sicer pa, tudi če ste bolj miren tip človeka boste tu prišli na svoj račun – lažji sprehodi, počitek na bregovih Soče in dih jemajoči pogledi. Ja, res ni slabo tule.

day 5: BOVEC – SOČA – GORIŠKA BRDA | SLOVENIJA 1 teden road trip


Pred leti sem se tudi jaz opogumila in si privoščila eno čisto pravo rafting izkušnjo. Res priporočam! Preostanek dneva preživite na poti do GORIŠKIH BRD, predlagam postanke v krajih ČEZSOČA, KOBARID in MOST NA SOČI, vključite pa lahko tudi obisk katerega izmed naslednjih SLAPOV: VIRJE, BOKA in KOZJAK. Za vse tokrat prav gotovo ne bo časa.

Soca valley Slovenia 1 week itinerary

Ko se med hribčke GORIŠKIH BRD pripeljete pozno popoldne, malo predno zaide sonce vam zna zaigrati srce, no vsaj meni. Eden mojih najljubših predelov v Sloveniji, katerega pa žal premalokrat obiščem. Najraje zavijem v MEDANO, tu je tudi veliko opcij za krasna prenočišča. Priporočam nekaj z BAZENOM, paše ko je toplo. Sicer pa rada kaj pojem pri Klincih (prva fotka z leve, ni slabo ane? Imajo tudi sobe) OBISKA KAKŠNE VINSKE KLETI tudi ne gre spustiti s sporeda. Pravzaprav je semle resnično fajn prit kar za cel vikend.

Medana Goriska Brda Slovenia 1 week itinerary

Ustavite se tudi pri STOLPU GONJAČE, do vrha katerega morate resda premagati kar nekaj zvitih stopnic, ampak verjamite, na koncu je vs epoplačano. Enkratni razgledi na z vinogradi porasle hribčke. Tu ste tdi zelo blizu ITALIJANSKE MEJE, če koga zanima kratek izlet k sosedom. Meni sicer najljubši čas za obisk je pomlad, ko cvetijo češnje.

day 6: GORIŠKA BRDA – KRAS – PIRAN | SLOVENIJA 1 teden road trip


Po (skoraj sigurno) slastnem zajtrku, tule imajo namreč dobro hrano, se odpeljite v smeri proti obali. Spotoma se lahko ustavite še v ŠTANJELU, si ogledate GRAD in pa čudovit FERRARIJEV VRT, mogoče kaj prigriznete. Tu na KRASU imajo namreč tudi dobro za jest. Če še niste bili v LIPICI potem bo zdaj prava prilika, greste takorekoč mimo. Lahko se odločite za VODEN OGLED ali pa vstopite kar tako. Od tu bo še kakšnih 50 minut vožnje do PIRANA.

Lipica Slovenia 1 week itinerary

Ohhh končno morski zrak! Mogoče sem edina, ampak jaz vedno spustim stekla že tam nekje pri Kopru in se nadiham svežega morskega zraka. SLOVENSKO OBALO prav gotovo vsi vsaj malo poznamo, zato se o njej ob tej priložnosti ne bom preveč razpisala. Moj najljubši kraj je vedno bil in do danes ostaja PIRAN, zato bi tudi vsakega, ki prvič obišče Slovenijo poslala prav tja. Razgledi z OBZIDJA so fenomenalni, včasih se vidi tudi Alpe v ozadju, rada imam OZKE ULICE, RESTAVRACIJE, BARČKE, PISANE HIŠKE, ARHITEKTURO, TARTINIJEV TRG, MARINO – in to v vseh letnih časih. Prav gotovo pa najmanj v tisti glavni sezoni, ker je enostavno preveč gneče.

Piran Slovenia 1 week itinerary

Če vam ostane še dovolj časa se lahko SPREHODITE DO PORTOROŽA ali pa celo vse do SEČOVELJSKEGA KRAJINSKEGA PARKA. Med solinami si lahko privoščite masažo in še kaj v čudovitem SPA centru na prostem, LEPA VIDA. Odprto samo v toplejših mesecih. Tja se lahko odpravite tudi zjutraj na zadnji dan tega potepa (le rezervirajte vnaprej).

day 7: PIRAN – POSTOJNSKA JAMA – LJUBLJANA | SLOVENIJA 1 teden road trip


Na zadnji dan se torej VRAČATE V LJUBLJANO, pa seveda ne brez postankov. Kdaj ste bili nazadnje v POSTOJNSKI JAMI? Pa v PREDJAMSKEM GRADU? Jaz le par let nazaj in priznam, da kljub nekoliko visoki ceni in velikem številu obiskovalcev nisem odšla razočarana, prej obratno. Je pač res nekaj posebnega, tale naša turistična atrakcija. Za grad in jamo lahko kupite tudi nekoliko ugodnejšo KOMBINIRANO VSTOPNICO.

Predjama Castle Slovenia 1 week itinerary

V jamo vas, kot verjetno veste, popelje VLAK, potem pa se V SKLOPU ORGANIZIRANE SKUPINE sprehodite naokoli. Priporočam ustrezno obutev, morda tudi naglavno svetilko in pa toplejša oblačila – v jami je namreč konstantnih 10C.

Postojna Slovenia 1 week itinerary

Kot ste morda opazili, je tale načrt poti za bolj aktivne. Za tiste, ki radi zjutraj vstanejo bolj zgodaj in si čez dan ogledajo in doživijo vse kar jim časovno znese. V angleški verziji je tudi malce bolj detajlno opisan. Tisti, ki živite v Sloveniji, si verjetno ne boste vzeli celega tedna časa za odkrivanje naše deželice, saj lahko to konec koncev počnete vsak vikend. Pa vseeno, morda kdaj koga dobite na obisk in ga popeljete naokrog. Tudi midva imava letos poleti namen narediti en večji krog po moji domovini, takrat seveda obiščeva tudi bolj vzhodne dele in kasneje napiševa še kaj o njih.

SHRANI PIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *