OBALA ALGARVE, Portugalska | najlepše plaže

Katja DRUŽINSKA POTOVANJA, PORTUGALSKA | MADEIRA Leave a Comment

Na našem potepu po Portugalski smo se odločili doberšenj del časa posvetiti južni obali. Imeli smo res srečo z vremenom in 4 DNI uživali na soncu s temperaturami do 30C, kljub temu, da je bil že začetek oktobra. Tako smo lahko tudi PLAVALI V MORJU, kar je seveda še posebno navdušilo našega najmlajšega popotnika. Na plažah ni bilo prav nobene gneče, zato lahko rečemo, da je konec septembra – začetek oktobra idealen čas za obisk! V nadaljevanju pa opisi in fotke s plaž, ki smo jih obiskali.

Algarve je najjužnejša regija kontinentalne Portugalske, mesto FARO je z mednarodnim letališčem in sedežem Univerze najpomembnejše središče. Sicer pa Algarve upravičeno slovi po svoji čudoviti obali, prepredeni s klifi in peščenimi zalivi v katerih valovi turkizno morje – prav zaradi tega je območje zelo priljubljena turistična destinacija, še posebno v poletnih mesecih. Mi smo se nastanili v bližini kraja LAGOS, v manjši hiški sredi vinogradov, daleč od mestnega hrupa in od tu z najetim avtom raziskovali delčke obale.

MEIA PRAIA | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Pogled na peščeno plažo po dolgem dnevu vožnje s severa države je bil res osvežujoč. Na žalost smo bili malo prepozni za plavanje, smo si pa zato privoščili en dolg sprehod in med lbežanjem pred valovi počakali sončni zahod.

S svojimi 4 kilometri je tole NAJDALJŠA PLAŽA v okolici mesta LAGOS. S travami poraščene sipine jo ločijo od rezidenčnih domov na drugi strani ceste (v Lagosu je res mnogo apartmajev in stanovanj namenjenih turistom). Vsakih nekaj 100 metrov se najde tudi restavracija ali pa vsaj beach bar, tako da ne bo nihče dolgo ostal lačen.

PRAIA DA BORDEIRA | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Naslednji dan smo se peljali proti zahodu in se najprej ustavili pri tejle čudoviti plaži, ki je znana tudi pod imenom CARRAPATEIRA, po istoimenski vasici nedaleč stran. V vasi so tudi restavracije in kar nekaj apartmajev. Najlepši razgledi vas čakajo, če se zapeljete na vrh do razgledne točke – od tu se po lesenih potkah lahko spustite do nižje razgledne ploščadi in naprej do plaže.

Zanimivi klifi obdajajo ogromen zaliv v katerem kraljuje dolga peščena plaža, morje je valovito, zrak je čist – idealna lokacija za surferje, sprehajalce, kopalce, stare in mlade. Namesto plavanja (tule je malo preveč pihal veter, pa tudi valovi so bili kar močni) smo se osredotočili na sprehajanje bosih nog in tekanje oziroma bežanje pred valovi. Del lesene konstrukcije je bil podrt, zato smo do plaže morali malo po skalah (dol je bilo vsekakor lažje, kot nazaj gor), sicer pa nikakršna življenjsko nevarna akcija.

Če se vam ravno ne mudi si vzemite čas in se z avtom zapeljite še po KROŽNI MAKADAMSKI POTI, ob kateri se lahko večkrat ustavite na razglednih točkah. Če ste fit za še en skos v vodo ali pa sprehod po plaži ne zamudite plaže PRAIA DO AMADO, ki je takorekoč za ovinkom, znana pa je predvsem v surferskih krogih.

PRAIA DO BELICHE | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Nekje med manjšim krajem po imenu SAGRES in znamenitim svetilnikom na rtu CABO DE SAO VICENTE je tik ob cesti na eni strani restavracija, na drugi pa parkirišče in stopnice to točno tele plaže. Tudi tule se lahko poiskusite v surfanju, ali pa zaplavate v morju s pogledi na mogočne klife.

PRAIA DO CAMILO | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Skrita na čudovitem rtu PONTA DA PIEDADE v kraju LAGOS v enem izmed večih zalivov med iz morja štrlečimi skalami – na žalost smo jo obiskali čisto ekspresno, saj smo bili že tako pozni, da na tej strani ni bilo več sonca, zato smo kmalu poiskali drugo lokacijo. Nekatere krasne plaže v bližini so še PRAIA DONA ANA, PRAIA DOS PINHEIROS, PRAIA DA BALANCA in PRAIA DO BARRANCO DO MARTINHO. Na koncu rta Ponta da Piedade se lahko po stopnicah spustite do morja, kjer vas čakajo ČOLNI, ki vas za 30 min popeljejo na ogled zalivov in skal – priporočam.

PRAIA DE PORTO DE MOS | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Dan smo torej zaključili na tejle plaži, do katere smo se peljali le par kilometrov proti zahodu. Tale je sicer DRUGA NAJVEČJA PLAŽA v okolici mesta LAGOS, takoj za plažo Meia Praia, ki smo jo obiskali prvi večer.

In ja, tule smo se končno naplavali. Čeprav je bilo že relativno pozno je imelo sonce še veliko moči, pa tudi morje je bilo presenetljivo toplo. Ker smo pričakovali bolj hladno, sploh nismo imeli nobenih brisač spakiranih in smo si vsi trije delili moj sarong. Res smo uživali, še posebno pa Lu – in to prav vse do sončnega zahoda.

PRAIA DO CARVALHO | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Pred nami sta bila še 2 dni na plažah preden smo se podali v prestolnico države in čas smo preživeli na plažah med kraji PORTIMAO, LAGOA in ALBUFEIRA. Začenši s tole – ni bila prav velika in lahko si predstavljam, da se poleti tule kar tre obiskovalcev. No, zdaj je bilo prav spokojno. Na vrhu je parkirišče, potem pa se po stopnicah in skozi TUNEL spustite do plaže.

PRAIA DE BENAGIL | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Plažo Benagil smo imeli trikrat podčrtano in s klicajem označeno na seznamu „to see“, predvsem zaradi bližnje jame, ki je res nekaj posebnega. Jamo si lahko skupaj s še preko 15 drugimi jamami ogledate v sklopu IZLETA S ČOLNOM, a to ni vedno možno, zaradi valov. Prvi dan nismo imeli sreče z mirnim morjem, a smo se vseeno odločili na plaži ostati par ur in se tu kopati. Izleta smo se tako udeležili naslednje jutro, preden smo se odpeljali proti Lizboni. Parkiranje je tu možno ob cesti, večje parkirišče pa je na vrhu hriba.

Gin je na koncu kar sam ODPLAVAL V JAMO – res ni daleč, praktično le za ovinkom. Znotraj pa mini peščena plaža, sovetljena s sončnimi žarki, ki v jamo pokukajo skozi večjo krožno odprtino na vrhu. Fotke so posnete naslednji dan, s čolna.

PRAIA DA CORREDOURA | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Tale je zelo blizu plaže v Benagilu, a je direktno DOSTOPNA LE Z MORJA. Do nje lahko pridete torej le s čolnom oziroma jadrnico, ali pa tja odplavate iz Benagila – vsekakor vas po vsej verjetnosti čaka prazna peščena plaža in čisti mir, vsaj izven glavne sezone. Mi smo jo občudovali s krova čolna v sklopu 1-URNEGA IZLETA.

PRAIA DO CAO RAIVOSO | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Odlomljeni kosi skal oziroma pečin, ki ležijo raztroseni med peskov v temle zalivu jasno opozarjajo na NEVARNOST padanja kamenja, ki je tudi sicer prav na vsaki plaži označena na tablah – res ne priporočamo ležanja tik pod pečinami, sicer pa vsak zase odgovarja. Plaža je sicer bolj majhna in senčna, a zanimiva prav zaradi skalnih okruškov.

PRAIA DA MARINHA | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Eno doooolgo popoldne smo preživeli prav na tej plaži, ki je uvrščena med 10 NAJLEPŠIH PLAŽ V EVROPI, okronana pa je tudi s posebnim naslovom GOLDEN BEACH, dodeljenim zaradi izrednih naravnih kvalitet. Tukaj je bila posneta že cela vrsta reklam in turističnega promocijskega materiala, res nas ni čudilo zakaj je vsemu skupaj tako.

Na vrhu pečin je čudovita POHODNA POT, katero se verjetno res splača prehoditi v celoti – mi nažalost nismo imeli tako veliko časa, oziroma smo ga raje namenili kopanju in uživanju na plaži, da je bil volk sit in koza cela. Smo pa prehodili en krajši del. Če pa semle zaidete v času ko kopanje ni možno, potem pa le vzemite kake udobne čevlje za hojo. Razgledi so nori.

Parkirišče na vrhu je zares veliko (verjetno je do zadnjega kotička nabasano poleti, sicer je bilo pa kar dobro zasedeno tudi sedaj), plaža pa je dostopna po stopnicah, ki vodijo do beach bar-a. Od tu se sprehodite naprej po plaži, dokler ne najdete najlepšega mesta. Le na eno stvar je treba paziti, in sicer na PLIMOVANJE MORJA. Zvečer se je nivo morske vode namreč občutno dvignil in če se ne bi pravočasno prestavili, bi lahko na začetek plaže kar odplavali – deli plaž so namreč med seboj ločeni z visokimi štrlečimi skalami, zaradi katerih je prehodnost po kopnem omejena.

Plaža je bila naravnost ČUDOVITA! Priznam, da se prav nič ne bi branila tule preživeti še kak dodaten dan, ali pa morda celo kar cel teden – seveda le pod pogojem, da bi bilo ravno takole fino sončno in ravno takole le napol zasedeno. Če se podate na izlet s čolnom, boste plažo videli še iz drugega zornega kota, se res splača. Mi smo se kopali dokler je šlo in si ob sončnem zahodu bosih nog privoščili še eno mrzlo pivo.

PRAIA DO BURACO | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Še ena tistih, ki so DOSTOPNE LE Z MORJA – na srečo je pa tale zaliv res za ovinkom in do njega brez problema zaplavate iz plaže Marinha. Z malo sreče bo cela plaža samo vaša.

PRAIA DO PAU | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Tudi tu je DOSTOP MOŽEN LE Z MORJA in enako kot prej, lahko plavate tudi do sem. Le pot bo malo daljša, zato ne bi ravno rekla da se splača. Nekatere večje barke, ki ponujajo CELODNEVNE IZLETE Z LADJO se tu za krajši čas zasidrajo in potnikom pripravijo kosilo na plaži (žar, senčniki in stoli so očitno del obvezne opreme). Lokacija je seveda izgledala idealno. Srečali pa smo tudi kar nekaj KAJAKAŠEV, kar se nam je zdelo odlična izbira za aktiven ogled obale. 

PRAIA DA MALHADA DO BURACO | OBALA ALGARVE, PORTUGALSKA


Tudi do zadnje plaže smo lahko prišli le PO MORJU in očitno so tudi to uporabljali za postojanko za kosila na izletih. Tale je bila še malenkost daljša oziroma večja in prav tako kot vse ostale, čudovita! Četudi smo do sedaj videli že pravo množico zalivov, zlatih klifov in plaž, se še kar nismo naveličali teh zanimivih prizorov.

Po štirih dneh je bil čas, da zapustimo obalo in obiščemo Lizbono. V prvotnem planu smo imeli sicer namen obiskati nekatere plaže, kraje in vasi bolj vzhodno. Predvsem TAVIRA, ALBUFEIRA in nekaj plaž okrog kraja FARO so se nam zdele vredne obiska, a kot rečeno smo se odločili da raje uživamo in ne hitimo nekam, samo zato, da odkljukamo s seznama. Bo pa še kaj za drugič ostalo ;). Prav nič hudega nam ne bi bilo, če bi se „morali“ še kdaj vrniti na tele plaže. Res neverjetna obala, vredna obiska. 

SHRANI PIN

Algarve coast Portugal what to see and do

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *