potopis | potovanje MADEIRA, Portugalska: 6-dnevno raziskovanje otoka z najetim avtom z bazo v Funchalu

Katja MADEIRA, PORTUGALSKA | MADEIRA 2 Comments

Lansko poletje smo se s še dvemi prijateljicami odločile nekaj JESENSKIH DNI preživeti skupaj – nekje, kjer je dobra jedača in pijača, ugodnejša klima, pa da ni predaleč in predrago. In ker vsaka od nas 3 živi v drugi državi smo destinacijo zbirale bolj ali manj na podlagi letalskih povezav. Našle smo MADEIRO. In smo šle. Stanovale smo v prostornem apartmaju v FUNCHALU in otok (čeprav ni ravno velik, je tu ogromno za videti) odkrivale z NAJETIM AVTOM.

Kdaj: oktober 2014

Kraji: Funchal, Camara de Lobos, Machico, Canical, Ribeiro Frio, Santana, Porto Moniz, Ribeira Brava

Kako: z najetim avtom

Prenočišča: Airbnb apartma

KORISTNE INFORMACIJE ZA POTOVANJE PO MADEIRI

VOŽNJA & TRANSPORT NA MADEIRI

V splošnem so CESTE dobre, NAJEM AVTA je čisto preprost in cestne oznake so jasne. Vseeno previdnost ni odveč, saj je cestišče dostikrat mokro, včasih se pojavijo meglice, včasih je cesta slaba , v TUNELIH so nepričakovano semaforji, na dvopasovnih hitrih cestah pa vas rad ujame kakšen RADAR. Tudi brez navigacije, s predhodnim ogledom kart smo (razen enkrat) brez problema našle pot. Ker otok ni velik, se zlahka dela ENODNEVNE IZLETE IZ FUNCHALA – tudi tako, da vam zvečer ostane še dovolj energije za večerjo in par kozarčkov vina.

madeira map

PRENOČIŠČA NA MADEIRI

V FUNCHALU je ogromno VELIKIH HOTELOV, a tudi PRIVATNIH SOB in APARTMAJEV za najem. Odločile smo se za anjem stanovanja preko AIRBNB, ker je bilo cenovno super ugosno, na strehi stanovanjskega kompleksa smo uporabljale BAZEN, v stanovanju je bila funkcionalna kuhinja pa še ogromen balkon za jutranje kavice na soncu. Pri iskanju smo bile pozorne na lokacijo – da je blizu restavracij in ni predaleč od centra, tako da smo brez težav vse peš prehodile. Veliko stanovanj se nahaja na hribovitem delu mesta, kamor se po obilni večerji verjetno ni najbolj prijetno povzpenjati – me smo bile bolj „pametne“ in našle STANOVANJE OB OBALI. Pa še dve rent-a-car poslovalnici sta bili ravno nasproti vhoda. Vseh 6 DNI smo spale v FUNCHALU in od tam delale izlete. Če stanujete v kakšni izmed idiličnih odmaknjenih vasic, boste sicer obdani s čudovito naravo, ampak daleč od trgovin, restavracij in ostalega dogajanja – odvisno kaj vam bolj ustreza.

KULINARIKA | kaj jesti in piti na Madeiri

Saj ne vem, kje začeti. Mogoče z nasvetom, da se kot prvo odpravite na LOKALNO TRŽNICO (najboljše kar na tisto največjo, v Funchalu) in poskusite vse tisto, kar še nikoli ni romalo v vaša usta. Prodajalci vam bodo veselo podajali vedno bolj EKSOTIČNE SADEŽE oziroma ZELENJAVO ali pa vam ponosno razkazovali RIBJI ULOV dneva. Prav vsa ta mikavna ponudba na tržnicah je še en razlog več, zakaj se bolj splača najeti apartma z majhno kuhinjo kot pa hotel. Ker Madeira leži na križišču trgovskih poti med Ameriko, Evropo in Afriko se ta zanimiva mešanica kultur odraža tudi v kulinariki. TIPIČNE PREDJEDI so poseben kruh s česnom, PARADIŽNIKOVA JUHA Z JAJCEM ali pa kaj RIBJEGA. Za mesojedce se skoraj povsod na jedilniku znajde ESPETADA (mesno nabodalo z velikimi pečenimi kosi govedine), še ena mesna specialiteta pa je PICADO (manjši pečeni koščki mesa s česnom in pečenim krompirčkom). Na mojo srečo, so ribje specialitete skorajda v ospredju. Tuna, espada, bakalar, hobotnica in lignji pa tudi postrvi in še kaj drugega se najde. Ne ustrašite se bolj eksotičnih kombinacij, kot so na primer RIBA Z MANGOM ali pa pečeno banano. Zelenjava je sestavni del obroka, le pri salati se malo zatakne – ta namreč ni ravno popularna. SLADIC je tudi dovolj na izbiro, največkrat v kombinaciji s sladkim sadjem.

madeira14

Seveda ne smemo pozabit na pijačo. Tukajšnje VINO je svetovno znano in hitro smo doumele zakaj je temu tako. TRADICIONALNA PIJAČA je tudi PONCHA, katero se lahko pije mrzlo ali pa toplo – lahko je zelo alkoholna. Zanimiva je tudi osvežilna sladka pijača s sladoledom, ananasom in pivom. Tisti, ki so bolj za nealkoholne pijače pa bodo uživali v svežih sadnih sokovih.

NAKUPOVANJE | lokalni produkti na Madeiri

Madeira je raj za nakupe. Čudoviti VOLNENI IZDELKI, klobuki, torbice, čevlji in še in še. Poleg ostalih turističnih „spominkov“ in izdelkov se tu splača nameniti pozornost še VINU, raznim ZAČIMBAM, sadju, SEMENOM najrazličnejših rastlin, unikatnemu NAKITU in ostalim ROČNO IZDELANIM izdelanim umetninam. Naleteli boste na veliko manjih trgovinic in tržnic, kjer je ponudba ogromna.

madeira23

KAJ VIDETI & POČETI NA MADEIRI

FUNCHAL | glavno mesto in center dogajanje na Madeiri


NAJVEČJE MESTO NA OTOKI šteje približno 110,000 prebivalcev in je šesto največje portugalsko mesto. Mesto se razteza čez okoliške HRIBČKE in na poti iz letališča se sprva zdi ogromno. Videti je tudi, da se gradi veliko novih, modernih sosesk oziroma stanovanjskih zgradb, ki pa bodo verjento slej ko prej naemnjena v turistične namene. Veliko lastnikov tovrstnih stanovanj so namreč tujci, ki poleti uporabljajo stanovanje sami, čez leto pa ga oddajajo. Funchal je tudi SREDIŠČE kulturnih, glasbenih in drugih DOGODKOV, FESTIVALOV, kulinaričnih doživetij, pokušanja vina, nakupovanja in zabave.

madeira20

V STAREM MESTNEM SREDIŠČU je veliko PEŠ CON in malih uličic po katerih se lahko brezskrbno zgubljate in mimogrede zaidete še v kakšno GALERIJO in opazujete zanimive fasade hiš. Bolj kot se „zgubljate“ večja je verjetnost da najdete kakšno super fino lokalno RESTAVRACIJO, kjer se brez dvoma najeste za zelo ugodno ceno.

DSC_4835

En večer nas je doletela še prav posebna čast in smo obsedele pred napol polnimi krožniki pred lokalnimi študenti glasbe, ki so z največjim veseljem prepevali SERENADE in se po mestu pomikali v sklopu nekakšnega festivala oziroma predstavitve šol.

DSC_4836

madeira19

BOTANIČNI VRTOVI so odprti vse od leta 1960 in se nahajajo takorekoč nad mestom Funchal, v predelu Quinta do Bom Sucesso. Najlažje do njih pridete Z GONDOLO iz centra mesta. V vrtovih je okrog 2000 označenih dreves, grmov, rož, kaktusov in sukulentov, celotno območje je razdeljeno na 5 GLAVNIH OBMOČIJ – endemične atlantske rastline, tropske rastline, južno ameriški sukulenti, zdravilne & aromatične rastline in še zadnje območje, LOIRO PARK – kjer prebivajo redke eksotične ptice. Vegetacijski del botaničnih vrtov je nadvse navdušujoč, na žalost istega ne morem reči za ptičji del, saj so kletke res majhne. Pravzaprav pa bi bilo še boljše, če kletk sploh ne bi bilo.

DSC_4799

Ne samo v botaničnih vrtovih, ampak prav povsod po otoku zasledite EDINSTVEN VEGETACIJSKI MIKS. Tropski frangipani, zraven pa mogočni kostanj, vmes še malo novozelandske špinače, hibiskisa in tu in tam kakšna banana. Za ovinkom kaktusi, strelicije in hortenzije. Vožnja skozi pravi evkaliptusov gozd je poskrbela za vsesplošno badušenje nekega popoldneva – vse ksupaj je zares zanimivo in nekaj posebnega, sploh če vas zanima rastlinje.

madeira15

Črno-bela cerkev IGREJA DE NOSSA SENHORA DO MONTE, na enem izmed gričev izza središča mesta Funchal je ena izmed največjih turističnih atrakcij. Od znotraj je relativno majhna, a zato nič manj zanimiva. Z vrha stopnic je super razgled na mesto.

DSC_4760

V MONTE se lahko pripeljete z gondolo iz centra Funchal-a, za povratek pa večina izbere bolj adrenalinsko varianto – SPUST V KOŠARAH. Približno 2 kilometra boste drveli navzdol, usmerjal pa vas bo (upajmo da) izkušen „voznik“ v tradicionalni beli odpravi s slamnatim klobukom na glavi.

DSC_4761

GLAVNA TRŽNICA, “Mercado dos Lavradores”, obratuje že od leta 1940 in ponuja številne lokalne eksotične sadeže & zelenjavo, rastline & semena ter začimbe & zelišča. Obisk se splača, četudi nimate namena česa kupiti. Premislite lahko o zanimivih darilcih za prijatelje in družino, morda najdete kaj ustreznega. Tržnica je ob nedeljah zaprta.

DSC_4696

DSC_4704

Pomemben del tržnice je RIBJA TRŽNICA. Tu lahko (v najboljšem primeru zgodaj zjutraj) kupite sveže ulovljene ribe (tuna, espada, bakalar, lignje…) ali pa samo pasete oči.

madeira fish mARKET

Po dolgem dnevu hoje se prileže kozarček SVETOVNO ZNANEGA VINA. Ena izmed priložnosti se ponuja prav na tržnici, lahko pa zavijete v kakšno izmed VINOTEK.

DSC_4714

Črni kamni s še bolj ČRNIM PESKOM in še bolj „črno“ mrzlim atlantskim morjem. Nismo bile dovolj pogumne za skok v vodo, a sprehajanje po plažah sploh ni bila slaba alternativa.

madeira18

DSC_5115

Otok smo, kot že rečeno, odkrivale na DNEVNIH IZLETIH Z NAJETIM AVTOM in ta način se je izkazal za zelo praktičnega. Srečo smo imele tudi s tem, da je bila rent-a-car poslovalnica takorekoč pred našimi vhodnimi vrati. Tule je skupek večine, kar smo uspele videti v slabem tednu.

MACHICO | manjši zaliv blizu letališča


Prav PLAŽA v kraju MACHICO naj bi bila kraj, kjer so se izkrcali prvi portugalski raziskovalci otoka. Obstaja veliko legend glede imena kraja, najbolj prepričljiva se zdi tista o dveh angleških ljubimcih, ki sta pobegnila na otok pred cerkvenim neodobravanjem zveze. Njun priimek je bil Machim. Dane sje tu tretje najbolj poseljeno otoško območje, ki se nahaja BLIZU LETALIŠČA. Glavna plaža je za spremembo zlato peščena in primerna tudi za otroke – slednji bodo uživali tudi v opazovanju pristajajočih letal.

madeira25

CANICAL | prijetno ribiško mestece


To obmorsko RIBIŠKO MESTECE je lepa izletna točka za popoldansko ali pa jutranje sprehajanje. Čisto na koncu mesta se iz morja dvigajo špičasti deli skal, pred katerimi so v zalivu zasidrane ribiške barke in čutiti je moč zelo sproščeno atmosfero.

madeira22

RIBEIRO FRIO | številne levade sredi osrednjega hribovja


Na zahodno-centralnem delu otoka se dvigajo HRIBOVJA in gore z ZELENIMI BUJNIMI DOLINAMI po katerih so speljane zvite ceste in značilne LEVADE (za regijo tipični irigacijski kanali) ter SPREHAJALNE POTI. Označenih je tudi kar nekaj bolj zahtevnih VZPONOV na vrhove gora, PICO RUIVO je najvišji. Slednjega nam ni uspelo osvojiti, sicer pa tega tokrat niit nismo imele v namenu. Morda pa je to en dober razlog, da se še kdaj vrnemo?

DSC_5071

Notranjost otoka je res fascinantna in močno me je spominjala na AFRIKO – verjetno zaradi vlage, zelenih goščav, neposeljenosti in divjine. Samo še kakšna opica je manjkala.

DSC_5051

Naredile smo par krajših nezahtevnih SPREHODOV PO LEVADAH in bile nagrajene s krasnimi razgledi.

madeira24

In spet, kot bi bila v Afriki.

DSC_5050

SANTANA | tipične hiške na severni strani otoka


Relativno malo mesto oziroma bolje rečeno kar VASICA NA SEVERNI STRANI OTOKA je znana predvsem po TIPIČNIH HIŠKAH s trikotnimi slamnatimi strehami. Okna in vrata so obarvana rdeče-modro in tistih nekaj hišk, ki so se do danes uspele ohraniti, so postale prava turistična atrakcija. V centru vasi je na ogled nekaj hišk v katerih lahko tudi kupite ročno izdelane produkte in ostale tradicionalne produkte. Je kot neke vrste MUZEJ NA PROSTEM, sicer pa lahko hiške (resda v malo slabšem stanju) vidite tudi drugje po okoliških vaseh.

DSC_4990

SAO VICENTE | zanimiv obalni predel na severu Madeire


DSC_4861

Ok, res da (še) nisem bila na Havajih, ampak tile valovi ob cesti med krajem SAO VICENTE in PORTO MUNIZ ter zeleni špičasti hribi, ki se dvigajo iznad morske gladine me je presneto spominjalo na prizore s Havajev.

DSC_4866

PORTO MONIZ | naravni lavini plavalni bazeni


Porto Moniz je MANJŠI KRAJ na severni obali otoka, najbolj znan po svojih NARAVNIH LAVINIH PLAVALNIH BAZENIH, ki se napolnijo z morsko vodo. Celotno območje bazenov pokriva okrog 3800 m² in ima urejeno posebno območje za otroke. Če so valovi previsoki, izobesijo rdečo zastavo in bazene zaprejo. Na naše razočaranje, se je slednje pripetilo tudi nam in namesto kopanja smo si privoščile nekaj slastnega za pod zob v bližnji restavraciji s teraso nad morsko gladino.

DSC_4913

DSC_4887

Sicer pa nam ni prav nič manjkalo – razgled na MOGOČNE VALOVE, ki so treskali ob skale je bil namreč res veličasten.

madeira waves

RIBEIRA BRAVA & CABO GIRAO | strmi klifi in lepa razgledna točka


Na JUŽNEM DELU OTOKA se nahaja priljubljena izletniška točka, ki je ne smete spustiti. Pred nekaj leti so zgradili (strašljivo) STEKLENO PLATFORMO po kateri seveda lako hodite in zrete pod noge, kjer je približno 590 metrov v globini svetlika morje. Četudi vas zna bit malo strah višine, bo vsak trud popolačan z razgledi na Funchal v ozadju in ostalo južno obalo Madeire. Zanimiv je tudi način gojenja zelenjave na majhnih zaplatah na STRMIH KLIFIH.

madeira21

CAMARA DE LOBOS | drugo največje mesto na Madeiri


DRUGO NAJVEČJE MESTO NA OTOKU se nahaja bluzu Funchala, je praktično res le za ovinkom. Ozke ulice, prijetne kavarne in restavracije in znane barvite ribiške lesene ladje in čolni, zasidrani na glavni mestni plaži v manjšem zalivu. Aja pa na strašljive SKALNE KLIFE ne smemo pozabiti.

DSC_5133

DSC_5156

DSC_5158

DSC_5184

Bananovci v ozdju, modri čolni na obali, palme in divji valovi, ki treskajo na skale.

DSC_5164

Internacionalno LETALIŠČE je smatranmo za ENEGA NAJNEVARNEJŠIH LETALIŠČ NA SVETU in sicer ne zato, ker bi bilo nevzdrževano, ampak zaradi specifične lege med atlantskim morjem in strmimi otoškimi hribi. Pred leti je bilo popolnoma prenovljeno in daljša pristajalna steza je bila zgrajena praktično na vodi, podprta z mogočnimi stebri. Kljub temu, je včasih pristanek prava dogodivščina, sploh kadar so močni VETROVI.

DSC_5228

Šest dni je minilo kot bi mignil in kmalu smo spet sedele VSAKA NA SVOJEM LETALU NAZAJ DOMOV. Madeira ponuja super mešanico različnih kultur, pokrajin in hrane, raziskovanje otoka z najetim avtom je preprosto, cene so nižje kot pri nas, na vole je prav toliko zabave, kot je tudi miru. Poleg pravega hribolazenja se lahko tudi naplavate in uživate milo podnebje skozi celo leto.

SHRANI PIN

Madeira Portugal what to see and do in 6 days

Comments 2

    1. KAT

      Zivjo,

      ker zivimo v Nemciji sem na Madeiro letela iz Hanovra (ki je nam najblizje letalisce) s Tuifly, nazaj pa z Air Berlin. Na Bali smo leteli pa najprej z Lufthanso v Singapur (600€ iz Frankfurta – do tja smo sli z avtom), potem pa se 100€ z Air Asio (azijski nizkocenovec). Letalske smo kupili preko internetne strani http://www.swoodoo.com (tu vam vrze razlicne ponudnike, tako da je super pregledna primerjava cen – izberes pac tistega z najboljsimi pogoji).

      Iz Slovenije se na Madeiro leti najverjetneje s postankom v Lizboni ali pa npr Parizu, ali pa celo z dvemi postanki. Za ugodnejso povezavo se splaca kombinirati Wizz air v London in naprej z Monarch Airlines v Funchal (je malo “okrog riti v zep” in traja dlje, a je morda cenovno najbolj ugodno). Ali pa z avtom do Minhna oziroma Dunaja in potem direkten let.

      Za Bali so veckrat akcije, npr na http://www.posvetu.si. Drugace pa povezave do Singapurja, Bangkoka ali pa Kuala Lumpurja, potem pa naprej z Air Asio npr.

      lp s severa 😉
      Kat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *