potopis | potovanje PORTUGALSKA: 10-dnevni road trip z najetim avtom od severa do juga

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, PORTUGALSKA | MADEIRA 4 Comments

Letošnje jesenske počitnice smo preživeli v odkrivanju Portugalske – leteli smo v Porto, kjer smo po parih dneh najeli avto s katerim smo naredili okrog 1500km po državi, od severa do juga. Imeli smo res srečo z lepim vremenom, saj smo se še brez problema kopali v Atlantiku. Vrhunci našega 10-dnevnega potovanja so bili dolina Douro, prekrasna obala Algarve ter kraja Obidos in Porto. Dobro smo jedli in pili, nazaj pa smo prišli s košem polnim novih spominov. Tule pa en res dolg prispevek z veliko fotkmi za tiste, ki nimajo časa vsega prebrati. 

Kdaj: oktober 2016

Obiskali smo: Porto, dolino Douro, Pinhao, Fatima, Lagos, Cabo de Sao Vicente, obalo Algarve, Comporta, Setubal, Lisbon, Sintra, Obidos, Nazare

Kako: rent a car, metro

Spali smo v: apartmajih, privatnih sobah, v quintah

PORTUGALSKO SMO OBISKALI, KO JE IMEL LU 4 LETA. PREBERI VEČ O PORTUGALSKI Z OTROKI NA KONCU TEGA PRISPEVKA.

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE PO PORTUGALSKI

VOŽNJA & TRANSPORT NA PORTUGALSKEM

V Portu smo uporabljali METRO sistem, v Lizboni smo izkoristili možnost priročnega TURISTIČNEGA AVTOBUSA, drugače pa smo potovali z NAJETIM AVTOM. Pri najemu smo imeli tokrat prav posebno srečo – rezervirali smo namreč VW Golf, dobili pa čist nov model Mercedesa C, za isto ceno seveda! Ob vrnitvi so nas sicer „obrali“ za 50€ za STROŠKE ČIŠČENJA, češ da je bil avto od znotraj izjemno umazan od peska. Nam je bilo malo žal, da ga nismo sami malo očistili preden smo ga oddali, a v tistem trenutku nismo imeli kaj, saj se nam je mudilo na letalo. V avtu smo imeli NAVIGACIJO, a bi se brez nje verjetno ravno tako znašli z zemljevidom in pomočjo CESTNIH OZNAK.

Ceste so v zelo dobrem stanju in razen okoli Lizbone in Porta ni bilo nekega hudega prometa. Na Portugalskem obstaja poseben PLAČILNI SISTEM AVTOCEST – mi smo imeli v avtu posebno napravico od VIA VERDE, ki je elektronsko beležila naše kilometre po avtocestah, denar pa so nam kasneje pobrali iz kreditne kartice. V primeru, da v državo pridete z lastnim vozilom, si lahko na  tej strani preberete več o različnih načinih plačila cestnine.

PRENOČIŠČA | PORTUGALSKA

Spali smo v 5 različnih krajih, od tega dvakrat v PRIVATNIH SOBAH sobah, dvakrat v tipičnih QUINTAH in enkrat v MOBILNI HIŠKI v kampu tik ob morju. Nekaj prenočišč smo rezervirali preko www.booking.com, nekaj pa smo jih kontaktirali kar preko emaila in Facebooka. Ker smo imeli za celotno pot le 10 dni časa, smo prenočišča rezervirali vnaprej.

KULINARIKA | KAJ JESTI IN PITI NA PORTUGALSKEM

V portugalski kulinariki smo res uživali! Še posebno, ker smo ljubitelji morske hrane in svežih sestavin, ki jih tukaj res ni manjkalo. Zajtrke so nam popestrile še slastne slaščice, kosila in večerje pa okusno vino. Na to temo je že objavljen poseben prispevek, ki se odpre v novem oknu, če kliknete na gumbek pod sliko.

portugal-food

preberi več o PORTUGALSKI KULINARIKI

KAJ VIDETI & POČETI NA PORTUGALSKEM

PORTO | moje najljubše večje mesto na Portugalskem


Po 2,5 dolgem poletu iz Frankfurta smo pristali v sončnem Portu, dvignili prtljago in na avtomatu kupili ANDANTE KARTICE za metro – slednje lahko vedno znova napolnite. Vožnja v eno smer skupaj z novo kartico stane 2,45€, tudi Lu je moral plačati. Ker je bila sobota je metro vozil le vsakih 30 min, zato smo ga kar nekaj časa čakali. Naš apartma je bil v neposredni bližini postaje BOLHAO, praktično v centru mesta, kamor smo se kmalu odpravili na večerni sprehod in prvo tipično VEČERJO s kozarcem vina. Živahne ulice polne barčkov in restavracij so poskrbele za super vzdušje prvega dne.

Po dolgem spancu in prvim srečanjem z okusnimi torticami PASTEIS DE NATA za zajtrk je bil čas za RAZISKOVANJE MESTA. Najprej smo se sprehodili do bližnje MESTNE HIŠE, ki smo jo v nočni osvetljavi srečali že prejšnji večer in je eden izmed najbolj prepoznavnih objektov v mestu.

Od tu smo se sprehodili po široki aleji vse do historične ŽELEZNIŠKE POSTAJE SAO BENTO, katere notranje stene so obdane z znamenitimi modro-belimi tradicionalnimi ploščicami, ki jim tu rečejo AZULEJO. Tudi če z vlakom od tu nikamor ne potujete, se splača na hitro pokukati v glavno stavbo.

Za ovinkom boste morda opazili tipično angleško rdečo TELEFONSKO GOVORILNICO, mimo katere vas strma cesta popelje do ene najlepših CERKVA, ki smo jih kdajkoli videli. Na poti je nekaj KAVARN in trgovinic, z vrha pred cerkivjo pa se lahko sprehodite naprej do reke, ali pa v drugi smer do peš cone z nešteto trgovinami.

Cerkev IGREJA DE SANTO ILDEFONSO iz 18.stoletja je res prav posebna, zaradi fasade, obdane s tradicionalnimi ploščicami. Slednjo si je možno ogledati tudi od znotraj.

En del poti smo se vrnili po isti poti in se ustavili pri zvoniku CLERIGOS TOWER, ki je danes priljubljena turistična točka – proti plačilu se namreč na zvonik lahko tudi povzpnete po stopnicah in z vrha uživate v pogledu na mesto – na žalost je bila čakalna doba okrog 45min, zato smo se odpravili naprej. Na poti proti reki smo slučajno odkrili tole krasno RAZGLEDNO TOČKO, skrito med napol zapuščenimi zgradbami. Med tem ko smo uživali v razgledih je kupina umetnikov v miru skicirala.

Tik pred rečno riviero smo se ustavili v manjšem parku pred znano stavbo HARD CLUB, kjer poleg restavracij in barov organizirajo koncerte in druge prireditve – nas je tokrat še najbolj zanimal park in klopi na soncu, kjer smo si malo spočili noge.

Porto nam je postajal vedno bolj všeč – mogoče tudi zato, ker smo tu preživeli prve dni in ker smo imeli krasno toplo vreme, a poleg tega smo res uživali v tem, da smo lahko vse zanimivosti peš obhodili, sproščeno in nehektično vzdušje je bil res velik plus, prijetne restavracije in barčki pa na vsakem koraku mimoidoče vabili na kozarec porta. Ne smem pozabiti omeniti krasne ARHITETURE, čudovitih fasad, balkonov in oken – res zanimivo, mislim, da sem večino časa gledala navzgor ;).

Končno na bregu REKE DOURO – toliko restavracij pa niti ene same proste mize! Sicer smo bili že malo lačni, a nihče še ni izžareval krizne situacije, zato smo se najprej sprehodili še čez znameniti most PONTE LUIS na drugo stran mesta.

Preskočili smo POKUŠINO VIN (čeprav so tule res super opcije za slednje), ker smo naslednji dan tako ali tako preživeli med vinogradi. Smo si pa ogledali tradicionalne lesene ladje RABELO, ki so jih stoletja uporabljaji za TRANSPORT VINA in ljudi iz doline DOURO, še preden so tam zgradili ceste. Tako je znamenito vino tudi dobilo svoje ime po mestu Porto, čeprav ga pridelujejo v dolini Douro.

Po kratkem sprehodu smo se vrnili na drugo stran in si privoščili super morsko pojedino s pogledom na most in reko, potem pa se počasi odpravili proti našem apartmaju. Kljub temu, da je bila nedelja, so bile skoraj vse TRGOVINE v PEŠ CONI odprte kar do 9 zvečer!

Naslednje jutro smo obiskali še znano TRŽNICO BOLHAO, ki je bila praktično le čez cesto od našega apartmaja. Privoščili smo si zajtrk, kupili malo zelenjave in sadja za na pot in spotoma vrgli oko še na spominke in vina, ki jih poleg živil na tržnici ni manjkalo.

DOLINA DOURO | čudovita dolina in najstarejša zaščitena vinska regija na svetu


Avto smo torej prevzeli na letališču, saj smo ga tu nameravali tudi vrniti na dan povratka domov, najem pa je ponavadi cenejši če se oboje zgodi na isti lokaciji. Današnji cilj je bila znamenita gričevnata DOLINA DOURO, kjer smo prespali v tradicionalni QUINTI. Na poti smo se ob reki ustavili na kosilu v eni izmed mnogih majhnih vasic.

Spotoma smo se večkrat ustavili za foto postanke in do cilja za pot porabili okrog 2 uri, če izvzamemo čas kosila. Veliko obiskovalcev se odloči za DNEVNI IZLET IZ PORTA, kjer se ponavadi v eno smer peljete Z VLAKOM, v drugo pa Z LADJO. Tudi to je sigurno zanimivo doživetje, a mi smo si zaželeli tu preživeti malenkost več časa.

Ta NAJSTAREJŠA ZAŠČITENA VINSKA REGIJA NA SVETU s svojimi vinogradi na hribčkih in gričih na obeh bregovih reke Douro je uvrščena tudi na seznam UNESCO dediščine. Celotno območje je res prekrasno in deluje kot nekakšen „vinski kanjon“. Še posebno lepo je bilo ob sončnem zahodu, ko se je vse skupaj obarvalo oranžno-rdeče.

In kaj smo naredili takoj ko smo dobili ključe sobe? Vrgli smo se v bazen seveda! Lu je užival v ČOFOTANJU, midva pa poleg tega še v čudovitih razgledih. Gin si je sposodil tudi brezplačni KAJAK in si kakšno uro vinograde ogledoval še z gladine reke.

Seveda smo se potem podali še na obvezen voden ogled VINSKE KLETI naših gostiteljev ob koncu katere je sledila še POKUŠINA NJIHOVIH VIN, natančneje različnih sort znamenitega PORTOVCA. Vsekakor obvezen obisk doline za vse, ki imajo radi vino ;).

Po enem izmed lepših SONČNIH ZAHODOV na našem tokratnem popotovanju smo se že skoraj v temi odpeljali še v bližnji kraj PINHAO na okusno večerjo – naš mali popotnik pa je od vsega hudega (beri: plavanja) zaspal pri mizi ;).

Dobro jutro Douro! Bil je začetek zares DOLGEGA DNE, saj smo morali prevoziti takorekoč skoraj celo državo do južne obale. Poslovili smo se od zelenih hribčkov in tik preden smo zavili na AVTOCESTO občudovali še zadnje mostove čez reko Douro.

FATIMA | pomembno romarsko središče


Prevoziti smo morali torej kar 640km, zato smo se odločili nekje narediti malo daljši postanek in si pretegniti noge. Fatima leži nekako na polovici poti, zato smo se odločili prav za njo, čeprav so v okolici še nekatere zanimive TRDNJAVE, GRADOVI, SAMOSTANI in MESTA. Na žalost tokrat nismo imeli časa za vse.

fatima

Katoliška cerkev NOSSA SENHORA DE FATIMA, zgrajena na mestu, kjer so zabeležena prikazovanja treh pastirjevih otrok, e največja cerkev na Portugalskem in hkrati 4. NAJVEČJA KATOLIŠKA CERKEV NA SVETU pa tudi zelo pomembno ROMARSKO SREDIŠČE. Mesto je zanimivo tudi za tiste, ki pridejo le kot radovedni obiskovalci, saj je ogromen pred cerkvijo s pripadajočimi objekti res impozanten.

Ko smo za sabo zapustili odcep za LIZBONO se je pokrajina začela vidno spreminjati in postajala vse bolj SUHA – bilo je, kot da bi se znašli v drugi državi. Vsekakor vožnja ni bila dolgočasna, čeprav se je zaradi hitrostnih omejitev kar vlekla proti koncu. Sprva smo sicer hoteli pot prevoziti po bolj stranskih cestah, a bi morali oditi praktično sredi noči, če bi hoteli priti na cilj čez dan.

LAGOS & OBALA ALGARVE | dobro izhodišče za raziskovanje portugalske južne obale


Pozno popoldne smo končno prispeli na OBALO in potem, ko smo dobili ključe naše sobe smo se po priporočili gosatiteljev odpeljali na plažo MEIA PRAIA, v bližini katere naj bi bilo tudi veliko dobrih restavracij za večerjo. Lu je bil presrečen, da je končno spet lahko bos tekal po pesku in lovil valove. No, po pravici povedano ni bil edini ;).

Naše udobno „gnezdo“ sredi vinogradov, ravno prav daleč od glasnega Lagosa, kjer smo uživali ob domačih zajtrkih in dobrim domačim vinom ob večernem prigrizku – tule smo se zares spočili. Prvi dan smo se odločili, da raziščemo ZAHODNI DEL obale ALGARVE in se tako odpeljali najprej do vasi CARRAPATEIRA.

Le malo naprej od naselbine se nahaja doooolga peščena plaža PRAIA DA BORDEIRA, kjer smo naredili daljši postanek in se sprehajali dokler nas ni zazeblo v stopala – tule je namreč kar pihalo, voda pa ni bila prav nič topla. Za kopanje je bilo tudi sicer preveč VALOVITO, kar pa je po drugi strani idealno za SURFANJE.

Na poti smo se ustavili še na nekaterih plažah in sčasoma pristali na najbolj JZ točki Portugalske, na rtu CABO DE SAO VICENTE. Rt je znan predvsem po svojem 24m visokem SVETILNIKU, zgrajenim na ostankih nekdanjega samostana iz 16.stoletja. Svetilnik je EDEN NAJMOČNEJŠIH V EVROPI, luči se vidi kar 60km stran. Vskaih 30 minut je obiskovalcev nudemo BREZPLAČEN VODEN OGLED (prostovoljni prispevki), ki ga zares priporočamo – v sklopu le-tega obiščete zanimiv vrh svetilnika, kamor sicer na lastnopest nimate vstopa.

Po kosilu v kraju SAGRES smo se obrnili protu LAGOSU in se ustavili na rtu PONTA DA PIEDADE, kjer smo se za pol ure udeležili IZLETA S ČOLNOM na katerem smo bili edini gostje. Plovba med zlatimi skalami, ki v najrazličnejših oblikah štrlijo iz turkiznega morja se je vsekakor splačala. Dan smo zaključili s PLAVANJEM vse do sončnega zahoda na plaži PRAIA DE PORTO DE MOS!

Nov dan, nove dogodivščine – tokrat smo se odpravili na drugo stran, proti plaži BENAGIL, ki je znana predvsem po veliki JAMI, ki pa na žalost zaradi previsokih VALOV danes ni bila dostopna s čolnom. Vseeno smo se do kosila veselo kopali preden smo se premaknili na ENO NAJLEPŠIH PLAŽ V EVROPI, plaža PRAIA DA MARINHA!

Naslednji dan smo imeli več sreče in dobili smo ČOLN ob 10 zjutraj. Iz Benagila smo za 20€ po osebi (Lu 10€) obiskali okrog 20 MORSKIH JAM, v nekaterih so se skrivale prave peščene plaže, in nekaj skritih zalivov obpluli v dobri uri. Res se je splačalo, saj smo obalo doživeli iz čisto drugega zornega kota!

Obala Algrave NAS JE TAKO NAVDUŠILA, da smo o naših doživetjih tu spisali poseben prispevek, ki se odpre v novem oknu, če kliknete na gumbek pod fotko.

preberi vec o OBALI ALGARVE

CARRASQUEIRA | tradicionalna ribiška vasica blizu Lizbone


Zgodaj popoldne smo se torej odpravili proti LIZBONI, a ker smo si za raziskovanje portugalske prestolnice „rezervirali“ šele naslednji dan smo imeli na poti do našega prenočišča še nekaj časa. Slednjega smo izkoristili za postanek v tej zanimivi obalni vasici, v kateri sicer najdete tudi nekaj RESTAVRACIJ, ampak nas so bolj zanimali LESENI RIBIŠKI POMOLI.

Slednji se nahajajo malo izven vasi, sredi polj polnih PTIC, okolica izžareva čudovito spokojnost in četudi nismo srečali nobenega ribiča z ulovom, smo se z zanimanjem sprehodili po napol podrtih pomolih.

COMPORTA | krasna peščena plaža blitu kraja Setubal


Le par minut vožnje stran nas je čakala še ena čudovita PEŠČENA PLAŽA, z dvema krasnima RESTAVRACIJAMA. Tu je bilo že premrzlo za plavanje, a smo kljub temu tule preživeli veselo urico in si dodobra pretegnili noge, na koncu pa si privoščili še okusno morsko kosilo v eni izmed dveh bolj dragih restavracij.

Pot smo nadaljevali proti kraju SETUBAL in naprej v manjšo obalno vasico PORTINHO, kjer so po slučaju počitnikovali naši PRIJATELJI IZ NEMČIJE, ki smo jih seveda morali nujno obiskati ;). Po zabavnem poznem popoldnevu smo že po temi prispeli v Lizbono in okoli 10 ure zvečer stopili v stanovanje ter po vrsti popadali v postelje ;).

LIZBONA | glavno mesto Portugalske


Naš velik dan v Lizboni! To pravim zato, ker smo imeli SAMO 1 DAN za raziskovanje mesta – sicer odkar potujemo v troje tako ali tako večino časa preživimo izven velikih mest in se ponavadi izogibamo muzejem (s tem med drugim prišparamo kar precej časa), a vseeno včasih po domače povedano res paše hoditi po kakšnem velemestu. Lizbona je trenutno očitno zelo priljubljena destinacija, saj se je TURISTOV KAR TRLO. O Lizboni smo prejšnji teden že objavili samostojen prispevek, ki si ga lahko preberete s klikom na gumb pod sliko.

preberi vec o LIZBONI

SINTRA | enkratno Unescovo prizorišče blizu Lizbone


Naslednje jutro smo se odpeljali proti SINTRI, ki je zaradi svojih zanimivih ARHITEKTURNIH SPOMENIKOV iz 19 stoletja na seznamu UNESCO-ve dediščine. Lažje rečeno kot storjeno, bilo je praktično NEMOGOČE DOBITI PARKIRNO MESTO. Očitno je ob nedeljah takole kaotično, škoda da tega nismo vedeli prej, saj bi se iz Lizbone odpravili malo bolj zgodaj in bi bilo verjetno vse OK. Peljali smo se skozi center mesta, mimo palače THE PALACE OF SINTRA in zanimive hiše QUINTA DA REGALEIRA, a nažalost brez uspeha pri parkiranju. Tako smo se peljali naprej po zviti cesti in si noge nahitro pretegnili na pešpoti skozi zanimiv gozd pod gradom CASTLE OF THE MOORS, a se kmalu vrnili v nepravilno parkiran avto ob cesti, saj smo ugotovili, da je peš pot do znamenite barvite palače PENA NATIONAL PALACE predolga. Zaman smo naredili kar 2 kroga po isti cesti, ki se naenkrat spremeni v enosmerno in ni mogoče obrniti, tako da je treba spet skozi mesto.

Na koncu smo obupali in se sprijaznili z dejstvom, da nam obisk Sintre pač ni usojen. Da nismo izgubljali še dodatnega časa z vožnjo po ozkih uličicah po katerih so se s težavo premikali natrpani turistični avtobusi, pešci pa so zasedali pol cestišča, smo se raje odpravili naprej proti kraju OBIDOS. Očitno se bomo morali še kdaj vrniti v Sintro, a naslednjič zagotovo ne na NEDELJO.

OBIDOS | čudovita srednjeveška vasica


Glede na okoliščine smo imeli več časa v srednjeveškem mestu OBIDOS – in tu nam je bilo super všeč! Vse te očarljive ozke uličice polne prodajaln in slaščičarn na poti do GRADU in OBZIDJA so nas navdušile. Vreme nam je sicer že cel dan malo nagajalo, a nič ne de, dokler ni deževalo je vse uredu. Obidos je res vreden obiska, sploh če se tako ali tako peljete mimo.

Tukaj se vse vrti okrog BELE, MODRE in RUMENE. Ta unikaten barvni miks v kombinaciji s starimi tlakovanimi ozkimi cestami, AZULEJO ploščicami in rdečimi strehami hiš naredi Obidos ENEGA NAJBOLJ PRIKUPNIH PORTUGALSKIH MESTEC.

Dobro ohranjen SREDNJEVEŠKI GRAD je danes preurejen v HOTEL, v njem pa se nahaja tudi odlična restavracija s krasnimi pogledi na mesto in okolico.

Na koncu smo odkrili še eno paralelno ulico, polno RESTAVRACIJ – Obidos je enkraten postanek za kosilo ob poti, z večjih parkiriščem tik ob starem centru, po kosilu pa vam ne uide še prijeten sprehod do gradu!

NAZARE | eno najpomembnejših surf središč v Evropi


Naša ZADNJA POSTAJA preden smo naslednji dan odleteli proti domu. Prispeli smo ravno v času za pozno kosilo in našli smo res odlično tradicionalno restavracijo, kjer smo se še zadnjič najedli okusnih ribic, ki smo jih kasneje prebavili s sprehodom po neskončni PEŠČENI PLAŽI. Sicer pa je mesto zelo MODERNO, polno restavraci, hotelov, apartmajev in trgovin.

Če se vam ne da hoditi ali pa nimate avta, se lahko z VZPENJAČO iz cenra mesta popeljete na vrh KLIFA, od koder so ČUDOVITI RAZGLEDI na mesto in plažo.

Čeprav je bilo precej hladneje kot prejšnje dni, veter in mrzel pesek nista ustavila Lu-ja pri tekanju po plaži, na plaži smo odkrili celo OTROŠKO IGRIŠČE.

Nazare je eden izmed pomembnih portugalskih SURFERSKIH SREDIŠČ in tudi tu je polno surf šol, ki ponujajo tečaje. Za tiste bolj izkušene je verjetno bolj primerna plaža na drugi strani klifa, kjer so valovi ponavadi večji in močnejši.

Kasneje smo se z avtom zapeljali na vrh klifa – RAZGLEDI so res enkratni! Iz parkirišča do konca rta je več ozkih STEZ, lahko pa hodite kar po cesti. Spustili smo se tudi do plaže na drugi strani, kjer smo z zanimanjem opazovali tistih nekaj surferjev, ki so se borili z valovi.

Pozimi so valovi tu GROMOZANSKI! Te EKSTREMNO VISOKI VALOVI, nastanejo zaradi PODVODNEGA KANJONA in izkušeni surferji obvadajo tudi takšne, višje od 20m! Res noro, če malo vprašate strica Googla in si ogledate par fotk, je kar težko verjeti, kako je vse skupaj sploh možno ;).

Še hiter sprehod po TRGU pred cerkvijo na vrhu pečin in poiskali smo našo današnjo prenočitev. Ker smo morali naslednje jutro dokaj zgodj na pot, smo zvečer seveda vse zgledno spakirali in za večerjo pojedli vse ostanke hrane ;).

NAZAJ V PORTO IN DOMOV | sklenitev road trip potovanja po Portugalski


Po dobrih 2 URAH VOŽNJE smo vrnili avto na LETALIŠČU V PORTU in se vkrcali na letalo, tokrat za spremembo brez norenja po letališču ;). Ob pristanku v mrzlem in deževnem Frankfurtu se nam je že kolcalo po sončnem jugu Evrope, a hkrati smo bili zelo hvaležni za prekrasno vreme, ki nas je spremljalo na poti!

Portugal je ODLIČNA DRUŽINSKA DESTINACIJA kjer se za vsakega kaj najde, lokalci so prijazni in govorijo dobro angleško, hrana je okusna, vino še boljše, povrh vsega je še ugodna klima! Torej, idealno za SPOMLADANSKE ali pa JESENSKE POČITNICE, ko še ni oziroma ni več gužve ;).


PORTUGALSKA Z OTROKI

Glede na to kako smo se mi imeli tehle 10 dni na Portugalskem, lahko samo rečem, da je tole ena boljših destinacij za DRUŽINSKI ROAD TRIP. Tudi če potujete s čisto malimi otroki. VOŽNJA je enostavna, POLET ni predolg, KLIMA je krasna – oktobra smo se še čisto normalno kopali, pred leti smo Lizbono obiskali konec DECEMBRA in se sprehajali v kratkih rokavih čez dan. PLAŽE so naravnost čudovite, so pa verjetno poleti precej natrpane. HRANA je sveža in okusna, PEKARNE za nakup PRIGRIZKOV so povsod, na splošno je ZELO VARNO. Tudi idealna država za KAMPIRANJE.

Lu je prav povsod našel kaj za početi, tudi v DOLINI DUORO (znani po vinarijah), lahko z otroki počnete marsikaj. DOMAČINI so otrokom naklonjeni in tudi z ANGLEŠČINO smo dobro prišli skozi. Za še malo bolj umirjeno popotovanje si je fajn vzet 2 tedna, mi smo si kje želeli ostati še kak dan več, a časovno tokrat ni šlo. PORTUGALSKA torej definitivno TOP za POTOVANJE Z OTROKI z najetim avtom (ali pa kar z lastnim), še posebno SPOMLADI in JESENI.

SHRANI PIN

Portugal 10 days road trip what to see and do

Comments 4

 1. Avatar
  Maruska Zunkovic

  S prijateljicami se odpravljamo na Portugalsko in bi si rade ogledale tudi dolino Douro, vendar imamo nekaj problemov z iskanjem prenočišča. Ker je ta dolina precej velika, nas zanima katero območje priporočate oz. kateri del ste si ogledali vi. Hvlažne bi bile tudi, če nam daste naslov prenočišča, kjer ste bivali. Lp

  1. KAT Post
   Author
   KAT

   Zivjo Maruska, odlicna izbira za izlet s prijateljicami! Mi smo spali v Quinta do Tedo (jo najdete tudi na google zemljevidih), relativno blizu kraja Pinhao, ki je nekako najbolj znano turisticno sredisce v dolini. Iz Pinhao-a lahko greste tudi na kaksen izlet z barko itd. Glede na to, da smo se celo pot iz Porta peljali ob reki, je dolina prav tule postala zelo razgibana – ce bi sla se enkrat, bi si spet izbrala ta predel za bazo. Mi smo sicer samo 1x prespali, ampak toplo priporocam vsaj 2-3x, ce imate dovolj casa ;). Ce vas se kaj zanima pa kar vprasajte, lp

 2. Avatar
  Nina

  Zivjo
  Tudi mi bomo naredili podobno ruto, le da bomo leteli v Lizbono, vlak do Porta in postanki do tja, potem z vlakom na jug in raziskovanje Algarve pokrajine z avtom do Lizbone in domov
  Algarve pokrajina je kot vidim čudovita. Prosila bi za info, v katerem kraju priporočate spanje, želeli bi spanje v tipičnih mesecih ob plaži seveda 😁
  Čeprav bomo morje samo občudovali in morda našli kje kako nastanitev z bazenom.
  Pa se info katera mesteca videt v algarve pokrajini

  Hvala
  NINA

  1. Katja Post
   Author
   Katja

   Zivjo Nina, o slisi se super! Si prebrala tudi prispevek o plazah Algarve tu na blogu? Mi smo v tem delu Portugalske bolj po plazah hodili, tako da glede tipicnega mesteca za prenocisce lahko samo recem, da npr mesta Lagos, Albufeira, Faro itd so kar velika in razvlecena, v bistvu je cela obala dobro poseljena. Taksne male avtenticne vasice pa, so vsaj kot smo mi opazli, bolj v notranjosti in ne pri morju. Mi smo stanovali kakih 20km iz Lagosa v eni quinti – zelo fajn, taksnih quint na podezelju nedalec od obale najdes cel kup. Je res mir in domaca hrana, nasi gostitelji so bili tudi top. Ni pa bilo bazena hehe. Mogoce poglej kaj po manjsih krajih okoli plaze Benagil, tam se mi je zdelo kar mirno. Drugace se je nam okolica Lagosa zdela fajn izhodiscna tocka za raziskovanje okolice. Se pa vsekakor splaca naokoli z avtom, meni ena najlepsih obal v Evropi. Kot receno, ce se nisi si preberi se prispevek o Algarve tu na blogu, pa mogoce dobis se kaksno idejo kaj si pogledat. Upam da tole kaj pomaga, lp in srecno pot 🙂 Katja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *